Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Gıda Üretim İzni

BaşlatanCan80Tarih30/04/2009 01:32:41Yorum13

İlk mesaj
Yeni Üye8 yazı
Merhabalar,

Gıda üretimi üzerine bir iş kurmak istiyorum, gıda üretim izninin alınması konusunda yaptığım araştırmalarda bir sonuca varamadım,

Sizlere danışmak istediğim bir kaç nokta var.

1) Gıda üretim izni alınmadan ürünü üretip satmak mümkün müdür? Üretim izninin alınması yaklaşık olarak ne kadar sürmektedir?

2) Ürünü bir işyeri (dükkan vb.) üretmeye çalışacağız, küçük bir iş yeri olacak teknik eleman zorunluluğu sanırım böyle bir durumda aranmıyor. Yerin ve çalışanların sahip olması gereken bazı özellikler sanırım mevcut. Bunlar genel olarak nelerdir?

3) Bu konudaki bilgilere nasıl ulaşabileceğimi bilmiyorum, uzun süre araştırdım ve maalesef işleyişin nasıl olduğu konusunda yeterli bilgiye ulaşamadım. Açıklayıcı bilgilere nereden ulaşabileceğim konusunda yardımcı olabilir misiniz?

Cevap yazan arkadaşlara çok teşekkür ederim.

Yerleşim Türkiye / İstanbul
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
13 yorum
Üye194 yazı
üretim yapacaksanız evet gıda üretim belgeniz olmak zorunda
tarım il müdürlüğünden gereken evrak ve nitelikleri izleyeceğiniz yolları öğrenebilirsiniz

bir teknik müdüre ihtiyaç var işletmenin büyüklüğü yada kapasitesiyle ilgili bir durum değil zorunlu ve şart

herhangi bir işyeri olmuyor
üretim yapılacak yer için bazuı teknik şartlar var
yerler ve duvarların fayan olması yeterli temizlik donanımına sahip olması (akar depo su vs)
malın ve hammaddenin depolanması için depo yerleri birmiş ürün deposu ürüne göre soğuk hava deposu vs

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Gyda
Yeni Üye8 yazı
Teşekkürler verdiğin bilgiler için nepalm.
Peki bu izni almadan üretime ve satışa başlatılır mı? Bu konuda kesin bir çizgi var mı? Bildiğim kadarıyla üretim izni alınması zorunlu ancak işyerinin iş yapması esnekliği var. Üretim izninin ürünü satın alan kişi veya işyerinin aradığı bir kriter olarak biliyorum. (Yasal anlamda belirli bir süre içerisinde izin alınmak zorunda olsa da) Bu konuda fikirleriniz nelerdir?

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Üye204 yazı

Hijyen,iş yerinin tertip ve düzeni hariç,ilgili kurumlardan yeterlilik belgesi veya namı değer üretim yapabilir belgesi kaç paraya mal oluyor bu konularda net bilgisi olan varmı? Örn:Salamura üretimi,Gıda malz üretimi.
*"Allah, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır; *

*yeryüzündeki kötü insanlar ise, kendi iradelerini hakim kılmak için Allah'ı kullanirlar."*
Hayat'ın kendisi risktir.
Krizler bazıları için fırsattır.
gıda,tekstil,emlak

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Tekstil
Yeni Üye10 yazı
can80 öncelikle tarım il müdürlüğüne gidip gıda sertifikası için müracat edeceksin ve kuracagın işyerini mutlaka oradan bir yetkiliyi beraberinde ***ürüp yerinde inceletirsin olur yada olmaz diye onay aldıktan sonra diger aşamalara geçersin.gıda işi için bazı şartlar var .örnk:150m2 den az olmayacak,vc soyunma odaları imalat yapılan yerle ilgisi olmayacak,pencerelerde sineklik olacak,duvarlar 2metrenin altında fayans olmayacak ve buna benzer birçok şeyler var.en saglamı tarımil md lügünden bir görevliyi işyerine ***ürüp fikirleri ışıgında hareket etmendir. saygılarımla.

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Hazyr giyim
Yeni Üye8 yazı
cef çok teşekkür ederim verdiğin bilgiler için.
Ben tarım il müdürlüğüne danışmak amacıyla dikkate aldığım dükkanları fotoğraflıyorum. Planlarını çizip sunmak için dosyalıyorum. Bu yaptığım hazırlık olur ya da olmaz konusunda fikir beyan etmeleri için yeterli midir acaba ne dersin? Yazında bir şeyi anlayamadım, duvarların en az 2 metre fayans olması gerektiğini mi kastettin? Başka bir yerde de fayansla ilgili kıstas okumuştum.

Ayrıca, bu izni almadan üretime başlatmama konusunda kesin bir kural var mıdır? Dükkan yapısıyla ilgili bizden istenenenlerin denetimi ve iznin alınacağı süreye kadar satış yapmamıza izin verilmezse nasıl ayakta tutabiliriz işyerini? Bu konuda bir esneklikleri olmalı diye düşünüyorum. Teşekkürler.

Editör5590 yazı
Sayın Can,

Birçok büyük lokumcu şekerlemeci, merdiven altı tabir edilen bir yerlerde kaçak olarak işe başlamış ve zamanla dirilmiş çok nizami bir hale gelmişlerdir. Ancak bu duruma gelebilenler kavruk insanlardır. Bir memur çocuğu kibarlığında tamamen resmi yaklaştığın bir işe kaçak girersen onlara bir şey olmaz ama sana olur.

Resmi kurumların bu konuda esnekliği olmaz oltaya düşmemelisin. Düşersen bırak genelde bir esnekliği herşey mükemmel olsa bile sadece odanın boyu 1 cm. kısa diye mühürü vurup cezayı keserler.

Hayatın pratik gerçekleri bölüm 1.

Durum pratikte böyledir. İşini bir şekilde yürütmelisin ve nizami olabilene kadar hiç göze batmamalısın. Sadece devletin değil başka insanların da dikkatini çekmemelisin. Biri açar telefonu şikayet eder. Ayrıca işi kendi hayatını kazanma ve başkalarına zarar verebilme ihtimallerini akıl süzgecinden geçirip bir karar vermelisin.

Maliye ve Sanayi bakanlığının kurallarına uymayı reddeden kaçak üretim yapmaya çalışan bir durumda olacaksın yakalandığında. Terörist gibi yani !!! Böyle değerlendirilirsin.

Ama durum gerçekte hayatını kazanmaya çalışan birinin çabasıdından başka bir şey değildir. Fakat bunu bir tek sen biliyor olacaksın. Devletin memuru bunu bilse bile kanunları uygular. Sen olsan sen de uygularsın.

Bu konularda esneklik gösterilse idi 70 - 80 milyonluk kurumsal bir ülkenin dirlik ve düzenlik içinde ticaret yapması mümkün olmazdı.

Kendi aklınla başbaşasın.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye40 yazı
Can80, cef gereken şartları kısaca sıralamış. Birçok madde old. için onun söyledikleri eksik çıkarsa sen resimlerini ayırdığın fakat il müdürlüğünün uygun görmediği yerler hakkında bizi sorumlu tutarsın istemeden.
Sen eğer gerçekten ciddiysen, bu konudan sonrasını gerekli merciiler ile görüşmen senin için daha uygun olacaktır.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Turizm
Yeni Üye80 yazı
10 yıldır ukraynada lokum baklava pasta yapıyorum.buradakı pazar cok buyuk fakat meslege sonradan gırdıgımız ıcın bıraz bocaladık sukur suanda ıyıdır .yazın 15 ton ayda kısın 7 ton mal satıyoruz kırım bolgesıne ukrayna .rusya cok buyuk pazar ulasmak kolay gumruk bırlıgı var aralarında bu buyuk nımet bızım ıcın .bılgı ve tecrube lerınızden faydalanıp beraber neler yaparız saygılarımla.mal varlık larımız1 mersedes 1995 model 2 pıkap 2008 model 3000mk kapalı duvarla cevrılı arazı ıcınde 500mk ımalat ane yenı bına yerden tavana fayans 5 lokum kazanı ve arac gereclerı .pasta ve baklava mazemelerı tam teskıl .ılgılenırsenız acık bılgı verırım yusuf bayrak..vep adresımız /rahatlokum.com.ua
lokumcuyusuf

Yerleşim Ukrayna / KrymMeslek Gyda
Yeni Üye10 yazı
can80 gıda üretim işi çok ciddi bir iştir üretecegin ürünlerin insan saglığına uygun şartlarda üretilmesi saglık ve hijyen konuları çok önemlidir bunların görmezlikten gelinmesi yada işyerlerine taviz verilmesi mümkün degildir.bu konuda sabitlenmiş yasalar vardır.önce işyerimi açıp biraz kazanayım sonra gerekenleri yaparım diye düşünmen yanlış olur.işyerini açtın üretim iznini alamazsan ne yapabilirsin,yaptıgın bütün masrafların heba olacaktır birde kaçak imalathane çalıştırmaktan para cezasıda alabilirsin.bunları göz önüne alarak iyidüşünüp kararını vermelisin.saygılarımla.

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Hazyr giyim
Üye204 yazı
akinselcuk (editör) yorumunuz için ,kutluyorum
*"Allah, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır; *

*yeryüzündeki kötü insanlar ise, kendi iradelerini hakim kılmak için Allah'ı kullanirlar."*
Hayat'ın kendisi risktir.
Krizler bazıları için fırsattır.
gıda,tekstil,emlak

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Tekstil
Yeni Üye8 yazı
Çok teşekkür ederim arkadaşlar değerli yorumlarınız için.

Yeni Üye51 yazı
Peki bir gıda ürününü toptan alıp, kendi ambalajıma (markamın olduğu) paketleyip satmak için de mi yine gıda üretim izni almak gerekir ?
Teşekkürler

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Dany?manlyk
Üye248 yazı
evet,bu yeniden ambalajlama yoluyla gıda üretimine girer ve gıda üretim izni gerektirir.

fason üretim yapan birisini bul ve onun ruhsatını kullan,herşey çok daha kolay ve ekonomik olacak.
www.kilizmangida.com

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Gyda