Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

İş Yeri Açmak İçin Gerekli Evraklar

Başlatanblackwolf0618Tarih12/05/2009 21:03:12Yorum24

İlk mesaj
Forumda araştırma yaptım ama tam istediğim gibi cevaplar bulamadım. Sizlerin bilgilerinden ve fikirlerinden faydalanmak istiyorum. Arkadaşım ve ben bir ortaklık kurarak 50 m2 lik bir iş yerine piknik tarzı bir iş yeri açmak istiyoruz.İçerisinde tost simit çay döner gibi fast food tarzında hizmet sunmak istiyoruz. Size göre ne kadarlık bir sermaye lazım? iş yeri açmak için ne gibi evraklar lazım ? Bu evrak işlemleri ne kadar sürer ?

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Öğrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
24 yorum
Yarın hemen bir muhasebeci bürosuna gidiniz. Bir şahış firması kurunuz. Kimlikler yeterli olur. Eğer illede iki ortak olacaksanız ortak adreste iki ayrı vergi levhanız olur. Fakat bir firma gibi değerlendirilirsiniz.

Bu şahış firması bir günde kurulur. İkinci el bir yazar kasa ve fatura, irsaliye, tahsilat makbuzu baskı masraflarıyla maliye masrafları toplam 350 - 400 lira civarında tutar. Muhasebeci de bir şeyler isteyecek elbet. Başlangıç için 50 - 100 lira belki.

Ama sonra , telefon, kira, stopaj, adsl, tabela vergisi, belediye iş yeri açma ruhsatı, aylık sabit vergiler diye karşınıza senmisin nizami iş yapmaya kalkan diye bir sürü masraf çıkacak. Gözünüz korkmasın bunlar hep küçük masraflardır ama damlaya damlaya göl olurlar.

Çok ama çok dikkatli hesap yapın. Bir hevesle başlayıp bir dünya mal borcuyla kavga edip ayrılmayın.

İki kişi iseniz her gün hesabınızı beraberce mutlaka kontrol edin. Güven üzerine değil hesap üzerine bir ortaklık yapın.

Ne kadar sermaye ister ? Açmak istediğiniz yerin kirasına ve içine yapacağınız masrafa göre çok oynak bir rakam çıkar. Her şeyi ikinci el derme çatma ama sevimli bir şekilde dizayn edebileceğiniz gibi hepsini sıfırdan mobilyacıya , malzemeciye de yaptırabilirsiniz.

En az 5 - 6 binle işi bitirebileceğiniz gibi 50 binin yetişmeyeceği bir yerde yaptırabilirsiniz.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Selçuk bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Gerçekten çok işime yarayacak çok teşekkür ederim. Peki hava parası denilen bir maliyet oluyorrmuş ( kulaktan duyma bir bilgi) gerçekte böyle bir maliyet varmı belediyelere veya zabıtaya bu şekilde bir mali yatırım yapılıyormu?

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ö?renci

Hava parası belediye veya maliyeye verilmez. Dükkanın hakimiyetini elinde tutan eski kiracıya verilir.

Resmi bir dairenin hava parası almaya kalkışması, direk rüşvete girer. Böyle bir durumla karşılaştığınız anda işi gücü unutup direk savcılığa belgesiyle suç duyurusu yapmanız şikayetci olmanız gerekir. Ancak mutlaka bir ispat dayanağı ile birlikte . . .

Hava parası, çok arzu edilen bir dükkana girebilmek için dükkanı boşaltan eski kiracıya ödenir. Ancak mal sahibinin buna müsade etmiş olması gerekir. Mal sahibi sizinle kontrat yapmaya hazırsa kirasını öder girersiniz. Bir başkasına hava parası ödemeye gerek yoktur.

Ancak bazı durumlarda mal sahibi daha çok karşılıksız para alabilmek için kendi dükkanına hava parası isteyebilir. Bu durumda kontratınıza devredebilir, hava parası isteyebilir gibi bir maddeyi ilave edebilmeniz gerek ki bu parayı siz de başkasından alabilin. İşin burası biraz karışıktır.

Gireceğiniz dükkan verilecek hava parasına değerse bu bedeli ödemeye razı olun. Genellikle bir heves girilen, hava paraları ödenen dükkanların sonu hüsranla biter. Hava parası havaya verilen paradır.

Ayrıca hava parası sektörü diye bir mevhum vardır. Bazı insanlar hiç bir iş yapmayacakları halde, cevher olarak gördükleri bir dükkana kiracı olarak girerler, içini süslerler ve çömez avlarını beklemeye başlarlar. Etrafa çeşitli dedikodular yayıp dükkanın cazibesini arttırırlar. Kendileri ile ilgili güzel hikayeler uydururlar. Paranızı alır size dükkanı varirler. Siz dükkana girince mal sahibi çıkar gelir ve bu konuda bilgisi olmadığını söyleyip sizi çıkarmaya kalkışır. Kontrat mutlaka dükkan sahibi ile yapılmalı hava parasından haberdar edilmelidir. Dükkanın bir tapu kaydına bakmakta da büyük fayda vardır. Özellikle rantı yüksek yerlerde. Bu tür işbirliğine yanaşmayan kişilerle zaten hiç irtibatınız olmasın. Mutlaka bir sıkıntı olur ileride . . . . .

tamnland.com

hangi siteye gitsem hiçbiri bu kadar ilgilenmemişti Selçuk Bey çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler o kadar önemliki benim için anlatamam. Çok teşekkür ederim çok sağolun yardımlarınız için . Peki bağ-kur pirimini yatırmak mecburi mi ? Yatırmasamda olur mu? İtfaiye den rapor alınması gerekiyor mu iş yerini açarken ?

Belediyeden bir işlteme ruhsatı almak lazım. Bunun için yangın söndürücü ve faturasını isterler. Belki artık yangın için biraz daha detaylı bir inceleme yapıyorlardır. beldiyeden istediklerini öğrenir uygularsınız. Acil çıkış yerini gösteren ışıklı tabela , yangın tüpünün kırmızıya boyanmış yeri falan gibi. Bir memur gelir kontrol eder.

Bağkur primini yatırmak size kalmış. Bağkurlu olmak mecburi. Prim yatırmazsanız faiz işler. Sağlık hizmetlerinden yararlanamamak dışında size hemen yansıyan bir sıkıntı olmaz. Günün birinde dağ gibi olur ve eninde sonunda yatırmak zorunda olduğunuzdan bunuda kira gibi hesaba katın ve yatırın.

Not : 22 yıla yakın esnaflık hayatımda 10 gün önce ilk defa iki zabıta memuru gelip işyeri açma ruhsatıma baktılar. Çok sevindim bu sevincimi kendilerine de ifade ettim. Dükkanımda kocaman bir yangın söndürücü var beni almaya hiç kimse zorlamadı ben tercih ettim. Hiç yangın yaşamadım ama benim işimde küçüçük bir yangın bir anda dev gibi olabilir. Yanıcı kimyasallar var. Memurlar gerçekte olabilecek şeylere değil prosedürde yazana bakarlar. Bu yangın düzeneğime bakan hiç kimse olmadı ne İstanbuldaki işyerimde nede buradakilerde.

Kendinizi çok germeyin. Maliyeden açılışı yapın oturun çalışın gerisi sırası geldikçe yapılır. Daha meslek odasına kayıt olmadınız mesela. Ruhsattan önce yapılır. 6 ayda bir aidat ödenir.

Para kaznacağınıza eminmisiniz ? Gerisi teferruat .
tamnland.com

Bağkurlu olmak mecburi ise o zaman bizde oluruz . Güvenlik çok önemli bir iş yerinde verdğiniz blgiler çok güzel ve bizler gibi yeni iş yeri açaçaklara ışık tutacak şekilde anlaşılır ve sade . Meslek odasına kayıt olunacağınıda inanın yeni öğrendim . peki aidatı çok mu tutar ? iş yerini emekli olan babamın üstüne yapsak yine bağkur yatırmak lazım mı babam için ? Emekli maaşı alıyor kendisi maaşında bir düşme olur mu ( daha sonra bana kızmasında :)) Arkadaşımla ortak açaçağımız için tahmini aylık kazancımız kişi başı 1.500 tl civarı olur. Sizce bu kar için iş yeri açılır mı ? İster istemez geriliyorum ama sizlerin tecrübelerinden yararlanarak aklımdaki sorular sizin tarafınızdan cevaplandıkça rahatlıyorum .

Emekli babanızın maaşı çok düşer. Yeni kanunla %20 leri bulur bu düşüş. Meslek odasının aidatı çok tutmaz. 6 Aylık 50 lira mesela. Yani yıllık 100 lira gibi. Her odanın aidatı farklıdır. Ama hepsi bu civarlarda olur. Aylık 3000 lira kazanmak için iş yeri açılır.

Para kazanmaya odaklanın resmi işlemlere değil. İlk yapacağınız dükkanı açmak. Sonra mali müracaat. Diğer herşey maliyeden bir memurun gelip size açılış verdikten sonra yapılacak işler. Dediğim gibi benim ruhsatıma 20 yılda ilk kez bakıldı. Ne kadar titizlenirseniz resmi daireler o kadar üzerinize gelir. Birinci kural araziye uymaktır. Örneğin herkese fiş kesmek için işini aksatmayı göze alan bir dondurma satıcısı fiş kesmeyi kaçırdığı ilk ve tek kişi için maliyeciye yakalanıp ceza yer. Öte yandan fişi umursamayıp işine bakan başka bir dondurmacıya maliyeci hiç uğramaz veya fiş kestiği nadir anlardan birinde denk gelir teşekkür eder ayrılır.

Buna Murpy kanunu denir.
Türkçesi; Sakınılan göze çöp batar şeklindedir.

Temel resmi unsurları kabaca tamamlayın. Gerisi sırası geldikçe tamamlanır. Öncelikle bir muhasebeci bulmalısınız bunların hepsini o söyler zaten.
tamnland.com

Şelçuk Bey yardımlarınızdan baya faydalandık çok teşekkürler çok sağolun vermiş olduğunuz bilgiler hem benim için hemde yeni iş yeri açma fikrinde olanlar için çok faydalı çok sağolun

kayserili çok sağolu bilgiler için ama bunlar çok büyük iş yerleri için

cafe&piknik iş yeri açaçam Ankara da çok yaygın bir şey . dönerde olacak içinde . simit boğça tost gibi şeyler olacak .iş yerinin yürürlüke göre düzenleyeceğim .Kayserili bey ( erkek olduğunuzu düşünüyorum değilseniz özür dilerim ) benim daha çok merak ettiğim resmi evraklar ? serbest muhasebeci ne kadar aylık para ister bu tarz sorular . sizin vermiş olduğunuz bilgiler çok çok önemli meclis kararlarını takip edemeyenler için bulunmaz hint kumaşı resmen. mutfak kısmı olacak iş yerinde ama wc olayını tam anlayamadım. benım gittiğim yerlerde hiç yoktu ?? birde ustalık belgesi lazım mı ? cafe açanlar için ne gibi ustalık belgesi istiyorlar ?

Çağlar bey bilgileriniz için teşekkür ederim . Muhasebeciler aylık bir işyerinden ne kadar para isterler tahmini olarak aylık defteri tutmak için ?

Teşekkürler bilginiz için . Peki öğrenci olanlar iş yeri açmasının bir sakıncası var mı ?

Doğru söylediğiniz için değil de birilerine dokunduğunuz için olabilir.
Editörlerden biri size ters olabilir mi ?

Yine yazılarınız silinmemeli çünkü gerçekten faydalı bilgilerdi....

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
kayserili ( ÇAĞLAR BEY ) adınızı hatırlıyorum sizin bana yardımınız çok dokundu RABBİM sizden razı olur İNŞALLAH. yazılarınızı benle hiçbir alakası yok silinmesinde aklınızdan geçmesin lütfen güzel bilgiler paylaşmıştınız şükürler olsun en azından ben bilgilerinizden faydalandım . Barkod sizinde vermiş olduğunuz bilgiler içinde çok sağolun

blackwolf0618 nikli arkadaşın teşekkür ederim yorumun için
asla senden şüpelenmedim.
size vermiş oldugum bilgiler azda olsa işe yaradıysa gurur duydum.
diyorumya RABBİM herkezin gönlüne göre versin.
saygılar..
BİLGİ PAYLAŞILDIKCA ANLAM KAZANIR.

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Di?er
Birilerini gerçekten üzmüşsünüz....

sayın blackwolf0618 arkadaşım size yardımcı olabildiysem ne mutlu bana ....

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
ilgin için sagol yakında buradaki yazılarımıda ya siler yada degiştirir.
BİLGİ PAYLAŞILDIKCA ANLAM KAZANIR.

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Di?er
Öncelikle Herkese Mrb Arkadaşlar Yakında Konyada yeni adliye civarında avukatlara yönelik büro malzemeleri üzerine bi kırtasiye dükkanı açacağız şu anda tadilat yaptırıyoruz daha önce bi işletme açmadım arkadaşlar o yüzden bu konuda baya bi acemiyim kırtasiye dükkanını açmak için nasıl bir doğru yol izlemeliyim bunu başından sonuna kadar en ince ayrıntısına kadar anlatabilirseniz sevinirim (özelliklede Selçuk bey) sağolun arkadaşlar ...

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Saty? / Pazarlama
slm
selçuk bey öncelikle sizin yorumlarınızı okumadan önce bihayli karamsarlığa düşmüştüm gerçekten insanı motive ediyosunuz bunun için teşekkürler.bende blackwolf arkadaşımız gibi fast food tarzı bir yer açmayı düşünüyorum kendisi sormuş ama sizin verdiğiniz yanıt silinmiş sanırım bu tarz bir yer açmak için ustalık belgesi gereklimidir tekrar paylaşırsanız çok sevinirim.
S.Özkalp

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
arkadaşlar ben bayan kuaföründe çalışıyorum dünkan açmayı düşünüyorum belgem var ama dükkan açarken neler yapılır nelere ihtiyac vardır kimlere v nerelere gidilir kısacası neler lazım bu konuda yardım edersenı sevinirim ve bana ortalama nekadara tutar zaman v para acısından...

Yerleşim Türkiye / YstabulMeslek Di?er
mrhb biz annemle birlikte küçük bir mantıcı açmayı planlıoruz yanlız daha önce annemın üzerıne kayıtlı S plakalı aracı vardı okul servısı tasımacılıgı yapıorduk ve iş degısıklıgı yapmak ıstıyoruz ve S plakayı askıya aldık ama halen malıyeye , esnaf ve sanatkarlar odası ve servıscıler odasına kayıtlı ve dükkanıda annemın uzerıne acmayı düşünüyoruz ne tür bır problemle karsılasırz acaba yardımcı olursanınz sevınırız.
b.g

Yerleşim Türkiye / AlanayaMeslek Ev kadyny
merhaba ben biyoloji mezunuyum KOSGEB sertifikam var. Bir kozmetik mağazası açmak istiyorum. bunun için nereye başvurmam gerekiyor ve hangi belgeleri almam lazım?

Yerleşim Türkiye / ZonguldakMeslek Di?er