Herkese Selamlar!
Arkadaşım, bu malını yurtdışında satmak istiyorsun çok güzel de, satılana kadarki masraflar, iş gücü ve parasal harcamalar ne olacak? Şimdi dyebilirsin buna cevaben: malı sat, komisyonunu kap... ama bu işler öyle gazoz ağacı değil yani. Mesela binlerce firma tek kuruşluk satışı olmadan satış yapayım diye dünyanın parasını harcayıp fuarlara katılıyor, bir fuara katılırken satış yapma garantisi de yok. Ya o fuardan kar ediyor ya da zarar... sen diyorsunki : malımızı yurtdışında yaşayan satsın... Yurtdışında yaşaması kolay mı? Mobilya imalatçısıyla seni birinin tanıştırması için o sektörde filan olması lazım, yoksa düşün yani, yurtdışında falanca ülkede bir Türk almış eline çantayı ve belki senden gelecek kataloğu gitmiş çalmış kapıyı... ben işte böyle bi makina pazarlıyorum... Sonuçta o ülkede yaşayan bir yabancıdır. Yurtdışında bu zamanı nerden bulacakki? Adam orda zaten çalışıyor, bir masal hayatı yaşamıyorki... iş yerinden izin mi alsın? İkinci konu da adam sonuçta orada yabancı... şimdi birisi gelse, mesela bir estonyalı gelse elinde çanta çantasında katalog deseki sana, ben sana ürettiğin makinanın falanca parçasını temin ederim. Sen hemen onunla alışverişe mi girişirsin yoksa 40 yıldır tedarik yaptığın yerleri bırakmaz mısın?
Yanlış anlama sözüm direk sana değil, yurt dışına çıkmamış arkadaşlara, herkes malını satmak, ihraç etmek istiyor ama hiç kimse elini taşın altına sokmuyor. Herkes vermeden almanın peşinde.... Birisi diyor biz sana burdan katalog numune gönderelim, sen orda malımızı pazarla, sipariş al, parayı topla, sonra parayı bize gönder biz burdan malı yükleyelim. Böyle iş olmuyor ne yazıkki... Bir gelse pakistanlı deseki al bu malın fotoğrafı bu da numunesi ver bana para... yarı fiyatına bile olsa verir mi kimse Türkiyede? Kimse vermez.. Avrupalı *** ya da avanak değildir. Onlar da vermez.
Sonra eminim ki sen bu satışla alakalı hiç bir bilgiye de sahip değilsin. Desem ki sana mesela, ver bana norveç teslimi fiyat, apışıp kalacaksın. İhracat öyle çocuk oyuncağı mı? Eğer malını ihraç etmek istiyorsan bunun altyapısını oluşturmalısın. Hemen git bir fuara katıl demiyorum yanlış anlama ama, malının nakliye alternatiflerini, hedef ülkelerin malına uygulayacağı gümrük vergilerini, gümrük komisyoncularını ara bir bul ilk evvel de ondan sonra çık ortaya bana kalırsa...
Biraz daha açıklayıcı bilgiler ver... deki satış yapılana kadarki masrafları karşılarım de mesela.
Öyle armut piş, ağzıma düş olmaz. Türkiye'den dışarı çıkmamış arkadaşlar kızmayın ama bir çoğunuz zannediyorsunuzki bizler yurtdışında böyle bir elimiz yağda, bir elimiz balda, canımız istersek lütfedip işe giden filan tipleriz. Ve böyle yurtdışında her istediğimiz kaynağa, alıcıya satıcıya anında ulaşabiliyoruz sanıyorsunuz. Unutmayın ki el sırtına binmediği eşşeğe ot yedirmez!