Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Görünmeyeni Satmak

BaşlatanAkropolesTarih03/01/2010 23:40:06Yorum14

İlk mesaj
Yeni Üye47 yazı
Bu başlık cok sevdiğim bir cümle .İçeriği ise kaliteli hizmet satışının nasıl yapılması gerektiği ile ilgili.Bu başlığa yazının sonuna dogru değineceğim.
Öncelikle kendimize girişimci diyorsak kabul etmemiz gereken bir gercekle başlayalım. Para neredeyse, ticaretde orada yapılmalıdır.Burada sanırım herkesle mutabıkızdır.Peki para nerede ?İşte bu soru girişimciliğin ilk giriş kapısı.

Evet para nerede ? Mahalledeki memurun cebinde mi ?, esnafın cebinde mi ? Kucuk imalatcının cebinde mi ? Ev kadınının cebinde mi ? Ben buralarda oldugunu sanmıyorum.

Para, artık küresel oyuncu olmuş veya olmaya aday büyük holding ve kurumların satınalma departmanlarında, bu kurumların yöneticiliğini yapan üst yönetim üyelerinin iş ve özel hayatlarındaki ilgi alanlarında. Firma sayısı olarak Türkiyedeki toplam firmaların % 3 ünü bile oluşturmayan bu grubun Türkiyedeki toplam ticaret hacminin % 40'ından fazlasını gercekleştiriyor olması ve bu oranında her yıl artış göstermesi sadece bakıp gecilecek bir veri değil.

Şimdi normal bir birey bu duruma ''vay be'' diyerek gecer ve mahallesinde acmak istediği bakkal dukkanının hayallerine devam eder. Ama gercek bir girişimci için bu veri başarının anahtarıdır.

Bizlerin bu firmalara ulaşabilecek sermayemiz yok ki, bizden neden ürün/hizmet alsınlar ki vs vs.. sorular ilk akla gelen sorular olacaktır.Bu konuda size sunu kesinlikle söyleyebilirim. burada ihtiyaç duyulan şey sermaye değil. Fark yaratan bir VİZYON...

Şimdi gelelim yazımın başında bahsettiğim Görünmeyeni satmak başlığına .Herkesin başarılı yaptığı bir iş mutlaka vardır. Mesela çok iyi bir pazarlamacısınız diyelim. Satarsınız satarsınız sürekli satarsınız.., bir süre sonra tahsilat zamanı gelir ama gelen para yoktur,bu sefer tahsilat memuru olursunuz, bir kısmını bile tahsil etseniz şanslısınızdır, bu seferde mali sıkıntıya girersiniz ve şimdide muhasebeci olursunuz.. bu boyle gider. arada yazık ettiğiniz şey ise sizin pazarlama yeteneğinizdir.

Demek ki
1. kural :sattıktan sonra tahsilat sıkıntın olmayacak.yani paranın olduğu yerde ticaret yapacaksın

Devam edelim
Bir ürün satmak için yeterli sermayen yok ise kendini satacaksın.Bilgini, yeteneğini, vizyonunu satacaksın. ama maaş karşılığı değil, sipariş karşılığı.

Demek ki
2.kural : hizmet satacaksın.Yani görünmeyeni..

Devam edelim
Neden benden hizmet alsınlar ki ? Öyle ya sende herkes gibi sürünün içindeki koyunlardan birisi olursan bu soru tam senin için olur.

Demek ki ;
3.kural :Herkese göre fark yaratacak bir vizyon,bilgi ve kültüre sahip olacaksın.

Özellıkle 3.kuralda cok kişi mevcut haliyle tıkanacaktır. Fark yaratacak bu ozellıklere sahip olmak hiçde kolay değil fakat bu okumak,çalışmak, öğrenmek, özümsemek, düşünmek ve gözlemlemek ile zaman içinde kendiliğinden kazanılan seyler.

Bu forumlarda bakkal , market ayakkabıcı acma hayaliyle yanıp tutusan genç pırıl pırıl üniversiteliler..
Tabiki para kazanmak için uygun şartlar oluşmuşsa bunlarda düşünülür, bende düşünürüm.Ama girişimcilikteki asıl amacınız bu yukarıda yazdıklarım olsun. Bu hedefler dogrultusunda girişimci fikirlerinizi ve hedeflerinizi ortaya koyun.Cunku emin olun geleceğin dunyası bakkalların manavların dunyası değil paraya elinde bulunduran küresel firmaların dünyası olacak.Onlara görüneni satabilmek kolay değil, ama görünmeyeni satmak sizin elinizde.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
14 yorum
Editör5590 yazı
Ticaretin özünü kavramak ile eyleme dökebilmek ne yazık ki iki farklı unsur.

Yani işin özünü kavrayan bunu başarılı şekilde yapar diye bir kural yok. Zira uygulama noktasında birden fazla etken devrede. Oysa işin özünün kavranması çok zor değil. Önemli olan uygulama anındaki bin çeşit faktörün hepsine birden hakim olabilmek. Anlamakla yetinilemeyecek kadar zor işler. Tahsilat bir sanat. Durgunluklardan korunmak bir sanat.

Para nerde, ticaret orada ama aç karınlar o para havuzlarında konuşlanmayı bekleyemeyecek kadar sabırsız.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye47 yazı
Evet haklısınız,ticarette birçok faktore hakim olabilmekde ayrı bir gereklilik. Ama işte buda bir tecrübe ve bilgi işi.
Sabırsızlık konusunda ise hemfikirim.Bazıları aç karınların haklı sabırsızlığı bazıları ise en kısa yoldan hemen zengin olma hayallerindekilerin sabırsızlığı.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye1714 yazı

Ticaret bir tiyatro, bizler oyuncularız. Önemli olan senaryodur!
Senaryonuz iyi ise tamamdır. Ünlü yönetmenseniz, senaryonuz çok iyi olması şart değil.
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye2659 yazı
Çok uzun fakat bir okadarda anlaşılması güç bir yazı olmuş.

Sadece satış yeteneğinizin olması herhalde bir işletme açıp büyütmek için yeterli değil
O yüzden Girişimcilik kavramının içinde işletmeyi açmaktan tutun satış ve tahsilat yapmaya vizyon ve misyon sahibi olmaya kadar herşey var.

Tahsilat sıkıntısı olmayan bir sektör varmı?

Hizmet görünmeyen bir ürünmüdür? Bence hayır. Belkide en görünen ürün.

Bir ticaret erbabı büyüğüm :" Ticarette başarılı olmak istiyorsan Çok denklem kurup enerjini boşa harcama Basit düşün Çünkü müşteri basit düşünür" derdi.

Müşterinin ne düşündüğünü hissetmekte Vizyonun bir parçası olsa gerek.
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye61 yazı
ÖNCELİKLE KONİKSTE Kİ CİDDİ YAZILARDAN BİRİNİ OKUDUĞUM İÇİN MEMNUN OLDUM. AKROPOLES ÇOK DOĞRU TEŞHİSLERDE BULUNMUŞ. PARA KİMDE SORUSUNUN CEVABI OLDUKÇA ÖNEMLİ. PEK ÇOK ARKADAŞ BUNU GÖZARDI EDİYOR. İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN DURMA NOKTASINA GELDİĞİ DÖNEMDE İNŞAAT SEKTÖRÜNE DAYALI İŞKOLLARINDA YATIRIM AKILLICAMIDIR. ÖRNEĞİN KAPI FABRİKASI KURMAK? BENCE DEĞİL. SEKTÖREL ANALİZLERİN DOĞRU YAPILMASI ŞART. HER İŞ KOLUNDA KENDİNE MAHSUS İYİ VE KÖTÜ TARAFLAR VAR. BAZI ÜRÜNLER VAR İMALATI ZOR PAZARLAMA VE TAHSİLAT PROBLEMİ YOK (BAZI MADENLER GİBİ) BAZI ÜRÜNLER VAR İMALATI KOLAY İŞ PAZARLMA VE TAHSİLATTA. VİZYON KONUSUNA GELİNCE TEK BAŞINA VİZYON SAHİBİ OLMAK BENCE YETERLİ OLMUYOR BU VİZYONUN PAZARLANABİLMESİ DE BAŞLI BAŞINA BİR ZORLUKTUR. İYİ İLİŞKİLER, GÜÇLÜ SERMAYE İSTER.

BİRAZ GLOBAL BAKARSAK MALESEF ÜLKEMİZDE DURUMUN ÇOK İÇ AÇICI OLMADIĞINI GÖRÜYORUZ. BAŞTA ABD VE SONRASINDA AVRUPA BİRLİĞİ ARTIK YETERLİ SERMAYE BİRİKİMİNE SAHİP OLDUĞU İÇİN BİZİM GİBİ GERİ KALMIŞ ÜLKELERE GETİRDİKLERİ SERMAYELERİ İLE HEMEN HEMEN TÜM ÜRETİM ARAÇLARIMIZA SAHİP OLDULAR. TELEFON AÇTIĞINIZDA VEYA ALIŞVERİŞ YAPTIĞINIZDA YADA BANKADA İŞLEM YAPTIĞINIZDA FARKINA VARMADAN PARANIZI YURT DIŞINA GÖNDERİYORSUNUZ. SONUÇ GERİ KALMIŞ ÜLKELERİN VATANDAŞLARI GELİŞMİŞ ÜLKELERİN GİZLİ ÇALIŞANLARI OLUYOR. BELİRLİ BİR HAYAT STANDARTINI KABUL EDİP ONLAR İÇİN ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYORSUNUZ. ÜLKECE SERMAYE BİRİKİMİ SAĞLAMANIZ ÇOK ZOR OLUYOR. BAKKALLAR KAPANIYOR BÜYÜK ALIŞVERİŞ ZİNCİRLERİ VE BU ZİNCİRLERDE BİR SÜRÜ YABANCI FİRMA, YABANCI BANKA YER ALIYOR. SİZDE KAZANDIĞINIZI ONLARA VERİYORSUNUZ. ÇIKMAZ SOKAK GİBİ. ŞİMDİ BU ŞARTLAR ALTINDA VİZYON GELİŞTİRİN VE BU NEHRİ TERSİNE AKITMAK MÜMKÜNMÜ DÜŞÜNÜN. İHRACAT YAPALIM. GÜZELDE NASIL ?BU İŞÇİLİK VE ENERJİ MALİYETLERİ İLE ÇİNLE REKABETİ HAYAL BİLE EDEMEYİZ. KALA KALA BİR YOL KALIYOR TEKNOLOJİ GELİŞTİRMEK, BUNUN İÇİN ÜNİVERSİTELER İLE İŞBİRLİĞİ GEREK. ANCAK BUNUN İÇİNDE ÇOK CİDDİ SERMAYE VE YURT DIŞINDAKİ CAZİP TEKLİFLERE HAYIR DİYECEK VATANSEVER TEKNİK ADAMLAR VE BİLİMADAMLARI.

SANIRIM KONUYU FAZLA DAĞITTIM SÜRÇÜ LİSAN ETTİ İSEM AF OLA .

SİZİ BİLMEM AMA BEN YERLİ MALI HAFTALARINI ÇOK ÖZLEDİM
M

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Yöneticilik
Yeni Üye29 yazı
"Görünmeyeni Satmak Dedinizde Aklıma Birden gülmek geldi Özr dilerim"
Bir zamanlar "görünmeyeni satmak ile hayal satmak; aynı düşündüğüm için yazıyorum" sürçi lisan oldu ise şimdiden af ola.
Aklıma geldide kendimce güldüm , dedimya hayal satmak diye; Bir zamanlar hayat sigortası poliçesi satmıştım, Konuyu fazla irdelemek istemiyorm Sadece şunu söylemek istiyorum ,Asla ama Asla çok komik paralar ile sizi sigorta edecez diyenlerin EDEBİYATIANA asla ianamayın.
SAygılarımla
www.aksehirhaliyikama.com

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Ticaret
Yeni Üye68 yazı
Sayın Akropoles, "kaliteli hizmet satışı" üzerine çok güzel bir paylaşımda bulunmuşsunuz ve doğru noktalara değinmişsiniz. Olayın anahtarı sizin de dediğiniz gibi "vizyon".
Burda bana göre iki problem var, ilki bazı arkadaşların da belirttiği gibi tahsilat problemi, maalesef ki bu problem kurumsal firmalarda da çok yoğun yaşanan bir sorun, isimlere bakıp hem iyi referans olur hem de param zamanında ödenir dediğiniz büyük kurumsal firmalar, referans hallerine güvenip ödeme konusunda bazen hayal kırıklığı yaratabilir.
"Vİzyon"da kısmen problem yaratabilecek bir durum ise "fark yaratan vizyon"u yakalamak çünkü "sizin anlattığınız vizyon, karşınızdakinin vizyonu kadardır". Belki Avrupa ya da Amerikan şirketlerinde, satın alma görevlerindeki kişilerin aldıkları kurumsal kültür ve geçmiş birikimleri sayesinde bu bir sorun olmayabilir ama ben bir çok gözlemimden biliyorum ki adı kurumsal olan pek çok şirkette aynı durum söz konusu değil, bu da vizyonda odaklanmamız gereken farklı bir yönü ortaya koyar: "Yerel Vizyon". Eğer sunmayı düşündüğümüz hizmet "yerel vizyona" sahip firmaları ilgilendiriyorsa, farklılığımızın temelini bu tür bir vizyonu baz alarak oluşturmamız gerektiğini düşünüyorum ki, hizmet sunmayı planladığınız kişi onu ciddiye aldığınızı, önemsediğinizi farketsin. Özetle; vizyon ve hizmet sahibi kişinin, hizmetini hangi hedef kitleye pazarlayacağı da önemli...

Kişi, kendini geliştirmeli, araştırmalı, piyasayı takip etmeli, yenilikleri öğrenmeli , bunlara da kesinlikle katılıyorum, hatta girişimcilik yapmayı düşünenlerin bir kısmında olan ve farkında olmadıkları eksiklikler olduğunu düşünüyorum. Hatta bunları yazarken, Almanya'daki bir müşterimin, burada ne zaman iş yapmaya kalksa yaşadığı sorunlar üzerine artık Türkiye'deki şirketlerle çok istemesine rağmen, sürekli mağdur durumlara düşmesi yüzünden çalışmama kararı geldi(Müşterim bir Türk ve bir Alman firmasında yönetici). İstediği iş daha başında anlatırken bile doğru düzgün dinlenmiyor, sürekli bir şeyler yanlış yapılıyor, işler zamanında ve düzgün olarak teslim edilmiyor, takip edilmiyor ve süreçlerle ilgili kendisine bilgi verilmiyor, işin ehli olduğunu söyleyen kişilerin aslında ehil filan olmadığı anlaşılıyor, ortaya çıkan sonuçlar ise "dehşete düşürücü , fiyasko vb.." daha da ilginci ise iş yaptırdıkları kişiler asla hatalarını kabul etmiyor, karşı tarafı suçla**** savunmaya geçmeye çalışıyorlar, tek düşündükleri şey para, hissettirdikleri ise bir Alman firmasına kazık atmak... Müşterilerine defalarca rezil olduktan sonra en sonunda vazgeçmiş, ufak bir firma olmadığını da söyleyebilirim. Demek istediğim satıştan bahsederken, "kaliteli hizmet"in özünü de biraz deşmemiz hatta sindirilmiş standartlara yerleştirmemiz gerek sanki...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye47 yazı
Mr. Stranger dediğiniz gibi yerli sermaye birikimi sağlamakta zorlanan bir ülkeyiz. İşte bunun çıkış yolu da girişimcilikte. Sayın Aslıhan'ın yazısında cok guzel anlattıgı ''Fark yaratan Vizyon'''a sahip girişimciliklerde.

Türkiye'de ki çok varlıklı ve ünlü bir işadamının unutmadığım bir sözü var. '' Hayatım boyunca hiçbir zaman paranın peşinden koşmadım, her zaman başarının peşindeydim. Ne zaman ki başarıyı yakaladım, bir baktım para benim peşimden koşuyor''. İşte herşeyin özeti bu aslında.

Mahallemizdeki ''Güzel Evim Emlak'' ( İsim tamamen sallamadır ) da emlakçı, R..ax'da emlakçı. İkiside ev bulabiliyor mu, buluyor. Ama ''Güzel Evim Emlak'' bütün gün gazete okuyup tavla oynayıp sinek avlarken, R..ax su an Turkiyenin en buyuk emlakçısı. Bu ulke vatandaşının, bir diğer bu ülke vatandaşına yine bu ulkede sattığı bir ev için bir amerikalı komisyon alabiliyorsa işte bu başarıdır. Bunun sırrı ne, biz bunu nasıl yapabiliriz diye bir düşünmek lazım değil mi ?

Yeni Üye61 yazı
Sayın Akropoles,

Ünlü iş adamının sözleri çok güzel ancak bu gün için ne derece doğru bilemiyorum. Ünlü iş adamının gençliğindeki Türkiye ile bugünün Türkiyesi çok farklı elbette dünya da çok değişti. Dikkat ederseniz geçmişin büyük firmaları artık eskisi kadar büyük değil. Başarının tanımıda çok geniş. Başarı nedir ? Kime köre neye göre başarı ? Büyüyen firmaların %90 nı devlet desteği ile büyüyorlar. Politikacı iş adamı diyoloğunu kuran firma bir bakıyorsunuz üç beş yıl sonra büyük firma oluvermiş, aksine zıtlaşanlara bakıyorsunuz yok olmuşlar. Burda ne vizyon, ne çalışma, ne teknoloji iş görmüyor. İşin sırrı kurabileceğiniz kişisel ilişkilerde gizli. Elbette bu benim görüşüm katılır veya katılmazsanız görünen gerçekle var olan gerçek aynı şey olmayabiliyor. Platonun YY lar önce verdiği bir örnek var. Mağrada mağra ağzını göremeyecek şekilde oturan insanlar vardır ancak mağra ağzının karşısındaki duvarı görebilmektedirler. Gördükleri mağranın önünde ceryan eden olayların duvardaki gölge şeklindeki yansımalarıdır. Mağrada ki insanların gerçeği o duvarda görebildikleridir. Dışarıya bakabilenler ise ışıktan gözleri kamaşacağından gene gerçeği görenmeyecektir. Çok az insan gerçeği görecektir. Işıktan korkmayanlar. Onlara da zaten düşünür diyoruz.
Saygılar sevgiler.
M

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Yöneticilik
Yeni Üye39 yazı
Unlu is adami bence dogru soylemis.siz isinize ozen gosterir ve kaliteli isler cikarirsaniz her zaman size talep olur.Bunu bir tek ticaret olarak dusunmeyin.Her meslek icin gercerlidir bu.

Yerleşim Türkiye / Ordu
Yeni Üye11 yazı
Adam doktara gitmiş. Neyin var demiş doktor. adam da hastayım demiş. Doktor da o zaman iyileş demiş.
Kusura bakmayın bu yazıdan çıkardığım sonuç bu.

Yazının ana fikri şu :
1-Uluslararası sermaye şirketlerine hizmet satın.
Tamam güzel fikir de. Eee.
2- Vizyon sahibi olun. Evet olalım :)
3- Herkesden farklı olmanı sağlayacak bilgi birikimine sahip ol !!!

Peki benim sorum şu :
Sence uluslararası sermayeli büyük şirketlere hizmet satan , vizyon sahibi ve herkesden farklı olmasına yetecek bilgi birikimine sahip bir insan şu anda bu forumu okuyor olabilir mi?
KamilBey

Yerleşim Türkiye / MarmarisMeslek Turizm
Üye148 yazı
Bunları ileride yapabilecek çok genç arkadaşlarımızdan şu anda ilk temellerini atanlar bu yazıdan birşeyler öğreniyor olabilir.

Ayrıca birçok kişi de buradaki yazılardan kendilerince çıkarımlar yapabilir.
..ııII BÜYÜK HEDEF IIıı..

Yeni Üye47 yazı
Kamilbey, bu konu yerine siz forumun başka başlıklarında biraz vakit harcayın derim ben, emin olun sizi kısa yoldan hemen zengin yapacak o dahiyane iş fikrini(!) oralarda bulacaksınız. Maalesef bizim burada anlattıklarımız sabır ve çaba isteyen konular.
Bu forumun sevdiğim yanı her kesimden insanın olması. Bircok farklı düşünce yapısı, yaşam biçim, tecrube. Bence herkesin herkesden öğrenebileceği birşeyler mutlaka var. Bende kendi bakış açımı yazdım. Umarım
birilerine faydası olmuştur.

Yeni Üye11 yazı
Akropoles bey,
Kişisel almışsınız. Ben sadece yazdıgınız yazıya bir eleştiri getirdim. Çünkü okudum yani okumaya deger buldum.
Eleştirdiğim nokta şu. Yazınız yeni bir şey vadetmedi bana. Sizin de dediğiniz gibi her kesimden insan var burda ve eger takdir ederseniz benim eleştirimden de bir şeyler kapabilecek birileri çıkabilir.
KamilBey

Yerleşim Türkiye / MarmarisMeslek Turizm