Ana içeriğe geç

Dış Ticaret

Bayilik-distributorluk Konusuna Genel Bir Bakis

BaşlatankhanoftheskyTarih19/11/2009 12:54:01Yorum8

İlk mesaj
Üye546 yazı
Merhaba Arkadaslar.

Yazinin da basligindan anlasilacagi uzere bu konu uzerine bir mutalaa baslatmak amaciyla bu yaziyi yaziyorum buraya. Buna benzer baslik-basliklar daha once acilmis ancak hicbirisi doyurucu olmamis maalesef,yani olmamis. Bense bir kac ay once denedigim ve burada da gelecegi olabilegine inandigim bir urunle alakali degerli insanlarin-uygun fikirlerinden faydalanabilmek icin buradayim.Bu urunu ilk once bir kac ay once denedim, tadi cok guzel bir tur kruvasan, yanilmiyorsam uretici firma AB uyesi ve ithalinde de gumruk vergisi yok. Urunun icerigi cok cesitli,cikolata dolgulusu da var, degisik marmelat dolgulusu da var, yani insanin cok rahatlikla tuketebilecegi cinsten,ancak bir sorun var, bu urunun iceriginde az da olsa ALKOL var. Benim dusuncem oncelikle su oldu, eger firma turkiye pazarina girmeye niyetliyse oncelikle bu urunlerden turkiyeye yapacagi ithalata iliskin alkolu cikartmali,sonra sorun sizlerin de dedigi gibi tarim bakanligindan ve diger bir-iki bakanliktan alinacak izinlere bagli. Bu asamalari kosusturmacayla ben yapabilirim gibime geliyor ama ses uzaktan hos geliyor, icine girmeden bilemiyorsunuz.

Daha sonra da bu urunun dagitimi, bence en onemli sorun bu, dagitim nasil olacak, yani urun bir hizli tuketim urunu, bunlarin genis marketler zinciriyle tuketiciye ulastirilmasi gerekiyor belki once lokal kendi bolgenizde ama bu marketler zinciri nasil tespit edilecek, kimler bu urunu dagitmaya yanasacak, yani sadece o distributorlugu almakla bitmiyor is, cok daha zor surecler bekliyor o elemani yani beni. Daha da isin icine girmedigim icin bilemeyecegim belki de bir suru prosedur,sacma sapan kirtasiye isleri falan filan. Simdi isin cok ilginc taraflarini anlatmak istersem sizlere; ben bir web sitesi kuruyorum su gunlerde, yakin zamanda da umarim sirket kuracagim ,sahis sirketi. Aslinda neden bu turden bir isi tercih ettigim yonune gelirsek bir iki kucuk ornek vermem gerekecek sanirim konunun daha iyi anlasilmasi acisindan. Ancak tekrar ediyorum lutfen saygi sinirlari itinayla cizilerek yorum yapin, benim de herkes gibi iki kulagim bir agzim var, iki kez dinlemek bir kez soylemek icin ancak deli tuttugunu opermis misali bir dengesiz tutup yaralayici sey soylerse o zaman ben 3 soyler bir dinlerim.

Benim bulundugum bolgede iki firma var, bunlardan birisi temizlik urunleri pazarlamasi, digeri de tekstil kimyasallari ticareti yapiyor, ancak isin en ilginc boyutu bu iki firma da uretici,fabrika sahibi vs degil, sabahlari dukkanlarini acip sonra guzelce susleme yaptirdiklari araclariyla kendilerini piyasaya yayiyorlar ve benim tahminim gunluk satis kotalarini yakalayip aksam da evlerine geliyorlar, ikisi de yurtdisinda (((( nasil oldugunu bilmedigim sekilde )))) bulduklari urunlerin dagitim haklarini yada distributoruklerini ya da bayiliklerini almislar ve islerini de tabiri caizse tikir tikir yurutuyorlar. Simdi kimse ukalalik yapmasin baskalarinda gordugun isi yapmak is degil,farkli olmak gerekir,yaratici olmak gerekir vs vs vs diyerek. Benim cevremde gordugum iki ornek bu firmalar. Ama nasil yapmislar,neler yapmislar,nerelere gitmisler,neler etmisler bilgim yok arkadaslar. Ama denildigi gibi belki deneme yanilma yoluyla iyi bir urunun dagitimi alinip once kendi lokal bolgenizde sonra da belki tc genelinde yapilanilabilirsiniz diyorum,, tekrar belki diye. Yalniz size sunu soyleyebilirim allah mi yardim etmis,kulmu destek olmus bilmem, isleri hakikaten cok guzel, cok daha guzel olur umarim ilerleyen donemlerde

Ticaret bilmedigim bir is, kimse de anasinin karninda ogrenmiyor yanlis bilmiyorsam, sanirim bu tur bir is ticaret yapmak isteyenlere guzel bir baslangic olur, diger yandan bir dukkan tutsam ne satacagim,kirayi nasil odeyecegim eger is olmazsa, bir de zaten her turlu isin her turlu piyasasi zaten olusmus,koseler tutulmus,kimse de yerinden kimildamak istemiyor.

Simdi lutfen bu konuda bilgisi-deneyimi-gorgusu-ahlaki olan yazarlar yazsin buraya. Sacma sapan-ipe sapa gelmez-oneriler-yorumlar-geri bildirimlerle zamanimizi bosa harcamayin LUTFEN. BU KONUDA PAYLASACAK FAYDALI BILGISI OLAN ARKADASLAR YAZSINLAR BURAYA.
Nakipoğlu

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
8 yorum
Üye2659 yazı
Sevgili khanofthesky bana göre öncelikle bu başlık yanlış kısıma açılmış.

Bana kalırsa bir işe girerken azda olsa o işin yapılış şeklini ,ürünün teknik yapısını, Piyasasını bilmek gerekli.

Önemli olan Firmayı kurmak değil Bu firmanın altında ne iş yapacağın. Aslında örnek verdiğin iki firmayla görüşsen bir fikir sahibi olurdun . Belki Sattıkları ürünle ilgili geçmişten gelen deneyimleri olabilir. Öyle deneme yanılma yoluyla iyi bir ürünü bulmak olur gibi gözükmüyor. En azından deneme yanılmanın da bir maliyeti olacaktır.

Heleki iş dağıtıma geldiğinde başlı başına bir uzmanlık istiyor.

Mantığım bu tip işlerde başarılı olmak için şunları söylüyor.

*Bildiğimiz sektörde iş yapmalı veya Sektörü ve Spesifik bir ürünü iyi belirleyerek iyi şekilde araştırmak(Bu araştırmanın içinde Ürün teknik bilgisi, Piyasa durumu, Ürünün Dağıtım aşamasındaki bilgiler, Ürünün geleceği hakkında bilgiler,karlılığı vb...)

*Cebimizdeki Sermaye ile Hedefimiz arasında uçurum olmamalı

*İşi kurma aşamasında Sektörü bilen birinin veya Manevi destek sağlayacak birilerinin yanımızda olması.

*Ticari temel bilgilere vakıf olmak(Biraz abartıyorum fakat Çek Senet nedir bilmeyen birinin Ticarette zorlanacağı kesindir)

Şimdi kendine sor En yetenekli olduğum alan nedir diye? Belki o alan ile ilgli bir sektörle bağdaşım kurarsın.

SEVGİLERİMLE
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Üye546 yazı
Sevgili masal06 yorumlarınız için teşekkür ediyorum, konunun yanlış yere açıldığına gelince aklıma en yatkın burası geldi osebepledir yoksa başka bir niyetim yoktu. Bu firmalarla görüşmem pek mümkün değil çünkü olası risklere karşı mesela lokal bölgede kendilerine rakip olabiceğim endişesi gibi nedenler vsvs bana pek bilgi verebileceklerini sanmıyorum, ben olsam sanırım ben de aynı koruma güdüsüyle hareket ederim gibime geliyor.

İşin yapılış şeklini de buradan belki fikir sahibi olabilirim diye tartışmaya açtım, teknik bilgi konusunu da ürünle alakalı net bir fikrim olmadığı için zamanla öğrenilebilir diye düşünüyorum. Ancak şunu söyleyebilirim kesinlikle deneme yanılma yoluyla birşey yapmam ne zamanım ne de param bunlar için yeterli değil. Sadece inancım ve umudum var.

Bir de benim tahminim ticaretle uğraşanlar bilir eğer babalarından aldıkları işleri takip etmiyorlarsa kendi işlerini kurdularsa o iştigal ettikleri işle alakalı bilgiye tam olarak vakıf olmaları gereken süre sanırım yıllar almakta. Şimdi ben bir işe başlamadan önce bilgi sahibi olayım diye yıllarca araştırma-planlama-koordinasyon yapamam da yapmam da yapmayacağım da. Yurtdışında başarılı olmuş herhangi bir şeyin modellemesini uygun şartlar altında burada biraraya getirip harekete geçme düşüncesindeyim. Araştırma tabii ki yapılacak, planlama en elzem koşul hele ki koordinasyon en vazgeçilmez hadise ama bunlar mümkün mertebe olması gerektiği kadar olmalı, aylar yıllar sürmemeli. Neticede devasa bir fabrika kurmuyoruz, tamam hayatımızı idame ettirecek işi takip ediyoruz bu işler ROKET BİLİMİ değil. BİDE BENİM TAHMİNİM TİCARETİM YÜZDE 50 Sİ ŞANS İŞİ, YA TUTAR YA TUTMAZ, CERN DE BÜYÜK HADRON ÇARPIŞTIRICISI DENEYİ YAPMAYACAĞIM, HERHANGİ BİR ÜRÜN GETİRECEĞİM PARAMLA, PAZAR ARAŞTIRMASI YAPACAĞIM,ORAYLA ÖDEMELER KONUSUNDA ANLAŞABİLİRSEK MALI BURAYA SEVKETTİRECEĞİM, SATILDIKÇA YA DA ARTIK VADELER NE İSE ÖDEMEYİ YAPACAĞIM, BU ARADA İKİ TARAFTA KENDİNİ GARANTİYE ALMAK İÇİN NE GEREKLİYSE ONU YAPACAK.

Yine size katılıyorum sonuna kadar birileri ticareti bilen birileri mutlaka olmalı, rehberlik edecek yetiştirecek,gözleyecek çok şükür çevremizde o minvalde yardımlarını esirgemeyecek büyüklerimiz var. Yardımlarını esirgemezler.

Cebimdeki sermaye ile asla kartalları yüksekten uçurmam zaten, haddimi bilirim ama tek umudum olur yapan yapmış umarım biz de yaparız derim.
Nakipoğlu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye546 yazı

Bu arada yorumunuz için gerçekten teşekkür ederim masal06 , büyük harflerle yazdıklarım belki olayı hafife alıyormuşum gibi görünebilir ama kesinlikle öyle değil.
Nakipoğlu

Üye546 yazı
Arkadaşlar bu konuyu açmakla hata ettim galiba, kimseden ses seda çıkmıyor

sanırım kimsenin pek ilgisinin-alakasının olmadığı bir konuyu açmışım buraya.
Nakipoğlu

Üye546 yazı
Sanirim bu konuyu acmakla hata ettim ben,

1 haftadir kimseden ne bir ses ne de bir nefes duymak nasip olmadi
Nakipoğlu

Üye906 yazı
arkadasım hata falan yok sen ne işle ugrasırısın sadece kilitlenmişin iki firmaya onlardan bahsedıp duruyorsun masal arkadasın dedıgı gıbı patronlara ulasamıyorsan işçilere ulaş işin en temeli budur genel bilgileri alabilecegın yer nokta orası ayrıca sen sımdıye kadar ne iş yaptın bır uzmanlık alanın varmıdır ?
miagayrimenkul.net

Yerleşim Türkiye / Bursa GürcistanMeslek Emlakçy
Üye546 yazı
Croket beyefendi

Uslubunuz hosuma gitmedi, dikkatli sekilde yazmaya ozen gosterin, anladigim kadariyla siz ticaret ile alakali ununu elemis elegini de duvara asmis bir havada yazmissiniz. Ticarette uzmanlik ne ola ki benim uzmanlik alanimi sormussunuz, bilmiyorsaniz soyleyeyim, sansliysaniz euro ya kulum olursunuz, sanssizsaniz eger doner doner kalirsiniz.

Biliyorsaniz birseyler soyleyin, onun haricinde yazi sayinizi artirici hareketlere konu olursunuz sadece.

Saygilarimla
Nakipoğlu

Üye546 yazı
Kilitlenmek guzel bir kelime, guzel de !!!!!!!

Ben sadece belki yogunlasabilirim duusncesiyle o ornekleri verdim, baska da bir kastim yok, millet sistemi kurmus, carklari da intizamli sekilde ceviriyor, ben de acaba bu forumda da bu sekilde bir sistem kuran var mi ? eger varsa belki bildiklerinden-yaptiklarindan istifade etme sansimiz olabilir mi diye nesrettim.

Eger sizin bilginiz varsa buyrun, okuyalim-isimize gelen taraflari kendimiz uygulayalim, yok sadece yazmak icin yazdiysaniz kendinize
Nakipoğlu