Yazinin da basligindan anlasilacagi uzere bu konu uzerine bir mutalaa baslatmak amaciyla bu yaziyi yaziyorum buraya. Buna benzer baslik-basliklar daha once acilmis ancak hicbirisi doyurucu olmamis maalesef,yani olmamis. Bense bir kac ay once denedigim ve burada da gelecegi olabilegine inandigim bir urunle alakali degerli insanlarin-uygun fikirlerinden faydalanabilmek icin buradayim.Bu urunu ilk once bir kac ay once denedim, tadi cok guzel bir tur kruvasan, yanilmiyorsam uretici firma AB uyesi ve ithalinde de gumruk vergisi yok. Urunun icerigi cok cesitli,cikolata dolgulusu da var, degisik marmelat dolgulusu da var, yani insanin cok rahatlikla tuketebilecegi cinsten,ancak bir sorun var, bu urunun iceriginde az da olsa ALKOL var. Benim dusuncem oncelikle su oldu, eger firma turkiye pazarina girmeye niyetliyse oncelikle bu urunlerden turkiyeye yapacagi ithalata iliskin alkolu cikartmali,sonra sorun sizlerin de dedigi gibi tarim bakanligindan ve diger bir-iki bakanliktan alinacak izinlere bagli. Bu asamalari kosusturmacayla ben yapabilirim gibime geliyor ama ses uzaktan hos geliyor, icine girmeden bilemiyorsunuz.
Daha sonra da bu urunun dagitimi, bence en onemli sorun bu, dagitim nasil olacak, yani urun bir hizli tuketim urunu, bunlarin genis marketler zinciriyle tuketiciye ulastirilmasi gerekiyor belki once lokal kendi bolgenizde ama bu marketler zinciri nasil tespit edilecek, kimler bu urunu dagitmaya yanasacak, yani sadece o distributorlugu almakla bitmiyor is, cok daha zor surecler bekliyor o elemani yani beni. Daha da isin icine girmedigim icin bilemeyecegim belki de bir suru prosedur,sacma sapan kirtasiye isleri falan filan. Simdi isin cok ilginc taraflarini anlatmak istersem sizlere; ben bir web sitesi kuruyorum su gunlerde, yakin zamanda da umarim sirket kuracagim ,sahis sirketi. Aslinda neden bu turden bir isi tercih ettigim yonune gelirsek bir iki kucuk ornek vermem gerekecek sanirim konunun daha iyi anlasilmasi acisindan. Ancak tekrar ediyorum lutfen saygi sinirlari itinayla cizilerek yorum yapin, benim de herkes gibi iki kulagim bir agzim var, iki kez dinlemek bir kez soylemek icin ancak deli tuttugunu opermis misali bir dengesiz tutup yaralayici sey soylerse o zaman ben 3 soyler bir dinlerim.
Benim bulundugum bolgede iki firma var, bunlardan birisi temizlik urunleri pazarlamasi, digeri de tekstil kimyasallari ticareti yapiyor, ancak isin en ilginc boyutu bu iki firma da uretici,fabrika sahibi vs degil, sabahlari dukkanlarini acip sonra guzelce susleme yaptirdiklari araclariyla kendilerini piyasaya yayiyorlar ve benim tahminim gunluk satis kotalarini yakalayip aksam da evlerine geliyorlar, ikisi de yurtdisinda (((( nasil oldugunu bilmedigim sekilde )))) bulduklari urunlerin dagitim haklarini yada distributoruklerini ya da bayiliklerini almislar ve islerini de tabiri caizse tikir tikir yurutuyorlar. Simdi kimse ukalalik yapmasin baskalarinda gordugun isi yapmak is degil,farkli olmak gerekir,yaratici olmak gerekir vs vs vs diyerek. Benim cevremde gordugum iki ornek bu firmalar. Ama nasil yapmislar,neler yapmislar,nerelere gitmisler,neler etmisler bilgim yok arkadaslar. Ama denildigi gibi belki deneme yanilma yoluyla iyi bir urunun dagitimi alinip once kendi lokal bolgenizde sonra da belki tc genelinde yapilanilabilirsiniz diyorum,, tekrar belki diye. Yalniz size sunu soyleyebilirim allah mi yardim etmis,kulmu destek olmus bilmem, isleri hakikaten cok guzel, cok daha guzel olur umarim ilerleyen donemlerde
Ticaret bilmedigim bir is, kimse de anasinin karninda ogrenmiyor yanlis bilmiyorsam, sanirim bu tur bir is ticaret yapmak isteyenlere guzel bir baslangic olur, diger yandan bir dukkan tutsam ne satacagim,kirayi nasil odeyecegim eger is olmazsa, bir de zaten her turlu isin her turlu piyasasi zaten olusmus,koseler tutulmus,kimse de yerinden kimildamak istemiyor.
Simdi lutfen bu konuda bilgisi-deneyimi-gorgusu-ahlaki olan yazarlar yazsin buraya. Sacma sapan-ipe sapa gelmez-oneriler-yorumlar-geri bildirimlerle zamanimizi bosa harcamayin LUTFEN. BU KONUDA PAYLASACAK FAYDALI BILGISI OLAN ARKADASLAR YAZSINLAR BURAYA.
Nakipoğlu