Merhaba
Yaklasik 10 yildir Endonezya'da yasiyorum. Endonezya ile ticaret yapmak isteyenlere yardimda bulunabilirim. Buranin dilini ve insanini iyi biliyorum. Ayrica tatil amacli gelmek isteyenlerede yardimci olabilirim. 2014 yilinda burada yazdigim yazi sayesinde cok kisiyle tanistim ve birkaciyla hala ticaretimiz surmektedir.
Cogu Turk is adami Endonezya'dan A4 kagit almak istiyor. Bilginiz olsun diye soyluyorum; kagitin Endonezya'dan alinmasi cok zordur. Sebebi ise A4 kagidi; 30 yil once %70'i agac olan ve yesil elmas diye adlandirilan Endonezya'da su an sadece %30 orman kalmistir. Bu yuzden devlet kagit fiyatlarini artirmistir ayrica burada APP(Asia Pulp Paper) sirketi var. A4 kagiti ureten fabrikalarin %80'i bu adamlarin elinde ve bunlarda fiyatla oynuyor.
Ek bir bilgi; cogu kisi Endonezya ile ticaretin tehlikeli oldugunu soyluyor. Eger siz kiminle calisacaginizi bilirseniz hic bir tehlike yoktur. Bazi internet sayfalarinda cok dusuk fiyatlari gorup onlara aldanmayiniz. Pazari bilen kisi o fiyata o urunun alinamayacagini bilir zaten. Mesela A4 kagidi internet sayfasinda $1 ama gercek fiyati en az alim cok olursa $2.4-$2.5 Endonezya'nin kagittaki fiyati budur. Bunun altindakilerin hepsi dolandiricidir. Dedigim gibi pazari bilen kim dolandirici kim degil cok iyi bilir. Turk is adamlari Endonezya'ya guvenmiyor ama Endonezler'de Turk Sirketlerine guvenmiyor artik. Bir fabrikadan CIF fiyat almak cok zor cunku daha onceden birkac Turk sirketi sahte LC kullanarak Endonezleri dolandirmis bu da Turkiye'nin kara listeye girmesine sebep olmustur. Cogu ticarette FOB odeme sekli teklif edilmektedir. %40 - %60 veya %50 - %50.
Endonezya'ya ile ticaret yapmak isteyenlere ticari asistanlik, tercumanlik yapilir. ihtiyaci olmayanlara ise umarim aciklamalarim yardimci olur. Sormak istediginiz birsey olursa mail adresim:
gkilic52@gmail.com