Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Ekonomik Kriz

BaşlatankörfezTarih06/06/2009 00:23:35Yorum7

İlk mesaj
Üye169 yazı
Değerli koniks üyesi arkadaşlar,

Siteyi bende bir çoğunuz gibi uzun zamandır takip ediyorum. Malumunuz tüm dünyayı ve aynı zamanda ülkemizide etkileyen EKONOMİK KRİZ yaşamaktayız.Bu dönemde,'-asla yıkılmaz ve batmaz' gözüyle bakılan dünya devi bir çok şirket iflas etti......

Bu sitede bir çok değerli fikir ve yorumları olan arkadaşlarımız var, ancak değerli arkadaşlar böyle bir dönemde iş kurmak, dükkan açmak gerçekten riskli dükkanıydı, kirasıydı, elektriğiydi, suyuydu, vergisiydi derken bir bakmışsınız her şey istediğiniz gibi gitmiyor.

Ben cesurca davranmayın demiyorum ticarette cesur olmak lazım azimli ve sabırlı davranmak lazım ticaret bu kazamakta var kaybetmekte bu krizde bile kendini büyüten şirketler var ama genede kendimize fazla pembe tablolar çizmiyelim ortamı ve durumu hepiniz görmektesiniz......

Benim söylemek istediğim asıl şu arkadaşlar,böyle bir dönemde kendinizi riske atmayın ufak-ufak bir şeylere başlayın az gelsin önemli değil bugün az gelir kısmetse yarın çoğalır,ilk baştan büyük oynarsanız masrafa girerseniz yani dükkan açmaktı falan gibi işiniz zor tabi .....

Mesela evinizde hobi olarak yaptığınız ürünleri internetten satabilirsiniz böyle yapan çok insan var,baktınızki işleriniz iyiye gidiyor o zaman geliştirirsiniz işinizi...... Ben bunu maddi açıdan durumu iyi olmayan arkadaşlara söylüyorum. Maddi durumu iyi olan birisi zaten yolunu çizmiş ve gidiyordur. Ama hani tabiri caizse tek atımlık kurşunu olan arkadaşlar çok iyi düşünmelidir......

Tüm arkadaşlara sevgi ve saygılarımı sunarım......

Yerleşim Türkiye / YalovaMeslek Kamu sektörü
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
7 yorum
Yeni Üye15 yazı
evet çok haklısınız katılıyorum size çok dikkatli düşünmemiz gerekiyor

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Üye2311 yazı
Değerli kardeşim,yazınız tam 12 den olmuş,kısa ve net.Bir çok kriz atlatmış her krizden sonra attan inmiş,yürümeyi bırak sürünmüş yıkılmış ben de dahil bir çok insan tanıyorum.Ama hiç sorun değil 100 defa düştük 101 defa ayağa kaltık.Şimdide krizle yatar krizle kalkar olduk,gerçi yaşadığımız kriz biraz diğerlerinden farklı,zira piyasalarda sıkıntı hiç bir devirde bu kadar uzun sürmedi,geldi ezdi geçti,bu ise uzun kışlar gibi her yeri kapladı ve karlar erimek bilmiyo,bahar bir türlü gelmiyor,birincisi bu fark konuşulmuyor maalesef,ikincisi ülkemizde diyelim bir senedir kriz varsa ondan önceki bir yılda da nakit sıkıntısı vardı ama biraz seçim biraz medya sayesinde görmezlikten gelindi.Aslında perşembenin gelişi çarşanbadan belli idi.Ve ben iddia ediyorum bu global kriz çıkması birilerine ilaç gibi gelmiştir,zira kriz çıkmasaydıda biz çok ciddi sıkıntılarla yine karşılaşacaktık.Şimdi ben90 lı yılların sonunda bir krizde sayılı tekstil fabrikalarından birinde satış müdürü idim,baktım 35 yıllık bölgemin en sağlam esnafının da çeki dönünce dedim,malı nasıl satacaz,artı bu ortamda tahsilatları nasıl sağlıklı yürütecez,domino taşı gibi yayılan bu iflaslarda,nasıl ayakta kalacaz,üstelik her şeyin nakite döndüğü vadeli mal alımının durduğu,yine belkide tek can simidimiz olan bankacılık sektörünün bırak can kurtarmayı canları almaya başlaması yüzünden,sektörden çekilme kararı vermiştim.Bu kriz bu sefer bizi parekende mağazacılıkta yakaladı,ilk 2mağazamızdan birini kapadık,olmayacak kanpanyalar yaptık,eleman sayımızı azaltmak zorunda kaldık,elimizdeki kalanlarada tek kuruş zam yapmadan faydalanmaya çalıştık,hep umutla işlerimizin açılmasını bekledik.Hani bir laf var elden gelen öğün olmaz oda zamanında bulunmaz diye,derken baktık her geçen gün daha kötü,artık para kazanmayıda bıraktık dükkana müşteri girince bile sevinir olduk,sırf ödemelerimizi yapabilmek adına zararına satışlar ,borçlarımızı ödemek uğruna kredi alıp borçları borçla kapamaya çalıştık ,ama bir türlü güneş açmadı.Derken bizimde çeklerimiz dönmeye,senetlerimiz vurulmaya başladı.4 yıldır,şehrimizin en işlek caddesinde en yüksek ciroları çeken yıllardır toptan mal veren arkadaşlarımızın bile gıbta ile baktığı,sıkışan esnaf kardeşlerimizin çeklerinde ödemelerinde hızır gibi destek veren bizler,ticari sicili bozuk kara listede,namussuz vatandaşlar olduk.Bunları yaşarken ne mevkimiz,ne personelimizin deneyimsizliği,ne yeni trendleri takip edememiz,ne gerekli tedbirleri alamamız,nede müşteriye yeterli hizmeti veremememiz hiç biri etken değildi.Evet çok yoğun kar yağıyor her kez donuyordu ve bizde bunlardan biriydik sadece.Sonunda kardeşler istifa ettim,5 aydır arayış içindeyim,3 iş girişimim son dk da gelişen olaylardan olmadı,bu arada sayılı yerlerden 5-6 iş teklifi aldım hemde iyi şartlarda,şimdi duyar gibiyim dediklerinizi aman iş güç açmayı bırak git millet iş bulamıyo bari çalış başını derde sokma.Doğru söylüyosunuz sizlerde ,ailemde,çevremdeki her kez de... Ama Ticaret zorlu bir savaştır,idareci iseniz komutansınız demektir,ve hiç bir komutan kolay kolay askerini kaybedeceğini bildiği savaşa harekata sokmak istemez,üstelik dışarda hala kar yağarken savaşırken değilde donarak ölmenin en acı tecrübesini bilirken.şimdi bu yazıyı yazarken bu günkü anlı şanlı medyamızda güzel bir haber gördüm hükümetimiz yeni bilmem kaçıncı destek paketini açıklamış,Allah razı olsun her sektörü kredi desteği veriyorlar,şartlarıda kolay yani,2 tanecik,1-i takipte çekin,senedin evrağın olmayacak ,2-nciside kamuya ne vergi nede başka borcun olmayacak gerçekten harika olmuş,hadi yine yırtık,kriz miriz kalmadı,bu paket uludağda tatildeki arkadaşlarımıza ilaç gibi gelecektir...Bu arada cephedeki komutanlar askerler, iyice üşüyor ama onların devlete borcu var maalesef bu paketten yararlanamayacaklar ,napalım yani eee askerlik yan gelip yatma yeri değildir,her kez ayakta görevinin gereğini yapacaktır,doğru bir ayağa kalkabilsek...KALIN SAĞLICAKLA,BAHARI BEKLEYEN KUMRULAR GİBİ..SONUÇ ASKER Mİ KOMUTAN MI FARKETMEZ KAR HEPİMİZİN ÜSTÜNE YAĞIYOR...

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye8 yazı

metin arkadaşımız çok güzel yazmış, naşka söze ne gerek

Yerleşim Türkiye / AksarayMeslek Kamu sektörü
Üye169 yazı
Metin kardeşim gerçekten çok güzel anlatmışsın,zaten başka türlüde ifade edilemezdi.......gerçekten piyasa çok bozuk sadece bizdemi?tüm dünyada durum aynı o yüzden çok akılcı davranmak lazım bazen çok cesur ve radikal kararlar almak ters tepebilir....saygılar

Yerleşim Türkiye / YalovaMeslek Kamu sektörü
Üye281 yazı
Dünya ekonomileri bir yolunu bulur yine düzelir ama Türkiye'de bu krizlerden daha çok görülür, daha önce çok görüldüğü gibi. Şu anda tüm dünyada etkili olan bir kriz olduğu için Türkiye'de de kriz var gibi gözüküyor ama bizde ki krizin global krizle alakası yok. Sadece ihracat düştü o kadar. Zaten tüm dünyada finans sektörü batarken bizdeki bankaların rekor düzeylerde kar açıklamalarıda bunun göstergesi.
Türkiye'de yapısal sorunlar düzelmedikçe bu kriz hiç bitmez, sadece bitmiş gibi gözükür. 2001 yılından beri yüksek fazi düşük kur politikası uygulanmasa ve Türkiye sıcak para cenneti olmasaydı geride kalan 5-6 senede de durum bugünkünden farklı olmazdı. Son 7-8 yılda yüksek faiz düşük kur uygulaması ile ihracatçının anasını ağlattılar ve ihracatçılar dünyada önemli pazarları kaptırmış durumdular. Üreticinin rekabet şansı kalmadı. Üretemeyen , üretse bile rakipleriyle rekabet edemeyen bir ekonomide kriz her zaman olacaktır ve bu sanki bir kadermiş gibi bizim alnımıza yazılmış. Ama şuda var tabi herkes hak ettiği gibi yönetilir. Bu sorunlara çözüm bulmasını istediğiniz yöneticiler bunlarsa bazı şeylerde müstehak oluyor .

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Di?er
Üye148 yazı
Yazılarınız çok güzeldi keyifle okudum.

Herşeyin elimizde olmadığı bir gerçektir. Nasıl ki doğal afetlerde insanoğlu aciz kalıyorsa krizlerde de işletmelerin zor durumda kalmaları doğaldır. Afet ne kadar büyükse zarar ziyan da o kadar büyük olabilir. Bunlar bilinen gerçeklerdir.

Sulak ve verimli olduğu için tarlamızı ırmak kıyısına kurabiliriz ama bir de eve kolay gidip gelmek, her an tarlaların yakınında olmak için evimizi ırmak kenarına kurarsak, olası bir sel felaketinde tamamen bitebiliriz. Yani evimizi yaparken mümkün olduğunca riski azaltmalıyız. Aynı zamanda yaşarken de gücümüz oldukça olası zor zamanlar için hazırlık yapmalıyız.

..ııII BÜYÜK HEDEF IIıı..

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye2311 yazı
Valla arkadaşlar her namussuzu bir namussuz yapan var onu bulmak lazım bence..

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Saty? / Pazarlama