Malkarada eniştem arıcılık işi ile uğraşıyor 50 ye yakın kovanı var fakat ürettiği balları yine aynı bölgede pazarlıyor daha fazla üretip satamazmısın dediğimde birkaç sorundan bahsetti size yardımı olur düşüncesi ile yazayım dedim.
-Bal fabrikaları artık eskisi kadar bal almıyor genelde suni bal üretimine geçmişler tat ve görünüm olarakta naturel ballardan fazla bir farkı yok.
-Arılar son yıllarda çok fire verir oldu toplu şekilde ölüyorlar ve sebebini kimse bilmiyor her sezon yeni arı grupları almak zorunda kalıyorum buda maliyeti aşırı derecede arttırıyor.
Kendi gözlemlerim ise şu şekilde.
Balın ticari değeri olabilmesi için özellikli olması gerekir Mesela anzer balı buna örnek az üretiliyor ve değerli.
Üretildiği bölgeye bakıldığında çiçek çeşitliliği olarak türkiyenin en zengin potansiyelinin olduğu bir yer buda balın kalitesi için kovanların koyulacağı yerin önemini işaret ediyor.
Arı ölümlerinede şu şekilde yorum getirdim kendi çapımda.
Eniştemin kovanlarının bulunduğu yer köy içi arılar heryerde ve çiçek haricinde ilgisiz yerlerede konmaktalar bana göre çevreye yayılmış çeşitli zehir, kimyasal gübre vs. suni maddeler bu hayvanları zehirliyor belkide farklı bir çevresel faktör var.
Kovanları yerleştirmek için mantıklı olan yerleşim brimlerine mümkün olduğu kadar uzak direkt kuvvetli rüzgar almayan bol çiçekli bir yer olmalı diye düşünüyorum.
Not: yukarıda yazdıklarım kendi gözlemlerim ve amatör yorumlarımdır teknik olarak bu işle ilgili bir bilgi birikimine sahip değilim.
.