Ana içeriğe geç

Pazarlama Ve Satış

Pazarlama Planı

BaşlatanhascenceTarih08/10/2005 11:12:43Yorum25

İlk mesaj
Üye1122 yazı
Pazarlama planında en önemli faktörler nelerdir?Pazarlama planı neden yapılır,önemi nedir?

Her işletmede sürekli olarak kararlar alınır,sorunlar çözümlenir.Ancak satışların geliştirilmesi ve karlılığın arttırılması için ,başka deyişle işlevlerin etkin bir biçimde yürütülmesi için yapılacak işlerin önceden planlanması çok daha yararlıdır.Ayrıca, yapılan işlerin plana uygun
Olup olmadığı da kontrol edilmelidir.Kısacası, işletmeler pazarlara en iyi biçimde hizmet edebilmek için bir pazarlama ve kontrol sistemi geliştirmelidirler.

Pazarlama planlaması, pazarlama fırsatlarının belirlenmesi, pazarlama hedeflerinin kararlaştırılması, pazarlama stratejisinin oluşturulması, pazarlama programının yapılması ve kontrolün sağlanmasıyla ilgili sistemli bir süreçtir.Pazarlama planı,belirlenen dönem içinde yapılacak pazarlama eylemlerini ve kaynaklarını gösteren yazılı bir belgedir.Bu planlar yazılı olmasına rağmen günün ekonomik koşulları, pazarın durumu, rakiplerin durumu, işletme içindeki koşullar dikkate alınarak sürekli değişiklikler yapılmalıdır.Bu nedenle pazarlama planları durağan değil, değişkendir. Tüm stratejiler ve taktikler, pazarlama teşkilatı tarafından etkin olarak yürütülebilecek bir pazarlama ile bütünleştirilmelidir.

Çoğu pazarlama yöneticileri pazarlama planını pek önemsemezler ,plan yapmadan da işlerin
Başarılı biçimde yürütüleceğine inanırlar.Ayrıca pazar koşullarının hızla değişmesi nedeniyle plan yapılamayacağı kanısındadırlar.Ancak pazarlamama planlama ve kontrol sistemi kurmanın şu yararları gözden kaçırılmamalıdır.

Plan yöneticileri sistemli düşünmeye yöneltir,
İşletmedeki eylemlerin daha iyi düzenleştirilmesini (koordine edilmesini )sağlar.
Kontrolü kolaylaştırmak amacıyla ,pazarlama çabaları için standartlar belirlenmesi gerekli kılar.

İşletme hedeflerinin ve politikalarının daha açık ve seçik biçimde saptanmasına yardımcı olur.
Birden ortaya çıkan değişik koşullara kısa sürede uyma olanağı verir.
Yöneticilerin sorumluluk duygularını güçlendirir.

İşletmeler pazarlama planının yapımında şu aşamalardan geçilir.

1.Durum analizi

2.Hedeflerin belirlenmesi

3.Pazarlama stratejisinin saptanması

4.Uygulama programının yapılması

5.Bütçelerin yapılması

Durum analizinde,geçmiş yıllardaki satışlar ve karlılık durumları incelenir.Gelecek yıl için tahminler yapılır,pazardaki fırsatlar ve tehlikeler saptanır,işletmenin güçlü ve zayıf yönleri belirlenir.Böylece işletmenin nerede olduğu ortaya konur.

Durum analizinden sonra, gelecek dönem için ulaşılması istenen hedefler belirlenir.Ayrıca pazarlama stratejisi saptanır;hangi pazarlara girileceği,pazarlama karmasının nasıl oluşturulacağı ve ne ölçüde harcama yapılacağı kararlaştırılır.Daha sonra, pazarlama stratejisi bir dizi uygulama eylemlerine dönüştürülür.

Hedefler, stratejiler ve uygulanacak taktikler belirlendikten sonra ,ortaya çıkan pazarlama planını destekleyecek bütçe yapılır.

Pazarlama kontrolü ,pazarlama planlamasının doğal gereğidir.Başlıca üç çeşit kontrol söz konusudur.

1.Yıllık plan kontrolü.Karalaştırılan satış ve karlılık hedeflerine ulaşmayı sağlamak maksadıyla yapılır.

Başlıca araçları ,satış analizleri,Pazar payı analizleri, pazarlama masrafları rasyo analizleri ve müşteri ve tüketicilerin davranış analizleridir.

Eğer plandan sapmalar görülürse, düzeltici tedbirler alınır.
2.Karlılık kontrolü .Çeşitli pazarlama işlevlerinin karlı olup olmadığını saptama maksadıyla yapılır.

3.Stratejik kontrol .İşletmenin tüm pazarlama hedeflerinin,stratejilerinin ve taktiklerinin çevre koşullarına uygun olup olmadığını belirleme maksadıyla yapılır.Bu kontrol ,pazarlama teftişi diye adlandırılır.

İçerisinde alıntılar var ama nerden aldığımı hatırlamıyorum.

Yerleşim Kuzey Kıbrıs TC / GüzelyurtMeslek Bankacılık-Finans
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
25 yorum
Yeni Üye5 yazı
arkadaşlar yorumlarımızı biraz daha objektif biraz kişisel olmayan tavırla yazmışsınız.özgün olmak sade olmak gibidir.insan düşünür.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Yayyncylyk
Yeni Üye5 yazı

özür dilerim pazarlama araştırması( reserach of marketing)kitabınız ne zaman çıktı;hangi yayıneviden merak ettim doğrusu.

Üye1122 yazı
Biraz daha açık konuşursanız ve katkı verici olursanız sevinirim. Ayrıca içerisinde alıntılar olduğunu alt kısıma yazdım. Bu konu hakkında yorumlarını almak isterim. Gereksiz yorumlarını da kendine sakla.

Yerleşim Kuzey Kybrys TC / GüzelyurtMeslek Bankacylyk-Finans
Yeni Üye5 yazı
Pazarlama herşeyin sahneye çıktığı an ;Ki o an gelir ,oyucu rolünü oynamaya başlar.Hayatın rolü ,değil ürün rolü strateji ve taktik savaşı.BENZER ÜRÜN ,UYGUNSUZ REKABET,DAĞITIM KANALLARI,PROMOSYON,FİYATLANDIRMA,AMBALAJ.İŞTE DÜNYANIN KABUL ETTİGİ DE BUDUR.Pazarlama planı ve hammaddesi benim 6 vadi hepsinin engebesi ve çıkıntısı olan koskoca vadi.tsk ederim

Yeni Üye4 yazı
bu yazı, yazı sahibinin ne dediğini bilmediği için silinmiştir.

KK

Yerleşim Türkiye / mersinMeslek Ö?retim görevlisi / Asistan
Yeni Üye4 yazı
aşırı saçmaladığı için silindi...

KK
erdem akdag
mersin denizcilik ve ticaret meslek yuksek okulu
mersin

Yerleşim Türkiye / mersinMeslek Ö?retim görevlisi / Asistan
Yeni Üye7 yazı
arkadşlar eleştiri dozunu aşmaziseniz güzel bilgi ve görüşlerinizi daha açık ve net yazarsanız faydalanma imkanımız olacak.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Otomotiv
Yeni Üye5 yazı
dcemal e katılıyorum birazdaha sakin olalım daha güzel yorumlar daha güzel yorum yapmaya bakalım bende daha yeni katıldım

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye5 yazı
Yasemin arkadaşımın anlatmak istediğini çok iyi anlıyorum. Bunu anlamak isteyen diger arkadaşlarıma da http://www.girisimciliknetwork.gen.tr/kitaplar/PazarlamaPlaniRehberi.pdf adresine girip KOSGEB'in açıklamış oldugu siteye girmelerinde fayda var diye düşünüyorum Bunu bütün arkadaşlarıma önermekteyim bu sadece bu sitede gerek olan bi şey degildir sosyal hayatda da uygulamamız gereken bi faktördür.
mert_merdo2

Yerleşim Türkiye / GaziantepMeslek Muhasebe
Yeni Üye1 yazı
off yaaa bn öğrenciyim we konum pazarlamanın önemiydi bana yardım edecek birileri yoqmu ya neden hep kendi yorumlarınızı katıyosunuzki biz araştırma yaparken sadece bunlarımı göz önünde bulundurujaz?
dunk

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ynternet
Yeni Üye13 yazı
Çok iyi. Bir insan bunu hayata geçirebilirse önüne durulamaz(engellenemez) olur.

Beyler ben siteden satış yapma planları içerisindeyim. Lütfen bana yardım edin ya. Hiç deneyimim yok bu konuda. Tekstil ürlünlerinden başlamak istiyorum.
Teknik bilgilere ihtiyacım olacak çok. Ben henüs açıktan işletmede 1 yıl olduğum için pek teori de yok. Pazar araştırmasından, Fiyat toptancılarından, yada direk ürün imal edilen yerlerden, yada kalite-isim yapmış firmaların ürünlerini mi almam gerek??? firmaların katalok rsimlerini - kullanarak ürünleri sergileye bilirmiyim sitede?

ne dersiniz nerden başlamak gerekir ???
Julvent Yunus

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Otomotiv
Yeni Üye13 yazı

1.Durum analizi

2.Hedeflerin belirlenmesi

3.Pazarlama stratejisinin saptanması

4.Uygulama programının yapılması

5.Bütçelerin yapılması - GİBİ YÖNTEM VE ANALİZLERİ NASIL KAĞIIT ÜZERİNE DÖKE BİLİRİM? NASIL BU KONULARI SONUCA ULAŞTIRABİLİRİM?
Julvent Yunus

Yeni Üye2 yazı
pazarlama işletme açısından ne kadar önemliyse satış bi okadar önemlidir ben bu yazıda satış ile ilgili planlamalar ve sizce nasıl yapılması gerektiğinide okumak isterdim.satış kurgularının satış örgütleri içerisinde öneminin vurgulanması ve bunun satış kadrolarına monte edilişinin önemininde vurgulanması gereklidir diye düşünüyorum
fırat
özolcay

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye2 yazı
YAZINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM
fırat
özolcay

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye8 yazı
planlama konusunda genel ifadeler kullanılması gayet normal değilmi arkadaşlar sonuçta her sektör,her firma ve her iş yönetmeni farklı farklı özellikler gösterir.henüz dünyada abdestin tarifi gibi açıklanan ve değişmez! "bu plan her bedene uyar" şeklinde bir model bulunmadı yada en azından açıklanmadı değil mi?
Teşekkürler Yasemin yönetmek planlamayı kapsar ve planlamak beyin gerektirir dediğin için.
markethman

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye13 yazı
İlk önce TEŞEKÜRLER YORUMLAR İÇİN. "kilinc" arkadaşımız çok doğru bir kaynağa yönlendirmiş bizleri, teşekürler.
Julvent Yunus

Üye1122 yazı
Pazarlam esnek bir kavramdır, sektörüne mal mı hizmet mi oluşuna, tutundurulmasına göre daha daha çeşit çeşit alanları kapsar. Örneğin bir kredi kartı pazarlamayla meyva suyu pazarlamasını bir tutamazsınız. Meyva suyunu herkese satmak istersiniz, kredi kartını güvenilir ödeme gücü olanlara gibi. Önemli olan ana temelleri vurgulamaktı burda. Yaptığımız işe görede bir şekil oluşturmak...

Yeni Üye30 yazı
sevgili yasemince uzun zamandır bu siteye üyeyim ve bütün yeni yazıları takip etmeye çalışıyorum yüreğine sağlık kinseye hesap vermen gerekmiyor ilgisini çekmeyen okumaz burda önemli olan alıntı bile olsa içinde senin okuduğun her şeyi ben takip edemem bu sitedeki en güzel şeyde paylaşılan bilgi tşk

Yerleşim Türkiye / Yzmir
Yeni Üye2 yazı
merhaba arkadaşlar ben siteye yeni üye oldum cok güzel bir site yazılanları tamamını okudum.en cok yazı gönderene yasemince.merak ettim hangi sektörde calışıyorsunuz.deneyim ve tecürübe varmı.kusura bakma bırde yaşınızı merak ediyorum. yazıların okumaya devam edecegim herkese saygılar.......

Yerleşim TürkiyeMeslek Esnaf
Üye1122 yazı
Bir bankanın genel müdürlüğünde kredi kartları bölümünde çalışıyorum. İşin beyni ve pazarlma içiçe gidiyoruz. Tecrübeden çok eğitimden pazarlama bilgilerim mevcut. bayanın yaşı sorulmaz demişler. :)

Yeni Üye13 yazı
Konu itibariyle "pazarlama planı" gibi bir konu tüm işletmecilik faaliyetlerini kapsayan üzerine binlerce kitap yazılıp kesin formüllere dayatılamayan bir çalışmadır.

Pazarlamanın bazı kuralları vardır. Farklı olmak, dikkat çekmek, herkesin bilmediği ama merak ettiği şeyleri sunmak vb... bunları çoğaltabiliriz. Genel prensiplerin, tüketici (yani insan) psikolojisine dayandığını göz önüne almalıyız. Elbette farklı düşünceler, farklı yaklaşımlar olacaktır.
Şimdi,
Bu yazı 250 kere okunmuş, saçma bir polemik için bile olsa onlarca yorum yazılmışsa bunun sebebi yaseminece81'in yazısını iyi pazarlamış olmasıdır. :)
Sırf "Pazarlama Planı" başlığı ile yüzlerce kişiyi yazıya çekmiştir. İsteyen istediği eleştiriyi yapsın oltaya gelmişizdir :)
yaseminece81 arkadaşımızın üzerine gitmek bir balığın, oltasına takıldığı balıkçıya saldırmaya çalışması gibidir :)
Polemik yapan arkadaşlara geçmiş olsun diyorum zokayı yuttunuz hala çırpınıyorsunuz :)

Konunun başlığı ilgi çekici midir? EVET
Merak uyandırıyor mu? EVET
Demek ki pazarlama açısından amacına ulaşmış bir yazıdır. Pazarlama planına gerek bile kalmamıştır :)

Ayrıca, tartışmanın da bir adabı vardır. Bu kötü diyen, iyinin ne olduğunu sunmakla mükelleftir. Sırf kendi dar bakışıyla değerlendirip gereksiz bir polemik yaratmak isteyenler, eleştirdikleri şeyin yerine ne koyabileceğini sunmalıdır. Bu, sırf bu yazı için değil hayatın her alanı için önemli bir öğüttür size.

Ahkam kesenleri değil fikir üretenleri istiyoruz!
Kılınç Orhan Erdemir

Kurumsal Yönetim ve İş Geliştirme Uzmanı

www.kurumsalsirket.com
koerdemir@gmail.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Girişimci Editör544 yazı
Pazarlama Planı İle İlgili Öneriler

Pazarlama planı yaparken göz önünde bulundurulması gereken kriterler;

>>Satış hedeflerini disiplinli ve düzenli bir şekilde belirleyin

>>Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirleyin

>>Hedeflerinizin belirli bir zaman planına bağlı ve ölçülebilir olmasına özen gösterin

>>Hedeflerinizin gerçekçi ancak zorlu hedefler olmasına çalışın

>>Geçmiş dönemlerdeki kendinizin ve rakiplerinizin satış performansınızı göz önünde bulundurun

>>Hedef pazarlarınızın büyüklüğünü ve büyüme hızlarını göz önüne alın

>>Ürün hayat eğrinizi dikkate alın

>>Pazarlama planınızda mutlaka üst yönetimin onayını alın

>>Üretim ve stok maliyetleri, çeşitli harcamalar ve karlar ile ilgili sektördeki ortalamaları dikkate alın

>>Satış hedeflerinizi belirlerken birden fazla yöntem kullanın

>>Fiyat hareketlerini gerçekçi bir şekilde değerlendirin

>>Sayısal olarak belirlediğiniz satış hedeflerinizi sürekli olarak gözden geçirin ve deneyimlerinize dayanarak gerekli ayarlamaları yapın

>>Satış hedeflerinin belirlenmesini bilgisayarlaştırmaya çalışın

>>Hedefleri belirledikten sonra iyimser ve kötümser senaryolar dahilinde alternatif uygulama planları oluşturun

>>Yıllık satış hedeflerini belirledikten sonra 6 aylık, 3 aylık, 1 aylık ve hatta haftalık satış hedefleri bazında düşünün

>>Hedeflerinizi zaman içerisinde güncelleştirin

Yapılmaması Gerekenler:

>>Hedef belirlemeyi sadece kişisel öngörülerinize bırakmayın

>>Hedefleri sadece parasal olarak belirlemeyin

>>Kendi değerlendirmenizi ayrıntılı bir şekilde yapmadan, sadece üst yönetimin düşüncelerini göz önüne alarak hedef belirlemeyin

>>Küçülen bir pazarda sadece sizin firmanızın iyi iş yapacağını varsaymayın

>>Pazar büyüklüğünü abartmayın veya küçümsemeyin

>>Rekabet koşullarının önemini küçümsemeyin

>>Firmanızın istek ve arzularını pazar koşullarından daha ön planda tutmayın.

Kaynak: Yazarı ben değilim ama kimin yazdığını da bilmiyorum, bilgisayarıma faydalı diye kaybetmişim. Yazarını bilen varsa not olarak ekleyeceğim.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye1122 yazı
Herşeyden önemlisi pararladığım üzrün veya hizmetin tüm özelliklerini bilmek, dürüst olmak, güven vermek, esnek olmak. Benim işim Kredi Kartlarını pazarlamak aynı zamanda. En önemlisi müşteriyi tanımak olyor ben için. Müşterinin niyetini kestirmem, litinin ne kadar olacağını kestirmek. Kredi kartı pazarla gitsinle bitmiyor birde geri dönüşümü lazım. Bu konu hakkında ki görüşlerinizi de bekliyorum.