Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Ticaretin İpini Siz Mi Tutuyorsunuz?

BaşlatanakinselcukTarih24/08/2009 13:35:02Yorum8

İlk mesaj
Bir ülke ekonomik yönden, dışarıdan başka içeriden başka görünebilir mi?

Ülkedeki yanlışlıkları eleştirmek doğaldır. Doğruları da alkışlamak gerekir. Bir yatırımcı yabancı bir ülkede yatırım yapacaksa, kendi ülkesinde yapacağı yatırıma göre iki defa düşünmez mi?

Üç hafta önce, Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berker, bir toplantıda 'Türkiye'nin kredi derecelendirme notunun neden yükseltilmediği eleştirilerine şöyle cevap verdi:

"Biz, Türkiye değerlendirmesini yaparken Türkiye'deki ekonomistlerin görüşlerini alıyoruz. Bize kapalı kapılar ardında Türkiye hakkında çok fazla negatif şeyler anlatılıyor."

İçeriden görünüm böyleyken, dışarıdan ülkeye bakanlar daha farklı konuşuyor.

İki gün önce Templeton Asset Managment Ltd. Yönetim Kurulu Başkanı Mark Mobius'da ekonomik açıdan Türkiye'nin, Rusya ve Polonya'dan daha iyi bir yerde olduğunu söyledi.

Mobius, Türk şirketleri ve ekonomisi konusunda pozitif düşündüklerini ve yatırım yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Türkiye'nin kendini disipline alma konusunda başarılı olduğunu belirten Mobius, 'Türkiye'nin yaşadığı zorluklardan edindiği tecrübelerle uzun bir geçmişi var. Zor şartlara nasıl adapte olunur ve başa çıkılır iyi biliyor.' dedi.

Türkiye ekonomisine yönelik bu iki bakış açısı gerçekten çok ilginç. Ancak, 'Âyinesi iştir kişinin lafa bakılmaz' demek daha doğru olacak.

İhracata dayalı büyüme modeli uygulayan Türkiye, global finansal kriz sebebiyle daralan dış pazarlardan olumsuz etkilendi.

Daha önce gerçekleştirilen yapısal reformlar sayesinde bankacılık ve finans sektörü global krize güçlü girdi.

İçeride uygulanan enflasyonu düşürücü para politikasıyla zaten iç pazarda bir daralma yaşanıyordu.

Bazı sektörlerde ihracatçıların iç pazara yönelmesiyle rekabet daha da arttı. İşsizliğin artması ve finansal krizin halk üzerinde oluşturduğu psikolojik baskıyla zorunlu ihtiyaçlar dışındaki harcamalar durma noktasına geldi.

Yılın ilk çeyreğinde global finansal krizin negatif etkileri doruğa ulaştı. Hükümetin bazı sektörlerde vergi indirimi uygulamasıyla iç piyasa, sektör bazında yeniden hafifçe canlanmaya başladı.

Global finansal krizin dünya üzerindeki etkisi azaldıkça Türkiye'nin iç ve dış ticaretindeki normalleşme, ekonomik ve siyasi istikrar sebebiyle daha hızlı olacaktır.

Düşen enflasyonla birlikte, global finansal krizin iç piyasada oluşturduğu rekabet ortamı küçük işletmeleri zora soktu. Mali yapısı zayıf olan küçük işletmelerde, bu dönemde kaynak ihtiyacı daha çok hissedildi.

Enflasyondaki düşüş ve konut arzındaki artışla konutlarda ilk kez yeni kira sözleşmelerinde indirim uygulanmaya başladı.

İşyeri kiralarında ise fiyatlar bazı yerlerde sabit, bazılarında ise yüzde 10 arttı. Yüksek kiralı konuttan daha düşük kiralı konuta geçmek, kişilere tasarruf sağlıyor. Ancak, işyeri için böyle bir değişiklik müşteri ve iş hacmi kaybına sebep olduğundan, yeni işyeri açmak kadar riskli oluyor.

Mülkü kendine ait olan işletmeler, birkaç işyeri veya şubesi varsa, bunlardan birini kapatıp kiraya vererek masraflarını karşılamaya çalışıyor. Dolayısıyla küçülüyor.

Günümüzde enflasyon düşüyor. Faiz oranları düşüyor. Ancak, işyeri kiraları hâlâ düşmüyor. Birçok sektörde küçük işletmeler masraflarını en aza indirdiği halde, işyeri kirasını karşılamakta zorlanıyor.

Büyüyemediği gibi, ticaret hayatında varlığını sürdürme savaşı veriyor. Kısacası küçük işletmeler veya esnaf kiraya çalışıyor.

Buraya Kadar Alıntı: A.Yıldırımtürk(Zaman)

Yukarıda okuduğunuz yazı dönen bir dişlinin gerçek hikayesi . . .

Kriz bitti, piyasa canlandı gibi söylemler nedense bir günün içinde popüler olabiliyor.

Sanki 70 milyonluk bir ülkenin iç ve dış ticareti bir günde krize girip gene bir günde çıkabilirmiş gibi.

Kural Bir : Kriz hep vardır, çünkü hem piyasa arz ve talebine göre dalgalanıp durur ve suyun durgun yerinde kalanlar sıkıntı yaşar hem de işe yanlışlarla başlayıp sıkıntıya düşen firmalar sürekli piyasaya girer ve sıkıntılı firma oranını yükseltir.

Kural İki : Bazen piyasanın krizlere ihtiyacı olur küçük esnafı perişan etmek pahasına , bu yüzden yeni başlayacak küçük işletmelerin hesabını iyi yapması gerekir.

Gerek iç ve gerek se dış piyasada daralma da olsa dalgayı yakalamış ve işini her zamankinden daha kazançlı sürdüren bir çok firma var.

Bir mahalle bakkalının işletme yönetimi ile dev bir dış ticaret firmasının işletme yönetimi arasında çok fazla fark yoktur.

Bakkalını her daim kazançlı kılabilen bir işletmecinin uyguladığı kurallar milyar dolarlık firmalar için de geçerlidir.

Yeni işletme kuracak olanların elinde tek kurşun atma hakkı var ya iyi hesaplayıp hedefi kenarından da olsa vururlar ya da vuramayıp vurulurlar . . .

Kaç kurşununuz var ? Ya da hedef bu kadar oynakken neden kurşunlarınızı harcıyorsunuz yarın lazım olmayacak mı ?
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
8 yorum
Keske tek sorun yuksek kiralar olsaydi, ama is kirayla bitmiyor ne yazik ki!
Ben gida isiyle ugrasiyorum. Vergi, sigorta primleri, stopaj, oda ve dernek aidatlari, tabela vergisi, isgaliye harci, portor muayeneleri, elektrik su zaten almis basini gitmis, bilenler vardir musteri yemek cekiyle yer yemegini %7 komisyon araci firmaya verirsin daha parasi eline degmeden.
Burada da pek cok arkadasin heves ettigi kokorec, kofte, nohut pilav tezgahlarida rakibin olur. Ama rekabet esit sartlarda degildir maalesef. Onlar bu yazdiklarimdan hic birinden muzdarip degildirler cunku.
Herkes kendi ekmegini yer kimseyi itham etmek degil niyetim ama dukkan calistiran esnaf acisindan durum boyle.
Sen esnaf olarak, isveren olarak issizlik fonu adi altinda toplanan paralarin nerelere kaynak olarak aktarildiginin hesabini bile soramazsin bu ulkede.

Nothing venture, nothing gained.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Esnaf
Nizami bir küçük esnaf işletmesinde kiradan başka diğer gider kalemlerinide hiç gözardı etmemek gerek. Bir anda dağ olabilirler. Adı üstünde işletme küçük. Biriken bu küçük kalemler işletmenin durmasını sağlayabilir.

Seyyar satıcılara, kayıtsız iş yapanlara çok kızmakta idim. Ancak artık bir şey demiyorum. Açıkcası onlara karşı tepkisizim. Kızılacak unsurlar artık onlar değil. Nizami işletmeleri bu kadar zor hale sokan kurallar.

Küçük işletmenin düzenine ayak uydurmayı reddedip, Ederi 5 bin liradan 500 bin liraya kadar olan bütün işletmelere aynı kural şablonuyla yaklaşmaya kalkışan kanunlar.

Kayıtsız iş yapmak bu kadar cazipken insan bunca kaydı ceza yeme !!? riskine rağmen neden tuttuğunu düşünmeden edemiyor.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er

Türkiye de en büyük sorun en fazla 4 kişinin paylaşması gereken ekmeği 14 kişinin önüne koymak,kayıt dışı,işçinin hakkını alamaması,suç oranlarının artması ve yozlaşma hep bundan...Bu özellikle kırsallaşmada hızlı nufus artışını görmezden geldiğimiz,artı yabancı sermayenin önündeki bürokrasi canavarını kaldırmadığımız,her krizde işin büyümesine yol açan finans sektörüne çeki düzen vermediğimiz,organize olamadığımız,verimlilik ve arge ye önem vermediğimiz sürece,artı likite sermaye işini halledemediğimiz sürecede küçük, büyük krizler hiç bitmeyecektir...Burda kısaca belirtmek gerekirse ticaret hayatının alt yapısı baştan aşağı yenilenmeli,sorun kaynaklarının çözümü için acil uygulamalar getirmeliyiz..Çamurda gezerseniz ayakkabınızı temiz tutamazsınız,saygılarımla..

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Saty? / Pazarlama
İşsizlik fonunda biriken paranın sadece %10 nundan azı işsizlik parası olarak işsizlere ödenebilmiş. Aslında tam da şu durgunluk döneminde bu parayı işsizlere hem daha fazla maaş hemde iş kurma kredi olarak verselerdi piyasaya daha çok hizmet etmiş olmazlarmıydı ?

Aylık ne kadar ve kaç ay veriyorlar emin değilim ama tahminim 6 ay aylık 600 lira veriyorlardır şeklinde. Mesela bunu zaten verecekleri kısmını muaf tutup , müracat edene aylık 3000 lira ve 12 ay verseler ve 3 yıl sonra en uzun 36 ayda geri geri ödemeye başla deseler fakat kurulan düzeni ve alınan ekipmanı leasing gibi kendilerinde teminat tutsalar piyasa için daha iyi olmazmı idi. Çok para isteyenden ilave teminat isteseler mesela.

Hem bu krediyi kullananı başka şeye harcamayacak şekilde bir takip etseler mal ve ekipman alımında hemde faturasıyla alınan bu ekipmanı teminat gibi kullansalar yani olacak bir yardım yapsalar bu işsiz tayfasına . . . .

tamnland.com

Sonuna kadar katılıyorum size, kaldı ki bu kısmen denenmiş bir yöntem. Anadolu'da özellikle kadınlara yönelik verilen 500-5000 lira arasındaki küçük krediler ile kimisi 8-10 tane tavuk alarak kimisi aldığı ipliği yünü işleyip satarak hem geçimlerine katkı sağladılar hem de aldıkları kredileri %99 gibi büyük bir oranda geri ödediler.
Bizler ucundan kıyısından, yavaş yavaş da olsa yeter ki çark dönsün diye uğraştıkça birileri dişlilerin arasına bir şeyler sıkıştırmaya devam ediyor.
Nothing venture, nothing gained.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Esnaf
o fon şimdi tüm işçi sendikalarının karşı çıkmasına rağmen daha öncede iş adamları göz koymuştu,kürt açılımı bahanesi ile GAP ta birileri nemalandırılmak için ayrıldı,aynı diğer süper emekli,key,tasarruf teşvik fonu gibi hiç edilecek bence, üstüne bir bardak su içsin her kes .Hiç unutmam 1986-87 yılları idi rahmetli babamı süper emekli yapacaz dediler ,iş yerimizi sattık borç aldık,o zaman 2 yaşında taksi plaka araç alıyorduk şimdi 40-45 bini gittik yatırdık o parayı , 2 ay maaş verdi devlet, sonrada paranın üstüne yattı ,hala içim cız eder yediremem kendi devletimin bize attığı kazığı,nemamı almaya gittim bırak faizi 2 tl ana para çıktı,keyde de 20 tl,ben en az 30 kişilik yerlerde çalışan adamın,hangi hak aranıyorki,kimi kime şikayet edeceğiz,bu yasaları çıkaran milleti mağdur eden kaç bürokrat milletvekli içeri atıldı ki şimdiye kadar,ondan sonra halka askere demokrasi dersi ver açılım başlat,haklısınız aynası iştir kişinin lafa bakılmaz,Ziya paşam çok güzel demiş demiş de.....

Bu fonu başka yere aktarmaları bana pek bir samimiyetsizlik gibi geldi açıkcası. İşsizlere harcasalar , katma değere dönmesi için tedbirler alsalar epeyde prim yaparlardı.
tamnland.com

Ah hocam keşke halka hizmet hakka hizmet olsaydı,bir bakıyorsunuz en ücra yerde yeni kaldırım taşları yapılıyor,aferin ya belediyeye diyorsun,nerden ta buralara böyle çalışma yapmışlar helal olsın valla deniyor,sonra bir duyorsun o taşların üretimini belediye encümeninin şirketi yapıyor,tüm inancın uçup gidiyor,sonra 3ncü boğaz köprüsü istanbula yapılıyor ,bir istanbullu olarak istemiyorum arkadaş,üç beş yeşil alan kaldı onuda yol köprü yapıyoruz diye talan edecekler,ben acemi birliğim çanakkalede yaptım askerliğimi,inanın istanbulun binasız hali,ya oraya yapın bir köprü hem orası gelişsin, hemde istanbulun yükünü alın,ama olurmu istanbulda 10 milyon oy var,artı yılların rantları var,çanakkalede 300bin oy olurmu şimdi,o yüzden bu tribünlere oynamak rant muslukları kapanmadan,hiç bir kronik sorunu çözemez hangi iktidar gelirse gelsin,70 milyonunda hakkını verecek hesabını verecek melaike bile tanımıyorum,kul hakkı kamu vakıfın bir çivisi davasını burda gözü dönmüşlere bir daha hatırlatmak isterim,tüm yiyicilere duyurulur...