Öncelikle kendimize girişimci diyorsak kabul etmemiz gereken bir gercekle başlayalım. Para neredeyse, ticaretde orada yapılmalıdır.Burada sanırım herkesle mutabıkızdır.Peki para nerede ?İşte bu soru girişimciliğin ilk giriş kapısı.
Evet para nerede ? Mahalledeki memurun cebinde mi ?, esnafın cebinde mi ? Kucuk imalatcının cebinde mi ? Ev kadınının cebinde mi ? Ben buralarda oldugunu sanmıyorum.
Para, artık küresel oyuncu olmuş veya olmaya aday büyük holding ve kurumların satınalma departmanlarında, bu kurumların yöneticiliğini yapan üst yönetim üyelerinin iş ve özel hayatlarındaki ilgi alanlarında. Firma sayısı olarak Türkiyedeki toplam firmaların % 3 ünü bile oluşturmayan bu grubun Türkiyedeki toplam ticaret hacminin % 40'ından fazlasını gercekleştiriyor olması ve bu oranında her yıl artış göstermesi sadece bakıp gecilecek bir veri değil.
Şimdi normal bir birey bu duruma ''vay be'' diyerek gecer ve mahallesinde acmak istediği bakkal dukkanının hayallerine devam eder. Ama gercek bir girişimci için bu veri başarının anahtarıdır.
Bizlerin bu firmalara ulaşabilecek sermayemiz yok ki, bizden neden ürün/hizmet alsınlar ki vs vs.. sorular ilk akla gelen sorular olacaktır.Bu konuda size sunu kesinlikle söyleyebilirim. burada ihtiyaç duyulan şey sermaye değil. Fark yaratan bir VİZYON...
Şimdi gelelim yazımın başında bahsettiğim Görünmeyeni satmak başlığına .Herkesin başarılı yaptığı bir iş mutlaka vardır. Mesela çok iyi bir pazarlamacısınız diyelim. Satarsınız satarsınız sürekli satarsınız.., bir süre sonra tahsilat zamanı gelir ama gelen para yoktur,bu sefer tahsilat memuru olursunuz, bir kısmını bile tahsil etseniz şanslısınızdır, bu seferde mali sıkıntıya girersiniz ve şimdide muhasebeci olursunuz.. bu boyle gider. arada yazık ettiğiniz şey ise sizin pazarlama yeteneğinizdir.
Demek ki
1. kural :sattıktan sonra tahsilat sıkıntın olmayacak.yani paranın olduğu yerde ticaret yapacaksın
Devam edelim
Bir ürün satmak için yeterli sermayen yok ise kendini satacaksın.Bilgini, yeteneğini, vizyonunu satacaksın. ama maaş karşılığı değil, sipariş karşılığı.
Demek ki
2.kural : hizmet satacaksın.Yani görünmeyeni..
Devam edelim
Neden benden hizmet alsınlar ki ? Öyle ya sende herkes gibi sürünün içindeki koyunlardan birisi olursan bu soru tam senin için olur.
Demek ki ;
3.kural :Herkese göre fark yaratacak bir vizyon,bilgi ve kültüre sahip olacaksın.
Özellıkle 3.kuralda cok kişi mevcut haliyle tıkanacaktır. Fark yaratacak bu ozellıklere sahip olmak hiçde kolay değil fakat bu okumak,çalışmak, öğrenmek, özümsemek, düşünmek ve gözlemlemek ile zaman içinde kendiliğinden kazanılan seyler.
Bu forumlarda bakkal , market ayakkabıcı acma hayaliyle yanıp tutusan genç pırıl pırıl üniversiteliler..
Tabiki para kazanmak için uygun şartlar oluşmuşsa bunlarda düşünülür, bende düşünürüm.Ama girişimcilikteki asıl amacınız bu yukarıda yazdıklarım olsun. Bu hedefler dogrultusunda girişimci fikirlerinizi ve hedeflerinizi ortaya koyun.Cunku emin olun geleceğin dunyası bakkalların manavların dunyası değil paraya elinde bulunduran küresel firmaların dünyası olacak.Onlara görüneni satabilmek kolay değil, ama görünmeyeni satmak sizin elinizde.