Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Büyük Düşünen Birileri Var Mı?

BaşlatanhalimebilgiliTarih22/09/2009 23:25:12Yorum40

İlk mesaj
Yeni Üye89 yazı
Merhaba arkadaşlar
Yayla turizmi konusunda yatırım yapmak istiyorum bu konuda sizin görüş ve tecrübelerinizden istifade etmek istiyorum.Ayrıca bu konuyla ilgilenen varsa ortaklık kurabiliriz.
aşağıdaki resimler tesis yapacağımız yere aittir.

Yerleşim Türkiye / ArdahanMeslek Gıda
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
40 yorum
Yeni Üye33 yazı
nerde düşünüyorsun ? bu konuda tecruben varmı ayırdığın sermaye ne kadar ? müşteri portfeyön ?
Beklenen gün gelicekse , çekilen çile kutsaldır.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Turizm
Üye2981 yazı
Çok doğru bir sektör . Neler , yapmak istediğiniz ile ilgili bilgiler verirseniz . Belki de bir şeyler yapılabilir .
Bolu nun 900 mertre yüksekte , bir köyünde dededen kalma bir yerimiz var .Ben burada bir çiflik kurup .Bungola tarzında , yerler yapılarak ve tabiatın içinde yürüyüş , at safari ve yumurtlayan tavuğu gördüğü , kazlar ördekler arasında keçiler, meyva ağaçları arasında . Gece bülbül sesi ile mehtap seyredebileceği . Çam ve orman içinde bir kaç gün geçirilebilecek bir ortam, gece kamp ateşinde barbekü yapabileceği tam sukunet , içinde bir yerde geçirilecek bir kaç gün

Pazarlanabilir mi ?
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Üye143 yazı

Pazarlanır elbette...
Ama fiyat ile kalite arasındaki orantı çok önemli.
Şu sıra Bodrum tarafında benzer bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bodrum dedim ama, denizle ilgisi olmayan bir noktada. Tam da senin anlattığın gibi.
Oda fiyatı 300 $ olacaksa, 24 oda ve toplamda 3.000 m2 kapalı alan sayesinde en geç 10 senede kendini amorti ediyor. Doluluk yıl boyu %50 ...
Bizimki biraz lüks, sen Bolu'da %30 daha ekonomik yapabilirsin. Bu ekonomiyi ister oda fiyatına koy, ister geri dönüş süresine, istersen doluluk oranına...
Turizm bakanlığından yatırım belgesi alıp kalkınma bankasına projeni ve fizibiliteni sunuyorsun. Kolayca %50 kredi veriyorlar. Zaten daha fazla kredi alamazsın. Taminat isterler, başka bankalardan teminat mektubu tercih ediyorlar. Mektubu parça parça verirsen kredin de parça parça ödeniyor.
Kabaca yeterli mi? Değilse suatturkoz@msn.com ...

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Mimar
Yeni Üye89 yazı
yayla turizmi için yayla şart bahsettiğiniz yerler gerçekten yaylamı. bizim düşündüğümüz yer ardahanın posof ilçesi artvin ile komşuyuz ve gürcistana açılan sınır kapımız var ismi türkgözü

bulunduğumuz yer tam bir doğa harikası bini aşkın çiçek şeşidi var yüzlerce endemik bitki ağaç var soyu tükenmekte olan huş tavuğu var kafkas arısı var . karadenize çok benziyor ancak karadeniz kadar engebeli ve ormanlık değil
daha çok düzlük alanı olan ve daha az yağmur alan bir yer.ama çok güzel bir doğası var.
ulaşım, altyapı, telefon, internet hepsi mevcut.Müşteri potansiyeli oldukça fazla normal yayla tutkunları başta olmak üzere ilçemizden gurbete gitmiş 100 binden fazla insan bizim müşterimiz olabilecek konumda.

tatil köyü olarak düşündüğümüz yer hertürlü etkinliğe müsait( çim kayağı, kar kayağı, rafting, balıkçılık, foto safari,kuş gözlemciliği , atv ve atlı turlar vs.)

eğer mümkün olursa devremülk veya devre tatil şeklinde bir organizasyon düşünüyoruz.

hem yapımında hemde işletmeciliğinde tecrübeli iş ortaklarına ihtiyacımız var

bu konularda varsa tecrübeleriniz paylaşırsanız memnun olurum.

Yerleşim Türkiye / ArdahanMeslek Gyda
Üye2311 yazı
PERLİT,KABUK EVLER,YADA SİNCAP EVİ Nİ BİR ARAŞTIR,TÜRKİYE PERLİT ZENGİNİ,BUNDAN YAPILAN BİNALAR 3-4 GÜNDE BİTİYOR,ARTI MALİYETİ, NORMAL BİNALARA GÖRE YÜZDE 90 DAHA UCUZ,BENİM DE ANTALYADA BİR PROJEM VAR,AMA EMEKLİ KÖYÜ OLACAK,BAŞKA ÖZELLİKLERİ DE VAR AMA TÜRKİYEDE BİR İLK OLACAĞI İÇİN BURDAN LANSE EDEMEYECEĞİM,YİNE KURULUMU BASİT OLAN KÜTÜK EVLER VAR,2-3 AY GİBİ BİR SÜREDE BİTİYOR,METRE KARESİ 400 DOLAR GİBİ,ORAYI BETONLAŞTIRMADA NE YAPARSAN YAP,BENCE RUS KÜTÜK EVLERİ DİĞERLERİNE NAZARAN DAHA UYGUN,BÜYÜK SOSYAL HİZMET BİNALARI YAPARSIN BİR OTEL DE DİKERSİN,GERİSİ BUNGOLA TARZI KÜÇÜK EVLERDEN MEYDANA GELİR,DEVRE MÜLK İŞİ BİRAZ ZOR ZİRA ZAMAN BİZİM ÜLKEMİZDE BİR TÜRLÜ KULLANILAMIYAN BİR ŞEY,KİRALAMA,YA DA DİREK SATIŞ YAP DERİM..PROJENİ KÜÇÜKTEN BAŞLA MALİYETİ ÇIKAR,YÜZDE 50 SİNİ SEN BUL KALANI DEDİĞİ GİBİ ARKADAŞLARIN KREDİ İLE HALLEDEBİLİRSİN,ASLINDA ZOR DEĞİL ,HA GÜCÜN YETMEYECEKSE BİR LTD KUR ÇOK ORTAKLI BU İŞE GÖNÜL VERECEK ARKADAŞLARLA DEVAM ET DERİM,SAYGILARIMLA..

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Saty? / Pazarlama
Üye2981 yazı
metin,
otel dikersin
orayı betonlaştırma
bir çelişki var mı ? yoksa dikilecek otelde doğayı bozmadan yapılabilir mi. ?
Kütük evlerin , çok katlısı olamaz mı?

Perlit den yapılmış Ev derken , maliyeti nasıl , bilgin var mı? ( şu bizim bildiğimiz volkanik malzeme değil mi ? hem hafif hem ısı ve ses yalıtımı sağlıyanve dayanıklı bir ürün .Ondan tuğla gibi mi yararlanacağız yoksa , betopan gibi panel gibi bir şey mi yaptılar.
bungola konusunda fiat bilgisi olan var mı?
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Yeni Üye89 yazı
arkadaşlar bungalov ev düşünüyoruz.doğayı bozmadan tesis ve otelde ahşaptan olabiliyor.Perlit yapı hakkında internette bilgiye ulaşamdaım varsa bildiğpiniz bir site verirseniz menun olurum.
not: bir anonim şirketimiz var bu konuda yatırım ortağı olmak isteyen varsa görüşelim.
örnek bir sosyal tesis resmi

Üye143 yazı
A.ş. doğru başlangıç. Zira Kalkınma Bankası sadece A.Ş. olanlara kredi veriyor, Ltd ler ile ilgilenmiyorlar. Asıl mesele ipotek veya teminat bulmakta. Kalkınma bankası size kredi vermek için başka bankanın teminat mektubunu istiyor. Başka bankalar da (eğer turizm işinde değilseniz) teminat mektubu vermekte ayak diretip, kendileri kredi vermeyi teklif ediyorlar. Tabii daha yüksek faizlerle...

Konu hakkındaki bilgilerimle devam edeyim.
Tüm maliyetleri çıkarın, gelir tahmininizi yapın, kendini 10 yılda amorti ediyorsa işe girişin.
Peki ama nasıl?
Yapacağınız yatırımı önce yazılı olarak planlamanızı (ya da bir rapor hazırlamanızı) tavsiye ederim. Kapasiteyi minimumda tutun, bungalov tarzı minik evlerden oluşan yatırımların sonradan büyümesi çok kolay oluyor. Baştan büyük tutacak olursanız, bu odalara hizmet verecek ortak mahalleri (restoran vs) de büyük tutmak zorunda kalırsınız. Öte yandan kapasiteyi çok küçük tutmak da yatırımın geri dönüşünü güçleştiriyor.

Biz her oda için en fazla toplam 125 m2 inşaat alanının kritik düzey olduğunu bulmuştuk. Örneğin 10 oda için toplam 1250 m2 inşaat alanı olması kritik düzeydir. 1250 m2 nin içinde odaların alanı da var. Her oda 35 m2 olsa, 350 m2 odalara çıkar, kalan 900 m2 alan, ortak alandır. Ancak 900 m2 ye sığmak da kolay değildir. Restoran için kişi başına 1,2 m2 alan ayırmanız lazım, mutfak da bunun yarısı kadar olmalı. Personel odaları, çamaşırhane, resepsiyon, yönetici odası, depolar, ısıtma-soğutma alanları vs derken 900 m2 nin nereye gittiğini bile anlamazsınız.

Raporunuzu yazarken, müşterilerin bu tesiste ne tür aktiviteler yapabileceğini not edin. yazınızda (çim kayağı, kar kayağı, rafting, balıkçılık, foto safari,kuş gözlemciliği , atv ve atlı turlar vs) demişsiniz. Bunlar epey bir çeşit sağlamış, yöreye özgü birşeyler de eklemek mümkün olacaktır. Aktiviteler için gerekecek ekip, ekipman , eğitici ve bunların barınacağı, korunacağı yerleri de maliyet hesaplarına eklemekte fayda var.

Tesisin ihtiyacı olan elektrik, su, telefon ve internetin olduğundan bahsetmişiniz. Suyunuz içilecek kıvamda olmalı ve bunu analizlerle tespit etmelisiniz. Değilse, sadece mutfak için reverse ozmoz sistemi ile su temin etmeniz lazım. Kullanma suyu için filtrasyon bile yeterli oluyor.
Atık su için etrafta kanalizasyon sistemi olmayacağı için arıtma sistemi kurmanız şart koşulacak. Arıtma sistemleri düzenli olarak çalışmazlarsa arıza yaparlar. Doğru kapasiteyi bulmak ve maliyetlere eklemek lazım. Kişi başına 300 lt/gün ortalama bir rakamdır. Personeli de saymak gerekir. Atık sudan elde edilen su ile sadece sulama yapın.
Elektrik kesintilerine karşı jeneratör ihtiyacınız olabilir. Jeneratörü de aydınlatma buzdolapları ve soğuk odalar için hesaplamakta fayda var. Yoksa bozulan gıdalar başınıza iş açar.
Katı atık depolaması için de değişik yöntemler var. Biriktirip metan gazı elde etmeye kadar uzanan alternatiflerin en kısası soğutulmuş çöp odaları yapmak. Katı atıkları açıkta bırakmamakta fayda var, yaban hayvanlarının çok ilgisini çeken katı atıklar yüzünden değişik sürprizler yaşanabiliyor.

İnşaat maliyeti için çok değişik rakamlar telafuz edilse de ortalama rakam 900 TL/m2 civarındadır. Yöresel malzeme ve geleneksel işçilik gibi ucuz yöntemler bulup derme çatma kulübeler yapabilseniz bile bu rakamı 600 TL/m2 nin altına düşürmek mümkün olmaz. Hareketli mobilya, tv, perde, tabak, çanak, dekor vs gibi şeyler sizin tesis için 200 TL/m2 rakama elde edilebilir. Arıtma, peyzaj vs gibi teknik altyapıyı da hesaba katarak minimum 1.200 tl/m2 anahtar teslimi bir fiyata derme çatma bir tesisiniz olur. Maliyetleri baştan iyi irdeleyerek bu rakamın yukarı kaçmasını engellemiş olursunuz. Unutmayın, dip rakam var ama üst rakam yok. Size doğrudan para getirmeyecek şeylere heves edip de paranızı savurmayın. Toplam kapalı alanınız ile 1.200 tl/m2 (veya sizin göze alacağınız daha büyük bir rakamı) çarparak toplam maliyeti bulmuş olacaksınız.

Şimdi tüm faaliyetleri, mekanları ve buna benzer aklınıza gelen bütün konuları yazıp, kabaca bir maliyet çıkardıktan sonra, bu tesisin yapılabilir olup olmadığını hesaplamak kaldı. Doluluk oranı yöntemi ile hesap yapmakta fayda var. Zira size kredi verecek bankalar da böyle yapacak. Doluluk oranı için yıl boyu çalışan tesisler %50 alıyorlar. Şehir içinde, yer bulunamayan otellerin bile rakamı %80 civarında olabiliyor.
Oda sayısı x oda fiyatı x 365 gün x %50 = Yıllık ciro
İşletme masraflarını düşünce kalan rakam yıllık kârınız olacak ve yatırımın toplam maliyeti ile bu rakamı karşılaştırmanız gerekecek. Eğer 7 yılda kendini amorti ediyorsa bu işe girmekte tereddüt etmeyin. Normali 10 yıldır. Zira 10 yıl sonra mutlaka oteli yenilemeniz gerekecek.

Eğer 10 yılda amorti etmiyorsa, oda fiyatını değiştirin, doluluk oranını artırmak için bir pazarlama formülü bulmaya çalışın ya da toplam kapalı alanı küçültün fakat yatırımın birim maliyetini 1.000 tl/m2 nin altına indirmeyin. Bitmemiş bir tesis, gırtlağa kadar kredi borcu ile yarı yolda kalırsınız.

Gelelim mesleğimle (mimarlıkla) ilgili kısma: Evler ahşap mı olsun, perlit mi, beton mu, kütük mü?
Sizin için önemli olan ilk yatırım maliyeti ile bakım giderlerinin kombinasyonudur. Ancak seçeceğiniz malzemenin ve yapı tarzının müşterileriniz üzerindeki etkisi sayesinde pazarlama kolaylığı elde edeceğinizi de unutmayın. Bu konuda en doğru kombinasyonu birlikte çalışacağınız mimarla bulacaksınız. Etrafınızdan gelen bütün tavsiyeleri not alın ama kulaktan dolma bilgiyle karar vermeyin. Yapı sanatının geçmişi binlerce yılla ölçülüyor. Bunca deneyimi örtecek kadar akıllıca tavsiye bulmak kolay değil.

Yeni Üye89 yazı
verdiğiniz çok değerli bilgiler için teşekkür ediyorum .
sizden yer temini konusunda varsa bilgi rica ediyorum
biz yaptığımız araştırmada turizim bakanlığıyla görüştük onlar orman bakanlığına veya hazineye ait bir arazinin mevzi imar planı çıkarıldıktan sonra turizim yatırımı maksadıyla şirkete tahsis edilebileceğini söylediler ayrıca finans konusunda doğrudan hazine müsteşarlığından finans temin edilebildiğini söylediler.

Üye143 yazı
Ah, işte o sular benim tamamen cahil kaldığım ve de çok merak ettiğim konular. Bakalım bilgisi olan ve paylaşabilecek kimseler var mı?
Not: Sadece mevzi imar planı hakkında azıcık bilgim var. Çok kolay olmuyor, hatta bazen 1 yıl süründüğü bile oluyor.

Üye2311 yazı
DEVLETTEN YER KİRALAMA İŞİ ÇOK UYGUN OLUR,ANTALYA DA SOSYETE PAZARI DİYE BİR YER VAR YAYLA YOLU ÜZERİNDE ,KÖYLÜ YER KİRALAMIŞ,BURDA TAHTA BARAKALARDAN MASALARDAN KÖY KAHVALTISI VE GÖZLEE BAZLAMA YERLERİ VAR ,TUĞLA BİLE KULLANAMIYORSUNUZ YALNIZ.NASIL DERLER DERME ÇATMA,3-4 BASMAK MERDİVENLE ÇIKYORSUNUZ SONRA KARE BU KULÜBECİKLERE ETRAFI NAYLON YADA BRANDA İLE ÖRTÜLÜ ORTADA BİR YUVARLAK YADA KARE MASA,ETRAF DÖŞEK AYAKKABINIZI ÇIKARIP YAYILIYORSUNUZ,DEMLİK ÇAY ,AYRAN,KÖY KAHVALTISI,HER ÇEŞİT GÖZLEME,BAZLAMA VS..YAKLAŞIK 150 TANE BÖYLE YER VAR,ORTALAMA 15 KÖŞK 15 DE MASA KULLANIYORLAR,BİRDE MUTFAKLARI VAR,,İSTERSENİZ BURDAN YER KİRALAYABİLİYOR,İSTERSENİZ HAK SATIN ALIYORSUNUZ,YANİ SADECE FATURA VERGİ DIŞINDA HİÇ BİR SÖZLEŞME FALAN YOK BU İŞLER ŞİFAHEN OLUYOR,ARTI 2 METRE KARE STANDLARDA İSTER TAZE KÖY SEBZESİ İSTER MEYVA İSTER HEDİYELİK EŞYA VS SATIYORSUNUZ,KÖYLÜ VE MUHTAR 4 KÖŞE VALLA,TÜM ANTALYA OKULLARIN AÇILMASI İLE KAPANMASI ARASI BURDA ,YUKARDA ZATEN BALIK ÇİFTLİKLERİ YAYLA EVLERİ VAR,AŞAĞIDA BURAYA GELMEDEN DE ET MANGAL RESTORANLAR,YANİ ANLIYACAĞINIZ HER KES YERİNİ YURDUNU BULMUŞ,TABİİ AT ÇİFTLİKLERİ PİTTBALL TESİSLERİDE VAR..KOMPLE BÖYLE BİR ŞEY YAPILABİLİNİR..BENCE ÇOK GÜZEL OLUR...HUYHUY HOCAM PERLİTTEN YAPILAN KABUK EVLER YADA SİNCAP EVLER,YARIM KÜRE ŞEKLİNDE OLUYOR,DEMİRDEN BİR PROFİLLE ÖRÜLÜYOR,KAFES GİBİ ASLINDA ŞEKİL OLARAK MANTAR YADA ESKİMO EVLERİNE BENZİYOR,KAPI BACA PENCERE YERLERİ AYARLANDIKTAN SONRA PÜSKÜRTME İLE KAPLANIYOR,YANINA BİR KARE MERDİVENLİ ÜSTÜ TERAS BİR YER YAPIYORSUNUZ,ALT BANYO,MUTFAK ÜST TERAS GİBİ KULLANILIYOR,BU MADDE ÇİÇEKÇİLİKTEN ,ŞAP YANİ BİNA TEMELLERİNE KADAR KULLANILAN BİR MADDE,DEPREME YANGINA, SUYA ÇOK DAYANIKLI,HAFİF,ZATEN SÜNGERİMSİ BİR YAPISI VAR,3 GÜN İÇİNDE BİTİYOR,BİRAZ ÜZERİNDE ÇALIŞILIRSA ÇOK HOŞ ŞEYLER YAPILABİLİNİR,BENİM BİLDİĞİM 65 M2 GİBİ OLUYOR EN BÜYÜK BOYUTU, PİYASADAKİ HAZIR MALZEMELERLE(profillerle),TEK KUSURU ACAİP BİR AKUSTİĞİ OLUYOR,BUNUDA TAVANA KARE AHŞAP YADA AĞ BENZERİ YAPAY ÇİÇEK VE AYDINLATMA İLE KESEBİLMEK.ARTI KÜTÜK EVLERE GELİNCE BİR ÇOK FİRMA VAR,KANADA,ABD,FİN,RUS ,ALMAN ,AHŞAP 700 YILA KADAR DAYANABİLEN ACAİP KULLANIŞLI BİR ŞEY,AMA RUS EVLERİ DIŞINDAKİLER ÇOK PAHALI,BENİM SİTEDE BU BAŞLIKLA İLGİLİ BİR YAZIM VE ARAŞTIRMAM SONUCU SÖYLEYEBİLİRİM,YALNIZ BENDE ŞU AN RUS EVİ İLE İLGİLİ ŞİRKETİ BULAMADIM ,EĞER RUS KÜTÜK EVLERİ UYGUN GELİRSE ONLARLA YOK PAHALI GELİRSE KABUK EV DÜŞÜNÜYORUM..YİNE KONİKS DEN SELAMİ KARABOĞA KARDEŞİM VASITASIYLA TANIŞTIĞIM MÜHENDİS CENGİZ BEYİN DİSBİRİTÖRÜ OLDUĞU ŞİRKET VAR, FİN KÜTÜK EVLERİ ONUN LİNKİNİ ATİM EĞER MODELLER VE GALERİYE BAKTIĞINIZDA SANIRIM BİLGİ LERİDE OKUYUNCA ANLARSINIZ OLAYI,BU EVLER M2 Sİ 500 İLE 700 EURO OLARAK DEĞİŞİYOR,BİRAZ PAHALI ,AMA DİĞER FİRMALARINDA ÇOĞU ÜRÜNÜ BİRBİRİNE BENZER,UMARIM BİR FİKİR VERİR SİZE..http://holger.com.tr/index.html

Üye2311 yazı
BU ARADA EVLERİ BUNGOLALARI KAZIKLAR ÜZERİNE KOYARSANIZ İMARA İHTİYACINIZ KALMIYOR,BELEDİYEYE ÖDEMEK ZORUNDA OLDUĞUNUZ MİLYARLARADA..

Üye143 yazı
Öyle birşey yok... Sadece 3. derece doğal sit alanlarında Anıtlar kurulunun oluru ile yüzey tahribatı yapmamak için zemine beton dökmeden bina yapmak söz konusu olabiliyor. İşte o zaman kazıklar üzerine yükselmekten başka çare kalmıyor. Ama bu durum belediye harcını etkilemez.

Üye2311 yazı
PEKİ KARDEŞ BETON YANİ TEMEL ATINCA ÖDEDİĞİN PARA LE KAZIKLAR ÜZERİNE KOYDUĞUN BİNAYA DAMI AYNI PARAYI YATIRIYORSUN,YANİ ARADA BİR FARK OLMUYORMU..

Üye2311 yazı
NİYE SORUYORUM ZİRA ŞEHRİN GÖBEĞİNDE BU HAZIR KONUTLARI DİKEN İNSANLAR VAR,ONLARDA AYNI KAZIKLARIN ÜZERİNE BU BİNALARI DİKİYOR,SORDUĞUMUZDA DA BUNDAN DOLAYI DENDİ DE,SİT ALANLARINI BİLİYORUM BENİM ASIL MERKEZDEKİ YERLERLE İLGİLİ İMARLI YERLERDE Kİ DURUM NEDİR ONU ÖĞRENMEK İSTİYORUM..

Üye143 yazı
Önemli olan kapalı alandır. Karavan gibi taşıtlar ve sera gibi basit örtülü tarım yapıları haricindeki her yapı (bina olması şart değil) izne ve haliyle bir takım harçlara tabidir. Bu harçları gözünüzde büyütmeyin, kaçak veya izinsiz olarak birşeyler yapmanın cezası can yakar.
Bu konudaki uygulamalar ilgili belediyelerin, belediye dışında da il özel idarelerinin kanun ve yönetmeliklerinde yazar. Belediyeler imar kanununa bakar, il özel idareleri de plansız alanlar yönetmeliğine... Aslında bunların hepsini en iyi bilen, o yörede iş yapan bir mimardır. Ona sormak lazım. Mimarlar soru sormaya para almaz. Çekinmeyin ve gidin. Yanınızda tapunuz felan da olsun. Sizin için araştırır, sorgular, öğrenirler. Daha sağlam olur.
Mimarların listesini de o bölgenin mimarlar odasına ait internet sitesinde bulabilirsiniz. Mimarlar odası genel merkezinin adresi http://www.mimarlarodasi.org.tr dir.

Üye2311 yazı
Yok hocam bizim kaçakla köçekle işimiz olmaz zaten ,ben hayatımda zabıta, belediye,devletle falan uğraşmam asla ,sadece bu kütük ev bayisi bir arkadaş belediye ye gidiyor, yanılmıyorsam 6bin tl para istiyorlar,bu dediğim yer şehrin göbeği,peki bu evi ki teşhir amaçlı ve ofis için kullanılacak,temel atmazsam kütüklerin üzerine koyarsam diyor o zaman başka diyorlar,sanırım mevzuatta bir açık var,oda aynen dediğim gibi yapıyor,ama bizin Antalya sizde bilirsiniz biraz sabıkalı bu mevzuat konularında,eskiden bina biter öyle denetim yapılırdı ,sanırım il il ,ilçe ilçe değişiyor bazı konular ,sizin dediğiniz gibi mevzuatta sürekli değiştiğinden en güncel bilgileri işin uzmanı olnlara sormakta yarar var..Baştan işi sıkı tutmalı,sonra baş ağrımasın..

Üye2311 yazı
Huyhuy hocam kütük evlerin çok katlısı da oluyor,otele uygun olanıda yalnız içinde bölme artıkça maliyette artıyor yani ev gibi değil..Yoksa içinde saunası yüzme havuzu bile olan ahşaptan oteller mevcut,birde prefabrik ev dediğimiz sidding malzeme ile yapılan m2 si çok ucuz evlerde var işte o iş biraz sakat zira malzeme kalitesiz kullanılırsa ömrü çok az oluyor....Aslında bunların çok rahat sökülür tekrar kullanılanları ile ilgili ABD de bir firmanın bir belgeselde olayını görmüştüm,hatta tırlarla çekicilerle bile tutup evi ***ürüyo adamlar,ama bizim coğrafyada bu yollar bu engebe ile zor..

Üye2311 yazı
Almanya da küçükken hafta sonu evi denen evler görmüştüm,oyuncak gibi ahşaptan,her yer çiçek çim,küçük şirin evler,orda bahçe ön planda zira burda barbükü kuruluyor mangal yapılıyor,salıncaklar güneşlenmeler ama acaip şirin,onalr da hafta sonunu burlarda geçiriyorlar,streslerinide böyle atıyorlar,gerçi yeşil alan çok ,havuzlarda oralar hep iş çıkışı hava güzel olduğunda kullanılıyor...biz şehrin içinde böyle güzel yerler bulamadığımızdan maalesef yaylalara mesire yerlerine akın ediyoruz..Bu ihtiyacı karşılayacak bir sürü şey yapılabilinir aslında,artı bu tür bir yer kurulur,orda bir çok kültür etkinlikleri festivalde düzenlenebilir,buda doluluğu artırır,ama sezonu kısa yerlerde bu iş çok riskli gibi,buna dikkat etmekte yarar var,arkadaşın kayak olayı da alternatif olabilir...Bankalara gelince,sermayenizin büyüklüğüne şirketin geçmişine çok dikkat ediyorlar..Yani kısaca yapacağınız işin çok karlı olmasının bir önemi yok,bence arsa ya gelincede kiralamak daha uygun yol su elektirik olduktan sonra bir sorun çıkmaz,ben olsam bir sürü bungalov ev yapar bunların arasınada hizmet binalarını serpiştirirdim biraz daha büyüklerini,artı pazar yeri gibi bir şey yapar oralarıda şahıslara kiralardım,eğlence işine ağırlık verirdim,dediğiniz gibi alternatif sporlar,fotoğrafçılık ,kayak,balon işi olur kapodokyadaki gibi,atçılık,pitball,vb gibi iyi bir de tanıtım olursa çok hoş olur...artı geri dönüşümde sanırım daha kısa olurdu bu tarzın...

Yeni Üye50 yazı
Mekan olarak hep bir hayalim vardı. Betonerme yapıya kerpic duvarlar! Bir tür alternativ yayla turizim olur. Hemde istediğin gibi Doğal!

Balık tutma imkanı mutlaka olsun derim. Gelen müşteriler birde balık macerası heyecanı yaşasın. Birde çocuklu aileler için özel birşeyler düşünmelisin. Mesela Poni cinsi kücük atlar! Seni diğerlerinden farklı kılar.

Başarılar.

Yerleşim ALMANYA / MünihMeslek Di?er
Üye2311 yazı
www.holger.com.tr Burdaki ahşap FİN evlerini inceleyebilirsiniz,ben yine sitemizden bir arkadaş vasıtası ile görüştüm burayla,ama fin, alman, kanada, abd evleri rus evlerine göre biraz pahalı...En azından model ve fikir bazında ön bilgi sahibi olursunuz,saygılarımla..

Yeni Üye33 yazı
Beğendiğinize sevindim:)

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Di?er
Üye143 yazı
Böyle bir tutum peydah oldu son yıllarda...
Sanırım daha önce söylediklerim işe yaramadı. İnşaatın ve mimarlığın geçmişi 4.000 yıllıktır. Bunca geçmişe alternatif üretmek için çaba sarfetmeyin, enerjinizi tüketirsiniz.
Sizin yapmanız gereken şey mimari kararlar vermeye çalışmak, yapı veya malzeme alternatifi üretmek olmamalı.
Biliyorum, işin en keyifli kısmı olduğu için tasarlama kısmı aklınızı çeliyor. Ama işi yapılabilir kılacak olan şey bu binanın yerini, parasını ve işletme ruhsatını elde etmektir.
Her işi ehline bırakın. Siz yatırımcısınız, kendinizi bu alanda geliştirin. Pazar yaratın, yatırım için para bulun, fizibilitenin verilerini döküman haline getirin ve bunları diğer uzmanların eline teslim edip işin keyfine varın.
Yok ilaa ben yapacam diyorsanız, taklitlerden uzak durun, Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok diyenleri boşverin. Çünkü sizin sektörünüz yeni keşiflere ihtiyaç duyuyor. Yerelliğe de önem verin, kimse igloo tipi ev görmek için ardahan'a gelmeyi akıl etmez. Başka binalara benzeyen hatta onların kopyasını yapanların mimarlık ortamında değeri yoktur. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, saray taklidi binalardan elde edilen Turizm tesisleri de başarılı olamıyor.
Mimarlık üzerine yapılan değerlendirmeler sizin zannettiğiniz gibi "güzel" üzerinden yapılmaz. Öyle olsaydı, güzel bir binayı dünyanın her yerine yapıp alkış toplardık. Özgün olmanız lazım ama aykırı olmamak da gerekiyor. Yerelliğe önem vermelisiniz ama günümüzde yapıldığı da anlaşılmalı. Binayı değil, içinde kalan boşluğu tasarlamalısınız. Siz insanların gözüne hitap ederken, başarılı binalar tüm duyularına hitap ediyor, hepsini birden becerebilmek lazım.
Mimarlık yapmak için parasını çarçur eden yatırımcı o kadar çok ki... Bu diplomasız mimarların hepsi kendi yaptığını çok beğeniyor ama nedense sadece bir tanesi (50 yıl uğraştıktan sonra ve yine de tartışmalı olarak) kayda değer bulundu. Onun başarısının sırrını keşfetmeniz lazım.

http://www.akyaka.org/pictures/cakirhan/nail_cakirhan.htm

Bütün bu lafların üstüne vermeniz gereken karar şudur: Siz yatırımcı mı olmak istiyorsunuz, mimar mı?

Yeni Üye89 yazı
mimarlık merakımız yok sadece fikir sordum
"Siz yatırımcısınız, kendinizi bu alanda geliştirin. Pazar yaratın, yatırım için para bulun, fizibilitenin verilerini döküman haline getirin ve bunları diğer uzmanların eline teslim edip işin keyfine varın" diyorsunuz .
biz de onu yapmaya çalışıyoruz.Eğer sizin elinizden geliyorsa; Ben bu konunun uzmanıyım diyorsanız birlikte çalışmayı teklif ediyorum.
Çevremizde hiç örnek yok ilk ve tek olacağız.
maksadımız şartları zorla**** birşeyler üretmek değil.Eşsiz doğamızı, binlerce çiçekli yaylalarımızı iyi bir konseptle insanlarla buluşturmak.

Üye143 yazı
Efendim, sizi kızdırmak niyetinde değildim. Yatırımcıların enerjilerini ve değerli zamanlarını doğru yere aktarmalarını, "sadece kendilerinin yapacağı kısma" zaman ayırmalarını öneriyorum. Gerisi tamamen zaman kaybıdır. Bina, mekan, inşaat malzemesi vs gibi konulara 6 ay zaman ayırabilirsiniz ama bu bir mimarlık bürosunda 6 dakikalık konuşma ile uçar gider. Zamanınıza yazık. Bunlarla siz uğraşmayın. Siz, buraya kim gelir, kaç para verir, nasıl ulaşır, kaç gün kalır gibi konuları alt alta yazın. Bunların araştırmasını yapın. Gelenlerin ne tür aktiviteler isteyeceğini öğrenin. Bu soruların cevaplarını da ancak potansiyel müşterilerinize sorarak öğrenirsiniz.

Ben bu konunun uzmanıyım; halen mimarlık büromda bu ve benzer konudaki yatırımcılarıma mimarlık hizmeti veriyorum. Onlarla da benzer konuları konuşuyoruz. Aklı başında yatırımcılar bana öyle değişik pazarlama yöntemleri getiriyorlar ki, şapkam uçuyor. Mimarın görevi, "o şekilde" pazarlanacak bina yapmaktır. Başarısı budur...

Nazik iş teklifiniz için çok teşekkür ederim. Size hizmet vermek benim için onur olurdu ancak ofisimiz Bodrum'da. Türkiye'nin iki farklı köşesinden iletişim kurmak, yeri ve kültürü anlamak için verilecek emeklerin bedeli sizin proje maliyetlerinizi epeyce şişirir.

Ben sizin yerinizde olsam, yerel mimariyi iyi bilen ve orada yaşayan bir mimarla çalışmayı tercih ederdim. Bu iş sadece bir çizim işi olmadığı için, düşünmeye, projeyi "pişirmeye" zaman ayırabileceği bir tarihte giderdim. Belki de mimarınıza sunacağınız ilk döküman tam da bu forum başlığında yazılan yazıların tümü olmalı.

Sevgiler, saygılar

suat