| Alıntı Yapılan Metin: |
Yazıyı gönderen - emrenazli Beyefendi hayırlı günler. Ben de Bursada ikamet ediyorum ve 25 seneyi aşkın süredir çocuk giyim mağazası işletiyoruz. Çok şükür başarılı bi firmayız ancak bu başarıyı artık e-ticaretle yurt içi ve yurtdışı her yere taşımak istiyoruz. Ben bu internetten satış işinden gerçekten hiç anlamıyorum. Bu işi öğrenmeye nasıl başlayabilirim? Youtube da dopigo gibi firmaların videoları var o video ları izleyerek bişiyler öğrenmeye çalışıyorum lakin sanırım yeterli olmayacak.
Bu işten iyi anlayan bi adama cüzi maaş+ iyi bi %prim verip facebook instagram e-ticaret sitesi gittigidiyor hepsiburada vs. hepsini kontrol ettirmek istiyorum. Bu ilk kurulumu göğüsleyecek adama da hakkını fazla fazla vermek istiyorum. Bu şekilde bir başlangıç sizce mantıklı mı? Zira ben bu işle uğraşamam zaten oldukça yoğunum. Ancak aklıma bir çok soru geliyor... 1)Bu işi öğrenmek için önerebileceğiniz kitap dergi ücretli ya da ücretsiz online eğitim var mı? Varsa bilgilendirebilir misiniz? 2)Bütün işi kuran adam bi sebepten bana/çalışma arkadaşlarına vs kızdı işten çıktı . Çıkarken o güne kadarki emeğin hepsini silebilir mi ? Siteyi çökertebilir mi? 3)Bu işe başlangıç aşamasında ortalama ne kadar bi mebla yatırmam gerekiyor? 20bin ? 30bin ? 50 bin? veya daha mı fazla ? Mazur görün gerçekten hiç bilmiyorum. 4)Ürünlerimizin resimlerini çekmek için profesyonel fotoğraf makinesi ve stüdyo tarzı bi ortam oluşturmam gerekli mi? 5)Gittigidiyor.com hepsiburada gibi pazaryerlerinin komisyon oranları anormal derecede yüksek benim sektörümde cirodan %20 alıyor direk olarak. Bunun daha kargosu listeleme ücreti vs. si var ki para kazanmak oldukça zorlaşıyor . Bu yerleri kendi websiteme(yanlış anlaşılmasın şu an websitem falan yok) müşteri çekebilmek için kullanmayı düşünüyorum. Ürün gönderdiğim zaman içine sitemin adının bulunduğu bi kart yazıp gittigidiyorda ürün sattığım o müşteriyi kendi siteme kazandırmayı planlıyorum. Bu düşüncem doğru mu ya da atladığım yerler var mı? 6)Benim avantajım zaten kurulu bi fiziksel mağazam var ve işlerimiz iyi . Yani zaten başarılı olan bi sistemi internete aktarmak istiyorum 25 senelik tecrübemizle en büyük firmalarla dahi fiyat/kalite dengesinde rahatlıkla aşık atabileceğimizi söyleyebilirim. Ürünler konusunda içim rahat çok şükür. 7)Mağazamın üst katında yaklaşık 15 m2 bi oda var bu işi ***ürmek için yeterli olur mu?
Bu gibi daha 10 larca soru ben ve benim gibi tüm girişimcilerin aklında vardır eminim. Şu an başlama konusunda tereddütlüyüm kafamda çok soru işareti var eğer niyetlenirsem yaza doğru başlayabilirim sanırım. Başlayacak olursam da sizin eğitiminizi de inşaAllah satın almak isterim. Bence sizin gibi profesyonel birinin bu işi yapması bizler için büyük bi kazanım olur.
Daha fazla uzatmayayım . Aklımdaki soruları yanıtlarsanız çok memnun olurum . İlginize çok teşekkür ederim...
|
Merhabalar, sorularınız için teşekkürler.
Bu işin nasıl yapıldığını bilen kalifiyedeki bir insanın kargolarla, müşterilerden gelecek sorularla ilgilenmesi pek olası değil. Hakkını fazla fazla vermek yerine dışarıdan bu iş için danışmanlık alıp, içeride de düşük maaşlı bir personel ile operasyon takibini gerçekleştirmek en akıllıcası olacaktır. E-ticaret'i çok iyi bilip maaşlı çalışmak isteyen insanı işe almayın derim zaten.
Sorularınıza gelecek olursak;
1)Bu işi öğrenmek için önerebileceğiniz kitap dergi ücretli ya da ücretsiz online eğitim var mı? Varsa bilgilendirebilir misiniz?
Türkiye'deki birçok eğitimi inceledim, Herhangi birini deneyebilirsiniz ya da hiçbirine gerek yok. Çünkü hepsi hemen hemen aynı şeyleri anlatıyor. Konu başlıklarını google'da aratsanız Türkiye'deki eğitimlerde anlatılanlardan daha fazlasını öğrenirsiniz muhtemelen. Ama bence doğrusu sizin bu işi öğrenmeniz değil, bu işi bilen biriyle e-ticaret'e girip yatırımcı pozisyonunda olmanız. Tabii ki dolandırılmayacak kadar bilmeniz gerekiyor ancak daha fazlası sizin farklı yerlerden kazanacağınız paralara engel olacak bir zaman kaybı olur.
2)Bütün işi kuran adam bi sebepten bana/çalışma arkadaşlarına vs kızdı işten çıktı . Çıkarken o güne kadarki emeğin hepsini silebilir mi ? Siteyi çökertebilir mi?
Bu ihtimal her zaman var ama çalışma öncesi imzalayacağınız avukat onaylı bir sözleşme ve orta yol bulmaya çalışarak bu ihtimali en aza indirmeye çalışın. Ve site bu işin en küçük kısmı. Silse bile siteyi yedekten geri getirirsiniz, 2-3 gün içinde bu kaybı telafi edebilirsiniz. Önemli olan doğru müşterileri siteye çekmek ve satın almalarını sağlayacak bir strateji sahibi olmak.
3)Bu işe başlangıç aşamasında ortalama ne kadar bi mebla yatırmam gerekiyor? 20bin ? 30bin ? 50 bin? veya daha mı fazla ? Mazur görün gerçekten hiç bilmiyorum.
Bir önceki mesajımda da bu soruya cevap verdim, onu da okuyun lütfen. Bu tamamen belirli bir fizibilite çalışmasından sonra ortaya çıkacak bir rakam. 500 lira ya da 500.000 lira olabilir.
4)Ürünlerimizin resimlerini çekmek için profesyonel fotoğraf makinesi ve stüdyo tarzı bi ortam oluşturmam gerekli mi?
İnternette bir ürünü sattıran en önemli özelliklerden biri fotoğraflar. Stüdyo kurmanıza gerek olmayabilir ama güzel fotoğraflar şart. Vişne caddesinde kıyafet çekimi için özel bir stüdyo kurmuş bir firma biliyorum, artık belli bir ücret karşılığında dışarıya da fotoğraf çekimi yapıyorlardı sanırım. Görseller çok çok önemli, ama tutup tutmayacağını bilmediğiniz bir iş için stüdyo kurmaktansa ilk 100 ürünün fotoğraflarını dışarıya çektirip hemen başlamak daha mantıklı.
5)Gittigidiyor.com hepsiburada gibi pazaryerlerinin komisyon oranları anormal derecede yüksek benim sektörümde cirodan %20 alıyor direk olarak. Bunun daha kargosu listeleme ücreti vs. si var ki para kazanmak oldukça zorlaşıyor . Bu yerleri kendi websiteme(yanlış anlaşılmasın şu an websitem falan yok) müşteri çekebilmek için kullanmayı düşünüyorum. Ürün gönderdiğim zaman içine sitemin adının bulunduğu bi kart yazıp gittigidiyorda ürün sattığım o müşteriyi kendi siteme kazandırmayı planlıyorum. Bu düşüncem doğru mu ya da atladığım yerler var mı?
Pazaryerleri genelde bu tarz hareketleri tespit ettiğinde üyelik iptali yapabiliyorlar. Ancak yine de müşteri çekmek için kullanabileceğiniz 100 farklı yoldan sadece 1 tanesi bu olabilir. Müşterileri sitenize çekmenin başka yollarını da bulmalısınız. Instagram fenomenleri ile çalışmalar, yeni doğan çocuğu olan anneleri hedefleyen reklamlar vb.
6)Benim avantajım zaten kurulu bi fiziksel mağazam var ve işlerimiz iyi . Yani zaten başarılı olan bi sistemi internete aktarmak istiyorum 25 senelik tecrübemizle en büyük firmalarla dahi fiyat/kalite dengesinde rahatlıkla aşık atabileceğimizi söyleyebilirim. Ürünler konusunda içim rahat çok şükür.
E-ticaret için en uygun adaysınız. Kaybedecek neredeyse hiçbir şeyiniz yok ve stok ile kargo ile ilgilenecek çalışanlarınız mevcut. Doğru yoldasınız ^^
7) Mağazamın üst katında yaklaşık 15 m2 bi oda var bu işi ***ürmek için yeterli olur mu?
Bir masa ve bir de bilgisayar olursa fazlasıyla yeterli : )