Yaşam koçluğu nedir tam olarak? Ya da ne gerek var?
Ülkemizde insan kaynakları zaten başlayamadan çökmüş durumda... Bir ara bu yaşam koçu olaylarına takmıştım, ücretsiz de danışayım dedim.. İncelemek adına, acaba gerçekten faydalı bir şeymi diye.
Konu cv ler ve iş başvuruları idi... Bayan, klişeleşmiş, aynı cümlelerin yerlerinin değiştirilmiş şeklini 2 ikramla 400 Dolara patlatıyor millete, gençlere, cocuklara. İçindeki ruhu ön plana çıkartmaya çalıştığını idda etsede hiç bir fayda göremedim. Zira insan en iyi kendisi tanır şahsını, içini bilir, çevresi bile yardımcı olabilir.
Kısacası bayanın bana yaptığı danışmanlığın günümüz şartlarında HELE Kİ özel sektörde avcıların anlayacağı dilden hiç değildi... '' İşte cvninzi şöyle çevirin, böyle okuyun, yok efendim birde bana okutun (50 Dolar) :D , ''telefonum yerine İletişim Bilgilerim yazın'', firmayı övün, çok kibar sözcükler kullanın vb. vb. vb.... dedim bayan sağol, tşk ederim... Siz sanırım Avrupa'ya göre bir uyum sağlatmaya çalışıyorsnuz, burı Türkiye :)) Burada 2 lisan bilip, diplomalıolup ayda 800 TL. teklif edilen, anlaşamayınca da adeta hor görülüp kapıdan kovulduğunuz bir ülke... Sizin deyimizle ''kurumsallaşma yönünde öncü firmaların sermaye sahipleri'' benim deyimimle ''kapitalist düzenin patronları'' sürekli ama sürekli sömürüye bakmaktadır, tercihlerini bundan yana kullanmaktadır... O an kendimce bir not vermiştim ben; para tuzağı...
Bkz:
Turizm sektöründe iş verenlerin sızlanması: ''Nitelikli iş gücü bulamıyruz, mahvoluyoruz!''
Nitelikli Çalışanlar: ''24 saatin 18 saati ayakta her iş yaptırılıyoruz, kaldığımız yerlerin ahırdan farkı yok, ücretlerimizi 2 aydır alamıyoruz, ücretimiz çok az, vale bile bizden çok alıyor! mdürüm ortaokul mezunu , ben ünv. ama bana öpek gibi davranıyor, kariyer yükselme olanağı bu adamın akrabalarında öncelikli.... vb. vb.''
Sonuç: Hertürlü eğitimi alıp tabiri caizse okullu turizm elemanı, daha başlamadan küstürülmeden dolayı, hakkı verilmediğinden dolayı, adaletsiz bir kariyer gelişim planından dolayı ya kpss ye yöneliyor, yada farklı sektörler seöçmek zorunda kalıyor... İş'de maalesef CAHİL, CÜHEDA, temizlik, hijyen nedir bilmeyen, konuşması bile bozuk, anti prezentabl, göz boyayar ak çalışan, temelinde Turizmin T si olmayan, geçici ama UCUZ çalışan insan yığınlarına kalıyor... Turistin karşısına da utanmadan bu yığınları çıkartıyoruz... Sonrada ağlıyoruz ülke olarak; istihdamda sıkıntı var, niye kalifiye turist gelmiyor? Diye... :S Gülermisin ağlarmısın... İşte hendek, işte deve...
Saygılarımla...