Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Jojoba Yetiştiriciliği

BaşlatandaphneTarih02/06/2009 21:43:49Yorum12

İlk mesaj
Yeni Üye45 yazı
Arkadaşlar,
Kendi arazime jojoba tohumu ekip bir parça yetiştirmeye karar verdim ve bu işin üretimini yapmaya soyundum. Ancak, bu jojoba bitkisini satabileceğim bir firma ya da bana bu konuda bilgi verebilicek firma ya da bu elimde oluşacak jojobaları satabileceğim yerlere yönlendirecek bir firma bulamadım. İnternetten araştırıyorum ancak sağlıklı bir sonuç bulamadım.

Bu jojobaları satabileceğim firmaları nereden bulabilirim, kimlerden araştırabilirim?

Bilgisi olan arkadaşlar bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkürler şimdiden.

Yerleşim Türkiye / İzmirMeslek Turizm
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
12 yorum
Üye2311 yazı
Selam kusura bakmayın ama yazınız biraz karışık olmuş,siz bu üretimi yaptınızmı,yoksa yapmayımı düşünüyorsunuz.Karar verdim demişsiniz, eğer karar verdiyseniz çoktan sorunuzun cevabını bulmanız lazımdı.Malesef biz Türkler önce arsayı alır sonra evi yaparız,ardındanda buraya yol,su ,elektrik getirtmeye çalışırız.Ayrıca burda ektiğiniz alanın büyüklüğü almayı beklediğiniz rekolte gibi bir sürü soru daha var.Eğer bu konularda daha ayrıntılı yazarsanız,ziraat mühendisi bir iki dostumdan sizin için bilgi almaya çalışırım.Kendi bilgilerim arasında bir şey daha söylim bölgemiz Antalya da bu tür değişik envayi çeşit ürün gazipaşa ilçemizde denenmekte ve üretilmektedir.Dikkatinizi ve araştırmanızı o bölgeye yönlendirirseniz sonuç alırsınız sanırım...Saygılarımla kolay gelsin...

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Saty? / Pazarlama
Üye339 yazı

Ekeceğiniz yerden verim alana kadar 3 yıllık bir zamanınız var bu süre zarfında umarım pazar bulabilirsiniz.
Yanlız bu bitkinin çiçeği ve yaprağıda değerlendirilmekte bu konu hakkında nette ayrıntılı fizibilite çalışmaları var.

Yanlız sorun sadece pazar sorunu değil jojoba yetiştiriciliğini özendirmeye ve tohum satmaya çalışanlar gelir rakkamlarını bir hayli şişirmekte giderleri ise az göstermektedir bu rakkamlara kanıpta böyle zahmetli bir işe girmeden önce küçük çaplı bir deneme üretimi yaparak durumu kendi gözlerinizle görmeniz yararlı olacağı kanısındayım.
Dikenli bir bitki olan jojobanın hasat zamanı toplattırılması büyük dert ve gündelik hesabı değil kilo hesabı toplanıyor bildiğim kadarı ile toplayıcılar kilo başına 1 TL almaktalar geri kalan hesabı siz yapın artık.

Bunun yerine pazar sorunu olmayan bodur kiraz yetiştiriciliği yapmanız daha mantıklı gözüküyor.
Hemen hemen ilk yatırımdan sonra jojoba ile aynı sürelerde ürün alabileceğiniz kiraz yetiştiriciliği sizi jojoba bitkisi kadar yormaz.
Ağaçların arasındaki arazidede hasat zamanına kadar mevsimlik bişeyler yetiştirebilirsiniz.
Alara tarım adındaki firma bahçe kurulumundan yetişen ürünün satın alma garantisine kadar bütün yardımları yapmakta. Sadece bir tır ürün dolduracak kadar ağaç yatırımı yapmak gerekiyor.
.

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Yeni Üye2 yazı
uzman yazar arkadaşımıza katılıyorum. ancak her meyve ağacında olduğu gibi kirazında zorlukları vardır; hasat sorunu,yaz kuraklığına göre çekirdeğin üstünde kuruyup kaldığı olur. en büyük sorun bu!öte yandan çoğu firma jojoba bitkisini toplayıp yağa dönüştürüyor. eğer arazi kendinizin ve jojobanın tüm zorluklarına katlanıcam diyorsanız üretim(yağa dönüştürme gibi ürün haline getirme vs.) işini hallederseniz çok daha karlı bir iş yapmış olursunuz.alış fiyatının düşüklüğü gibi sorunlarlada karşılaşmassınız. hayırlı işler olsun.(kendi zeytinim olduğudan biliyorum tarlaya gelen adam iş zor gelirse bırakıp gidiyor, bu paraya başka bişi yaparım diye. biraz kibirli oluyorlar. ilk defa böyle bir iş yapacaksanız bu toplama işini iyice öğrenin derim. en azından adam bulamayınca aileden bazılarıyla ortak çalışmakta yararlı olur)

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ö?retim görevlisi / Asistan
Yeni Üye45 yazı
sevgili Mettin , Ben jojobalaın fidanlarını deneme amaçlı 27 dönümlük bir arazi içine ektim ,,, kendi işcilerimizi de bu konuda öğrenebildiğim kadar bilgilendirdim .. eğer bu konuda ciddi bir pazar bulabilirsem bu jojobaları arazinin geri kalan kısmına , ve diğer arazilerimize de ekmeyi düşünüyorum..Antalya gazipaşa da tropikal bitki çalışmaları olduğunu biliyorum , bu arada bu iş ile ciddi araştırma yapan çukurova ünv. olduğunu duydum , bir yetkiliye ulaşabilirsem gidip görüşmeyi düşünüyorum.

sevgili dilaver, demişsiniz ki yağını üretmeyi düşün , bitkiyi tam olarak tanımadan yağını üretmeye geçmek mantıksız olur.benim amacım zaten bu pazara ulaşabilirsem bir tesis kurup , ki zeytinyağı tesislerimiz var onun gibi bir tesis kurup yağını da yapmak ..

sevgili jeansteam , ben bu bitkiyi Aydın ilinde başladım ,,, bizim oralarda incir zeytin pamuk ... yetiştirilir ... ama kiraz toprağa uygunmudur bilemiyorum , açıkcası aklıma da gelmemişti zaten.kiraz ne kadar su ister ne ister ne istemez analiz ypmam lazım , çok teşekkür ederim bu öneriniz için ,,, değerlendiricem bodur kirazı da ...

Girdim bir jojoba sevdasına , yetkili bulamıyorum :)

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Turizm
Yeni Üye45 yazı
Sevgili buju , çok haklısınız toplayıcılar biraz kibirli .. biz de kendimiz zeytin ve incir ayrıca zeytiinyağı işiyle de uğraştığımız için bu tür sorunları çok iyi biliyorum ..
önerileriniz için çok teşekkür ederim :)

Üye2311 yazı
Sayın daphne,benim sığ bilgim bu bitki,kozmetikte kullanılıyo,ünilever firmasından bir yetkili ile görüşmeye çalışın,ayrıca tübitak bazı endüsriyel bitki,ankara tavşanı gibi konularda raporlar hazırlıyo.Eğer kullanım alanı belirlenirse pazarda kendiliğinden ortaya çıkar,benim arkadaşımın biri ç.ova mezunu zaten,bilginiz doğru bu konudalarda en aktif üniversitemiz onlar.Ben arkadaşımla görişim,fide üretimi yapıyo zaten kendisi,dediğim gibi g.paşa sayesinde her şeyden haberleri oluyo,size onun telefonunu yada mailini verim,yüz yüze görüşün tekrar kolay gelsin...

Yeni Üye45 yazı
Sevgili mettin ,,, çok memnun olurum bir maili var ise ,, dün çukurova ünv. sitesinden bir çok yardımcı site ve bilgi buldum ... dediğim gibi gidip yerinde görüşmeyi düşünüyorum , madem bu işe el attım her türlü bilgiyi almak en sağlıklı çözüm :) çok teşekkür ederim yardımınız için ..

Üye2311 yazı
Sayın daphne istediğiniz maili ve ismi gönderdim,umarım arkadaşım sizi doğru kaynaklara yönlendirir,tekrar kolay gelsin..Başarılar..

Yeni Üye13 yazı
arkadaşlar jojoba konusunda bu işin bilgisine sahip yeni projelr geliştiren ,kısaca jojoba konusunda çok iyi bilgisi olan bir tanıdığım var .Bu konuda bir şeyler düşünenlere yardımcı olurum..

Yerleşim Türkiye / AdyyamanMeslek Ymalat
Yeni Üye1 yazı
merhaba arkadsalar jojoba yetiştiriciliği suan yapan var mı varsa bunun satışı yapılabılıyor mu yanı muhattap bulunuyor mu ve uretım asaması nasıl yapan arkadsalar bılgı verırse cok memnun olurum
girayhan35

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Asker
Üye109 yazı
jojoba veya jojoba yağı öyle elden satılacak bir ürün değildir.özellikle jojoba yağı ucuz olduğu için biodizel ve kozmetik sektöründe kullanılır ancak bu iki sektöre de bu ürünü satmak için şirket olmanız ve şirket çatısı altında sertifikalı,belgeli üretim yapmanız gerekir.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Ythalat / Yhracat