| Alıntı Yapılan Metin: |
Yazıyı gönderen - vokri peki değerli arkadaşlar ben başka yerden bir soru sorayım. bugün elimde 100.000 TL para var. Ben bu parayla ev almak istersem 100 bin de kredi çekmem gerekiyor ve malum kredi faizleri uçmuş durumda. Peki ben 100 bin liraya bir arsa alsam ve o 10 sene boyunca kirada otursam arsada imar geçme durumu olsa ve bir müteahhitle anlaşsam yarı yarıya bina yapılsa daha mı mantıklı olur yoksa 10 seneye kim öle kim kala git daire al mı dersiniz.
|
yıllar önce kabaca bir hesap yapmıştım.
o zamanlar konut kredi faizleri 1,05 falandı.
iki seçenek var. ya maaşımdan her ay 1.000 TL ayıracağım. bunun 500'ü ile kira ödeyip kalanı da bankada cariz faiz oranından mevduat yapacağım. her ay gelen faizi de o ayki maaştan gelen kısımla birlikte toplam paraya ekleyeceğim.
diğer seçenek ise ev alıp her ay 1.000 TL konut kredisi taksitini ödemek.
bu iki seçenekten birincide kiraya verilen para, ikincisinde ise faize verilen para boşa verilmiş denebilir.
ama yaklaşık olarak 10 yılda ödenen kira ile, 10 yılda ödenen faiz birbirine oldukça yakın çıkıyordu.
yani evin fiyatının artmayacağını düşünen biri için ya da parasını bu fiyat artışına oranla daha verimli şekilde değerlendirebilecek biri için kredi ile ev almak çok mantıklı görünmüyordu.
Size tavsiyem fiyatlar henüz dibe oturmadı istanbul için özellikle. paranızı değerlendirmeye bakın. belki 100 bin kredi çekmeden de ev alabilir duruma gelirsiniz.
ve kredi ile ev almak için en ideal zaman fiyatların dibi bulduğu ama faizlerin henüz düşmeye başlamadığı zamandır.
dip fiyattan evi alırsın. faiz yüksektir ama düştükçe de yapılandırıp kar edersin.
ama bizde henüz o zamana çok var.