Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Şahıs Firmasında Hisse Devri Nasıl Olur?

Başlatanturk3458Tarih22/12/2009 13:57:43Yorum11

İlk mesaj
Üye277 yazı
İyi çalışmalar. Uzun zamandır halı yıkama işini araştırmaktaydım. Şu sıralarda bir halı yıkama ve temizlik hizmeti veren kuruluşa %50 olarak ortak olma durumundayım. Ancak kafamı karıştıran bu firma şahıs firması. Şahıs firmasında hisse devri nasıl olacak. Var mı böyle bir şey. Nasıl aşabiliriz bu sorunu LTD haricinde.

Ayrıca bu tür ortaklıklarda nelere dikkat etmemiz gerekir. Vergi vs. araştırmasından başka. Mesala bu işletmenin aylık cirosunu nasıl anlarım. Fatura olayı pek yok çünkü bu sektörde.
Bilgilendirirseniz sevinirm

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek İnsan kaynakları
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
11 yorum
Yeni Üye47 yazı
ŞAHIS FİRMALARINDA HİSSE DİYE BİŞEY OLMAZ. ORTAĞINIZ MALİYEDEN KAPANIŞ YAPACAK. SONRA İKİNİZ BİRDEN "AHMET SOYİSİM" "MEHMET SOYİSİM" ADİ ORTAKLIĞI DİYE İKİ ŞAHIS TEK BİR KAYITLA MALİYEYE KAYIT OLABİLİRSİNİZ.

Adi ortaklıklar

Tanımı

İki ya da daha fazla sayıda kişinin emek ve sermayelerini ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeleri durumunda ortaya çıkan ortaklıktır.

Adi ortaklık, Borçlar Kanununun 520 - 541. maddelerinde düzenlenmiştir ve tüzel kişiliğe sahip değildir.

Taraflar doğrudan doğruya bir adi şirket kurabilecekleri gibi, kanun da, Ticaret Kanununda tanımlanan ortaklıkların belirgin niteliklerini bünyesinde toplamayan şirketleri adi şirket saymıştır (Borçlar Kanunu md. 520/3.I. Bu nedenle, ticaret şirketlerinin aksine, bir ticari işletmeyi işleten adi şirketlerin ortakları bizzat tacir sayılırlar (Ticaret Kanunu m.14/1)

Adi ortaklığın sadece iç ilişkilerde geçerli olmak üzere kurulduğu durumlarda bir iç ya da hususi şirketten söz edilir.

Borçlar Kanununda adi ortaklığın kuruluşu özel olarak düzenlenmemiştir. Başka bir deyişle, iki kişi aralarında sadece sözlü olarak bir adi ortaklık kurmayı kararlaştırabilirler. Kurucu ve ortak sıfatını kazananların gerçekya da tüzel kişi olmaları önemli değildir. Yazılı şekil, zorunlu olmamakla birlikte, uyuşmazlık çıkması duıumunda bazı ispat kolaylıkları sağlaması açısından, tercih edilmektedir. Adi ortaklıkta her ortağın sermaye koyma borcu vardır. Bu sermaye nakit para, alacak, taşınır ve taşınmaz eşya ya da sadece emek olabilir. Kural olarak her ortağın sermayesi birbirine eşit olmalıdır.

Bununla birlikte sözleşme ile bunun aksi kararlaştırılabilir. Borçlar Kanunu, ortakların kendi iç ilişkilerini diledikleri gibi belirleyebilmelerini mümkün kılan ve emredici nitelikte olmayan (yedek hukuk kural niteliğinde) bir dizi kural getirmiştir. Buna göre, örneğin, ortaklar nitelikleri gereği şirkete ait olan tüm kazançları aralarında paylaştırmakla yükümlüdürler (BK m. 522). Sözleşmede aksine bir açıklık yer almadıkça, ortakların kar ve zarara katılma oranları, getirdikleri sermayenin tutarına bakılmaksızın, birbirine eşittir.

Sözleşmede ortakların yalnızca kara ya da yalnızca zarara katılma oranları gösterilmiş olabilir. Bu durumda saptanan oranlar hem zarara hem kara katılmaya uygulanır. Bir ortağın sadece kara katılması ve zararı paylaşmaması öngörülemez. Bunun tek istisnası, sermaye olarak sadece emeğini getiren ortaktır (BK m. 523).

Adi ortaklığın iç ilişkideki, yani yönetim alanındaki işlemleri, kural olarak tüm ortaklar tarafindan birlikte yürütülür. Ancak sözleşme ile ya da sonradan alınacak bir kararla yönetim görevi tek bir ortağa birden fazla ortağa ya da ortak olması gerekmeyen üçüncü bir kişiye bırakılabilir. Bu durumda da kanun (BK m. 525 /c. 2), her ortağın tek başına, yani diğer ortakların katılması olmaksızın ortaklığı yönetebileceğini hükme bağlamıştır. Fakat yönetici sıfatını taşıyan her ortak, diğer yönetici ortağın yaptığı her işleme, bunun tamamlanmasından önce itiraz etmek hakkına sahiptir. Buna karşılık, ortaklığa genel vekil atanması ve olağan (günlük) işlemler dışında kalan olağanüstü işlemler de (örneğin, yeni ortak alınması vb.) (BK m. 532) oybirliğinin sağlanması zorunludur. Esasen kanun (BK m. 524), kural olarak ortaklık kararlarının bütün ortakların oybirliğiyle alınacağını öngörmüştür.

Ortaklık sözleşmesi ile ortaklardan birine verilen yönetim yetkisi ancak haklı nedenlerin varlığı durumunda diğer ortaklar tarafindan sınırlandırılabilir ya da tümüyle kaldırılabilir. Tek başına her ortak tarafindan kullanılabilecek olan bu yetki; özellikle yönetici ortağın görevlerini aşırı biçimde savsaklaması ya da yöneticilik için gereken yeteneği yitirmesi, örneğin, hacir altına alınması durumunda söz konusu olur.

Kanun, ortaklığı yöneten ve yönetmeyen ortaklar arasındaki ilişkiyi de, sözleşmede açık bir hüküm yer almadıkça, vekalet sözleşmesi hakkındaki kurallara bağlamış ve yönetici olmadığı halde şirketin yönetimine karışan ya da kendisine tanınan yönetim yetkisini aşan ortağın vekaleti olmaksızın başkası adına hareket eden kişi sayılacağını öngörmüştür.

Yöneticilerin diğer ortaklara hesap verme yükümlülüğü de vardır. Ortak sıfatını taşısın ya da taşımasın, her yönetici en az yılda bir kez diğer ortaklara hesap vermek ve gerçekleşen kar paylarını ödemek zorundadır. Hesabı verme yükümlülüğünü biryıldan fazla bir döneme uzatan anlaşmalar geçersizdir (BK m. 530/2). Bunun gibi, yönetici olsun olmasın, her ortak ortaklığın işlemleri hakkında bilgi alabilir. Bilgi alma hakkı sözleşme ile kaldırılamaz ve ortaklık defterleri ile evrakını incelemek ise mali durum hakkında özet çıkarmayı da kapsar (BK m. 531).

Adi ortaklığın üçüncü kişilerle ilişkileri temsilciler aracılığıyla yürütülür. Temsilcilerin kimler olacağı sözleşme ile gösterilmiş bulunabilir. Böyle bir kural yoksa, BK m. 538c. 3'deki kural uyarınca yönetici olan ortaklar aynı zamanda temsilci de sayılırlar.

Üçüncü kişilerle işlem yapan bir ortak, ortaklık hesabına davranmakla birlikte, bunu açıklamamış, yani kendi adına davranmış ise işlemi yaptığı üçüncü kişiye karşı sadece kendisi alacaklı ya da borçlu olur. Buna karşılık ortaklardan biri ortaklık ya da diğer ortaklar adına üçüncü bir kişi ile işlem yapmışsa, diğer ortaklar ancak temsil hakkındaki hükümlere göre (BK m. 32 vd.) üçüncü kişinin alacaklısı ve borçlusu olurlar (BK m. 533).

Sözleşme ile aksi kararlaştırılmış bulunmadıkça, ortaklar üçüncü kişilere karşı giriştikleri taahhüt ve üstlendikleri borçlar nedeniyle zincirleme (müteselsil) olarak sorumludurlar. Adi ortaklığın tüzel kişiliği bulunmadığı için, ortaklar birinci derecede sorumludurlar. Zincirleme sorumluluğun sonucu olarak, alacaklılar ilk aşamada ortaklara başvurabilirler. Bu başvurmada herhangi bir sıra gözetilmesi de zorunlu değildir. Bir ortağın kişisel alacaklıları ise, sözleşmede aksine hüküm bulunmadıkça, haklarını ancak o ortağın tasfiye payı üzerinde kullanabilirler (BK m. 534c. 2).

Adi ortaklik, sözleşmede öngörülen amacın elde edilmesi ya da bu amacı elde etmenin imkansız olduğunun anlaşılması ya da ortaklardan birinin ölmesi halinde sona erer. Ancak taraflar daha önceden ortaklardan birinin ölümü halinde ortaklığın ölen ortağın mirasçıları ile devam edeceğini kararlaştırmış bulunabilirler. Bunun gibi, ortaklardan birinin tasfiye payı hakkında cebri icra takibi yapılması, bir ortağın iflas etmesi ya da hacir altına alınması, daha önceden öngörülen sürenin dolması da sona erme nedenleridir. Kendiliğinden gerçekleşen bu sona erme halleri dışında ortaklar oybirliğiyle alacakları bir kararla da ortaklığı sona erdirebilirler.

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye47 yazı
CİRO OLAYINA GELİNCE BU SİZİN ELİNİZDE OLAN BİŞEY. YA TAM FATURA İLE ÇALIŞACAKSINIZ Kİ AKSİ YASALARIMIZCA SÖZ KONUSU OLAMAZ... YADA TÜM KAZANCINIZI KALEM KALEM DEFTERDE TOPAYIP AY SONU MALİYETTEN (elektrik, yakıt, su, işçilik, vs.vs.diğer masraflar) ÇIKARIP KAR-ZARARINIZI BULACAKSINIZ.

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Bilgisayar-Bili?im
Editör5590 yazı

Bir şahıs firmasına resmen ticari ortak olabilmeniz için maliyeye müracat etmeniz gerek. Aynı adreste aynı işi yapan iki ayrı vergi mükellefi şekline girersiniz. İki adet vergi levhası ortaya çıkar. Dükkan demir başlarının bir kısmını sizin yeni mükellefiyetinize fatura ederler. Resmen böyle ortak olunur. Ancak daha doğru olan yönten Ltd. ye dönüşmenizdir.

Ltd veya 2 vergi levhaluı şahış ortaklığı yoluna gitmeyip kabaca aranızda bir adi sözleşme de düzenleyebilirsiniz. Her ay cironun şu kadarını vereceğim veya alacağım diyerek. Fakat cironun yasal tutulması gerekir bu durumda.

Fatura olayının tam teşekküllü olduğu hiç bir sektör yok zaten. Kesen keser ama kesmek istemeyen bir yolunu bulur. Kaldı ki bazı işlerde fatura fiş keseceğiz diye uğraşşanız bile yapamazsınız.

Cirosunu bilme probleminizin olduğu, ortak arama durumunda bir işletmeye elinizdeki parayı bağlama nedeniniz ancak oğlunuzun ya da sevdiğiniz kızın dükkanını kurtarmak içindir herhalde ???

Yoksa neden başınıza bu tür bir dert almaya çalışmaktasınız ? Çok kazanacağım diye mi ? Bir daha düşünün çok karlı bir işe yatırım yapmıyorsunuz.

Yatıracağınız paraya bir kuyumcudan altın alın derdi tasayı unutun. Diyeklim ki 10 bin liraya ortak olacaktınız. Sizin Alış 52 TL Sizin Satış 51 TL gramında diyelim. 10 gün için de bu altın kuyumcu alış 58 TL ye çıktı diyelim. Durduk yerde bin liranız oldu demektir. Geçen haftalarda altın 10 gün içinde 6 liralık oynamalar yaptı.

Ama benim tavsiyem alıp satmayın. Bu parayı saklayın. Seneye iş kurarsınız. Bu arada işleri inceleyin. Kendinizi geliştirin.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Muhasebe işiyle uğraşanlar kanun nizam yazmaya bayılıyor fakat kimse anlamıyor bu yazanları. Tüzelle şahsın farkı bile ortada yok daha acemi tacirin kitabında.

Pratikten bir şeyler alalım. Ticarete para dökmüş. Kazanmış kaybetmiş. Avukat hukuk tanımış. Üç beş sahış dört beş şirket devirmiş. Yaşamış, felekten çember satın almış !! Varmı bu tip bir muhasip ?

Muhasebeci de bir esnaftır ama nedense pratik gerçeklere vurduranını burada göremiyoruz.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye2981 yazı
Sayın hocam , piyasaya girmiş çıkmış , Muhasebeci var mı ? demişdiniz ya ,

Ozaman muhasebeci gibi davranmaz. Esnaf gibi , Tüccar gibi konuşur .

Bazı meslek mensuplarında , sorulan soruya cevap verirken karşımdakilere konuyu daha iyi nasıl anlatırım diye bir fikir yok . Aksine ''Bu konuyu öyle bir anlatayım ki , okuyan veya dinleyenler benim hakkımda ne bilgili kişi desinler '' düşüncesindeler.

Bir çok meslekte görebilirsiniz bunu ,

Örneğin ; doktor , ölecek olan benim ama onun konuştuğun u ben değil meslektaşı ve eczacıdan başkası anlayamaz. Halbuki benim hayatım bahs ettiği .

Hoca larda ( sizler değil , zaten bu konunun belkide tek istisnası öğretmenlerdir) Yarın ahirette yanacak olan benim ama anlattıklarını ben anlamayayım diye elinden geleni yapıyorlar.
Bu listeyi avukatlara vs uzatmak mümkündür.
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Üye277 yazı
bilgilendirme için teşekkür ederim. Durumu tam olarak izah edeyim. Benim kafama yatmayan durumlar var.
Şimdi ortada bir halı yıkama işi var. Faal olarak uzun zamandır devam eden. Bu şahsın 2. işi olduğu için ilgilenemiyor yada bana böyle söylüyor ortak arıyor kendine.
Bu işte her işleme fatura kesilebileceğine pek ihtimal vermiyorum ama sorun şu.
Belli bir miktar giriş sermayesi istiyor benden. Yukarıda %50 olarak yanlışyazmışım bunu %40 karşılığında
Ayrıca işleri idare etmemi istiyor.
1. ben %40 sermaye koyuyorum üstüne işi idare etmek vs. olarak emek koyuyorum. Ama kazancım % 40 la sınırlı.
Ayrıca hem sermaye hem emek koyduğum halde çoğunluk onda olduğu için karar alma hakkımda olmayacak.

Bu işi niye istiyoruma gelince eşime iş arayışı içindeyiz. Yeni bir yere işe girip 3 kuruşa gidip gelmesi yerine böyle olması daha mantıklı geldi ama yukaıdaki durumu düşününce ben iyi bir anlaşma olmayacağını düşünüyorum.

Şurası var tabi. %40 hisse için benden talep ettiği fiyat 5000 tl. Mantık olarak düşünürsek bu para ile ben yanlız yapmaya çalışsam aracı bile alamam. Ama henüz oturup konuşmadığım için araç vs. demirbaşlarda mevcutmu bunu bilmiyorum.

Yarın görüşme yapacağım ayrıntıları öğrenirim.
Tekrar teşekkürler ilginize

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ynsan kaynaklary
Üye2981 yazı
Halı yıkama konusunda , şahıs ortaklığı hakkında soru soran arkadaş .

Yapacağınız ortaklık için mutlaka yazılı bir sözleşmeniz. olsun
Ciro yu bilmek istemen , çok güzel bir düşünce , Karşındakine açıkça söylersin , Bir ay boyunca kasayı ben tutacağım dersiniz ve konuyu hiçbir hata olmadan öğrenirsiniz.

Ama bana göre bu konuyu başka yönleri ile de araştormalısınız .
belediye ruhsatı var mı ? ( olsa bile belediye ye gidip bu tür bir yer açmak için neler lazım diye sormanız gerekir.)
Esas önemli konulardan biri de bu tür yerlerin işletilmesi Sular idaresinin iznine ve denetimine de tabiidir. Ve size şehir şebekesinin suyunu kullandırmazlar.
Dükkanın kontratı incelenmeli ,
Bu tür bir işletme bir apartman altında ise kat maliklerinin iznine bağlıdır.

Ve son olarak da bu tür bir işletmenin sahibi olan başka birileri ile konuşup fikir alınmalı .Malum; doktordan çok kuyuya düşüp çıkan bilir kuyuya düşenin derdinden .

Allah kolaylıklar versin .
ismail karagülle

Üye2981 yazı
İşin başında duramadığına göre , güvenilir bir işçi arıyor o kendisine . Ve üstelik 5 000 tl işe girebilmek için hava parası istiyor da diyebiliriz.

Siz ortak olmadan o işe işi yönetecek ve belli bir aylık artı cirodan prim ile girmeyi teklif edin . Ortak olmak için artı bir para vermeyin .

Yönetici olarak sizi işe alsın .( MAAŞ LI )
bu maaş , az bir maaş olsun , ama ciro üzerinden piriminiz olsun .
paranız bankada veya akın hocanın dediği gibi altunda dursun .

ismail karagülle

Üye277 yazı
teşekkür ederim sayın huyhuyhuy.
evet yönetici teklifi yapmak daha mantıklı. Zaten param altunda duruyor şuan itibari ile ama oda düşüyor. Sağlık olsun
görüşünce ayrıntıları bir bir yazacağım. Belki başka arkadaşlarında işine yarar diye

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ynsan kaynaklary
Yeni Üye2 yazı
arkadas ortak olmadan once bence bu ısı yıllardır yapan (abartmıorum 15 yıldır yapıorum) ınsanlarla konus ondan sonra karar ver goruntuye aldanma ortaklık zordur sorun varsa mesaj at yada ara sor soyleyeyım ne ıstersen bu ısle ılgılı

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Esnaf
Yeni Üye2 yazı
arkadas para baglamadan once bu ısı yıllardır yapan ınsanların fıkırlerını ve sozlerını sor ıstersen bende yardımcı olurum atilgan1820@hotmail.com aramak ıstersen 5322878376

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Esnaf