guiza,ben Almanyada yasiyorum.onun icin ilk önce su Almanya olayini anlatayim,orada söylediklerinde yanlis bilgilendirme var. "türkler patron almanlar işçi oldu. oradaki paramızı buraya getirsek alman ekonomisi biter"hayir böyle bir sey yoktur.evet calisip cabalayip cok iyi yerlere gelenler var,ama bunlarin sayisi cok degil, biraz abarti var.Patron olanlar kendi isinin patronu,dönerci,bakkal,kücük isletmeler, taseron firmalar gibi ve bir kac tanede Türkiye sartlarina göre büyük diyebilecegimiz Sahin Holding Öger Türk gibi firmalar,sanildigi gibide vatandasin cok parasi yoktur ve buradaki vatandasin sikintilari cok büyüktür,rahatlikla da sunu söyleyebilirim ki,buradaki Türklerin en az 70 % `i Türkiyeye hemen dönme arzusunda,ama orada daha kötü hayat sartlarina düsmemek icin gitmiyorlar.
Eger Dünyadaki gelismeleri takip edebiliyorsan,sende fark etmissindir ki yükselen ekonomiler daha cok Asya ülkeleri, Latin Amerika ve birkisim Afrika Ülkeleri.Burada bize yakin olan Asya Ülkeleridir,evet su an kriz oradada var ve asya Ülkeleride cok etkilendi,ama tekrar cok cabuk toparlanacaklar.
Ben sana somut olarak Kazakistani örnek vermek istiyorum,cünkü orada iki yil kadar Almanyadan oraya araba ikinci el araba satisi ve son 6 ayindada hafriyat isi yaptim,sürekli orada kalmadim ama sikca gidip geldim. Bildiginiz gibi Kazakistan gelismekte olan bir ülke,bu yil haric her yil en az 9 % bir büyüme sagladi,toplam nufus 16 milyon kadardir,yanilmiyorsam 45 % Kazak,30 % Rus ve kalanida Tatarlar,Almanlar,Ukraynalilar,Özbekler ve diger uyruktan milletler olusturmaktadir.
Kazakistan 20 yil gecmise sahip genc bir Ülkedir ve hedefi de bati normlarini yakalamak,Türkiyenin 3,5 kati büyüklügündedir,ülkenin ana gelir kaynaklari Petrol ve Gaz satisindandir,cok büyük maden rezervlerine sahiptir ve büyük bir coguna hala hic dokunulmamistir.
Neden Kazakistan? Kazakistan Asyanin ortasinda yer Almaktadir,bir cok Asya Ülkesine komsudur,iyi bir is iliskileri ve ortak politikalari vardir. Rusya ile cok iyi isbirligi gözetmekte,politikalarini Rusya cizgisinde ve Rusya ile dayanisma icinde hazirlamaktadir.Bütün komsu ülkeler ile gümrüksüz bir ticaret yapmaktadir,yani burada üreteceginiz bir mali gümrüksüz olarak bir Rusyaya,bir Ukraynaya,Belarusa,Özbekistana,Kirgisiztana,Türkmenistana satbiliyorsunuz.
Kazakistanda ekonomisi bugün itibari ile hala kendi üretimine dayanmamaktadir,hemen hemen bütün tüketim ve yatirim araclarini ithal etmektedir.
daha acik bir ifade ile HER ALANDA YATIRIMA ACIK bir Ülkedir.Orada üreteceginiz her seyin rekabetsiz yada cok az rakipli bir pazari vardir.
yatiriminiz size en kisa zamanda hemen geri dönecektir.
Bana sen nicin yapamadin diye sorarsan,cevaplayim,ben is makinalarini alirken bir kismini ödedim ve bir kisminida ipotek yaptirdim,islerimiz bir süre mükemmel denecek düzeyde cok iyi gitti, banka krizleri Kazakistanda insaat sektörünü bicak gibi kesti ve bizde is yapamadik. Insaat sektörünün durmasi bizide cok etkiledi. AMA insaat sektörü degilde üretim sektöründe bir faaliyette olsaydik bugünkü kriz hic etkilemezdi.
Eger bir üretime yönelik yada ithalat ihracat üzerine bir is yapmak istersen Kazakistani hic düsünmeden tavsiye edebilirim.
Kazakistaninda Dünyanin bütün Ülkelerinde oldugu gibi riskli yönleri vardir,batidaki ticari mantelite hala oturmamis ama hizla bu acigi kapatiyorlar,bizim Türkiyemizde ve diger bir cok ülkede de oldugu gibi is ortakligi yada ortak calisma zihniyeti oturmamistir,ise baslamadan önce cok iyi bir ön fizibilite calismasi yapmak gerekmektedir.
Saglam bir alt yapi ve sermaye ile,drüst inancli güvenilir bir kisilikle ve kendin isinin basinda olmak kaydi ile baska bir ülkede 10 yilda gelebilecegin konuma 1 yil icinde gelmek hicde zor olmayacaktir.
Size bir kisim insanlar Kazaklarin Türkleri sevmedigini söyleyeceklerdir,siz hic kulak asmayin onlara.Evet bir takim münferit olaylar olmustur,bizm insanlarimiza hak edenlerin yaninda hak etmeyenlerde zarar görmüstür,kötü bir intiba uyanmistir,ama unutmamak gerekir ki her olayin iki yüzü vardir,burada herseyden önce sucu kendimizde aramak gerekmektedir ve ona göre davranmak gerekmektedir.
Hic unutmamak gerekir ki eger bir baska ülkedeyseniz onlarin örf ve adetlerini muhakkak göz önünde bulundurmak ve saygi göstermek gerekmektedir.
Su an yatirim icin en iyi zaman oldugunu düsünüyorum,unutma ki krizleri firsatlara cevirmek bizim halkimizin icinde vardir.
Riske girmeden basari da gelmez....