Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Bir Limited Şirket Kurma Maliyeti Nedir?

BaşlatanCan80Tarih29/04/2009 02:28:25Yorum17

İlk mesaj
Yeni Üye8 yazı
Merhabalar,
Önceki kullanıcı adım ve şifrem çalışmadığı için yeni aldım kullanıcı adımı. Admine duyrulur. :)
Bilgili arkadaşlara sormak istediğimi aslında mesaj başlığında belirttim. Burada biraz daha açmak isterim;

1)Limited şirket kurma masrafı (Belge, evrak vb. dahil) toplam ne kadardır?
Sanırım yaklaşık olarak bir değer mevcut. Sitede yaptığım aramada 2005 yılı verilerine göre yaklaşık olarak 1700-1800 TL dolaylarında.
2005 yılı için belirtilen masraflar günümüz için de geçerli midir?

2)Şirket açma süresi (belgelerin hazırlanması vb dahil) yaklaşık olarak ne kadar sürmektedir?

Cevap yazan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Yerleşim Türkiye / İstanbul
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
17 yorum
Üye127 yazı
merhaba.şu an benim hali hazırda şirketim var dilerseniz size devredebilirim.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Editör5590 yazı
Önce bir muhesebeciye gidip anlaşacaksın. Sana bir şirket ana sözleşmesi hazırlayacak. Bununla maliye ve ticaret odasına kaydolacaksın. Hepsi budur. Bir günde kurulur ancak kuruluş resmi gazetede yayınlanana kadar bir hafta kadar bir zaman geçer. Yayından sonra tam bir Ltd. olursun. Tabi en az bir adette ortak lazım.

Yazarkasa , muhasebeci, ticaret odası ve maliyeye çeşitli bedeller ödersin. Tamamı en az 1500 lira civarındadır. En çok ise muhasebeci ve alacağın yazarkanın ücretine bağlı olarak değişir.

Genellikle muhasebeci senden aylık bir para kazanacağı için kuruluşa ücret istemez, daha doğrusu bu işler tanıdıklar yardımıyla yapıldığından para ödenmez aslında kuruluş için muhasebeciye bir para ödenmelidir. Yazar kasayı ikinci el ucuz bir şey alırsın beyin değişimi ile beraber 100 - 150 lira tutar. Fatura ve irsaliyeni birleşik bir kaç cilt bastırırsın 50 - 60 lira tutar. Adresin ucuz salaş bir yerdir kirası çok azdır masrafın azalır aylık stopaj hesabın az tutar. Bunlar işi ucuz tutmanın yolları.

Fakat bu kadar ucuza kurulan şirketin pek bir iş yapamayacağı da aşikardır. Ltd. şirketin en az sermaye bedeli 50 bin liradır. Bu rakam kağıt üzerinde gösterilir ve belli bir süreye kadar şirket hesaplarında bu paranın dönmesi gerekir. Yoksa düzgün bir bilonço hesabın olmaz bankalarda ve devlette kredibiliten bulunmaz.

En küçük Ltd. şirketin kurulumu için senin en azından cebinde 45 - 50 bin liranın ve yapacağın işin bir kaç yıllık fizibilitesinin bulunuyor olması gerekir. En azından 6 aylık masraflarını hiç kar etmeden ödeyebilecek gücünün bulunması gerekir. Bunlar pratik gerçekler.

Ben teorik olarak kurulayımda gerisini iş yapıp hallederim dersen 1500 liraya 1 haftada şirket sahibi olursun. Kapatmaya kalktığında en kısa süre 2 yıldır. İflas ilan edersen hakimler inceler ve iflasın doğru olduğuna kanaat getirmeden iflasını vermezler. 1 günde kurulur 2 yılda kapanır. Bir şirket kurulduğu andan itibaren masraf etmeye başlar. Eğer kazanamayacak olursan kolun bacağın en uyduruk Ltd. ile gider.

Şirket kurmak şahıs firması kurmaya benzemez. İş hacmin belli olmadan, hesaplanabilir bir kazancı oartaya çıkarmadan , cebine 6 aylık gider parasını koymadan şirket olma.

Bugün yaptığın bir kaç yüz liranın hesabı sana sene sonuna bir kaç onbin lira veya bir kaç yüz bin lira olarak geri dönebilir.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye599 yazı

sayın selçuk bu bağlamda benimde bir sorum olacak.
herhangi bir şirket kurmadan ihracat-ithalat yapma imkanı varmı?
Yorum yazmadan önce lütfen okuyun ...
1- N-ok...tala,!!ma +işar:etlerine "dik"(kat ed?in.
2- BüYük hARf kÜçüK haRf OlayıNI atlAMAyın.
3- Bu "Dolar" i$areti de size i$ çıkarmasın artık.
4- Veenönemlisisözcükler arasındaboşlukbırakın.
5- A ma g erek siz bo şluk lar d an k açının.
6- Gösterin özen cümleleri kullanmamaya devrik.
7- Sözcüklari anlaşılur vea dorğu yazen.
8- Bu güzelim Türkçemize foreign wordlar katmayın.
9- In keys yu rayt Ingilis vords, it hez to bi andirsitendibil.
10- Türkçe’deki spesifik kelimeleri İRDELEMEYİN.
11- Narin maillerinizi naciz kibarlığınızla süslemeyiniz efenim.
12- Benim Türkçem mükemmeldir, NARSIST şeyler yazarsanız hemen anlarım.
13- Yazılarınızda kibar olun, meydan okumayın, yoksa sizi harcarım.
14- DiĞer yandan, TÜrkÇe karakter iŞinize geliyorsa yazIp gÖnderin.
15- Yazdığınızı yarım bırakmamaya lütfen özen gös...

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye8 yazı
akinselcuk çok açıklayıcı bilgiler için çok teşekkür ederim..

Bahsettiğin bilgiler doğrultusunda riski azaltmak için şahıs şirketi kurma konusunda bir fikrin var mı? Sanırım şahıs şirketinin tek dezavantajı ödenen vergi. (gelirin %40'ı diye duydum.)
Ancak istenildiği zaman şahıs şirketi, limited şirkete dönüştürülebiliyor mu bu konuda bilgin var mı?

Bildiğim kadarıyla ltd şirketi için gösterilmesi gereken asgari bedel 5000 TL. Ancak sanırım işin gerçekten hakkından gelmek anlamında 50000 TL tutarından bahsetmişsin. Gerçekten çok doğru, oyun değil bu. Benim de kafamda işin en kötü olasılığı her zaman duruyor yani tutmama olasılığı. İş kurma bedelini soran birinin cebindeki sermaye de tahmin edilebilir. (50000 olmadığı kesin :) ) Ama bunun bir yolu var diyorum. Bu sefer de para parayı çekmesin diyorum kendi kendime. Olay biraz kafa olayı, emekle ilgili sanırım.

Kafama takılan bir kaç nokta daha var eğer fikrin varsa tavsiyeni, fikrini öğrenmeyi çok isterim.
Düşündüğümüz iş gıda ile ilgili. Amacımız üretip satmak. Burada bir de işin içine gıda üretim izni giriyor. Ben üretim izni almadan satışa başlayamaz mıyım? (Şirketi kurup).
Buna izin vermediler mi olay aynen dediğin gibi olur sanırım, çıkaramayız 4-5 aylık masrafı.

Süreci de tam olarak bilmiyorum ve süreci tamamen kavramak için kaynaklar çok kısıtlı.

Yukarıda bahsettiğim olay elimizi kolumuzu bağlayan en önemli etken, üretim iznini alana kadar üretip satmak mümkün mü değil mi? İzni alma prosedürü nasıl işler ve detaylı bilgileri nerden alabilirim?

Tekrardan çok teşekkürler verdiğin bilgiler için.

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Üye177 yazı
2000TL Yİ GEÇER

Yerleşim Türkiye / YozgatMeslek Gyda
Editör5590 yazı
İzne tabi olduğu halde, izni olmayan bir gıdayı satmak tehlikelidir. Birinin boğazına kaçar sen hapsi boylarsın. Bu uç noktada en karamsar görüş. Yapan yapar başına bir şeyde gelmeyebilir. İzne tabiyse iznini al da sat.

Şahış firması ile küçük 2 ortaklı bir Ltd. nin arasında ekstra ödenecek bir vergi farkı yok. Ancak Ltd. kurucusunu bağlar şahış firması bağlamaz.

Şahış firması sonradan Ltd. ye dönmez. Aynı adreste şahış firmasına kapanış verilir yerine Ltd. kurulur. Şahış firması bir kişi ile kurulur, Ltd. en az iki kişi ile kurulur.

25 yaşın altındaysan bir araştır. Devlet küçük yaşta şirket kurandan birkaç yıl vergi istemiyor diye bir konu var.

Bence tanıdık bir muhasebeci bul.
tamnland.com

Yeni Üye8 yazı
akinselcuk çok yardımcı oldun hocam. çok teşekkürler

Yeni Üye11 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Can80

Sanırım şahıs şirketinin tek dezavantajı ödenen vergi. (gelirin %40'ı diye duydum.)

Gelirin % 40'ı bunu ilk kez duyuyorum. Bu konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlarımız var mıdır?

Üye112 yazı
Peki bu A.Ş LTD filan ne oluyor tam olarak?

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Di?er
Yeni Üye28 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - muhasebe
2000TL Yİ GEÇER

sevgili arkadasim bildigim kadariyla bu yurt ici ve yurtdisi kurallari genel olarak gida sektorunde ayni.Sen sirketi kurmus olsan dahi yeni sisteme gore gida isiyle ugrasacagin icin senden bir adet gida muhendisi ve gida uretim izni gerekiyor ayrica yaninda calistirdigin kasiyer ve sofor dahil her kim varsa onlarin 3 aylik saglik raporlarinida isteyecektir bunlari tamamlamadan eger herhangi bir satis yapar ve yakalanirsan cok buyuk para cezalari ve isletme muhurleme cezalarina maruz kalabilirsin
Y.GUNEC

Yerleşim Belçika / GentMeslek Ula?ym / Ta?ymacylyk
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - furki

Bir kaç yüz lira ile kurulabilecek şahış firması ile de ihracat yapılabilir. Belki bir kaç birliğe üye olmanı isteyebilirler. Örneğin ihracaatcılar birliği diye bir yere.

Bu konu için şirket olmaya gerek yok.
tamnland.com

Editör5590 yazı
Şirket olmak için kuralların içinde bu kadar boğulmaya gerek yok. Herhangi bir mali müşavir size bir günde şirket kurar. 2000 lira masrafı olur gibi söylemler sadece resmi masraflar içindir.

Bunun büro kirası var eleman masrafı var. 2000 liraya kağıt üzerinde şirket olursunuz. Kanunlar karşısında kendinizi bağlarsınız , eğer gerisini getirecek bir sermaye yoksa şirket olmanın bir anlamı yoktur.
tamnland.com

Yeni Üye84 yazı
yüksek ciro yapabilecekseniz ltd nin vergilerden yararı olur,

normal esnaf cirosu için şahıs şirketi ile farkı yok ltd nin vergi konusunda.

bir de ltd de sermayen kadar sorumlusun, şahıs şirketinde ters bir durumda donuna kadar alırlar adamın.

bir diğer konu, b2b iş yapacaksanız ltd güven verir, şahıs şirketi amatör görünür.

Yerleşim Türkiye / istanbulMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - marmara34

bir de ltd de sermayen kadar sorumlusun, şahıs şirketinde ters bir durumda donuna kadar alırlar adamın.

Bütün yazdıklarınız çok doğru , fakat Şahış şirketi demek doğru bir ifade değil. Şahış firması demek lazım, yani isme kurulan en basit firma.

Şahıs firması şirket değildir.

Bunu siz biliyorsunuz belki ama konu hakkında bilgisi olmayanların kafasında yanlış şekillenebilir.

Şahıs firmasından şahış sorumludur. Fakat şirket kendi başına bir kişiliktir. Bir borç ödenemediğinde sorumlusu şirketin kendisidir. Şirketin borcu için kurucunun şahsi malına el konamaz.

Fakat bir şahış firmasının borcu bizzat kurucunun borcudur ve evindeki televizyon altındaki araba yani adına kayıtlı ne varsa teminat sayılır.

Bir şirketin milyonlarca borcu varken kurucusu kendi adına kayıtlı arabasına gönül rahatlığıyla binebilir. Şirket adına kayıtlı şeyler teminat sayılabilir.

Sonuç ya sahış firması ya da bir şirket demek lazım.

Şahış şirketi zaten tek kişi ile şirket olamayacağından yanlış bir ifade şekli.

Piyasadaki en tehlikeli en tahsil edilemez şeyler şirket çekleridir. Eğer şirket yetkilisinin ödemeye niyeti yoksa yada batak bir durum varsa kolayca tahsil edilemez. Şirketin mal varlığı yoksa, kalmamışsa zaten tahsili imkansız hale gelir.

Tahsile konan bu çekler içşin en azından bir yıla yakın beklemek gerekir ve çıkarılabilecek hapis cezaları ile yetkiliye zor bela ödeme yaptırılabilinir. Fakat batak bir şirketle muhatab olmuşsanız rakam da büyükse yetkili de kaçaksa o paranın üzerine su içmekten başka bir şey yoktur.

Eğer ille de evrakla iş yapılacaksa şirket yetkilisinden şirket kaşeli çek almak yerine adını soyadını kendi eliyle yazıp imzaladığı -ki imzanın sahte olmasının bir önemi yok bu durumda - adi kambiyo senedi en pratik tahsil aracıdır. 1000 liranın üzerinde olduğu sürece yetkilinin evine veya varislerine ihtiyati hacizle gidilebilir.

Zaten bu tehdit borcun çabucak ödenmesini sağlar. Tabi rakamın büyüklüğü ve yetkilinin o anki parasal durumu da olayda belirleyicidir.

Senet isme ise sağlamdır, şirket çeki değildir.

Sevgiler. . .
tamnland.com

Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akinselcuk
Şirket olmak için kuralların içinde bu kadar boğulmaya gerek yok. Herhangi bir mali müşavir size bir günde şirket kurar. 2000 lira masrafı olur gibi söylemler sadece resmi masraflar içindir.

Bunun büro kirası var eleman masrafı var. 2000 liraya kağıt üzerinde şirket olursunuz. Kanunlar karşısında kendinizi bağlarsınız , eğer gerisini getirecek bir sermaye yoksa şirket olmanın bir anlamı yoktur.

Yani gezi için binek araç kullanmak yerine TIR tercih etmeye lüzum yok:))
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - furki

Şahıs firması kurmak yeterli 200tl gibi bir masrafı var
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye84 yazı
akinselcuk, haklısın, gece vakti dalgınlıkla yanlış yazmışım ama benim demek istediğimi tabi bilmeyen yanlış anlar, düzelttiğiniz için teşekkürler.

Yerleşim Türkiye / istanbulMeslek Di?er