Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Bulgaristan: Gittim, Gezdim, Gördüm, Geldim

BaşlatanbalzacTarih11/01/2010 05:28:12Yorum92

İlk mesaj
Üye124 yazı
Sayın üyeler,
2009 yılında işlerimin kötüye gitmesi sebebiyle hem herşeyimi kaybettim hemde altından kalkılması güç bir borç içine girdim.üç aydır devamlı bir arayış içerindeyim,bu süre içerisinde aklıma intahar etmek dahil birçok düşünceyi getirdim.Herşeyimi kaybetmenin yanında en çok zoruma giden etrafımdaki insanların paralarla ortadan kaybolduğum konusunda ve buna benzer birçok dedikodu çıkarmaları,oysaki son kuruşuma kadar borç ödemeye çalıştım hep.Fakat parasını alamayan insanlar haklı olarak size dolandırıcı gözüyle bakıp bir sürü asılsız dedikodu yapıyorlar.

Neyse,bu siteyi keşfettikten sonra bulgaristan olayı karşıma çıktı,çünkü artık bulunduğum çevrede bana ekmek yok.Uzun bir süre hem bu siteden hem başka kaynaklardan bulgaristan ı araştırdım.Bu sitede çok sağolsunlar birçok arkadaş sorularıma cevap verip bana yardımcı oldu.Onlarında sayesinde kafamda bazı şeyler oluşmaya başladı.

Bulgaristan a devamlı gidip gelen orada iş yapan biriyle tanıştım,geçen hafta onunla istanbulda buluştum ve yine onun arabasıyla kara yolu ile Bulgaristan a Plovdiv şehrine gittim.

Sınırdan geçerken ilk gidişim olduğu için bulgar kapısında ufaktan bir yoklama çektiler,otel rezervasyonun yok olmaz almayız geri dön gibi bazı olumsuz cümlelerle zorluk çıkarmaya çalıştılar,sonradan anladım ki amaç ufaktan yolmakmış yani 10 leva 20 leva alsalar ki açıktan bunuda söylediler hiç uğraştırmadan geçirecekler.Sağolsun yanımdaki arkadaşım sayesinde rüşvet vermeden uzunca bir diyalogtan sonra geçtik.Bu arada arkadaşım 4 yıldır devamlı gidip gelmekte bulgarcası güzel,ayrıca kolay diyaloğa girip insanları bağlamasını biliyor.Bununda etkisi oldu.Gerçi yanımızda getirdiğimiz antep fıstıklarınında etkisi olmadı değil.

Bulgar sınırınıda geçtikten sonra çok farklı bir dünyaya giriyor insan,plovdiv e kadar o kadar çok köy var ki biri bitiyor biri başlıyor.köyler adı üstünde köy,aynı türkiye deki gibi,heryer ağaç,kış nedeniyle yeşil yok ama yazın muhteşem olacağını tahmin ediyorum.

Plovdiv de arkadaşımın evi müsait olmadığı için beni bir otele yerleştirdi otel güzel ve ucuzdu,hoşuma gitti gerçekten,ankara da öyle bir otelde biraz zor kalırdım:)

Plovdiv o kadar kötü bir şehir değil ama o kadar da güzel değil orta karar bir yer.Ben beğendim.Tek bir merkez caddesi var insanların yürüyerek gezdiği,heryer kafe,bar,disko,birahane.Çok ilginç bir olay orda aşırı derece de bir kahve düşkünlüğü var insanlar da ve kahve çok ucuz türk parasıyla 1 tl.Bu arada 1leva=0.85 tl üç beş aşağı yukarı farklı oluyor.bende euro vardı 1€=1.94 leva dan bozdular.

Arkadaşımla gün içerisinde birçok yeri gezdik,güzel restoranları var,fiyatlar okadar pahalı değil,ama denildiği kadar ucuz da değil.Fakat birçok ürün türkiyeden ucuz,eski marketçi olduğum için insan ister istemez fiyat kıyaslaması yapıyor,ama temel ihtiyaç maddeleri ucuz sayılır.Zaten öğrendiğim kadarıyla asgari ücret 400-500 leva diyolar bu maaşla geçinmek içinde öyle fiyatların olması normal geldi.

Orda bir hafta süre içerisinde hem bulgarlarla hem türklerle hemde bulgar türkleriyle tanışma fırsatım oldu.Genelinde herkes sıcak davranıyor.İnsanlar gerçekten az maaşlarla çalışıyorlar,ama gördüğüm kadarıyla yinede mutlular,kimle konuştuysam halinden memnun.Çünkü işinden çıktıktan sonra birşeyler içecek parası varsa yeter diyor.

Benzin mazot ucuz,arabalar,sıfır olanlar normal gibi ama ikinci el olanlar gerçekten çok ucuz,bazı tekstil ürünleri ve ayakkabılar hemen hemen türkiyede ki fiyatlara yakın,zaten fazla bir çeşitlilikte yok.Binmedim ama taksiler ucuz diyorlar.

Maddeler halinde açıklarsam eğer
1-türklere karşı bir gıcıkları yok,aksine türkler,türk öğrenciler iyi para harcıyor çoğuda türkleri sevdiğini belirtiyor zaten
2-sınır kapısının haricinde bir hafta boyunca Bir kere polis gördüm gezerken onun haricinde etrafta görünürde polis hiç yoktu.
3-Mafya olayı son senelerde yok denecek kadar azalmış diyorlar.
4-hiç kimse yolda yürürken gelip rahatsız etmedi türkiyede ki gibi bol miktarda dilenci yok.satıcı yok,tinerci yok,gaspcı yada kapkaçlarada rastlamadım.Belki vardır bana denk gelmedi.Ama yinede rahat rahat gezdim.
5-kadınlar kızlar rahat,kimse kimseyi taciz etmiyor sokaklarda.Herkes rahatça geziyor.
6-kapalı mekanlarda sigara yasağı yok:) ama siz söylemeden kültabağınızı değiştirende yok:)

Kısacası ben beğendim bulgaristanı daha anlatacak çok şey var.Orada görüştüğüm kişiler sayesinde bir şirket ayarlayıp oturum izni ve ticari vize olayını ayarlamayı düşünüyorum.fakat bunun için 3-4 bin lira para gerek.Daha sonrasında da bir iş ayarlıcam,ordaki insanlar gerçekten yardımcı olmayı seviyorlar ve istiyorlar.Fakat mutlaka bulgarca yı bir şekilde çözmek gerek gerçekten en büyük sorun bence dil olayı.az biraz ingilizce biliyorum fakat yinede bulgarca şart.

Bu hafta sonu tekrar gitmeyi planlıyorum.Ama bu sefer tamamen kendi imkanlarımla gidicem,istanbuldan esenler otogarından otobüsler varmış.Amacım yanımda kimse olmadan oraya gidip gelmeyi,orda kalmayı,yemeyi içmeyi öğrenmek.Vizem şubat başında bitiyor ozamana kadar 2 tur yapmayı planlıyorum.Eğer bunu çözersem olayın %50 sini geçtim sayılır.geçen hafta anakradan yola çıktığımda az kalsın istanbuldan dönecektim çünkü gerçekten çok korkuyordum.bırakın bulgaristan ı istanbul bile beni çok korkutuyordu.iyiki geri dönmemişim.Şimdi içimde azda olsa bir umut var bir heycan var,Allahım bana yardım ederse güzel olacak inancındayım.

Şuna inanıyorum ki orada gerçekten istenirse bir işler yapılır,piyasa buna müsait,gezerken kendi kendinize bir sürü yorumlar yapabiliyorsunuz.Şu gerçeği unutmamak gerek kriz bulgaristanı da vurmuş arkadaşlar.Herkesin ağzında kriz.Ama yinede türkiye de ki gibi teğet geçmemiş anladığım kadarıyla.Biraz daha iyi gibi.

Fakat herşeyin başı sonu para,bu hafta içerisinde eş dost akraba yalvar yakar para bulmam lazım,En azından 15bin lira olmalı.Bu paranında 3-4 bini şirket oturum falan,geri kalanıda ufak tefek bişeyler yapmaya yada en azından o arada 6 ay sorunsuz yaşamak için gerekli.zaten şirket kurulumu oturma izni,mahkemesi ıvır zıvır 1 ay falan sürüyormuş.Yalnız ikinci vize yi 5 günlük veriyorlarmış diye duydum,eğer öyleyse biraz sorun olacak gibi,ama çözeriz inşallah,sorunsuz girip çıkınca pek sıkıntı olmaz diyorlar.Tekarardan alınabiliniyormuş eğer şirket kurup iş yapıcam dersen gerekli yazışmaları sağlarsan halledermişiz ya bakalım kısmet artık.

Cuma günü yola çıkıcam arkadaşlar bana dua edin.Daha sonra yine gördüklerimi duyduklarımı yaşadıklarımı sizlerle paylaşıcam.sevgilerimle.
Honoré de Balzac

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Esnaf
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
92 yorum
Yeni Üye3 yazı
5 seneden beri Bulgaristandayim bende ilk geldigimde ayni olumu dusuncelere sahiptim.Bulgaristan ac memleket sadece mafyalarda para var onlarda zamaninda bankalari dolandirarak is kurmuslar.orta halli diye bir kesim yok.Ya zenginsin ya fakir.Verdikleri maas 400 levi gecmez.o 400 levi verirler ama sagligini alirlar.Burda hersey 4. yada 5. kalite.Ben ascilik yapiyorum.Gezmedigim yer kalmadi Bulgaristanda.Memleket uckagitci dolu.Siz daha isin icine girmedidginiz icin boyle olumlu konusuyorsunuz.Ama mesele is kurmaya yada Bulgarla is yapmaya gelince sizi nasil soyup sogana cevireyim diye plan yapar.Yuzunuze gulerler ama arkadan kuyu kazarlar.kim demis ucuz memleket diye.hersey cok pahali.Guvenip yemek yiyebileceginiz bir yer yok.Girip nasil calistiklarini gorseniz bir daha oranin yakinindan bile gecmezsiniz.Kalite neden dusuk biliyormusunuz? Nedenini soyleyim.Herkes tanidiklarini isten anlamayan kesimi ise almis.Kaliteli personel ise disarda issiz..Verdikleri para 400 leva..Birde sunu soylemek isterim.Burada hala komunist rejim kafasi mevcut..Burda hakli oldugunu soyleyemezsin.Susacaksin.Adam hakli oldugun halde gelip sana bagirip cagiracak.Adama izah etmeye calisiyosun o oyle degil boyle diye...Hayirrrr!! Sus diyo sana..O nasil derse oyle olur.isten anlamayan insanlari isin basina koymuslar.Bir de bunlar saniyolarki kole calistiriyorlar.Bagirip seni rencide etmek icin herseyin altinda bisey ariyolarki seni nasil rencide etsinler diye..Daha neler neler...Simdi disardan tozpembe goren arkadaslar bana kizacaklar bu ne sacmaliyo diye.Ama aynen boyle..Daha da kotusu.
Burda hersey ters.Yani bizim Turkiyede gorduklerimiz aldigimiz terbiye cok farkli.Bulgarlar bile bana diyolar sen manyakmisin napiyosun burda.Kafayimi yedin.Memlekette aclik var.Kopek gibi calistiriyorlar ve birakin bir de yabanciysan paranida salliyorlar..En sonunda basiyorsun kufuru donuyorsun guzelim memleketine..Turkiye ye...
Disarda davulun sesi hos gelir kulaga..Aaaa burda irkcilik yok..Turkleri seviyolar...bilmemne...yesillik buralar.Havasi guzel....Hepsi dumen...Sende anlasinlar para oldugunu oyle bir damardan girerlerki cebinde ne varsa verirsin.Ondan sonrada elinde avucunda bisey kalmayinca oturur aglarsin yaptiklarina..
Bulgaristanmi......Aman aman... Orada yasayanlarin hicbiri kotu bura demez...Oraya giden ogrenciler babalarinin paralariyla cirit atarlar.Okumayada gittikleri yok.Vakit kaybindan baska bisey degil.Paralari karilarla kizlarla yerler...Yer tabiii kendi kazanmamiski babasi kopek gibi calismis cocuguda burda millete hava atiyo baba parasiyla..
Burada Yook Turkmus..Bulgarmis..Saglam bir arkadas bulayim da is yapayimmis bilmemne bilmemne...Hepsi yalan....Bir cok Turk firmasida yalan dolan burda..OOO sen bizim vatandasimizsin hosgeldin kardes falan filan bize bizden fayda var deyip seni ise alir.Parani geciktirir sana olmeyesin diye sigara harcligi verir ondan sonra canina tak eder kacarsin ordan birak insanlardan da sogursun..Kacarsin ordan paranda kalir....Zaten bunlar seni yildirma politikalaridir...Parani almadan kacasin diye....

Benden sana tavsiye kardes...Hele hele ondan bundan borc bulup Bulgaristanda is kuracam diye buraya gelme mahvolursun

Yerleşim Bulgaristan / SofyaMeslek Gyda
Üye1714 yazı
Senin yaşadıkların oldukça sıkıntılı olmuş ama biraz kör bakmışsın Bulgaristan'daki hayatına. İşlerinin iyi gitmemesinden dolayı olabilir mi?
Bak şimdi. Değil Bulgaristan'a, Afrika'ya da gitsen Çin'e de bu anlattıklarınla karşılaşırsın. Bulgaristan zengin bir ülke demedik ki. Gelişmekte olan ülke olarak bahsettik. Gelişmekte olan ülkelerde fırsatlar var dedik. Tamam bırak Bulgaristan'ı dön Türkiye'ye.

Sana daha iyi bir tavsiyem var, git Amerika'ya? Ne dersin. Parası bol ülke. Dünya gücü Amerika Birleşik Devletleri ? Bakalım seni Amerika'ya alacaklar mı? Bunun için sermayen var mı? Buraya gelenlerde biliyor bunu. Rusya'ya veya Amerika'ya gitmeyi herkes biliyor. Ama ne çevre var, ne sermaye, ne bilgi. Gidemezsin.

Bulgaristan'da iş yapan şirketleri inceleme şansın olmamış. Türkiye'nin her şehrinden evet her şehrinden en az 1 şirket burada ciddi anlamda iş yapıyor. Memnun kalmayan dönüyor. Beceremeyen kötüleyip dönüyor ama herşeye rağmen burada iş yapanlar ve para kazananlar var.

Dayımış uluslararası otobüs işletmeleri şirketi var. 3 otobüs dolusu inşaat ustası getiriyor buraya. Neden getiriyor sence? Türkiye'de inşaat daha hızlı değil miydi? Ücretler Türkiye'de daha dolgun değil mi?

Gören körler olmayalım lütfen. Mafya'nın ünü sarmış sizi. Mafya güçtür. Parası olan herkes güçlüdür. Bu kadar basit.

Bulgaristan'ı övmek için yazmıyorum bu başlığa. Sadece düşüncesi olanlara fikir olması açısından yazıyorum. Türkiye piyasaları doyuma ulaştı. Az sermeya ile iş yapamazsınız. Açılım şart!
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Yeni Üye2 yazı

balzac kardesım ınsallah hayırlısı olur.sen ozunu dogru tut yeter allah yarr ve yardımcın olsunn.bende bakır ıhrac etmeyı dusunuyorum bulgarıstana sadece degerlendırme nasıl olur bılmıyorumm.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Serbest meslek
Yeni Üye2 yazı
hayırlısı olsun ınsallah

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Serbest meslek
Üye124 yazı
Şimdi turko30 arkadaşıma yoğun muhalefet olmak istemiyorum sonuç olarak oda kendi fikirlerini iletmiş bizim iyiliğimiz için.Ama insanın kötüsü her yerde kötü.Ben başlıkta bulgar ı yeşillik şu bu falan diye yazmamın amacı,türk halkında genel bazı kanılar var,bunalara istinaden yazdım fikir sahibi olunması açısından.Bu yazıyı yazdıktan sonra özelden okadar çok mesaj aldım ki anlatamam,herkes bir umut ışığı arar olmuş türkiye de.
Şu soruyu sormak isterim size sayın turco,5 yıldır orada aşçılık yaptığınızı söylemişsiniz,bukadar olumsuzluğa niye 5 yıl dayandınız yada dayanıyorsunuz.Şahsen aşçı olsam türkiye de mutlaka iş bulabilirim.En son işimi kaybetmeden önce yanımda çalışan aşçıya 1500 tl maaş+sigorta yol veriyodum ben.
Çoğu insanın Türkiye Cumhuriyetin de bir beklentisi kalmadı artık,sayın Terzioğlu da belirtmişler Türkiye piyasası doymuş durumda,buradada artık zengin ve fakir var ortası yok.Rüşvetin alası burda,mafyanın en derin devletli olanı yine burda,şehir eşkiyası magandası tinercisi dolandırıcısı nın alası burda,hangi ülkede yılbaşı kutlamalarında karıya kıza taciz olmasın diye kutlama meydanına 2000 polis görevlendirmişler(2010 yılına girerken taksim meydanında 2000 polis vardı kutlamacılardan daha çok polis gelmiş)söylediklerinizde yazdıklarınızda çok haklısınız,işin içine girmedim ben. belki bana mecburiyetimden dolayı güzel geldi,belkide öyle görmek istediğim için öyle gördüm.Ne bileyim.
Sonuçta yanlız olsam zaten gitmem gidemem,korkarım.Ama yardım edecek insanlar var.Niye başka bir ülke demedim çünkü oralarda tanıdığım yardımcı olacak kimsem yok.Benimki mecburiyet.Belki 10bin le 15 binle bişi yapamadan geri dönerim ama yinede denemek zorundayım.Ve gözümde bişi denenebilecek en uygun yer şu an için bulgaristan gibi görünüyor.
Ve şundan eminim bu sitede arayış içerisinde olan arkadaşlar benim bu maceramı dört gözle bekliyorlar.Belki benim bu hareketim bir çok insan için umut kapısı olacak.
Hepimiz için hayırlı olsun diyorum.Sizede Allah yardım etsin çok sıkıntı çekmişsiniz.Umarım en kısa zamanda rahata ulaşırsınız.Ayrıca buradan iyi dileklerini ileten tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim.Saygılarımla.
Honoré de Balzac

Yeni Üye3 yazı
Dedigimin arkasindayim.Davulun sesi uzaktan hosgelir kulaga...O demis bu demis dayimmis arkadasimmis...Git gor yasa ondan sonra goreceksin.Birincisi sen oraya nasil gideceksin ben onu hala anlamis degilim(Yanlis anlama seni rencide etmek icin soylemiyorum) Turist vizesiylemi gideceksin?Hadi tamam gittin diyelim en fazla 1 ay kalabilirsin.Oturumu nasil alacaksin?Zaten oturum almak icin D vizesine ihtiyacin olacak.D vizesi olmayana polis oturum vermez..Oturumuda almanin 3 tane yolu var ben sana soyleyeyim.Birincisi..Evleneceksin..Ikincisi en az 500.000 lira paran olacak ve elinde adam akilli bir proje olacak.Ucuncusu ise oradan bir firma seni isci olarak Turkiyeden davet edecek..Burada firma acmak parasi olan icin kolay ama parasi olmayana cok zor.Yol yordam bilmeyeni 2 dakikada somururler..Zaten senin en az 10 bin liran burda bilgi almak ve evrak isleriyle biter..Burda firmalar var bilgi aliyosun herhangi bir yer acmak icin..Yani kimse kimseye solemiyor..Ya Ahmet abi sen nasil actin senin dukkani desen Turkiyede sana derki git maliyeye git oraya git belediyeye falan filan sana en azindan yol gosterir.Ama burda oyle degil.Firmalar var..Sana sadece bilgi vermek icin binbesyuz euro para istiyor..Sadece bilgi vermek icin..Sana yolu yordami anlatiyor.Eger onlarin anlattigi yoldan gitmek istersen(ki gideceksin baska caren yok cunku bisey bilmiyorsun) diyolarki sana biz bu isleri bitiririr..Yani onlar sana butun evraklari hazir hale getirecekler..3000 euro daha...Gitti 10 milyar paran daha neyin ne oldugunu anlamadan..Simdi sen gelmissin burda Yok burda senin hareketinden bir cok insana umut olacakmista falan filan...Yaww gec bunlari yaa ne umudu..Burda insanlar acliktan ölüyorlar yaa..Yukaridaki arkadas ta yazmiski parasi olan herkes mafya...Sen bir mekan ac bulgaristanda.1 hafta sonra sana oyle bir cokerlerki neye ugradigini anlayamazsin..Polisemi gidecen..Polis zaten onlardan..Nereye kime sikayet edeceksin..Kimseye edemezsin.Seni soyup sogana cevirirler neye ugradigini anlayamazsin.Sizin gibiler sadece 1 haftaligina geliyorlar buraya hemen anliyorsunuz buranin gulluk gulistanlik oldugunu..Bravo size valla...Ama bu arada buraya ole 15 bin lirayla gelinip is yapilmaz.Bu arada www.bg-turk.com diye bir site var...Oraya uye olup bilgi ve tecrubelerini paylasan insanlarla konusabilir destek alabilirsiniz...Ama oyle her 15 bini olana Bulgaristan vize vermez haberiniz olsun.

Üye124 yazı
Sayın turco,Zaten benim 500bin liram yok.Olsaydı gitme gereği duymazdım.Bg oturum almak için D vizesinin şart olduğunu bende biliyorum.D vizesi için ne gerektiğinide biliyorum.
1.Evlenmek gerek;benim evlenmeye niyetim öylede bir imkanım yok
2.500bin lira gerek;benim bu kadar paramda yok
3.Şirket kurup 10 bg vatandaşı alman gerek;Bunada imkanım yok
4.Öğrenci olman gerek;zaten onun içinde para gerek,bende gene yok.
Peki nasıl olacak anlatayım madem merak ettiniz.Şu anda Bg hazır kurulu bir şirket var zaten,Bu şirketin ya hissedarı olacam,yada göstermelik olarak genel müdür veya işçisi olacam.Bunun içinde işlemler için 3000 bulgar levası gerekiyor.Zaten bundan sonrada oturum için başvuru yapılacak.Dahasında eğer ben bu işlemlerimi yoluna koyabilirsem imkan ve olanaklarım müsade ederse ufak tefek bir iş yapmayı planlıyorum.Benim iddaılı bir tavrım yok yada bu söylediklerim illaki olacak oldu ben yaparım ederim demiyorum zaten.Bu formda benim bunları yazıpda bişeyler yapmış gibi gösterip hava atmamı gösterecek bir durum yada ortamda yok ki hani desen sen etrafına hava atıp boş konışuyosun.Sonuçta sanal bir ortam kimse kimseyi tanımaz sadece fikir alışverişi olur.Ben yapmak istediklerimi yada yapmaya çalışacaklarımı paylaşıp iyi yada kötü bu konuda bilgisi olanlardan fikir almak istiyorum sadece.Belkide sen haklı çıkacaksın umduğum gibi olmayacak kös kös geri dönecem.Belkide çok farklı olacak.
Ben merak ediyorum ki bu kadar sıkıntıya niye halen ordasınız beklentiniz nedir yada türkiye de bulamayıp orada bulduğunuz.Ben sizden bunu anlatmanızı isterim.
Ayrıca bu arada pazartesi ikinci turist vizesini alıyorum ki buda 1 aylık üstelik multi vize,normal şartlarda ilk 1 aylıktan sonra en fazla 5 günlük veriyorlarda buna rağmen ikincisinide 1 aylık alıyorum tekrar.Ayrıca çok giriş çıkış yapacağımı iş kuracağımı bildirdiğim için multi vize verecekler bu sefer.
Sonuçta benim kaybedecek hiç birşeyim yok sayın turco,ben zaten türkiyede herşeyimi kaybetmiş bir adamım,ben bulanık suda balık avlıyorum.Belki denk gelirse diye.En son nezaman türkiye ye geldiniz bilmiyorum ama 10-15 bin lirayla burda da doğru düzgün yapacak bir iş yok zaten.parası olanda olamyanda düşünüyor,ne yapsam diye.
Bulgarda polise rüşvet veriyorsun 5€ yada 10€,ben 2006 yılında yeni açtığım marketimin önüne tente yaptırmak için belediyenin zabıta müdürüne 5000 tl sırf rüşvet verdim o tarihte.Bulgarda mafya varmış şöyleymiş de böyleymişte,2007 yılında ankarada geldi mafya marketlerime çökmeye çalıştı,camlarımı kırdılar kavga çıkardılar,silah sıktılar.Başımızdan atana kadar çektiğimi bir ben bilirim.Efendim Bulgaristanda hırsız çokmuş,markete müdür aldığım akrabam 50bin liramı çaldı,bir arkadaşımın damadını işe aldım bir hafta sonra gece 3 te 6 arkadaşıyla içeri girip 15 bin liralık sigaramı çaldılar.5 sene içerisinde benim sayısını unuttuğum bir sürü hırsızlık vakası oldu marketlerimde,polis burda da işbirlikçi sanki beş parmağın beşide aynı boymu.3 kuruşluk kuruyemiş vermedik diye servis araçlarımıza rahat vermediler aylarca sayın turco.Ne su işleri,ne elektirik kurumu,ne sağlıkçıları,ne belediyesinin zabıtası,ne polisi,ne telefoncusu kısacası işimin düşüpte rüşvet vermeden iş yaptırmadığım hiç bir kamu kurumu kalmadı 5 yılda.Bu Bulgarda varda türkiyede yokmu sanki,hadi git kafana göre istediğin köşede simit sat bakayım erkeksen,adamı çizerler susam yaparlar simidin üzerine.Artık HERKES KENDİ EKMEĞİNİN MAFYASI OLMUŞ.Bulgaristan kolay değilmiş.Türkiye hiç kolay değil.
Benim için türkiye ile bulgar arasındaki tek fark dil farkı onun haricinde belki herşey aynı bu yazdıklarımı göz önüne alırsanız.Bu ülkede ki gençlerin %70 i bu ülkeden kaçmak istiyor acaba niye?Bu ülkede kimin gelecek garantisi var ki bulgaristanda olsun.Bulgaristanda başıma gelecekler zoruma gitmez ama kendi vatanımda bu olaylar başıma geldiği zaman çok ZORUMA gidiyor.İşte benim sıkıntım bu.
2 sene önce kız kardeşime araba alıyoruz,adam hacı hoca,güvenmişiz adama,adam bize sokmuş pert arabayı.Bunu yapan bulgar vatandaşı değil türk vatandaşı.Geçen sene marketime deterjan alıyorum adam göz göre göre sahte deterjan sokmaya çalışıyor,bunu yapanda bulgar vatandaşı değil türk vatandaşı sayın turco.ŞİMDİ BANA SÖYLERMİSİNİZ LÜTFEN DÜNYANIN NERESİNDE DÜZGÜN ADAM VAR.Ben ülkemi kötülemiyorum ama şu yazdıklarıma karşı bir kişi çıkarmı şu sitede çok merak ediyorum.Bulgaristan pembe bir ülke değil elbet ama neden 5 yıldır halen oradasınız sayın turco.Saygılarımla.
Honoré de Balzac

Yeni Üye3 yazı
Benim isim Bulgaristanla degilki..Benim isim AB nin yasam standartlari daha elverisli olan ulkeleriyle.7 ay kadar sureyle hersene Avusturyada calsiiyorum.Isim bitince donuyorum BG ye.Sezonluk yani..Su an AB de ulke ve yasam standartlarinin en yuksek oldugu ulke Avusturya.Kışında sigara masrafimi cikarmak icin internetten satis yapiyorum Bulgaristanda..Neden mi hala bulgaristandayim...Cunku AB ye giris yapman icin gerekli olan o anahtari tamamen almak icin sadece 1 senem kaldi.BG 6 sene burda yasayana vatandaslik hakki veriyor.Tum islemler yapildi.Bulgarcam da cok iyi.Yani kisacasi biraz daha gayret edip bu pasaportu alicam.Hepsi bu....Haaa aldiktan sonra ne mi yapicam...Avusturyadaki evime yerlesicem.Kendi isime gucume bakicam.
Ben buraya gelirken yuzlerce genc benim gibi bundan seneler once buraya gelmek icin can atiyordu..Haftalarca konsolosluk kapilarinda yata yata dost olmustuk bazilariyla..Hepsinin de amaci BG yi gecis kapisi olarak kullanmakti.Yani kimse BG nin kara kasina kara gozune bakmiyordu..Yeterki D vizesini alalim yeterki bizi iceri alsinlar biz ordan kacak da gideriz Fransaya yada Almanyaya diyorlardi..Kisacasi herkesin amaci buydu.Cogu gitti digerleri ise benim gibi burda gun sayiyorlar.Bazen ayda 1 yada daha SIK olarak bulustugumuzda neler soylediklerini duydugunda burdan nefret edersin..Feryat ediyorlardi.Sadece onlar degil bende...Ama dayanicaz diyorduk.Mademki geldik dayanicaz...
Su an BG de yuzlerce Bulgar arkadasim var..Hepsi gidiyorlar baska ulkelere.Kaciyorlar buradan.Bana soruyorlar sen manyakmisin buraya geldin diyorlar...Tabii onlarin pasaport sorunu yok dunyanin neresi olursa vizesiz giderler..Ama biz gidemeyiz..Yook biz Turkiyeyiz yok biz osmanliyiz yok bilmemne....Mavi pasaportla sicmaya gidemezsin be.Mavi pasaportunun hic bir anlami yok..Elin Aç ulkesi Bulgaristan istedigi her ulkeye vizesiz rahatca giriyor...Simdi anladinmi neden burdayim canim kardesim

Üye124 yazı
Sayın turco,negüzel söylemişsin işte benim sizden duymak istediğim buydu.Çok teşekkür ederim canım kardeşim.
Honoré de Balzac

Üye1714 yazı
turco30 yanlış biliyorsun arkadaşım.

1. Oturum almak için verirler zaten D vizesini. Yani D vizesi oturumun bir süreci. D vizesi almadan oturum alınmaz.

2. Vatandaş olmak için evlenme şartlardan biri. 500.000 lv. konusunda da yanlış biliyorsun. 500.000 lv taşınmaz alırsan devlet sana oturuyom veriyor. Yani projeymiş, bankada 1 milyon lv varmış. Hiç devleti ilgilendirmiyor bunlar. Taşınmaz olacak. Gayrimenkul olacak.

3. Sadece bilgi almak için 1.500 euro veya lv alan firmalar görmedim ben. Varsa isimlerini yazda bende öğreneyim. Şirket kuruluşu için bile bu para fazladır.

4. Davulun sesi uzaktan iyi gelirmiş. Ben uzakta değilim tam merkezindeyim?

5. Son mesajında aslında bizim yolumuza girmişsin. Demek ki sende Türkiye'de birşey yapamamışsın ve başka ülkelere gitmek için Bulgaristan'ı aracı olarak kullanmışsın. Belki balzac aynı şeyi düşünücek zamanla.

Bence başlık amacından çıktı.

Üye124 yazı
Abi zaten başlık amacından çıktıda neyse dedik,sonuçta benim ortaya dökmeye çalıştığımda buydu zaten bir insan 6 sene ne için rezillik çeker.yada 6 sene rezillik çekmeyi kim ne için göze alır.Ben bunu söylemesini istedim.Terzioğlu nunda belirttiği gibi amaç aynı araç farklı.Ayrıca ben turco dan şunu beklerdim,kardeşim sen kafaya koymuşsun madem buraya gelmeyi.Bak ben 6 senedir burdayım bu zorluklarla karşılaştım,bunlardan şu şekilde kurtuldum.Şurası zararlı burası yararlı falan cinsinden öğütler beklerdim.Fakat sayın turco nun yaklaşımı bir tuhaf anlam veremediğim bir şekil içerisinde,neyse yinede sağolsun yorum yapmış en azından.
Honoré de Balzac

Yeni Üye91 yazı
Kardeşler ;

Hoca nasreddinin eşekten düşme meselesi vardır bilirsiniz. Eger işlerinizde sıkıntı varsa ya iş degiştirin yada hicret edin diye bilirim. Eger bir arkadaşımız, kardeşimiz, abimiz bir şekilde yapmak istedigi bir işi paylaşıyorsa bilenlere dogruyu paylaşmak düşer. Hep yaptıgımız işlerde ondan bundan şikayetçi degilmiyiz. Aynısını her şeye ramen biz yapmayalım. Bulgaristana bir kaç kez gitme fırsatım oldu ama çok kalamadım. Ama bildigim o ki ülkede genç nifus durmuyor. Avrupaya dagılmış. Ordaki benzinliklerin çogunun türklerin oldugunu duydum ama mafya nın otellere yatırımları oldugunuda söylemişlerdi. Bir güzel tarafı ticarette peşin çalışılıyor. Ordaki arkadaşlar bence görüşün. Biribirinize güç verirsiniz. En azından tanışmış olur tecrübelerinizden istfade edersiniz. Allah yolunuzu açık etsin. Balzac kardeşim eger Duyumlarla megul olmazsan ve bilenlerle çalışır danırşırsan daha emnin olursun bence. Mutlaka allah yardımcıdır. Ama arkadaşlar önce fili duanızı saglam yapın. Sonrasında kavli dua ediniz. İflas etmek bitiş degildir. Daha bilenmiş şekilde hayata tekrar başlanılan yerdir.
mmmm

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Gyda
Üye1714 yazı
Bütün sorun hayata ve ticarete farklı açılardan bakmakta. Turco işçi olarak gitmiş ve vatandaşlık alıp yurtdışına gitme hedefinde, balzac ise yeni bir çıkış arayışında.

Yeni Üye86 yazı
Dunyanin neresine giderseniz gidin...
Paraniz veya Naminiz yoksa itibar beklemeyin...
Bulgar olsun, olmasin...onlara yetiyor kendi dertleri, birde sizemi kucak acacaklar bedavaya...
Ekmek verirsen, istihdam edersen sizden buyuk yok...bu zamanda bu cok normal...
Kendinizi kurtarmak icin gittiginiz bir baska diyarda...sizi kurtarmalarinimi bekliyorsunuz...
Deli Cesareti diye buna deniyor galiba...
yuruyun Cilgin Turkler
iflas bayragini cekipte uzak yolculuga cikmak isteyenler bilsin ki
5 bin - 10 bin lira ile kacamassin, kacsan bile kurtulamassin, geminiz elbet bir acikta batacaktir...
kendisi batmaz ise batiranlar mutlaka olacaktir...

marifet gemiyi batirmamakta iste

Insanoglu basarisizligini herzaman baskalarini kucumseyerek, kotuleyerek temizlemek ister,

Herkes dolandirici, herkes paraci, herkes uckagitci paranoyasi bu...

Turko kardes, 5 yil kalmissin bulgaristanda oyle veya boyle, iyi veya kotu
fakat kalkipta burada, ekmek yedigin kaba sicarsan, zamani gelir bulgar dedigin millette senin kabina S..car

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Sanayici
Üye458 yazı
kardeş çıktığın bu yolda ALLAH YOLUNU BAHTINI AÇIK ETSİN varlıktan yokluğa düşmek çok daha zordur aslında sen herşeyini kaybememişsin en önemlisi sana kalmış oda inancın ve azmin bu sermaye seni yine biryerlere çıkaracaktır emin ol yolun açık olsun.(bence birde avantajın olmuştur gerçek dostlarını tanımışsındır)
Utanma bilmeyen
pişmanlık'da bilmez.

ikizka@hotmail.com

Yerleşim Türkiye / Ystanbul Samsun AntalyaMeslek Ythalat / Yhracat
Üye150 yazı
balzac arkadaşım sincanda hangi marketi işletiyordun. (merak ettim yer konumu hakkında kendi durumumu değerlendirmek için soruyorum )

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Memur
Üye550 yazı
bulgarıstanda meyve sebze üzerıne üretım yapmak ıstıyorum ne önerırsınız.

Yerleşim Türkiye / YalovaMeslek Gyda
Yeni Üye91 yazı
Varnali77 kardeş Bulganistanın eski dönemlerdede ilaçlı tarım yapmadığını söylemişti birisi. ve sanırım ekilebilecek epey yeri varmış. Organik tarımı araştır bence sonrasında ne ekeceğine karar ver. İşallah yaparsın kolay gelsin.
mmmm

Yeni Üye91 yazı
Benim en azından şu an yeni iş düşünecek durumum yok. Sen sorunca bildigimi paylaşayım istedim. Başarılar diliyorum
mmmm

Üye1714 yazı
Kredi destekleri tarım konusunda araştırmalar yapabilirsin varnali. 25000 lv ya kadar destek alabilme şansın var.

Yeni Üye86 yazı
son olarak sayın balzac kımse umudunuzu kırmasın gelın işe başlayın kaybedecegınız sadece 10 veya 15 bın ytl nız olacaktır bu rakamada yenı bır ulke ve yenı bır hayatı tanımak deger bence.
------------------------------------------------------------
Sayın lastottoman bu yazınıza katılmıyorum.
iyi niyetle yazmışsınız inanıyorum fakat böyle maceraların sonçlarını Turko arkadaş bize gösteriyor...

Balkan Ülkelerinin çoğu, Türkiyede dikiş tutturamamış arkadaşlarımızla dolu,
iğnesi, mezuresi olmayan terzi gördünüzmü
Arkadaşlarımız zanaatlerini yapamıyorlar oralarda
bakın insalar kısıtlı sermayelerle gittikleri Ülkelerde helak oluyorlar
...edindikleri çevre ve iş ortamı, işsiz güçsüz kahvelerde oturup birileri gelsede ''şu işi yapalım çok para var, bu işi yapalım çok kar ederiz diye'' elinden ekmeğini alsak dedikleri ortamlar.

paranı kaptırmasanda 10 - 15 bin liraya bırakın çevre edinip iş kurmayı, geçinmeye yetmez...

böyle olunca herşey kusurlu gözüküyor insana
Romanyalılar hırsız, Bulgarlar üçkagıtçı, Sırplar kötü paranoyası oluşuyor insanda...birde onlara sorun bakalım Türkler nasıl diye...

Türkiye ABye girmek istiyorsa önce Ticaret sonra Siyaset yapmalı...

bizler Dededen Babadan Ticareti öğrenmiş toplumuz...balkan ülkeleri Ticaretten bi haber...
emekçilerimiz kendi çabalarıyla gidip bilmedikleri o yerlerde helak oluyorlar...
Toplum olarak Büyümek istiyorsak...Önce işverenlerimizi ***ürmeliyiz oralara...Türk yatırımcısı gittiği yere ustasınıda ***ürmeli ki, zanaat görsün alem...

zaten Türk zanaatını Dünyada bilmeyen yok...

Dünya sandığın kadar küçük değil,fakat gözünde fazla büyütme...

Üye124 yazı
Sayın oriares,yaklaşımınız güzel öncelikle teşekkür ederim.Şimdi ben burda 10-15 bin liradan bahsedince yazımı okuyan arkadaşlarım,benim bu kadarcık parayla büyük işler,büyük karlar ve doğal olarakta büyük bir hayal aleminde olduğum düşüncesine kapıldılar.Şimdi bu şekilde düşünmeleri çok normal bende olsam"ulan sadece 15 binlirası olan tek akıllı senmisin de işyapacaksın"diye yorum yapardım.
Benim konumum itibariyle burda bu parayla iş yapabilme imkanım çok zor.yapsamda ne kadar kazanırım o belirsiz.Aynı durum bulgaristan içinde geçerli fakat bir kumar oynamak zorundayım.ya kazanacam ya kaybedicem.Ortası yok.Fakat 35 yaşımdayım ve bulgaristanda ufakta olsa bir şansım varken bunu denemeyip ileride "keşke ozaman gitseydim acaba bişiler yaparmıydım""denesemiydim keşke"demek istemiyorum.Çünkü geriye dönük bu şekilde çok pişmanlıklarım oldu.Bu sefer denememiş olmaktan dolayı ileride pişman olmak istemiyorum.Tabi ki keşke gitmeseydim demekte var işin ucunda ama olsun öbür türlü daha çok koyar.Kısaca durum bundan ibaret hiç bişey olmazsa bile gittim 15 bin liraya tatil yaptım derim "züğürt avuntusu"yani.
Honoré de Balzac

Üye979 yazı
sayın orıares oncelıkle şunu belırtmek ıstıyorum ben ıkı seneden fazladır bg deyım, hem bg de hemde cevre ulkelere işimiz geregı sıkca gıdıyorum arastırmalarda yapıyorum genel olarak soyledıklerınız konusunda sunu belırteyım; buralara gelıpte kendısını ısıne gucune vermeyen elındekı sermayeyıde ne yazıkkı kadına kıza kumara alkole gece hayatına verenlerın sonucu hep husranla bıtıyor ama bu olaylara gırmeyıp kendı ısıne gucune verıpte az sermayeyle ıse baslayanların bıle su anda cok guzel konumları var dıyebılırım, sayın balzacla sohbetımız oncesındede oldu kendısının ılk yazdıgım yapıda bırı olmadıgını tahmın edıyorum cunku hayatın cemberınden gecmıs baba ata parasıyla varyıyen bır kısılık olmadıgı bellı ısın cıddıyetıne muhakkakkı hakım bır kardesımız, hem yaş hemde olgunluk ıtıbarıyle bu şansını denemesını istiyorum cunku buranın yapısını bılıyorum gıdecek olan para elbettekı onun ıcın onemlı bır mıktar ama bu parayı bende olsam turkıyede zaten bır ıs yapamayacagım ıcın bg de sansımı denerdım en kotu ıhtımallede yenı bır ulke yenı tecrubeler kazanırdım dıye dusunurdum bu benım şahsı fıkrım elbettekı katılmayabılırsınız ama yıne soyluyorum denemeye deger.

saygılarımla.
“Tomurcuk derdinde olmayan ağaç odundur.” (N. F. Kısakürek)

Yerleşim Bulgaristan / Veliko TirnovaMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye86 yazı

Başka Ülkelerde şansını denemek isteyen arkadaşlara tavsiyem,
gideceğiniz ülkelerde Türk İşadamları Dernekleri, Sanayi ve Ticaret Odaları var,
araştırın internetten,
kendinizi anlatan detaylı bir CV hazırlayın...zanaatinizi ön planda tutun
önce telefonla arayın, sonra CV nizi yollayın...
size yardımcı olmalarını isteyin...

oralara gidip geliyorsanız, kahvelerde zaman öldürmeyin, Derneklerin ve Odaların kapılarını aşındırın, onlarda yoksa Türk oluşumları vardır, Resmi topluluklar vardır...

çünkü Dernek ve Odaların kuruluş amaçları arasında, kendi milletini istihdam etme tüzüğüde yeralmaktadır...
sizlere uygun mutlaka bir imkan vardır.

10- 15 bin liranızı saklayın, çevre ve iş ortamı yarattıktan sonra Ticarete başlayın, yada bir Yatırımcının yanında Zanaatınızı konuşturun,

Üye1714 yazı
SOFYA TÜRK TİCARET MERKEZİ AÇILDI
Türkiye Bulgaristan ile ticari ilişkilerini geliştirme yolunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, UİB çatısı altında bulunan beş birlikle birlikte, toplam 120 kişilik bir heyetle Bulgaristan’a çıkarma yaparak iki ülke arasındaki dış ticaretin gelişmesi için ikili temaslarda bulundu. 14-16 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen ziyarette Tüzmen, Uludağ İhracatçı Birlikleri ile, Sofya Türk Ticaret Merkezi’nin açılışını da gerçekleştirdi. Sofya Türk Ticaret Merkezi’nin işadamlarının faaliyetlerine yardımcı olacağının altını çizen Tüzmen, ayrıca beş yeni Türk Ticaret Merkezi’nin de yolda olduğunu söyledi. Türk ve Bulgar işadamlarının da bir araya geldiği ziyarette birçok ikili görüşme gerçekleşirken, iki ülke arasındaki ticaret hacminin artması yönünde temaslar yapıldı. Bulgaristan Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Dimitrov, Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Assen Gagauzov, Maliye Bakanı Plamen Oresharski ile Tarım ve Gıda Bakanı Valeri Tsvetanov ile bir araya gelen Tüzmen ve UİB yöneticileri arasında bulunan Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Başkanı İbrahim Burkay, iki ülke arasında yeni işbirliklerinin kapısını araladı.

İlk Türk Ticaret Merkezi neden Sofya'da sizce ?

Üye124 yazı
Neden sofya da?
Honoré de Balzac

Üye1714 yazı
Yukarıda olumsuz görüş sergileyen arkadaşlar, ilk Türk Ticaret Merkezi neden Sofya'da ?
Neden Amerika'da değil ya da neden hedef pazar olarak gösterilen Afrika'da değil ?

Yeni Üye4 yazı
merhaba arkadaslar,
Turkceden bulgarcaya ve bulgarcadan turkceye tum resmi ve ozel kurumlar nezdinde yeminli tercumanlik yapilir :
Karakol,mahkeme,hapishane, hastahane, yerel belediye vs…
Bulgaristan da is kurmak isteyenler icin danismanlik sunmaktayiz...

* Tarım
* İmalat,
* Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme,
* İnşaat,
* Toptan ve perakende ticaret,
* Ulaştırma ve depolama,
* Konaklama ve yiyecek hizmeti,
* Bilgi ve iletişim,
* İdari ve destek hizmet faaliyetleri,
* Kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor.
saygilar

Yerleşim Bulgaristan / TargovishteMeslek Çevirmen
Üye1714 yazı
Açmak istediğim kafeye göre değişir. Burada genelde çok büyük yatırımlar yaparlar ve düşük fiyatlarla satış yaparlar. 20 - 25 e kafe açman biraz zor özelliklede Varna, Plovdiv ve Sofya gibi büyük şehirlerde. Tatil bölgelerinde kiralar genelde yıllık - sezonluktur. Kirala**** açabilirsin.