Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Gemi Tershaneleri. . .

Başlatantogayhan67Tarih28/09/2009 00:44:48Yorum8

İlk mesaj
Sayın Koniks Üyeleri, Koniks'e üye oldugum günden beri bu sitenin hayranı olmaktan kendimi alamıyorum paylaşım, bilgi alışverişi ,Dayanışma, vb... bircok kavramı burada bulabiliyoruz fakat hep küçük ve orta hacimli sektörlerden bahsetmişiz.
Bu bölümde farklı alanlardan bahsetmek ve herkesin düşüncelerini ve bilgilerini paylaşmasını istiyorum
Gemi tershaneleri gün geçtikçe büyüyen bir sektör fakat krizden cok ama cok etkilenmiş durumda olan bir sanayi... Nasıl kurulur, nasıl işletilir,ülkemize katkıları nelerdir,nasıl kurulur,nerelere kurulabilir,vb...

Yerleşim Türkiye / ZonguldakMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
8 yorum
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz . . . .
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Gemi tershanelerinin kurulması için öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Tersanaler ve Limanlar Genel Müdürlüğü tershanenin kurulacak oldugu arazinin haritasını, kıyı kenar çizgilerini,projeleri gibi birçok çizimi sunmanız gerekmekte sonra arazinin tershane için elverişli olup olmadıgına bakılıyor.Bu sualtı veya suüstü diye iki çeşit bölgeden olusur.Sualtı bölgeler:Fırtına esnasında dalgaların kıyıya çarptıgı zaman kırıcı ve yıkıcı özelliği olan bölgelerdir,suüstü bölgeler: Denizin kıyıya vurması sonrasında herhangi bir tahribat vermeyen bölgelere verilen isimdir.
Eger tershane yapılacak bölge hazineye ait ise bu bölge hazinden kiralanır tabi tershanelerin kapladıgı alanlar büyük ölçekli araziler oldugu için genelde deniz dolgusu yapılmaktadır,bunun içinde ayrı bir izin gerekmektedir...Fakat bu işlemler bilindigi için genelde ayrı ayrı ugraşma gerektirmez peşi sıra izinleri cıkar...
Dolgu işlemleri cok maliyetli ve bir o kadar dikkat gerektiren bir iş koludur çünkü dolgu yapılan bölge denizdir.Dolguya önce büyük kayalar ile dip dolgusu yapılır ve deniz zemininde zamanla oluşacak çökmelerden ve kaymalardan engellenir.Bu dolgunun bölgenin konumuna göre yüksekliği değişir sonra ki aşama dolgu malzemesinin kayaların üzerine serilmesidir.Eger bölgede kış ayı sert fırtınalar ile geçiyor ise dolgunun seviyesi deniz seviyesinden en az 3 ila 4 metre yüksekliğe sahip olmalı ve aynı zamanda kış aylarında meydana gelecek tahribatı minumuma indirmek için de dalga kıran yapılabilmektedir.Yapılacak işlemler için devletin vermiş oldugu teşvikler vardır bunlardan yararlanalabilinir.
Tershanenin yapımı tamamlananıp işletmeye geçildigi zaman işler genellikle taşaron firmalara verilir.Farklı alanlarda iş potansiyeline sahip olan tershaneler kızakta bulunan gemi inşaatını taşeron firmalar tarafından yapıma başlar.(boya, raspa,kaynak,vb...)
Yapımına başlanan gemilerin anlaşmalara göre teslim tarihleri belirlenir fakat teslimtarihi içinde denize atılamayan gemiler için günlük tazminat ödenir bu tazminatlar anlaşma şartlarına göre değişir...

Yerleşim Türkiye / ZonguldakMeslek Di?er

merhaba ben tersanelerde taşoron firma olarak iş yaptım bizzat kendim .... tersane kurmak çok zor maliyeti çok yyüksek ve belli alanlarda yapılacak iştir. önnemli olan tersane kurmak değil bu tersanede yapılacak geminin cinsi ve siparişini almaktır eğer bi gemi siparişiniz bile varsa bunu mmevcut tersanelerde yapmak en mantıklısıdır. diyeceksinizki o zamman bu kadar tersane nneden kurulmuş veya hala kuruluyyor buna da cevabım buu işte yıllarını veren armatörler gemilerini seri olarak kendi tersanelerinde çıkarmak için kurarlar ikinncisi ise artık belli bi seviyeyye gelmiş yurtdışında ciddi bağlantıları olan ve gemi siparişi konusuunda sıkıntı çekmeyen büyük firmalar kurmuştur. bir tersane kurmak neredeyse bugün 2 büyük yük tankeri mal etmek kadar pahalıdır o yüzden bu ekonomiyi yakalayan ve sürekli iş yapabilecek kapasitesi ve bu konuda yılların verdiği tecrübeyle sektörde var olan firmalar tersanne kurmuştur ve hhala kurmayada devam etmektedir. war olan tersannelerin % 90 ı köklü firmallardır. kriz ortamına kadar tüm tersanelerimizde işler 2010 yılına kadar dolu idi ama kriz girdikten sonra siparişler donduruldu ve sektör şu annda gerçekten sıkıntı içerisinde ama tersane kurmak için bilgi istemenizi tam olarak algılamış değilim. nnedenine gelince tersane kurmak isteyenn kişi bu sektörde uuzunn süre tecrübe edinmiş olması gerekir. eğer böyle bi tecrübeniz olsaydı sanırımm bu soruyu konikste araştırmazdınız... herneyse umarım biraz bilgi verebilmişimdir. eğer aklınıza bir soru varsa direk ne istediğinizi sorun elimden geldiğince cevaplarımm

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Öncelikle Saygılarımı sunarım Seferi1982,evet haklısınız size katılıyorum kimse gelipte bir tershane kurmak için sitenin yorumlarını almaz burada hem fikiriz yalnız bu site bilgi paylaşım sitesi bilgi aktarıyoruz birbirimize ben kdz ereğli'de ikamet ediyorum aile şirketimiz olan özbirinci şirketler grubunun sahibiyiz ailemin geçmiş ticari hayatında da tershane işletmciliği olmuş...sizi bilgilendirmek için anlattım.
Eger yazımı iyi okumuş olsaydınız açtığım bir konu ve açtıgım konuyu cevaplayan bir yazım mevcut.Burda niyet,bilgilendirme merak eden arkadaşlarımızın bu konu hakkında öğrenmek istedikleri olabilir bunun adı MERAK.Kimsenin tershane açması veya açmaya niyet etmesi değil...Aklı selim bir insan da sanırım bu yazıyı tershane açmak isteyenler için yazmaz...
Deneyimlerinizi paylaştıgınız ve bilgilendirdiğiniz için teşekkürler...

kusura bakmayın ben yanlış anlamışım özür dilerim sayın togayhan umarım bilgilerin bi faydası olmuuştur annlatmadığım tersane ile veyya gemi yapımı ile ilgili bilgi almak isteyen arkadaşlar sorabilir elimden geldiğince yanıtlarım

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Cok teşekkür ederim Seferi saygılarımla sitede ağır sanayi ile ilgili bir konu veya bir bilgi olmadıgı için açmak istedim konuyu.

herkes bir gün bir gemicik sahibi olabilir gibi gelmişti bana , BABASININ ARKADAŞININ BURSU İLE OKUYABİLEN , bir genç , mezun olduktan kısa bir süre sonra , gemicik sahibi olabiliyorsa ve bu normal ise , üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde her gence bir gemi , slogan haline gelecektir . Sayın yöneten lerimiz pilot uygulama olarak kendilerini feda ederek risklerini ölçmek için kendi bünyelerinde denedikten sonra , bu konuyu her üniversite mezununa istediği taktirde armatör olma fırsatı verecektir yakında .
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
benim için çok yararlı bir bilgi oldu konuyu açmış olduğunuz için teşekkür ederim biz hırvatistana yerleştik türkiyeyi bıraktık geniş bir arazi aldık denize sıfır turizim yatırımı yapmayı düşünüyorduk ama bu konuda son derece cazip sayın seferi sizinle daha ayrıntılı görüşmek isterim saygılarımla..

Yerleşim / ZagrepMeslek Di?er