Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Sonuç = Üretim Mi?

Başlatandogukan02Tarih13/01/2010 16:03:17Yorum12

İlk mesaj
Arkadaşlar bu siteye yeni üye oldum. herkese bol kazaçlı ve sağlıklı bir yıl olması dileklerimi ileterek başlamak istiyorum .....
Ticaretle uğraşıyorum ve son bir bucuk yl içerisinde yaşadıklarımı sizlerle paylaşmak istedim .
ayrıca bilgilerinizden yararlanmak vede bilgilerimi akratmak istiyorum ...

15 yıldır perakende sektöründe faliyet gösteriyordum .4 aktif işletmem vardı . 2008 yılının ortalarında katıldığım bir konferansta yurt dışında bir krizin yavaş yavaş geldiğini bu krizin türkiyeyede mutlaka etkisi olacağından bahsediliyordu. Tavsiyeleri ise eldeki duran varlıkların mutlaka likide çevrilmesi yönündeydi . nedense bilmiyorum bu söz kulağıma küpe oldu . yaklaşık bir ay gibi bir süre kendi işyerlerimde yaptığım incelemeler sonucunda gerçekten her geçen gün biraz daha eridiğimin ve her geçen gün iş sıkıntısını daha fazla hisettiğimi , ödemeler çekler, tahsilat sıkıntısı vs . birçok probleminde artık kördüğüm olmaya başladığını ve daha kötüye gitmeden mantklı bir karar vemem gerektiğini düşündüm ve karar verdim. sektör değitireceğim.
bir bucuk yıl içerisinde bütün işletmelerimi elden çıkardım ALLAH' a şükürler olsun . hepsini elden çıkarırken istediğim rakamlara istediğim şekilde oldu. son ve en büyük işletmemide kasım 20 si itibariyle elden çıkardım . tabi bu süreç biraz sıkıntıı oldu sonuçta 15 yıllık bir düzen ticari anlaşmalar vs. vs bir sürü çözmem gereken konu oldu çok şükür çözülmeyen az işlerim kaldı onlarda zaten problem değil sadece süreç gerekli olan maddelerdi.

şu an sunu anladım ki aslında ticarette anladığın işi yapmak değil doğru zamanda doğru işi doğru şekilde yapmaktan ibarettir. nedeni ise bu bir bucuk yıl içerisinde benimle aynı sektörlerde olan arkadaşlarım şu an hepsi sıkıntıdalar ve bu bir bucuk yıl içerisinde aşılamayacak borç yükü altına girmişler tabi bunda krizin etkiside büyük.

Şimdi iki aydır ne iş yapacağım diye biraz araştrma yapmaya karar verdim . bunlrıda sizlerle paylaşmak istiyorum .
ilk önce şu fikri düşündüm bir export-import şirketi kurarak ihracat yapıp para kazanmak ve araştırmaya başladım ihracatı iyi yapan birçok kişiyle yüz yüze görüştüm . hepsinden aldığım bilgleri derledim ve kendimce şu sonuca vardım . şayet üretici değilsen, üründe uluslararsı rekabetin az kazancın zahmetli vede kar marjının artık istenilen seviyelerde olmadığını düşünerek bu fikirden uzaklaştım.

diğer bir konu ithalat olayına gelincede . görüştüğüm ithalatçılardan yine kendimce çıkardığım sonuçta şu oldu. iki türlü ithalat yapılabilir . bir distribütör olarak ithalat yapmak . tabi bunu yaparken ürünü iyi belirlemek , satış kanallarını kurmak iyi para kazanmak isteniyorsa çok ciddi sermayeler vs. vs .riski yüksek olduğunu gördüm.
diğer ithalat şekline gelince bir nevi bavul ticareti gidiyorsunuz çin vs . üretimi bol olan ülkelere satacağından emin olduğunuz bir veya birkaç ürünü bir konteynır veya bilemediniz iki konteynır alıyorsunuz . getirip ürünü türkiyede pazarlıyorsunuz. tabi belki azda olsa kazançlı oluyordur ama sürekliliği olmayan bir iş gibi düşündüm ve bu düşünceyide rafımın bir köşesine koydum.
Başka bir konuyu araştırmak istedim yurt dışında daha az gelişmiş ülkelere gidip buaralarda iş yapmak . kuzeyde ukrayna, azerbeycan, rusya bu bölgelerde tanıdığım kişilerle bağlantıya geçtim ve burdanda çıkardığım sonuç şu oldu kuzeyde kriz türkiyeden daha fazla hissedilmiş . şu an buralarda doğru bir zaman olmadığına karar vrdim.

güney bölgelerini araştırmaya başladım . afganistanda 3 yıl önce gidip orada elektronik güvenlik şirketi kurup çalışan yakın bir arkadaşımla temasa geçtim . afganistanın şu an amerikalıların girdi sağladığı vede birçok işe ihtiyacı olduğunu şu an buarada ticaret yapılacağını fakat yaşam şartlarının çok kötü olduğunu öğrendim . kuzey ırakta birçok firmanın gittiğini iyice dolmaya başladığını pazarın büyüklüğünü birkaç bölge dışında güvelik sorunu olmadığını , daha iç taraflarda henüz yapılabilecek birçok işin olduğunu öğrendim . bu bilgileri orda bulunan vede orayla ticaret yapan şahıslardan birebir aldım .
çok ilgimi çeken başka bir bölgeden bahsedeyim afrika...! bir kaç ülkesi dışında çok gelişmemiş herşeye bakir olan bir kıta. bir arkadaşım malavi ülkesinde 2006 da türkiyeden plastik enjeksiyon makinası ***ürüp orda elektrik prizleri üretiyor.iyide para kazanıyor tabiki burdada yaşam şartları biraz zorlu.
senegal, kenya , mozambik buralardaki tanıdıklarımlada görüştüm ve sonuç şu oldu

şu an afrikaya ihracat yapmak çok riskli çünkü üreticiyi korumak adına orda ihracat ürünlerine çok büyük vergiler alınıyor . fakat şayet iyi bir afrika ülkesinde düşük sermayelerle üretim atelyeleri kurup iyi paralar kazanılabilir tabiki ordaki yaşam standardına uyum sağlayabilirim diyen arkadaşlara...

şu an suriyeninde iyi bir pazar olduğunu düşünüyorum gezi amaçlı 15 gün sonra gidip yerinde görüceğim bilgileri buradan aktarabiliirm.

bütün bunları araştırdıktan sonra şu sonuca vardım üretim yapmalıyım . yapacağım üretim türüde şu olmalı makina sektöründe .şu an bunu araştırıyorum . SİZLERDEN DE BU KONUDA VEYA YUKARIDA YAZMIŞ OLDUĞUM KONULARDA FİKİR BİRLİĞİ YAPACAK ARKADAŞLAR VARSA İTRİBATA GEÇELİM . NE KADAR BİLGİLENEBİLiRSEM DOĞRU KARAR VERME GÜCÜMDE O KADAR SAĞLIKLI OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.
KISACA TİCARET YAPMAK İSTİYORUM HERHANGİ BİR SEKTÖR KONUSUNDA SAPLANTIM YOK SİZLERLE GEREK BİLGİ GEREK ORTAKLIK HELAL PARA KAZANABİLECEĞİM KENDİMCE DOĞRU BULDUĞUM HER İŞİ YAPABİLİRİM.
BİLGİLERİNİ PAYLAŞABİLECEK GEREKİRSE ORTAKLIK YAPABİLECEK ARKADAŞLARI BEKLİYORUM BENİMLE İRTİBATA GEÇEBİLİRLER LÜTFEN UÇUK KAÇIK FİKİRLERLE ZAMAN KAYBETMEYELİM CİDDİ VE TİCARET HAYATINI BİLN KİŞİLERLE İRTİBATA GEÇMEK İSTİYORUM HERKESE BOL KAZANÇLAR DİLERİM .
MAİL ADRESİM dogukan_02@hotmail.com

Yerleşim Türkiye / ÇanakkaleMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
12 yorum
merhaba doğukan öncelikle ben şunu düşünüyorum para kazanmak gerçekten çok zorlaştı kendime iki seçenek veriyorum ticaret yapmak için ya zengin bir şehri ya da yeni gelişmekte olan bir şehri seçeceksin buna kesinlikle inandım ırak bu konuda yeni gelişmekte olan bir ülke ve bu erbil ve süleymaniye buralara gitmedi,m sadece internet takibinden bu sonuca vardım suriye de olabilir buraların nakliye sorunu yok diyebiliriz çok yakın işe gelince ben yaş meyve sebze işi yapmak istiyorum çünkü yaşadığım yerin yüzde 80 i çiftçi her türlü meyve sebze yetişmekte ama pazar eksiğimizin olduğuna inanıyorum ırak veya suriye gibi yeni pazarlar aranmalı ama kendimde çok farklı bir sektördeyim elk teknisyeniyim işimi bırakıp gidemiyorum gidersem işi bırakmam lazım herşeyi göze alıp şuna karar verdim yıllık iznimde ırak a analiz için gitmeyi düşünüyorum benim bu işi seçmemdeki amacım geniş çevrem var birsıfır önde başlıyorum bakalım

Yerleşim Türkiye / SakaryaMeslek Serbest meslek
hayırlısı olsun umarım başarılı olusunuz.

Yazınızı okudum. Üretim zordur, hele perakendeye göre cok daha zordur.Knedine göre cok farklı dınamikleri var. Aman dikkat, acemiliği kaldırmaz.

Bence bir süre daha likitte kalın. Bu arada yurtiçi- yurtdışı fırsatları bizzat yerinde görün araştırın. Yatırım için dogru zamanı da faiz oranlarını takip ederek belirleyin. Faizler dibi görmeye başladığı anda piyasada para dönmeye başlamış ve yatırım zamanı gelmiş demektir.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Doğru zaman da doğru iş! İşte bu çok önemli!

Piyasadaki para buharlaşmadı ya. Sadece el değiştirdi.

Genele yayıldı, büyük iş adamları ellerindeki sermaye erimeye başlayınca afalladı.

Sonuç itibari ilede binlerce insanı kendi beceriksizlikleri yüzünden işden çıkardı.

İşsizliğin bir anda artış göstermesi, işden çıkarılan insan sayısının her geçen gün artışı dünden yapılan yanlış girişimlerin sonucu olarak günümüze kriz olarak yansıdı.

Dün piyasada var olan para miktarı ne ise bu günde aynıdır, farklı ellerde ve farklı tasarrufatlarda.

Bü gün pantolan giymeyen varmı? Ayak kabı giymeyen varmı? Buz dolabı almayan varmı? Araba, ev almayan... bunların hepsi satılıyor.

Bu gün ticaretin şekli değişti.

Yani devran döndü.

Onbin nufuslu bir ilçeye 20 bin kanepe üretmeye kalkışırsan elbetteki üretim elinde patlayacak.

Dünya geneli içinde aynıdır.

NO üretim.

Her ürün için geçerli olmaya bilir ama bir çok ürün için üretim söz konusu bile olamaz, en azından şimdilik. (bu şimdilik işide yaklaşık bir beş seneyi bulur)

Pazar aramanıza gerek yok, Türkiye pazarı çok iyi.

Helede iş adamı iseniz, helede sermayeniz varsa.

E-ticarete yönelin. Ticareti keşfedin, gerçek bir ticaretçi gözü ile yorumla**** keşfedin.

yada gezin dünyayı, biz burdayız.

saygılarımla.

Yerleşim Türkiye / RizeMeslek Ticaret
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - dogukan02

şu an sunu anladım ki aslında ticarette anladığın işi yapmak değil doğru zamanda doğru işi doğru şekilde yapmaktan ibarettir. nedeni ise bu bir bucuk yıl içerisinde benimle aynı sektörlerde olan arkadaşlarım şu an hepsi sıkıntıdalar ve bu bir bucuk yıl içerisinde aşılamayacak borç yükü altına girmişler tabi bunda krizin etkiside büyük.

Anahtar Cümleyi kendiniz kurmuşsunuz. Hem bunun farkındasınız, hem de bu yolda gitmiyorsunuz. Yukarıdaki cümleyi siz kurmuşsunuz. Tekrar tekrar okuyun. Sonra da Onlinenetwork'ün yazısına ve önerisine önem verin ve bu konuya yoğunlaşın derim.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Yöneticilik
bu
5521830

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
merhaba dogukan bey bence türkiyedeki pazar hiçbir ülkede yok önemli olan dogru yerde

dogru işi yapmak ben 15 yıl gda işiyle ugraştım gıda işinde spot devri başladı büyük fimaların

plasiyerleri kota doldurmak için ürünü piyasanın çok altına nakit parayla verirler veya

zincir marketler ürünleri çok çok ucuza alırlar ve spotçulara nakit parayla aktarırlar

örnegin bir kamyon ülker ve eti ürünü aldınız 20.000 tl tuttu bu ürünü telefonla malı kamyon da indirmeden 1 saat içinde başka bir spotçuya satarsınız ve yüzde 5 veya 7 olur ALLAH kolaylık versin
5521830

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
onlinenetwork arkadaşım düşüncelerine katılıyorum diyemeyeceğim. kriz yorumunada üretim mantığınada .....benim anladğım kadarıyla kriz şişirilmiş piyasanın reel değerlerine geri gelmesi demekti. kısaca özetleyebilirsem bin dolar bir sermaye ile on bin dolarlık işlere soyunan aslında var olmayan parasını sanki varmış şekilde yatırım yapanların tıkandığı süreçtir. amerikadaki bankalarında aynı şeklide gayrimenkuleri yüksek değerlerde ve yüksek fazilerle ipotekleyip o para geri dönecekmiş şekilde hareket emelerinden kaynaklandı. yani 10 $ lık bir evi 50 $ gösterip faiziye beraber 70 $ geri döneceğini hesapladır . ve bu 70 $ pörtföylerinde sanki kendi paralarıymış gibi aynı şekilde yatırım yamaya devam ettiler sonuç tabiki hüsran. ama şimdi biliyorlar 10 $ larının olduğunu .....

ikinci konuya gelince herşeyden önce sektör saplantımın olmadığını söyledim . fakat araştırmalarıma dayanarak şu an en iyi iki sektörün hizmet ve üretim olduğunu sonucunu çıkardım tabiki bu benim fikrim. üretiminde kendine göre farklı zorluklarının olduğunun farkındayım . ama şayet 10 bin nufuslu kasabaya 20 bin kanepe üreteninde ticari becerisini sorgulamak gerekir. o zaten ticarettci değildir . bakın türkiye tabiki çok iyi bir pazar hatta dünyada en iyi pazarladan bir tanesi . fakat üretim maliyetleri çok yüksek ama buna rağmen yine üretim yapılabilir. şayet türkiyede bir fizibilitesi yapılmış dinamikleri sağlam bir üretim gerçeklştirebilirsek bu defa sadece türkiye değil pazarımızın dünya olacağınıda unutmamamız gerekir.hem yaşadığımız güzel vatanımıza milli gelir olarak geri döner hem girişimcinin kasasına .......herkese saygılar

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - dogukan02
onlinenetwork arkadaşım düşüncelerine katılıyorum diyemeyeceğim. kriz yorumunada üretim mantığınada .....benim anladğım kadarıyla kriz şişirilmiş piyasanın reel değerlerine geri gelmesi demekti. kısaca özetleyebilirsem bin dolar bir sermaye ile on bin dolarlık işlere soyunan aslında var olmayan parasını sanki varmış şekilde yatırım yapanların tıkandığı süreçtir. amerikadaki bankalarında aynı şeklide gayrimenkuleri yüksek değerlerde ve yüksek fazilerle ipotekleyip o para geri dönecekmiş şekilde hareket emelerinden kaynaklandı. yani 10 $ lık bir evi 50 $ gösterip faiziye beraber 70 $ geri döneceğini hesapladır . ve bu 70 $ pörtföylerinde sanki kendi paralarıymış gibi aynı şekilde yatırım yamaya devam ettiler sonuç tabiki hüsran. ama şimdi biliyorlar 10 $ larının olduğunu .....

ikinci konuya gelince herşeyden önce sektör saplantımın olmadığını söyledim . fakat araştırmalarıma dayanarak şu an en iyi iki sektörün hizmet ve üretim olduğunu sonucunu çıkardım tabiki bu benim fikrim. üretiminde kendine göre farklı zorluklarının olduğunun farkındayım . ama şayet 10 bin nufuslu kasabaya 20 bin kanepe üreteninde ticari becerisini sorgulamak gerekir. o zaten ticarettci değildir . bakın türkiye tabiki çok iyi bir pazar hatta dünyada en iyi pazarladan bir tanesi . fakat üretim maliyetleri çok yüksek ama buna rağmen yine üretim yapılabilir. şayet türkiyede bir fizibilitesi yapılmış dinamikleri sağlam bir üretim gerçeklştirebilirsek bu defa sadece türkiye değil pazarımızın dünya olacağınıda unutmamamız gerekir.hem yaşadığımız güzel vatanımıza milli gelir olarak geri döner hem girişimcinin kasasına .......herkese saygılar

Hizmet ve üretim sektörü evet her zaman için iş gören bir alan. Yanlız ortada var olan bazı farklılıkları fark eder bir mantık ile ortamı canlandırmak lazım. Bü gün ne üretirsiz retin satar. Eğer dağıtım ağını günün koşularında tam isabetli seçebilmişseniz. Üretmeden olurmu? Yine olur. Üretmeden olmasının sebebi de zaten üretim hat safada. Yani üretim sıkıntımız yok.

Kriz denen şey işadamlarının beceriksizliği ve önünü görememelerinden dolayı olmuştur. (perde arkasında kapitalizm var ve patladı.)

Şimdi; sektör belirlemek ve yeniden şekillenecek dünya piyasasının neresinde nasıl yer alırımın seçimini yapabilmekte mesele.

Dünya piyasasını bilemem ama Türkiyedeki iş adamlarını bence çok daha büyük sıkıntılar bekliyor. Hadinden fazla sıkıntılar. Tabi bunu zaman gösterecek.

İş adamlarını diyorum, işçi sınıfını, halkı demiyorum.

saygılarımla.

Yerleşim Türkiye / RizeMeslek Ticaret
Arkadaşlar herkese selamlar öncelikle... Forumda yeni üye sayılırım ama uzun zamandır da takip etmekteydim. Çoğunlukla paylaşımlar arkadaşça seviyeli iyi niyetli en azından ben öyle algıladım...Herkeslerde birşeyler yapmak istiyor...Bilgisini ve tecrübesini paylaşan çok arkadaşım var... Herkese çok teşekkür ederim bende çok faydalandım..Emeği geçen yazan okuyan herkesten Allah razı olsun...
Niyetler çok önemli tabii ki. Niyeti halis ve temiz olanın akıbetide inşallah niyeti gibi olur...dogukan arkadaşımın yazdıklarına değinerek bir konuya dikkat çekmek istiyorum.üretmek evet cok güzel cok önemli... cok zor ama sonuçları genelde güzel oluyor. ama Türkiyenin ciddi bir sorunu var. naçizane düşüncem biz malımızı satmakta zorlanıyoruz. ürünlerimiz marka olsun olmasın adımızı markamızı ürünlerimizi hak ettiği satış rakamlarına ulaştıramıyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden birkaçı da bence öncelikle pazarlamaya yeteri kadar önem vermiyoruz. reklama çok önem vermiyoruz. Bir de fiyat politikalarımız da yanlış bence... Sanırım biz Türkler kısa zamanda çok zengin olmak istiyoruz. Sürümden kazanmak yerine vurgun yapmayı tercih ediyoruz...ben ticareti 3 ayırdım. bazıları kar yapıyor bazıları zarar yapıyor..bazılarıda vurgun yapıyor...ama az kişiye ulaşıyorlar kabuklarını kıramıyorlar.. Dogukan arkadaşım bence türkiyede yapılması gereken en önemlisi öncelikle satışa yönelmek...Bununda neresinden veya hangi üründen başlamak diye sorulursa da`; cevabım, zihniyetini değiştirmiş gerçekten kabuğunu kırmak ve büyümek isteyen dünyaya açılmak isteyen önyargılı olmayan firmaları bulmak...ve şirketleri bulup onların ürettiklerini pazarlamak... sen bazı ülkelerden bahsetmişsin oraları görmedim tanımıyorum... ben latin amerikada arjantini ve şiliyi biliyorum... Çok uzak kaldığı için gidilmemiş...Çok bakir bir pazar. Afrika ülkeleri gibi kabile devleti de değiller...kanunları nizamları oturmuş ve oraya göre tabiiki daha zenginler...bu kıtada öncelikle brezilya geliyor üretim yapan gerisinin ekomosi hep ithalata yönelik... Dişarıya çok bağimlilar...başta ispanya ABD ve çin olmak üzere bu devletler tarafından sömürülüyorlar... Sattıkları çok az ama hemen hemen her kalemi dışarıdan alıyorlar...Türkiye şu an latin amerika ülkelerine yöneldi...ben şiliyi örnek vereyim gümrük vergileri çok düştü.. iki ülke birçok kalemde gümrüğü ve kotayı kakldırdı yada çok düşük seviyelere çektiler... % 3 -6 larda genelde... şili ülke rapaoruna göz atabilirsiniz. Şili hakkında araştırmamı istediğiniz bir sektör olursa bana yazın.. kendim bazı sektörler ve kalemler belirledim bunları üreten işletmelere uğradım. inanrmısınız ben adamlara malınızı satmak istiyorum dedim sizin için fizibilite yapayım dedim adamlar bana kapıya gelen pazarlamacı muamelesi yaptılar birçok firma ilgilenmedi bile ama tabii ki ilgilenlerlede inşallah şu an iş yapmak üzereyiz nasipse... Ben forumdaki arkadaşlara latin amerikayı tavsiye ediyorum.. Türkiyeden oraya çok şeyin satılabileceğine inanıyorum... ama dediğim gibi malını satmak isteyen ilk konteynerda zengin olma hayallerini bir kenara bırakacak. Samimiyetle iş yapacaklar kendilerine müşteri bulan pazar bulan insanı ikinci konteynerdan sonra devre dışı bırakmaya çalışmayacaklar... emeğe saygı göstercekler velhasıl zihniyet farklı olacak..inşallah hayırlısı ili güzel işler yapılır latin amerika ile...Herkese selam...hayırlı işler..

Yerleşim Meslek Ythalat / Yhracat
Dostlar herkes kendi işini daha iyi bilir. Ama benim düşüncem vatan millet sakarya ise öncelik imalat şatrt. Her meslegin sıkıntısı vardır. İmalatçı olmak bazen işkence gibidir. İmalat uzun solukludur. Ama bildiginiz büyük firmaları bir düşünün kaç tanesi imalatçı degil.
mmmm

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Gyda