Ana içeriğe geç

Pazarlama Ve Satış

Cola, Pepsi Ve Cola Turka Savaşları

BaşlatanmuszeyTarih16/08/2005 18:05:56Yorum11

İlk mesaj
Yeni Üye62 yazı
KOLA 125 YILDIR GLOBAL BİR MARKA OLARAK RAFLARDAKİ YERİNİ KORUYOR.
RAMAZAN GÜNLERİNDE “ SORDUM SARI ÇİÇEĞE … “ MİDİSİYLE KÜRESEL GÖZ YEREL DEĞERLERİ GÖZLEMLEYİP BİZİMLE AYNI DİLİ KONUŞARAK RAMAZAN SOFRALARINDA DA BAŞKÖŞEYE YERLEŞİYOR. KÜRESEL DÜŞÜN YEREL HAREKET ET!

TÜRKİYE PAZARINDAKİ PAYI %70-80 CİVARI. PEKİ HANGİ STRATEJİLERLE MÜSLÜMAN MAHALLESİNDE SALYANGOZ BU KADAR PAZAR PAYINA SAHİP OLABİLİYOR?

KOLA HEP AYNI AMBLEMİ KULLANIR VE BİLİNÇLİ OLARAK BU AMBLEMİ BAKKALLARIN TABELALARINDA , REKLAMLARDA GÜNDE ORTALAMA 50 İLE 150 ARASINDA GÖRECEĞİNİZ ŞEKİLDE PLANLAR.BU ŞEKİLDE BU İMAJ BİLİNÇALTINIZA KAZINIR VE BİLİNÇALTINIZDA BU İMAJ MEŞRULAŞIR.BU MARKAYA KARŞI ELEŞTİRİ GÜCÜNÜZ YIKILIR , TERCİH DURUMUNDA BİLİNÇALTI SİZE BU MARKAYI BİR YANIT OLARAK VERİR.SUSUZLUK İHTİYACI BİR SORU VE SORUN CEVAP İSE KOLADIR.

KOLANIN UZUN VADEDEKİ HEDEFİ YEREL BİR RAKİP ÇIKMASINI ÖNLEYEREK PEPSİ VE KOLA İKİLİĞİNDE HAKİM KONUMUNU SÜRDÜRMEKTİR.BU YÜZDEN RAKİBİ BOĞMAK İÇİN SALDIRGAN BİR PAZARLAMA STRATEJİSİ İZLER.BU AMAÇLA TABELALAR BİLİNÇALTINA YERLEŞME İŞLEVİ DIŞINDA SATIŞ NOKTASI ÜZERİNDE HAKİMİYET KURMAK İÇİN DE KULLANILIR.TABELA MASRAFLARI KOLA TARAFINDAN KARŞILANIR VE BU MALİYETİN KARŞILIĞI OLARAK COLA TURKA GİBİ YEREL MARKALARIN MARKETE GİRİŞİ YASAKLANIR.KISA DÖNEMDEKİ BU MALİYET UZUN DÖNEMDE PİYASAYA HAKİM OLMA GETİRİSİ OLARAK GERİ DÖNER.

PEPSİ VE KOLA KAVGASI HER İKİ FİRMANINDA GÜNDEMDE KALMA , GÜNDEM OLUŞTURMA VE TÜKETİCİYİ BU TARTIŞMANIN İÇİNE ÇEKİP FİKİR OLUŞTURARAK ÖZDEŞİM KURMASINA YA DA TARAF HALİNE GETİREREK MARKAYLA TÜKETİCİ ARASINDAKİ MESAFEYİ KAPATMAYA YARAMIŞTIR.BÖYLECE DONUK , SUSUZLUĞU GİDEREN BİR ÜRÜN OLMAKTAN ÇIKARAK RUHU OLAN ,MESAJ VEREN ,İMAJ YARATAN BİR SÜREÇ HALİNE GELMİŞTİR.

BU SAVAŞTA PEPSİ KENDİNİ KOLADAN AYRIŞTIRMAYI BİR TÜRLÜ BECEREMEMİŞ , KOLANIN BİR ALTERNATİFİ , İKİNCİL BİR ÜRÜN OLARAK GÖRÜLMÜŞTÜR. KOLA ,YOKSA PEPSİ LÜTFEN! SON DÖNEMLERDEKİ KIRMIZI MAVİ OLAN AMBLEMİNİ MAVİ AĞIRLIKLI OLARAK DEĞİŞTİRMEK PEPSİNİN BU AYRIŞTIRMA İÇİN YAPTIĞI ÖNEMLİ BİR ADIMDIR ZİRA ANKARADA PAZAR PAYI %6-7 LERE KADAR DÜŞMÜŞTÜR.

TELEKOMİNİKASYON PAZARLAMASINDA ŞÖYLE BİR KURAL VARDIR.NE KADAR ÇOK HEDİYE KONTÖR VERİRSEN ONU 100 İLE ÇARP.ÇÜNKÜ ALIŞKANLIK YARATIR , İHTİYACI ŞEKİLLENDİRİR.KOLA İÇİN DE AYNI ŞEY GEÇERLİDİR VE BU YÜZDEN SÜREKLİ PROMOSYON YAPILARAK ALIŞKANLIK HALİNE GELMESİ SAĞLANIR.

VE KOLA TURKA …

KOLA TÜKETİCİSİ NE ÇOCUKLAR NE DE ORTA YAŞ ÜZERİ İNSANLARDIR.ASIL TÜKETİCİ GENÇLERDİR VE KOLA ASİTLİ BİR İÇECEK OLMANIN ÖTESİNDE GENÇLİĞİ,DİNAMİZMİ,AVRUPAİ BİR İMAJI VE RUHU VARDIR.GENÇLER ÜRÜNLE BİRLİKTE BÖYLE BİR İMAJI DA SATIN ALIR. ÖRNEĞİN AYRAN TÜKETİMİNİN BU KADAR AZ OLMASININ NEDENLERİNDEN BİRİSİ DE REKLAMLARDAKİ YANLIŞ KONUMLANDIRMADIR.KOLA TURKA DA YANLIŞ BİR KONUMLANDIRMAYLA YOLUNA YAVAŞLA**** DEVAM EDİYOR.

BU TÜR ÜRÜNLERİN ASIL TÜKETİCİSİ GENÇ KESİMKEN KOLA TURKA TÜRKLÜĞE , MİLLİ DEĞERLERE VURGU YAPAN BİR REKLAMLA ORTAYA ÇIKTI.REKLAM İLGİ GÖRDÜ FAKAT REKLAMIN AMACI İNSANLARI ŞAŞIRTMAK YA DA GÜLDÜRMEKTEN ZİYADE TÜKETİME YÖNLENDİRMEKTİR VE BU NOKTADA BAŞARISIZDIR.KISA DÖNEMDE GÖRECELİ BİR BAŞARI AMERİKA TÜRKİYE GERGİNLİĞİNİN ETKİSİYLE GELMİŞ PAZAR PAYI %18-22 LERE KADAR TIRMANMIŞ FAKAT BU GRAFİK KORUNAMAMIŞTIR.UZUN VADEDE İSE BU İMAJ İLE MUHAFAZAKAR KESİM VE ORTA YAŞ ÜSTÜ KESİME HİTAP EDEN BİR ÜRÜN OLARAK %5-6 LARDA BİR PAZAR PAYIYLA YOLUNA DEVAM EDECEKTİR(ŞU ANKİ PAZAR PAYI %8-12 )

NE DERSİNİZ ?

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Satış / Pazarlama
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
11 yorum
Editör498 yazı
Kola turkanın,%22 lere varan pazar payının dibe vurmasını sebeplerini şöyle bir gözden geçirelim isterseniz..
1-Benim gibi bir pazarlama,satış müdürleri yok....:)
Siz kola turkanın pazarlama faaliyetlerinden,üstlendiği misyondan,reklam stratejilerinden bahsetmişsiniz ben de bu pazarın gerçeklerinden bahsedeyim,gazlı meşrubat satmak çikolata satmaya benzemez..Çikolata satar gibi aynı dağıtım kamyonuyla meşrubat satamazsınız...Çikolatayı satmak için özellikle ülker gibi bir markaysanız,noktalara çok fazla yatırım yapmanız gerekmez,Yanlızca fatura altı iskonto ve dönem dönem vade uygulamak işinizi görür..Birde düzenli müşteri ziyareti tabii..
kola turkanın piyasa uygulamalarındaki yanlışlara bakalım....
1-şu an bölgede çok fazla tarihi geçmiş mamül var,acil bu mamüllerin birebir değiştirilmesi gerekiyor..Bu değişim markanın,satıcı ve tüketicinin gözünde tekrar saygınlık kazanması anlamınada gelir.
2-Kola turkanın yaptığı promosyon ve kampanyalar gazlı içecek tüketicisinin alıştığı türde kampanlar değil..Yani 1lt kola -turkanın kapağına bedava çikolata,biskuvi koyarsanız,sektörde kendinize güldürürsünüz,kampanyada tutmaz...
3-Yapılan promosyon ve kampanyaların mekanikleri satış noktalarına tam olarak anlatılmıyor,anlatılmadığı için kola-turka kapakları satış noktaları tarafından alınmıyor,alınsa bile bakkalın marketin elinde kalıyor,bu durum markaya tepiye yol açıyor...
4-Hiç kola turka satan bir temsilci gördünüzmü,ya coca-cola satan..Arada alt yapıdan tutunda kılık kıyafet,davranış iş bilgisi olarak uçurum var,siz bi ürün alırken satıcının size güven verenini mi,bezirgan gibi gezenini mi tercih edersiniz..
5-coca-cola satış noktalarına verdiği ekipmanına sahip çıkar,stand gibi soğutucu gibi,bir coca-cola soğutucusunun içinde kesinlikle coca-colanın mamülü olur şirket çalışanı başka ürüne kesinlikle müsade etmez,kola-turkanın soğutucularına ben çiçek ekeni gördüm.....
6-Coca-cola iyi fiyatlandırma yapar,satış noktasının içerisinde,coca-cola mamüllerinin fiyatlarını hem raflarda hemde soğutucu üzerinde görebilirsiniz..Bunun satışa katkısı yine çok derin yine ayrı bir tartışma konusu...
7-coca-cola ekipmanları satış noktalarının en staretejik noktalarında bulunur,bunun seçimi ve ekipmanın konuşlandırılması çok ciddi ciddi iştir ve şirket yetkilisi tarafından yapılır..
8-coca-colada yapılan promosyanlar tüketicilere satış noktalarına yerleştirilen poster,afiş,broşür gibi malzemelerle hatırlatılır..Ülker grubu yanlzıca çikolta posteri asar...
9-coca-cola yenilikçidir,ileriyi görürür,pazara at gözlüğü ile bakmaz,aldığınız ürünün devamı sürekli vardır,bir ürünü bir hafta satıp,başka bir hafta yok satmazsınız....
10-Kontrol mekanizması çok ciddi işler,ufacık ayrıntılar çok büyük tartışmalar yol açar,problemler masaya yatırılır panik atak çözülmez...
11-En önemlisi coca-cola yanlızca gazlı içececek,ve meyve suyu satar,un,şeker,biskuvi,süt yoğurt,sucuk,bulgur,dondurma,kahve aklınıza geşlen tüm ıvır zıvırı satmaz,tekelleşmek gibi bir politikası yoktur,işinde uzmandır..
Aslında yazının bazı bölümlerinde de değindiğim gibi konu derin bi konu....
ÜRÜN SALDIM ÇAYIRA MEVLAM KAYIRA POLİTİKASI İLE SATILMAZ...
Ali GÜLCÜ

Yerleşim Türkiye / Tekirda?Meslek Di?er
Yeni Üye62 yazı
Çok profosyonel çalışmak bir çıkarım olarak müşteri sadakatini artırır vs. fakat ben piyasada kılığı kıyafeti düzgün , konuşmasını bilen , temiz giyimli ve saçı jöleli insanların toplumun en cahil ve mesleksizlikten dolayı bakkalcılığı seçen kesimle karşı karşıya geldiklerinde arada bir mesafe oluşturduklarını gözlemledim. Amaç bir iletişim köprüsü kurmak ise ülkerin selamüneleyküm diye bakkala giren , kıyafeti basit , terlemiş vaziyetteki plasiyerleri bakkal dediğimiz kitlenin bakış açısı ve algılayışına göre daha samimi , daha güvenilir bir izlenim bıraktığını ve ilişkilerinin daha kalıcı ve uzun süreli olduğunu düşünüyorum. Geneleksel bir bakış açısına profosyonel bir şekilde yaklaştığınızda yabancı olan , farklı olan , mesafeli gibi bir imajla arada bir iletişim uçurumu açabilirsiniz. Dolayısıyla Ülker son derece amatör ve geleneksel yöntemlerle piyasada koştursa da farkında olmadan bunun meyvelerinden faydalanıyor. Bu teoride olması gerektiği gibi mutlak başarısızlık getirmiyor.

2 - çikolata ve bisküvilerin dağıtımı , Ülker bu sektörlerde faaliyet gösterdiği için , rakip firmaya üstünlük sağlanabilecek önemli kampanyalar. Zira üretimi kendisi yaptığı için bir maliyet avantajı ve dağıtım kanalı zaten hazır olduğu için malın hemen teslimatı gibi rakip firmanın zorlandığı avantajları beraberinde getirir.

3 - Colanın bakkal ve marketlere sağladığı kar marjı çok çok düşüktür ve bunu da neredeyse sürekli çalışan dolabın elektrik masrafı ***ürür. Dolayısıyla marketlerin çoğu bu firmanın tekel olma durumunu kullanarak kendisi üzerinde bir baskı ve otorite oluşturduğunu hisseder. Bunun üzerine bir de supervisorların sıkı denetimi , dolap düzeni , dolapta yabancı tek bir ürüne karşı dahi gösterile sert tepki , sağa sola broşürler asmaları ve tavırlarındaki rahatlık eklenince satış noktalarının çoğunda bu firmaya karşı bir antipati oluşmuştur. Ülker ise oluşan bu negatif enerjiyi kullanıp satışlara yansıtmayı bir türlü becerememiştir.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye99 yazı

muszey arkadasım cok dogru söylüyorsun.

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Ticaret
Yeni Üye3 yazı
pcked'e kesinlikle katılıyorum. Ben Coca-Cola'ın tadını piyasadaki başka hiçbir kola çeşidinde bulamadım. Bu yüzden de diğerlerinin hep coca cola'nın bir adım gerisinde kalacağına inanıyorum.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Çevirmen
Üye1359 yazı
cola'nın içinde kokain ya da benzeri bir bağımlılık yaratan bir madde olduğu tüm dünyada konuşuluyor. hindistan'da da sağlığa verdiği zararlardan dolayı yasaklandığı da biliniyor.

Sıcak hali üre gibi bir berbat ürünün soğudukça lezzet kazanması da ilginç bir nokta.
Satılık Ziftin Olsun,

Selanik'ten Kel Gelir

Yerleşim Türkiye / ÖzelMeslek Di?er
Üye116 yazı
cola turka pazar payını %22 yazmışlar :) gülerim.
Ac nielsen şirketi acıklaması pazar payı oranları.
coca cola %64
pepsi cola %29
cola turka %7
rakkamlar türkiye pazar paylarıdır.
İnsanların yaptığı sahte paralar kadar , Paraların yaptıgı sahte insanlar vardır.
By NdM-mRcN.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Yeni Üye3 yazı
Pazarlaması, reklamları ve pazardaki duruşuyla Coca-cola'nın her zaman birinci sırada yer aldığını düşünüyorum. Coca cola'nın tadını piyasadaki diğer kolalı içeceklerin hiçbirinde bulamadım şahsen. ortalıkta gezen onca yıpratma ve karalama girşimine rağmen coca colanın yeri her zaman ayrı.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Çevirmen
Yeni Üye1 yazı
ewet haklısınız şu an coca cola lider ama bunu sebebi küçük esnafın cehaleti kendini bu kadar ezdirirseniz firmaya firmada senin kar marjını düşürmeye devam eder iadeni almaz alırsada yarısını karşılar. ben pazarlama işinin içinden geldim şu an market çalıştırıyorum izmir bostanlıda dükkanın yeri gayet güzel göz önünde bi nokta burada cola dolabı yok pepsinin 2 adet dolabı war bence böyle bir yerde cola dolabı olmaması büyük kayıp ve şuna emin olunki bakkal hangi ürünü isterse onu satar tüketiciye, yeterki satmak istesin ben burada colanın yüzde 70 müşterisini pepsiye çevirdim nedenmi çünkü kar marjı çok daha yüksek çünkü her şekilde destek oluyolar ve bence gerçekten coladan çok daha kaliteli colayı ilk açtığında bitirmen gerekiyo kapatıp ertesi gün açtığınızda şekerli sudan farkı kalmıyo ama pepside bu olay yok üç gün sonra tekrar açıyorum asit oranı gayet yüksek bence türk insanları herşeyde olduğu gibi bu üründede marka takıntısında bizim halkımızda özentilik war maalesef ewet şu an coca cola lider olabilir ama cahil marketçiler yerini bilinçli marketçilere bıraktığında bu saltanat son bulur karşıyakada tanıdığım bütün marketçileri bu konuda yönlendiriyorum benim bulunduğum cadde üstünde 5 tane market tekel bayi war we hepimizde pepsi dolabı war colayı içerde sakla**** satıyoruz herzaman pepsiyi öneriyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz.
sdtsnm

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Esnaf
Üye142 yazı
birazda perde arkası coca cola ve pepsi amca çocuklarının şirketidir. bakmayın siz piyasada rekabet ettiklerine danışıklı dövüş. ama gelde insanlara bunu anlatabil.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye628 yazı
Kendi rakibini kendin yaratır ve idare edersen asla yıkılmazsın :-)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Üye300 yazı
Küçük esnafım, çok şükür cahil değilim, en önemlisi Cocacola'yı övmek için asla söylemiyorum ama, adamların dağıtım planı ve ilgi-alakaları mükemmel. Hiç bir iadede sorun yaşamıyorum, malı getirenler elimi sürdürtmeden istediğim yere naklediyor, bırakıyor, mal temiz geliyor, plasiyerleri seçerek alıyor sanırım, hepside saygılı ve itinalı gelenlerin... (Benim gözlemlerim..)

Bu arada, kola turkanın tadı hiç güzel değil... Bu bir gerçek.
- Kendi işinin patronu/elemanı...
- Bilgi paylaştıkça çoğalır...
- Ticaret beceridir...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret