2009 yılında işlerimin kötüye gitmesi sebebiyle hem herşeyimi kaybettim hemde altından kalkılması güç bir borç içine girdim.üç aydır devamlı bir arayış içerindeyim,bu süre içerisinde aklıma intahar etmek dahil birçok düşünceyi getirdim.Herşeyimi kaybetmenin yanında en çok zoruma giden etrafımdaki insanların paralarla ortadan kaybolduğum konusunda ve buna benzer birçok dedikodu çıkarmaları,oysaki son kuruşuma kadar borç ödemeye çalıştım hep.Fakat parasını alamayan insanlar haklı olarak size dolandırıcı gözüyle bakıp bir sürü asılsız dedikodu yapıyorlar.
Neyse,bu siteyi keşfettikten sonra bulgaristan olayı karşıma çıktı,çünkü artık bulunduğum çevrede bana ekmek yok.Uzun bir süre hem bu siteden hem başka kaynaklardan bulgaristan ı araştırdım.Bu sitede çok sağolsunlar birçok arkadaş sorularıma cevap verip bana yardımcı oldu.Onlarında sayesinde kafamda bazı şeyler oluşmaya başladı.
Bulgaristan a devamlı gidip gelen orada iş yapan biriyle tanıştım,geçen hafta onunla istanbulda buluştum ve yine onun arabasıyla kara yolu ile Bulgaristan a Plovdiv şehrine gittim.
Sınırdan geçerken ilk gidişim olduğu için bulgar kapısında ufaktan bir yoklama çektiler,otel rezervasyonun yok olmaz almayız geri dön gibi bazı olumsuz cümlelerle zorluk çıkarmaya çalıştılar,sonradan anladım ki amaç ufaktan yolmakmış yani 10 leva 20 leva alsalar ki açıktan bunuda söylediler hiç uğraştırmadan geçirecekler.Sağolsun yanımdaki arkadaşım sayesinde rüşvet vermeden uzunca bir diyalogtan sonra geçtik.Bu arada arkadaşım 4 yıldır devamlı gidip gelmekte bulgarcası güzel,ayrıca kolay diyaloğa girip insanları bağlamasını biliyor.Bununda etkisi oldu.Gerçi yanımızda getirdiğimiz antep fıstıklarınında etkisi olmadı değil.
Bulgar sınırınıda geçtikten sonra çok farklı bir dünyaya giriyor insan,plovdiv e kadar o kadar çok köy var ki biri bitiyor biri başlıyor.köyler adı üstünde köy,aynı türkiye deki gibi,heryer ağaç,kış nedeniyle yeşil yok ama yazın muhteşem olacağını tahmin ediyorum.
Plovdiv de arkadaşımın evi müsait olmadığı için beni bir otele yerleştirdi otel güzel ve ucuzdu,hoşuma gitti gerçekten,ankara da öyle bir otelde biraz zor kalırdım:)
Plovdiv o kadar kötü bir şehir değil ama o kadar da güzel değil orta karar bir yer.Ben beğendim.Tek bir merkez caddesi var insanların yürüyerek gezdiği,heryer kafe,bar,disko,birahane.Çok ilginç bir olay orda aşırı derece de bir kahve düşkünlüğü var insanlar da ve kahve çok ucuz türk parasıyla 1 tl.Bu arada 1leva=0.85 tl üç beş aşağı yukarı farklı oluyor.bende euro vardı 1€=1.94 leva dan bozdular.
Arkadaşımla gün içerisinde birçok yeri gezdik,güzel restoranları var,fiyatlar okadar pahalı değil,ama denildiği kadar ucuz da değil.Fakat birçok ürün türkiyeden ucuz,eski marketçi olduğum için insan ister istemez fiyat kıyaslaması yapıyor,ama temel ihtiyaç maddeleri ucuz sayılır.Zaten öğrendiğim kadarıyla asgari ücret 400-500 leva diyolar bu maaşla geçinmek içinde öyle fiyatların olması normal geldi.
Orda bir hafta süre içerisinde hem bulgarlarla hem türklerle hemde bulgar türkleriyle tanışma fırsatım oldu.Genelinde herkes sıcak davranıyor.İnsanlar gerçekten az maaşlarla çalışıyorlar,ama gördüğüm kadarıyla yinede mutlular,kimle konuştuysam halinden memnun.Çünkü işinden çıktıktan sonra birşeyler içecek parası varsa yeter diyor.
Benzin mazot ucuz,arabalar,sıfır olanlar normal gibi ama ikinci el olanlar gerçekten çok ucuz,bazı tekstil ürünleri ve ayakkabılar hemen hemen türkiyede ki fiyatlara yakın,zaten fazla bir çeşitlilikte yok.Binmedim ama taksiler ucuz diyorlar.
Maddeler halinde açıklarsam eğer
1-türklere karşı bir gıcıkları yok,aksine türkler,türk öğrenciler iyi para harcıyor çoğuda türkleri sevdiğini belirtiyor zaten
2-sınır kapısının haricinde bir hafta boyunca Bir kere polis gördüm gezerken onun haricinde etrafta görünürde polis hiç yoktu.
3-Mafya olayı son senelerde yok denecek kadar azalmış diyorlar.
4-hiç kimse yolda yürürken gelip rahatsız etmedi türkiyede ki gibi bol miktarda dilenci yok.satıcı yok,tinerci yok,gaspcı yada kapkaçlarada rastlamadım.Belki vardır bana denk gelmedi.Ama yinede rahat rahat gezdim.
5-kadınlar kızlar rahat,kimse kimseyi taciz etmiyor sokaklarda.Herkes rahatça geziyor.
6-kapalı mekanlarda sigara yasağı yok:) ama siz söylemeden kültabağınızı değiştirende yok:)
Kısacası ben beğendim bulgaristanı daha anlatacak çok şey var.Orada görüştüğüm kişiler sayesinde bir şirket ayarlayıp oturum izni ve ticari vize olayını ayarlamayı düşünüyorum.fakat bunun için 3-4 bin lira para gerek.Daha sonrasında da bir iş ayarlıcam,ordaki insanlar gerçekten yardımcı olmayı seviyorlar ve istiyorlar.Fakat mutlaka bulgarca yı bir şekilde çözmek gerek gerçekten en büyük sorun bence dil olayı.az biraz ingilizce biliyorum fakat yinede bulgarca şart.
Bu hafta sonu tekrar gitmeyi planlıyorum.Ama bu sefer tamamen kendi imkanlarımla gidicem,istanbuldan esenler otogarından otobüsler varmış.Amacım yanımda kimse olmadan oraya gidip gelmeyi,orda kalmayı,yemeyi içmeyi öğrenmek.Vizem şubat başında bitiyor ozamana kadar 2 tur yapmayı planlıyorum.Eğer bunu çözersem olayın %50 sini geçtim sayılır.geçen hafta anakradan yola çıktığımda az kalsın istanbuldan dönecektim çünkü gerçekten çok korkuyordum.bırakın bulgaristan ı istanbul bile beni çok korkutuyordu.iyiki geri dönmemişim.Şimdi içimde azda olsa bir umut var bir heycan var,Allahım bana yardım ederse güzel olacak inancındayım.
Şuna inanıyorum ki orada gerçekten istenirse bir işler yapılır,piyasa buna müsait,gezerken kendi kendinize bir sürü yorumlar yapabiliyorsunuz.Şu gerçeği unutmamak gerek kriz bulgaristanı da vurmuş arkadaşlar.Herkesin ağzında kriz.Ama yinede türkiye de ki gibi teğet geçmemiş anladığım kadarıyla.Biraz daha iyi gibi.
Fakat herşeyin başı sonu para,bu hafta içerisinde eş dost akraba yalvar yakar para bulmam lazım,En azından 15bin lira olmalı.Bu paranında 3-4 bini şirket oturum falan,geri kalanıda ufak tefek bişeyler yapmaya yada en azından o arada 6 ay sorunsuz yaşamak için gerekli.zaten şirket kurulumu oturma izni,mahkemesi ıvır zıvır 1 ay falan sürüyormuş.Yalnız ikinci vize yi 5 günlük veriyorlarmış diye duydum,eğer öyleyse biraz sorun olacak gibi,ama çözeriz inşallah,sorunsuz girip çıkınca pek sıkıntı olmaz diyorlar.Tekarardan alınabiliniyormuş eğer şirket kurup iş yapıcam dersen gerekli yazışmaları sağlarsan halledermişiz ya bakalım kısmet artık.
Cuma günü yola çıkıcam arkadaşlar bana dua edin.Daha sonra yine gördüklerimi duyduklarımı yaşadıklarımı sizlerle paylaşıcam.sevgilerimle.
Honoré de Balzac