Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Bulgaristan: Gittim, Gezdim, Gördüm, Geldim

BaşlatanbalzacTarih11/01/2010 05:28:12Yorum92

İlk mesaj
Üye124 yazı
Sayın üyeler,
2009 yılında işlerimin kötüye gitmesi sebebiyle hem herşeyimi kaybettim hemde altından kalkılması güç bir borç içine girdim.üç aydır devamlı bir arayış içerindeyim,bu süre içerisinde aklıma intahar etmek dahil birçok düşünceyi getirdim.Herşeyimi kaybetmenin yanında en çok zoruma giden etrafımdaki insanların paralarla ortadan kaybolduğum konusunda ve buna benzer birçok dedikodu çıkarmaları,oysaki son kuruşuma kadar borç ödemeye çalıştım hep.Fakat parasını alamayan insanlar haklı olarak size dolandırıcı gözüyle bakıp bir sürü asılsız dedikodu yapıyorlar.

Neyse,bu siteyi keşfettikten sonra bulgaristan olayı karşıma çıktı,çünkü artık bulunduğum çevrede bana ekmek yok.Uzun bir süre hem bu siteden hem başka kaynaklardan bulgaristan ı araştırdım.Bu sitede çok sağolsunlar birçok arkadaş sorularıma cevap verip bana yardımcı oldu.Onlarında sayesinde kafamda bazı şeyler oluşmaya başladı.

Bulgaristan a devamlı gidip gelen orada iş yapan biriyle tanıştım,geçen hafta onunla istanbulda buluştum ve yine onun arabasıyla kara yolu ile Bulgaristan a Plovdiv şehrine gittim.

Sınırdan geçerken ilk gidişim olduğu için bulgar kapısında ufaktan bir yoklama çektiler,otel rezervasyonun yok olmaz almayız geri dön gibi bazı olumsuz cümlelerle zorluk çıkarmaya çalıştılar,sonradan anladım ki amaç ufaktan yolmakmış yani 10 leva 20 leva alsalar ki açıktan bunuda söylediler hiç uğraştırmadan geçirecekler.Sağolsun yanımdaki arkadaşım sayesinde rüşvet vermeden uzunca bir diyalogtan sonra geçtik.Bu arada arkadaşım 4 yıldır devamlı gidip gelmekte bulgarcası güzel,ayrıca kolay diyaloğa girip insanları bağlamasını biliyor.Bununda etkisi oldu.Gerçi yanımızda getirdiğimiz antep fıstıklarınında etkisi olmadı değil.

Bulgar sınırınıda geçtikten sonra çok farklı bir dünyaya giriyor insan,plovdiv e kadar o kadar çok köy var ki biri bitiyor biri başlıyor.köyler adı üstünde köy,aynı türkiye deki gibi,heryer ağaç,kış nedeniyle yeşil yok ama yazın muhteşem olacağını tahmin ediyorum.

Plovdiv de arkadaşımın evi müsait olmadığı için beni bir otele yerleştirdi otel güzel ve ucuzdu,hoşuma gitti gerçekten,ankara da öyle bir otelde biraz zor kalırdım:)

Plovdiv o kadar kötü bir şehir değil ama o kadar da güzel değil orta karar bir yer.Ben beğendim.Tek bir merkez caddesi var insanların yürüyerek gezdiği,heryer kafe,bar,disko,birahane.Çok ilginç bir olay orda aşırı derece de bir kahve düşkünlüğü var insanlar da ve kahve çok ucuz türk parasıyla 1 tl.Bu arada 1leva=0.85 tl üç beş aşağı yukarı farklı oluyor.bende euro vardı 1€=1.94 leva dan bozdular.

Arkadaşımla gün içerisinde birçok yeri gezdik,güzel restoranları var,fiyatlar okadar pahalı değil,ama denildiği kadar ucuz da değil.Fakat birçok ürün türkiyeden ucuz,eski marketçi olduğum için insan ister istemez fiyat kıyaslaması yapıyor,ama temel ihtiyaç maddeleri ucuz sayılır.Zaten öğrendiğim kadarıyla asgari ücret 400-500 leva diyolar bu maaşla geçinmek içinde öyle fiyatların olması normal geldi.

Orda bir hafta süre içerisinde hem bulgarlarla hem türklerle hemde bulgar türkleriyle tanışma fırsatım oldu.Genelinde herkes sıcak davranıyor.İnsanlar gerçekten az maaşlarla çalışıyorlar,ama gördüğüm kadarıyla yinede mutlular,kimle konuştuysam halinden memnun.Çünkü işinden çıktıktan sonra birşeyler içecek parası varsa yeter diyor.

Benzin mazot ucuz,arabalar,sıfır olanlar normal gibi ama ikinci el olanlar gerçekten çok ucuz,bazı tekstil ürünleri ve ayakkabılar hemen hemen türkiyede ki fiyatlara yakın,zaten fazla bir çeşitlilikte yok.Binmedim ama taksiler ucuz diyorlar.

Maddeler halinde açıklarsam eğer
1-türklere karşı bir gıcıkları yok,aksine türkler,türk öğrenciler iyi para harcıyor çoğuda türkleri sevdiğini belirtiyor zaten
2-sınır kapısının haricinde bir hafta boyunca Bir kere polis gördüm gezerken onun haricinde etrafta görünürde polis hiç yoktu.
3-Mafya olayı son senelerde yok denecek kadar azalmış diyorlar.
4-hiç kimse yolda yürürken gelip rahatsız etmedi türkiyede ki gibi bol miktarda dilenci yok.satıcı yok,tinerci yok,gaspcı yada kapkaçlarada rastlamadım.Belki vardır bana denk gelmedi.Ama yinede rahat rahat gezdim.
5-kadınlar kızlar rahat,kimse kimseyi taciz etmiyor sokaklarda.Herkes rahatça geziyor.
6-kapalı mekanlarda sigara yasağı yok:) ama siz söylemeden kültabağınızı değiştirende yok:)

Kısacası ben beğendim bulgaristanı daha anlatacak çok şey var.Orada görüştüğüm kişiler sayesinde bir şirket ayarlayıp oturum izni ve ticari vize olayını ayarlamayı düşünüyorum.fakat bunun için 3-4 bin lira para gerek.Daha sonrasında da bir iş ayarlıcam,ordaki insanlar gerçekten yardımcı olmayı seviyorlar ve istiyorlar.Fakat mutlaka bulgarca yı bir şekilde çözmek gerek gerçekten en büyük sorun bence dil olayı.az biraz ingilizce biliyorum fakat yinede bulgarca şart.

Bu hafta sonu tekrar gitmeyi planlıyorum.Ama bu sefer tamamen kendi imkanlarımla gidicem,istanbuldan esenler otogarından otobüsler varmış.Amacım yanımda kimse olmadan oraya gidip gelmeyi,orda kalmayı,yemeyi içmeyi öğrenmek.Vizem şubat başında bitiyor ozamana kadar 2 tur yapmayı planlıyorum.Eğer bunu çözersem olayın %50 sini geçtim sayılır.geçen hafta anakradan yola çıktığımda az kalsın istanbuldan dönecektim çünkü gerçekten çok korkuyordum.bırakın bulgaristan ı istanbul bile beni çok korkutuyordu.iyiki geri dönmemişim.Şimdi içimde azda olsa bir umut var bir heycan var,Allahım bana yardım ederse güzel olacak inancındayım.

Şuna inanıyorum ki orada gerçekten istenirse bir işler yapılır,piyasa buna müsait,gezerken kendi kendinize bir sürü yorumlar yapabiliyorsunuz.Şu gerçeği unutmamak gerek kriz bulgaristanı da vurmuş arkadaşlar.Herkesin ağzında kriz.Ama yinede türkiye de ki gibi teğet geçmemiş anladığım kadarıyla.Biraz daha iyi gibi.

Fakat herşeyin başı sonu para,bu hafta içerisinde eş dost akraba yalvar yakar para bulmam lazım,En azından 15bin lira olmalı.Bu paranında 3-4 bini şirket oturum falan,geri kalanıda ufak tefek bişeyler yapmaya yada en azından o arada 6 ay sorunsuz yaşamak için gerekli.zaten şirket kurulumu oturma izni,mahkemesi ıvır zıvır 1 ay falan sürüyormuş.Yalnız ikinci vize yi 5 günlük veriyorlarmış diye duydum,eğer öyleyse biraz sorun olacak gibi,ama çözeriz inşallah,sorunsuz girip çıkınca pek sıkıntı olmaz diyorlar.Tekarardan alınabiliniyormuş eğer şirket kurup iş yapıcam dersen gerekli yazışmaları sağlarsan halledermişiz ya bakalım kısmet artık.

Cuma günü yola çıkıcam arkadaşlar bana dua edin.Daha sonra yine gördüklerimi duyduklarımı yaşadıklarımı sizlerle paylaşıcam.sevgilerimle.
Honoré de Balzac

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Esnaf
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
92 yorum
Yeni Üye3 yazı
inşallah kardeş. dürüst bir insana benziyorsun. doğruluktan ayrılma, Allah yardım eder. borçlarını da geri ödersin. en sıkıştığın anlarda da burada yazını okuyanlardan bir dua almıştım dersin. haydi rastgele.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
Yeni Üye14 yazı
Allah yolunu açık etsin kardeş, umarım dilediklerin olur...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye112 yazı

yazını sonuna kadar okudum 2003 yılında bende 30 yıllık ticari hayatıma son verdim ve çeşitli sıkıntılar yaşadım kendi muhitimde iş bulamadım bulduklarım ise eski esnaf olduğumuz için veremedi dahası yakıştıramadı ama benim bir farklılığım ağır vasıta ehliyetim var ve bundan faydalandım ama gönlüm hep ticarette otomotiv yedek parça sektöründe yetiştim eğer benim sana yardımcı olabileceğim bir şey varsa her zaman kapım açık tel:544 330 26 31 (enginbayrak_41@hotmail.com)msn adresim şu anda da bir iki tane işin üzerinde çalışıyorum yeniden ticarete dönmek için 1)yakıt tasarruf cihazı 2)buji kablosu ve buji 3)madeni yağ vs.4)kaporta malzemesi gibi ürünlerin toptan satışı için hazırlanıyorum benim üzerime düşecek her konuda yardımcı olurum başarılar hoşçakal(engin)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye80 yazı
Allah yolunu acik etsin, istediklerinle karsilastirsin. Ben birsey sormak istiyorum. Vize sorununu nasil hallettin. Kolayca vize veriyorlar mi? Bana bu konuda biraz yardimci olabilir misin?

gaftyguru@gmail.com

Yerleşim Türkiye / Yzmir
Üye438 yazı
Sayın Balzac;
Önce seni bu medeni cesaretin için tebrik ediyorum.Gittiğin yol gayet güzel bir güzergaha girmiş.İnşallah başarılı olacağını tahmin ediyorum.Bu konuda yardımcı olunacak herhangi bir konu olursa bize ulaşabilirsiniz.İşlerinizde başarılar diliyorum.Allah Yardımcın olsun.Selamlar.Antalyadan Minik Dev Üretim ve Pazarlama mdkerim@gmail.com veya mdkerimg@hotmail.com dan ulaşabilirisiniz.

Yerleşim Türkiye / Antalya Minik Dev Üretim Ve PazarlamaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye83 yazı
Rızk'ın nereden gelceğini kimse bilemez.Çok güzel bir söz vardır .. "Kısmet ise gelir Hint'ten Yemen'den, kısmet değilse ne gelir elden?". .
Allah senin ve rızkı için birşeyler yapmaya çalışan herkesin rızk yolunu açsın inşallah

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye35 yazı
yolun açık olsun

Yerleşim Türkiye / SakaryaMeslek Serbest meslek
Yeni Üye1 yazı
merhaba abi bulgaristandan aldığın vize yi merak ediyoruz ben ve arkadaşımda oraya gitmek istiyoruz eğer bize yardımcı olursan seviniriz...Bizde oturum almak istiyoruz

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Editör5590 yazı
Sayın Balzac,

Çok güzel herşey, düşe kalka da olsa bir sinerji çıkmış ortaya ve yararlı bir gezi olmuş. Fakat sonuçta yabancı bir ülkede şirket kurmaktan söz ediyorsunuz. Üç beş al sat işi değil. 10 adet bulgarı maaşa bağlayacaksınız. Bulgar maliyesine bir şirket sahibi olarak vergi ödeyeceğinizi taahhüt eder hale geleceksiniz. Bütün bunlar borç parayla olacak. Allah ufkunuzu açık etsin inşallah Amerika da bir de şube açın fakat hiç iyi bir gidişat var gibi gelmedi bana.

Garantilediğiniz bir ticaret var mı ? Şirkette ne yapacaksınız ?

Araba benzin şirket para yakar. İşin kötüsü şirketin kontağı basıldı mı kenara çekip parketmesi biraz zordur.

Bir ticareti peyleyip öyle başlamanız gerekirmiş gibi geliyor. Şu malı şuradan alır buraya satarım durumu kurtarırım gibi bir hesabınız yokda, bir başlayalım Allah Kerim diyorsanız tacirlik maceranızın ikinci perdesi hayırlı olsun demek zorundayız.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye1714 yazı
Başarılar dilerim balzac. Aklına takılan her soruda bana yazabilirsin.
Plovdiv'e gidince Brezilya Restorantına uğramayı unutma.
Türklerin toplandığı ve çevre yaptığı yer orasıdır.
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye124 yazı
Öncelikle hepinize güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim.İnşallah herkesin işi gücü istediği gibi olur hep.Bu sitesede çok yakın dostlarımdan duymadığım görmediğim desteği gördüm.Allah herkesin gönlüne göre verir inşallah.
Sayın akinselçuk abim yorumlarında çok haklı.Herhangi bir yanlış yok yazdıklarınızda.Normal prosüdürler aynen sizin belirttiğiniz gibi.Lakin ben şuanda hazır kurulu bir şirkete kağıt üzerinde genel müdür olarak gösterilip,daha sonrada oturum için müracaat yapıcam.Benden talep ettikleri işlemler için harcanacak para ve eğer kabul olursa aylık sigorta ücreti ile oturum için istenilen ücret.
Normal şartlarda Ltd.Şti. için 2bin lira A.Ş içinde 5bin lira civarında bir para gerekiyormuş.Devamında oturum almak için şirkette çalışması gereken 10 bulgar işçi.Dolayısıyla durum böyle olunca masraflar benim boyumu çok fazla aşıyor.Bizde böyle bir çözüm bulduk kendimizce.Eğer bunu bu şekilde çözebilirsek çok güzel olacak.
Zaten orada ne şirket kurmaya nede yanımda işçi çalıştırmaya imkanım yok.Ben bir şekilde bulgarda oturum alıp orada gerekirse bulaşıkcılık yapıp ortam hakkında en az 6 ay bir tecrübe sahibi olmam lazım.Daha sonrasında belki imkanlarım müsait olursa gerekirse bir şirket falan kurup bir iş yapabilirim.Ama şu an böyle bir maceraya girecek cesaretim hiç yok.
Eğer 6-7 ay sonra imkanım olurda başarabilirsem,aklımdan geçirdiğim iş orta halli ufak tefek bir cafe,ilk etapta kendimi kurtarabilecek kadar kazanabilirsem ne mutlu bana.ilerisinde ne olur onuda zaman gösterir.
Bazı arkadaşlar vize hakkında sorular sormuş;Ankara dan fazla zorlanmadan 30 günlük turist vizesi aldım,lakin ikinci vizeyi 5 günlük veriyorlarmış diye duydum bu hafta bunu araştırcam.Eğer bulgarda şirket işini halledebilirsemde D tipi vize denilen 6 yada 12 aylık ticari vize alabiliyorum.Zaten şirket olayından sonra oturumda 30 gün içerisinde çıkıyormuş.Vize için 60€ elçiliğe para yatırdım,kapıdan çıkışta 15 tl gümrükte aldılar,30€ sağlık sigortası yaptırdım 3 aylık,sigortayı elçilik istiyor,ayrıca ufak bir hesap görüntüsü olan hesap cüzdanı,bunun haricinde extra zorluk çıkaracak birşey istemediler.
Bulgarda bu işlerle uğraşan çok insan var,özellikle öğrenciler üzerine çalışıyorlar,ya askerden yırtmak isteyen ya burda okul kazanamayan yada orada ki renkli hayattan faydalanmak isteyen çok fazla genç bu insanlara işlerini yaptırıyorlar.Bu kişiler komisyon karşılığında her işi takip ediyor.Yukarıda bana vize yi soran genç arkadaşlarım sizin için öğrenci vizesi uygun olabilir sanırım ama bunun hakkında hiç bir bilgim yok,yalan yanlış konuşmayayım.Hepinize sevgilerimle...
Honoré de Balzac

Üye300 yazı
Güzel ve heyecanlı bir igirşim..Şans seninle olsun balzac..
- Kendi işinin patronu/elemanı...
- Bilgi paylaştıkça çoğalır...
- Ticaret beceridir...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Üye599 yazı
allah gönlüne göre versin...güzel haberlerini bekliyoruz kardeş.
Yorum yazmadan önce lütfen okuyun ...
1- N-ok...tala,!!ma +işar:etlerine "dik"(kat ed?in.
2- BüYük hARf kÜçüK haRf OlayıNI atlAMAyın.
3- Bu "Dolar" i$areti de size i$ çıkarmasın artık.
4- Veenönemlisisözcükler arasındaboşlukbırakın.
5- A ma g erek siz bo şluk lar d an k açının.
6- Gösterin özen cümleleri kullanmamaya devrik.
7- Sözcüklari anlaşılur vea dorğu yazen.
8- Bu güzelim Türkçemize foreign wordlar katmayın.
9- In keys yu rayt Ingilis vords, it hez to bi andirsitendibil.
10- Türkçe’deki spesifik kelimeleri İRDELEMEYİN.
11- Narin maillerinizi naciz kibarlığınızla süslemeyiniz efenim.
12- Benim Türkçem mükemmeldir, NARSIST şeyler yazarsanız hemen anlarım.
13- Yazılarınızda kibar olun, meydan okumayın, yoksa sizi harcarım.
14- DiĞer yandan, TÜrkÇe karakter iŞinize geliyorsa yazIp gÖnderin.
15- Yazdığınızı yarım bırakmamaya lütfen özen gös...

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye17 yazı
arkadaşım merhaba benim orada şirketim var ama bende çifte vatandaşlık var eger iş kurmayı düşünürsen başarırsın ama inşaata çalışmak istersen sofya ya ve ya karadeniz kıyılarına gitmelisin hele işi bilirsen yovmiye 100-150 levaya getirirsin ama ticaret yapacam dersen filibede kalabilirsin eğer istediyin bir şey veya danışmak isrediin birşey olursa yaz filibede tanıdım yok ama yakınında pazardjık var orada izmirden gitme bir arkadaş var o sana her türlü konuda yardımcı olur 10 senedir orada ondada oturum var ama o evlilik yaptı sana başarılar ama bakıyorum kararın çok kesin değil bana öyle geldi başarabilmen için kararlı olman gerekiyor geriye kalan herşey düzelir orada gördüğün gibi aç bir butik 2 metre kare yer başla kafe satmaya orada günde en küçük yer 450- 500kafe satıyor bak benim arkadaş kırdjaliye nargile yeri aştı 3.5 senede borçlarını ödedi bornovadan daire aldı yani biraz azim sende filibeye (plovdi ve) açabilirsin ha polislere ruşvet verecen başka yolu yok tamammı görüşürüz herzaman sorun olunca ara hayırlısı olsun

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Elektrik / Elektronik
Yeni Üye2 yazı
hayırlı olur inşallah.
erba

Yeni Üye47 yazı
Umarım herşey yolunda gider.Senden gelecek haberleri bu başlık altında sürekli izleyeceğim, hep iyi haberlerini alırız inşallah.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye14 yazı
Arkadaşlar,ben Bulgaristandan Canlı Hayvan özellikle de erkek buzağı getirmek istiyorum,bunu nasıl yapabilirim,bir çiftliğim ve kurulu sistemim var,fiyatlar Türkiyeyle kıyaslanamayacak kadar ucuz,bunun bir yolunu bilen varsa bana bir akıl versin,eger sistemini bulabilirsem her 2 ayda bir 100 adet getirmeyi düsünüyorum,bulgaristan vatandaşı arkadaşlar yardımcı olabilirler diye düsünüyorum.Bulgaristan'da bu tür ticari amacın varsa bu konuda sana bir iş imkanı da olmuş olur,orada topla buzağıları,gönder bana,peşin alış veriş,ne dersin? umittapis@windowslive.com

Yerleşim Türkiye / Nev?ehirMeslek Turizm
Üye979 yazı
sayın balzac oncelıkle sıze basarılar dılıyorum ınsallah ıslerınız yolunda gıder baycora kardesımızde canlı hayvan ıthalatından bahsedıyor ancak şu an ıcın bu mumkun degıl canlı hayvan ıthalatı ozel ızınlere ve ıc pıyasadakı kesımlık hayvan oranına gore serbest bırakılır ve gumruk vergısıde bıldıgım kadarıyla gayet yuksektı anlayacagınız bu ıslem su asamada cok zor.
“Tomurcuk derdinde olmayan ağaç odundur.” (N. F. Kısakürek)

Yerleşim Bulgaristan / Veliko TirnovaMeslek Ythalat / Yhracat
Üye124 yazı
Aldığım turist vizesiyle 1 kez giriş çıkış yapma hakkım varmış,şimdi tekrar yeni vize için başvurup kısmetse salı günü çıkıcam.Benim bildiğim bir aylık vize süren varsa o bir ay içerisinde istediğin kadar girip çıkarsındı ama yanlış biliyormuşum.tüh yav.
Honoré de Balzac

Üye468 yazı
selam arkadasim allah kolaylik versin basarilar dilerim.

Yerleşim ALMANYA / MunihMeslek Serbest meslek
Üye468 yazı
ben birkac defa bulgardan kara yoluyla gectim ayrica arkadasimin haskovada elektironik sirketi var.suna dikkat etmeni isterim kesinlikle 100 levadan fazla parayla gezme sehir merkezi haricinde tenha yerlere tk gitme alisana kadar bir rehperin olsun benden sana tavsiye uzulmeni istemem kolay gelsin.

Yerleşim ALMANYA / MunihMeslek Serbest meslek
Üye979 yazı
sayın arkadaslar bence fazla abartıyorsunuz ben ıkı seneden fazladır bg deyım ve bugune kadar ne şahsıma nede cebıme yonelık herhangı olumsuz bır gırısım olmadı bunlar sadece duyumlardan ıbaret şehır efsanelerıdır munferıt olaylar belkı vardır ama asla genelınde bu tur olaylar soz konusu olmaz zaten cıkan olayların aynısı bızım memleketımızdede var ama sen gıder dıskoda kafayı ceker ona buna dalasırsan elbettekı sanada dalasan olacaktır yanı bg de sen belanı aramazsan belada senı aramaz ve son olarak ab ye gırdıkten sonramı nedır bılmıyorum ınsanlar yabancılara karsı son derece kıbarlar ıkı sene zarfında cok bulgar kokenlı arkadasım oldu ve hıc bır olumsuz taraflarını gormedım ama burdakı turklerden dılım ıkı defa yandı bu yuzden once ınsan kendını bılecek sen ıyı ısen herkes ıyıdır ama sen kotuysen cogu kısıde kotudur
“Tomurcuk derdinde olmayan ağaç odundur.” (N. F. Kısakürek)

Yerleşim Bulgaristan / Veliko TirnovaMeslek Ythalat / Yhracat
Üye1714 yazı
#eyme - Bir defa gitmişsin, Bulgaristan'da yaşama rehberi yazmışsın.

Belli ki bu konuda kabilitesi yüksek arkadaşın.

Peki o arkadaşın 100 lv. dan fazla parayla gezdiği için mi soyulmuş?
İstanbul/Taksim'de ara sokaklarda gezdim mi hiç? İstanbul'da iş yapanlar istanbul'u terketsin mi yani?

Gereksiz mesajlarla konuyu kirletmeyin lütfen.

Yeni Üye17 yazı
ben izmirde yaşıyorum karşı apartmanda oturan bir bayanın buca kaymakamlık önünde kolunu ve parmaklarını kırmışlar yüzük ve bilezik için yani polislerin olduğu yerde insanların cirit attığı yerde ben şahsım adına konuşayım 18 senedir gidip geliyorum orada firmam var bir balık restoranı işlettim uzun yılar üstelik balık çifliklerim vardı yani hiç kimse bana hoşt demedi yani oraya gidipte ne bileyim farklı işlerin içine girerseniz bilmem ama dürüs işinde olan herşeyi tadında bırakan içkiden bas ediyorum problem çikmaz orada bizim gibi binlerce insan var orasının avantajı çok eğer üretim yaparsan bunu diğer avrupa ülkelerine ertesi gün teslim edebiliyorsun yani sınır yok gümrük yok arabaya bindin zaman ben öyle yapıyorum bugün sabah çıktımda ertesi gün maları ..münihteki .. müşterime teslim ediyorum

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Elektrik / Elektronik
Yeni Üye54 yazı
Merhaba arkadaşlar .B ende bir BG vatandaşıyım, çift vatandaşlığım var .O yüzden BG ye gidip geliyoruz balzak arkadaşa başarılar dilerim .BG de iş yapma fikri nereden doğdu bilmem ama ,cafe açma fikri doğru tespit .ben şahsen gittiğimde o cafe senin bu cafe benim günler öyle geçiyor.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Veteriner
Üye124 yazı
Şimdi kesin olarak cafe yapıcam diyemiyorum bu sadece bir düşünce ama genel olarak yapılacak işlere baktığımda maliyet olarak en uygun buna kafam basıyor.Yapacağım iş artık biraz basit olmalı az elaman olmalı,sermayesi az olmalı,özellikle de hizmet karşılığı para kazanılan bir iş olmalı.Artık marketteki gibi al rafa koy,satılsın diye gözünün içine bak,yarısı çalınsın,yarısı iade ye çıksın,elemanı,plasiyeri,zabıtası,polisi,sağlıkçıları,servisi mazotu benzini poşeti bıktım artık.Artık az olsun ama rahat olsun diyorum.Belki gider inşaatta çalışırım asıl mesleğim su tesisatçılığı.Kısmetimiz vardır bir kapıda mutlaka buna inanıyorum.Karnım doyar borç ödiyebilirsem ne mutlu.
Honoré de Balzac

Üye150 yazı
allah kolaylık versin. inşallah başarılı olursunuz.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Memur
Üye102 yazı
Sizin için hayırlı olması dileğiyle..Sizden ricam tecrübelerinizi,başınızdan geçenleri mümkün mertebe buraya aktarmanız..Eminim benim gibi ilgiyle takip eden birçok arkadaş olacaktır..Kolay gelsin..

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ö?renci
Üye1714 yazı
#balzac

Cafe açmak her ne kadar iyi düşünülmüş bir fikir olsa da, sanırım cafeleri görme şansın oldu. Ciddi paralar harcanarak açılmış cafeler ile rekabet edeceksin. Şimdi arkadaşlar bilmediği için akıllarına takılmış olacaktır.

Örneğin Türkiye'de benzer bir yatırım yapılmış olsa benim bahsettiğim tarz bir cafe için sanırım çay 10 liradan falan başlar. Bulgaristan'da 5 milyon dolar diskoya para harcıyorlar ve giriş ücreti 5 euro. Yani Türkiye'ye göre çok farklı.

Neyse asıl konumuza geri dönelim. Cafe açmak işi. Mantıklı ve sürekli gelir elde edebileceğin bir iş. Mado dondurmanın Plovdiv şubesini görme şansın oldu mu bilmiyorum ama gayet farklı bir tarzla hizmet veriyor ve iyi müşterisi var.

Türkiye'deki gibi mahallenin çorbacısı köftecisi tarzında ufak bir yer açmanı tavsiye ederim. Sakın ola kendini geçindirecek bir iş kurmadan hayal işlere girme, kimsenin sözüne kanarak hareket etme. İş hayatını biliyorsun çok fırsat vardır ama yapabilen azdır.

Kolay gelsin.

Yeni Üye54 yazı
benim anladığım kadarı ile arkadaşımız kısıtlı bir mebla ilehareket edecek .amayine de karnını doyuracak parayı çıkarır .PLOVDİV de okuyan birsürü türk genci var ,sağlam birini bulup sana yardımcı olacaklardır.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Veteriner