Bir dostuma da biraz borç para verdim, esnaf o gün ödemesi lazim bir evrağı vardı, az bir eksiği kalmiş, 3 güne kadar verecekti, bilmiyorum ama sanırım 2 ay oldu hala gelecek, her neyse...
Yalnız malum 6 aydır düzenli gelirim yok, kredilerim var, kredi kartlarım var, giderlerim var. Baktım son 2-3 aydır düzenli yatırmıyorum, biraz iş güç bir de parayı yerinde dikkatli kullanma için, bir de bu alacakları tahsilati işi.
Neyse bankalara dedim, ya bu ödemelerimin tarihini değiştirsem, zira bana yaklaşik ayda 150 tl gecikme faizi falan biniyor. Dediler olmuyor maalesef. İyi dedik başa gelen çekilir, bu arada tüm banka ödemelerim 1500 tl üzerinde, aylık.
Geçen bir bankaya ödememi yaptım, sonra da semt marketinden biraz alış veriş yaptim. Kredi kartını uzattım, vermez. Bir daha denedik yok. İçinde limit de var, ben biraz dalgınım, kontrol ettim biliyorum. Hayda dedik, nakit ödedik çıktık. Sonra müşteri hizmetlerini aradim. Dedim olay bu, acaba kartta bir yıpranma falan mı var? Telefondaki ses demez mi hayır beyefendi, düzensiz ödemeleriniz yüzünden kartınız bloke edilmiştir diye... Eyvah dedim, her halde dalgınlıkdan birini yatırmayı unuttum yada o karta yatıracağim parayi öbür karta yatirdim, al sana iş.
Ya hangi kartım, bu arada bankalarımdan bazılarında gold, klasik, nakit, bir sürü kartim var. Ben bildiğim 3-5-7-10 gün gecikmeli yatırıyorum. Durumum bu olduğundan sizde ödeme tarihinde değişme yapmıyorsunuz. Demez mi, yok genel itibari ile blokeyi uygun gördük. Zira benim bildiğim geçen ay hiç ödeme yapmadınız, ikinci ay da hiç ödeme yapmassanız kartı kapatır hakkınızda işlem yaparlar, tüm parayı isterler.
Böyle bir durumum yokmuş. Tüm bankalarım arasında biri beni riskli bulmu,ş öyle uygun görmüşler, ya diğer bankalar niye yapmiyor? Artı madem böyle bir karar aldiniz, benim niye haberim olmuyor? Düşünsenize yurt içinde yada yurt dişinda iş seyahati yada tatildesiniz, sizin banka kafasına göre işler yapıyor, yandınız valla!
Sözüm ona şimdi 3 ay karti kullanmayacakmişim. Askari ödemem yüzde 30 olacakmiş, eğer düzenli ödeme yaparsam tekrar karti kullanima açabilirlermiş. Bunu yapan bankada genelde ucuz işçilik olsun diye lise mezunlarini işe alan koca şehirde para çekebildiğin ama para yatiramadiğin matiklerin sahibi bir banka. Oldu canim! İnşallah kartımı açarsınız, ben de sizle çalışırım. İşin kötüsü bir de kredim var, ne yapip etmeli onu da toptan yatırmalı.
Ben bunların benzerlerini iş dünyasinda çok duydum. Adamin ne paraya, ne krediye ihtiyaci var, fabrikatör, hatta çok büyük bilinen bir markanin da fabrikasini satin almiş biri. Derken büyük ihtimal bunu bankacisi kandiriyor, gel sana leasing yapalim, işte atiyorum, 10 yil kirala ondan sonra senin olsun... Az da değil 350 milyar adama makinalar için kredi vermişler.
Sonra kriz patlıyor demezler mi adama? Parayi öde, hemde hemen! O kale gibi adam bir panik! Zira bilirsiniz çok zengin olabilirsiniz ama nakitiniz olmayabilir. Adamcağiz haraç mezat hemen bir iki aracını, gayrimenkulünü sattı, bir iki kişiden borç aldi gitti eşek gibi yatirdi parayi bir daha banka mi tövbe etti.
Hadi diyelim bunlar ticari. Bunlarin bakanlari var ,ticaret odalari var, avukatlari, muhasebeleri, çok iyi gelirleri, alacaklari, evraklari var. O onlarin derdi, bir şekilde hallediyorlar. Ama şimdi bu bankalar aynisini vatandaşa da yapmaya başladilarsa yandik. Zaten 10 adamdan 8'i komada, 2 kişi ayakta, siz niye ayaktasiniza döner valla. Tabii onlarida yikmak lazim.
Şimdi ben saçlarımı boşu boşuna dökmedim. 90'lı yillarin sonunda organizede tekstilde fabrika satiş müdürüydüm .malum kriz zamani yine patron iş yerini yeni açmiş bizi piyasadan biliyor ekip seçmece,ürünler 1nci kalite ustalar 15 yillik,bilgisayarli çizim yapabilecek teknoloji o zaman biraz ilk,her şey süper,diyor adamcağiz atiyorum 3-4-5 satiş yapin sizin heykelinizi dikecem fabrikanin bahçesine.... 12 satış yaptik kurtaramadık, 2 5 yıldır sektörünün en iyisi Sarar, Ruba ayarında kaliteli ürünler üreten, gördüğüm en iyi patron olan bu adamcağizi. O zamanda bu bankalar ne esnaf, ne iş adami,ne de adam biraktı. Ne varsa el koydu milletin...
Dedim iyi de ileride kimle iş yapacaklar, piyasayi orak gibi biçtiler. O yil gelirlerde bu bankacilarimiz 1 numara oldu, yüzler gülüyordu, iş adamlarini holdingleri solladilar.
Ben de onlara gülüyordum bir de işi ABD'den bir yetkili galiba dünya bankasindan biride dedi bu tatli karlara aldanmayin ilersi sizin için kötü,ne oldu3-4 seneye kalmadi tüm bankalar batti,diğerleri de ağir yara aldi.ama bizi kurtarmayan o zamanin hükümetleri bunlari kurtardi.hemde tüm suçlarina rağmen..
Şimdi yine bankalar çok iyi kar açıklıyor. Bizim bankacılık sistemimiz çok sağlam nutukları...
Devlet bankaları, merkez faizi indiriyor, özel bankaların hiç umurunda değil. Devlet sakın kredileri çağirmayin diyor, bankaların yine umurunda değil. Koca iş adamları başkani, başbakan, bankalarin bu son yaptiklarini unutmayacağiz diyor.
Vah zavallılar!
Onlar ağa biz tebayiz ya, koca Türkiye yasalari sadece bankaciliğin haklarini korumak için mi?
Bankanın gerçek parasi ne?
Benden aldiğini ona satiyo birde yasal tefecilik yapmaya kalkiyo.
Ekonominin çarklarının dönmesi, hizli gelişme için gereken kanin bulunmasi işlevine sahip bankalar, dün para ile kan verdikleri insanlarin şimdi topuklarina sıkıp kansızlıktan öldürmeye çalışmıyor mu? Zira adam ölecek, çünkü kimse müdahale etmiyor.
Peki, şimdi bankalar bindiği dalı kesmiyor mu? Bu yaptiklarinin neye kime faydasi var?
İş ne olacak biliyor musunuz? En son yine kendilerini sokacaklar, ama hükümet onlari kurtarir da bizi kim kurtaracak?
Sahipsiz bir vatandaş METTiN..
Saygılar