@34ateş, gerçi sorularınızı değerli editörüm cevaplamış ama bende eklemek isterim,
kurslar herkese açık
ama bir sıkıntı şu, eğer kursu işkurdan alacak olursanız işsiz olmanız gerekiyor. gerçi sizin durumunuzda sıkıntı yok ama diğer arkadaşlara hatırlatmak istedim.
Diğer taraftan bu eğitimlere genelde eğitim verilecek kişi sayısından fazla başvuru olduğu için bir eleme yapıyorlar. Bu eleme de genellikle iş fikriniz, sizin girişimcilik yönünüzü falan tanımaya çalışıyorlar ki doğru kişilere eğitim verelim diye.
Bu eğitim seçmelerinde, eğitimlerdeki örnek uygulamalarda ortaya koyduğunuz iş fikriniz sizin için bağlayıcı değil, yani asıl başvuruyu yaparken değiştirebilir, başka iş fikri sunabilirsiniz.
eğitimi tamamlayıp, sertifikanızı aldıktan sonra işinizi kurmanız gerekiyor.
ki burada önerim eğer bir şahıs şirketiyle iş yapmakta iseniz, bu şirketi kapatıp yeni bir şirket kurarsınız , sıkıntı yok.
çünkü kosgeb sizin daha önceki yaptığınız işleri, kurduğunuz firmaları falan sorgulamıyor.
makina-techizat için krediyi de yanlış anlamış gözüküyorsunuz. Bu krediyi ve diğer hibe desteklerini şirketinizi kurduktan sonra 24 ay içerisinde istediğiniz dönemde kullanabilirsiniz.
siz şöyle bir yol izleyebilirsiniz. Akınselçuk beyin dediği gibi finansal kiralama yada moda tabiriyle leasing yapabilirsiniz. Bu bedelleri de geri ödemesiz olan makina-techizat desteği(max 10.000TL)nden kullanabilirsiniz.
Yada şirketi kurarsınız. Kosgebe kayıt yaptırıp, projenizi(iş planınızı) sunarsınız. ve projeniz onaylanırsa, biliyorsunuz destekler mantığı gereği adım adım veriliyor.
önce kuruluş giderlerinin %60 ını talep edersiniz, bu arada makinalardan birisini alırsınız.(sanırım bir tanesi 15.000TL falan), bu makinanın %60 ı olan parayı yine makina-techizat desteğinden(10.000TL max.) alırsınız. diğer taraftan aylık harcamalarınızdan kdv hariç fiyatları üzerinden yine işletme desteği(max 12.000TL, aylık max 1.000TL) ile ay ay desteklenirsiniz.
İkinci makinayı ve diğer gerekli ekipmanları ise geri ödemeli kredi(max 70.000TL) ile alabilirsiniz. Bu krediyi almanız için de zaman kısıtlaması yok. projeniz kabül olduğu zaman da alabilirsiniz ileriki zamanlarda da(iş planınızda belirtmek ve proforma faturalarını sunmak kaydı ile) kullanabilirsiniz. ama ikinci makinayı sonra almanızı tavsiye edebilirim, eğer aynı özellikte ikinci bir makina ise, zira önce işinize başlar, bir denersiniz, olursa atıyorum 6. ayda da kredi ile diğer ekipmanları alırsınız, olmazsa boşuna borca girmemiş olursunuz.
Ama maalesef ki araç için kosgeb den destek almanız çok zor. Çünkü yönetmeliğe göre taşıtlara destek vermiyor. Bu aracıda kendi üzerinizden kredi yada borç falan alıp alabilirsiniz.
Bir diğer yanlış anlatılan konu da şu, bütün hibe kalemlerinde, yani toplamda 27.000TL maksimum değeri olan desteklerde, önce sizin ödemeyi yapmanız gerekiyor. Ödemeye istinaden faturayı ve ödemeyi yaptığını belirtir banka dekontu yada muadili bir ödenti belgesi sunuyorsunuz. Bu belgelere istinaden uygun görülen ve projenizde belirtmiş olduğunuz desteğe tabi alınan malzemenin KDV HARİÇ bedelinin %60 ını, işletmenize ait banka hesabına yatıryor kosgeb.
Burada hesap onaylarını verecek ve sizin işletmenizi takip edecek bir uzman atıyorlar. Bu uzman isterse aldığınız makina, ekipman vs. yi önce görmek bile isteyebilir. Ama bu uzmanla anlaşabilirseniz ve faturanızı da ona göre ayarlarsanız destek gelince ödeme yapabilmeniz mümkün. Hatta faturaları şişirerek hepsini kosgeb den almış bile olabilirsiniz. Bunlar sizin vicdanınıza ve size atanan uzmanın göz yummasına bağlı tabi. Bu şekilde sizin koyacağınız sermaye kısmı azalabilir.
şimdiden GİRİŞİMİNİZ HAYIRLI OLSUN