Ana içeriğe geç

Diğer Konular

Yeni Eğitim Yılında Eski Sorunlar

Başlatan-esperans-Tarih12/09/2005 13:36:27Yorum4

İlk mesaj
Yeni Üye21 yazı
Erzurum’da 2 bin 700, Van’da bin 744, Ağrı’da bin 771, Muş’ta bin 800, Iğdır’da 736, Elazığ’da 685, Batman’da 300, Diyarbakır ve Mardin’de 2 bin öğretmen açığı var. Valilikler açığın kapatılması için Bakanlık Personel Genel Müdürlüğü’nden vekil öğretmen talebinde bulunuyor. Bölgedeki en büyük açık ise sınıf öğretmenliğinde.-ulusal basından-
Yeni eğitim yılı başlıyor ve konuşulan sıkıntılar yine aynı. Özellikle doğu bölgelerde varolan öğretmen sıkıntısı sizce bu ülkenin geleceğine nasıl bir etki yapabilir?
Ben doğu illerini birkaç arkadaşımla birlikte dolaşırken bu sıkıntılara çok yakından şahit oldum. Ama bir türlü, deklere edebileceğim bir ortam oluşturmayı başaramadım. O arkadaşlarımdan biri, bir imza gününde sohbet ederken, kitabı üzerine sorulan bir soruya şu şekilde yanıt vermiş; tatil için Bodrum'a gidiyorsunuz, et yemek için Bolu'ya, kayak için Bursa'ya. gerçekleri görmek için de, Diyarbakır'a, Muş'a, Batman'a gidin. Ben bu hadiseyi duyunca çok duygulandım,nitekim o arkadaş gezinin hakkını verebilmişti ama ben o geziden tam anlamıyla boş dönmüştüm.
Bazı aydınlarımız ve bürokratlarımız doğuyla alakalı bu sıkıntıları dile getirince vetan haini ilan edileceğinden, sürgünlere ve hapislere gönderileceğinden korkuyor. En azından soğuk bir ortama neden olmaktan, yemekte idarecilerin ağzının tadının kaçmasına sebebiyet vermekten endişe duyuyor. Bu çıkar ve koltuk kaygısı da, durumun esas nedenleri arasında.
Türkiye'nin geleceği demiştik; bazı insanlar etnik duyguların etkisiyle, doğu bölgesindeki insanlardan Türkiye için yararlı insan çıkamaz diye düşünebilir, hatta büyük çoğunluk asla açıklamaz ama böyle düşünüyordur. Ben şimdi, aksini düşünmekle birlikte, herhangi bir karşı iddia ortaya atmak istemiyorum ama ülkenin yararı bir yana zararı sözkonusu ise durup düşünmekte fayda var diyorum. Bugün PKK tarihine bakılacak olursa; ülkenin gündemine hep ilk sıralarda girmiş olan örgütün-beyin takımı dışındaki-ilk üyelerinin neredeyse tamamının eğitimsiz olduğunu görebilirsiniz. Zaten ayaklanmanın başlamasında temel bahanelerden biri de bölgedeki eğitim ve sağlık problemleri üzerinedir. PKK örgütünün ülkenin kalkınmasının önüne çeyrek yüzyıldan fazladır büyük bir engel teşkil ettiği gözönüne alınırsa durumun ciddiyeti anlaşılacaktır.
Şimdi; belki de yarınların toplum bilimcisi, siyasetçisi, yazarı, eğiticisi, mühendisi ya da doktoru olacak insanlarımız, bir sınıf öğretmeni eksikliğine, bir matematik öğretmeni eksikliğine feda edilerek dağa yönlendiriliyor. Ya da en iyimser haliyle, kan davalarına tetikçi, ilkel sahnelere baş rol olarak atanıyor. Nerede bunun denge siyaseti, nerede bunun eğitimde fırsat eşitliği ?

------------
Moderator Notu: Eğitim konusu gerçekten sıkıntılı bir konu. Fakat adı geçen doğu illerinden çıkıp eğitim fakültelerinde okuyan öğretmen adayları neden büyük bir çoğunlukla batıyı istiyorlar? Biz gerçekleri görmek için sözkonusu illere gidelim ama o illerde yaşayanlar gerçekleri görmüyorlar mı? -böyle bir dip not ile yazıya onay vermeyi uygun buldum.KK-
her zaman saygı ile...

Yerleşim Türkiye / İstanbul
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
4 yorum
Yeni Üye21 yazı
Sn.Kenan Kablan, ben dün yazıyı yazarken iki bölüme ayırmayı uygun bulmuştum, neden ve sonuç. Sonraki aşamada, bu konu ile alakalı aşılması en güç problemlerin sonuçta yer aldığına inandığımdan, kronolojik sıra olan neden-sonuç sırasını değil, durumun önemine dayalı olan sonuç-neden sırasını gözetmenin daha mantıklı olacağını gördüm. Bu dipnotunuz için teşekkür ediyorum ve düşüncelerimi kısa da olsa belirtmek istiyorum.
Yukarıda bahsettiğimiz sorunların izleği olarak eğitimdeki çeşitli sorunları ve en önemlisi de asıl konumuz olan öğretmen açığını vurgulamıştık. Ama neden öğretmen açığı doğuya doğru daha da artıyor; neden Uşak'ta, Afyon'da, Balıkesir'de değil de Diyarbakır'da, Batman'da ve Bingöl'de tavan yapıyor? Bunun nedeni açıktır, doğuda kültürel anlamda yerleşmiş, bir yaşam biçimine dönüşmüş teröre dayalı siyasi anlayış. Ve sonrasında meydana gelen ilkellik, kalkınmamışlık, şehirleşmedeki çok derin problemler. Tabiî olarak, bu manzarayı uzaktan gören eğitimci adaylarımız bölgede bulunmaktansa görevini herhangi bir özel kuruluşta veya başka bir memuriyette ifa etmeyi evlâ görüyor. Buradan anlaşılacağı üzre, sorunun temelleri birtakım sosyolojik çıkmazlarda yatmaktadır.
Özellikle son günlerde şahit olduğumuz Kürt meseleleri üzerinde de olayı incelemek mümkündür. Bugün doğunun birçok merkezinde yerli esnaf gurbetçi insanımızı(öğretmenimizi,memurumuzu,polisimizi vs...) boykot ettiği gibi batının da birçok merkezinde bir grup esnafımız da doğu kökenli vatandaşlarımızı "ben Kürde mal vermem", "dükkân sana kapalı" gibi anlamsız sözlerle aynı biçimde boykot ediyor. Bu, meselenin bireylerin bilinçaltında yatan asıl dinamitlerini açıkça gösteriyor. -Bu davranışlar, dinamitlerin patlaması olarak algılanmasın bence, zira yalnızca fitillerin tutuşmasıdır- Bu milliyetçi anlayışla doğudaki ilkel yaşam yartları ve tabiî kültürel farklılıktan doğan yerli tepki, sadece öğretmenimizi değil, doktorumuzu, memurumuzu, güvenlikçimizi oraya gitmekten tiksindiriyor, korkutuyor.
Bilmem ki dünyanın kaç ülkesinde zorunlu şark hizmeti, zorunlu garb hizmeti gibi bir iş vardır? Bilmem ki dünyanın kaç ülkesinde işçinin memurun sürgüne gönderebileceği bu kadar şehir vardır? Mukayeseyi sizler yapın...
her zaman saygı ile...

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Üye1122 yazı
Doğuda ki bu öğretmen açığına karşı devlet atama yapıyor da öğretmenler mi gitmiyor yoksa her hangibir atama mı yok. Aslında Türkiye'nin her yerinde öğretmen açığı var. Fakat atama var mı? Hayır. 40 kişilik sınıflar da ders yapıyorlar heryerde. Ayrıca gerçekten bu ülkeden doğunun kalkınmasını, terörün bitmesini istiyorlar mı onu merak ediyorum. Bir damlacık Pkk nın hakkından istenilse 2 günde gelinmez mi?

Yerleşim Kuzey Kybrys TC / GüzelyurtMeslek Bankacylyk-Finans
Yeni Üye14 yazı

Son günlerde tanık olduğumuz olaylar umarım sosyal çatışmaya yol açmaz.Bundan 10 yıl öncede terörist girişimler vardı ancak o zamanlar olaya güvenlik kuvvetleri müdahele ediyodu.Bugüne baktığımızda ise gördüğümüz olaylar bambaşka,gerginliklere halkımız müdahele etmeye başladı,son örnek Bilecik te olduğu gibi.
SELAMLAR

Yerleşim Türkiye
Yeni Üye7 yazı
sosyal çatışmanın ne kadar yayıldığı, ülkedeki gerilimin sayacı olacaktır. ben bu konu hakkında başlık açmayı uygun buldum ama bu başlık altında da söylenmesi gereken bazı gerçekler olduğu kanısındayım. Sn. yaseminece'nin sorusu gerçekten çok önemli, neden öğretmen yok, atamalar mı reddediliyor yoksa devlet mi göndermiyor...
bu konuda söylenecek çok şey var ama kısa tutarsak;
ben gerçekten de oyuna geldiğimizi düşünüyorum. Çünkü bugün itibarıyla Türkiye'de iş bekleyen ve açıkta olan binlerce eğitim fakültesi mezunu var. ben bu kadar insanın tamamen, görev yerini sadece doğuda olduğu için reddedip üniversite diplomasını buruşturacağına inanamam. bu noktada; sağlam belgelere ihtiyaç var. bir taraftan öğretmen açığı olsun, bir tarafta da açıkta öğretmen. size ne kadar mantıklı görünüyor?
ikinci ihtimal ise; ülkede son çatışmalarla irinini boşaltan bir yara durumundaki sosyal uçurum, ayrışmadır. bugün ülkemizde kürt halkının türklere güveni kalmadığı gibi türk halkının da kürtlere güveni kalmamıştır. ülkenin dört yanından duyulan haberler de bunu kanıtlıyor: batman'da batılı memur ve öğretmenlere bakkalların bir kısmı mal satmıyor.
aynı şey karadenizdeki merkezlerimizden birkaçında da yaşanıyor; türk işyeri sahipleri kürt işçileri ve çalışanları dışlıyor.
sağduyuya davet ediliyoruz sürekli, ama sağduyu kimi destekememizi istiyor?
bu konuda düşünmeye ihtiyacımız son haddinde...
-sokrates-

Yerleşim Türkiye / malatyaMeslek Psikolog