| Alıntı Yapılan Metin: |
- Arsa yada ev alsam inşaat sektörü yavaş yavaş bitiyor ve arsaların evlerin değerleri düşüyor, kira gelirleri de düşüyor.
|
Zaten dünyaya gök taşı çarpacakmış bir cisim yaklaşıyormuş . . . Yani arsalar evler değerlense de fark etmez, son aynı !
| Alıntı Yapılan Metin: |
Mesela farz edelim 100 bin t param var, bunu %25 faiz veren bir bankaya yatırsam sene sonu vergisi + banka kesintisi + enfalasyon ile birlikte ne kadar kazanç elde ederim. Yani bana dedikleri en fazla %3 kar edersin senelik, bu doğru mu ? |
Faizin yüzde kaç olduğu fark etmez hocam.
Hatta faiz ne kadar düşükse daha fazla kazanacaksın demektir pratik şartlarda ( buna "reelde" de diyorlar) .
Çünkü faizin düşük bir rakam olduğu ülkede her şey yolunda istikrar var demektir. Eşyaların fiyatı artmıyor yerinde duruyor demektir. Bankanın vereceği yüzde düşükte olsa bir artış sağlayacak demektir. Ama yüzde yüksek ise 25 30 gibi bir rakamsa istikrar sallantıda demektir. Banka sana bir şey verse de her an eriyip gidebilir riski çok fazladır.
Bir banka dünyanın hiç bir yerinde mucizevi kazançlar vaad etmez. Piyasa enslasyon neyse ona göre bir faiz verir. %1 de olsa % 25 de olsa kazanacağın para ülke şartlarına göre aynı olur. Tek farkı % 25 in kazancı % 1 in kazancına göre daha fazla risk altındadır.
Şöyle düşünülebilir ;
Faizin % 1 olduğu bir ülkede başım ağrımasın para değerini korusun ben de korkarak yaşamayayım banka paramı korusun gözetsin düşüncesi ile bankaya yıllık faize para yatırılabilir. Uzamaz kısalmaz ama değer yerinde korunur. Sessiz sakin mutlu huzurlu....
Faizin % 25 ve üzerinde olduğu bir ülkede mantıksız bir durum var demektir. Bir yılın içinde 100 lira 125 lira olmamalıdır. Değerin dörtte biri bir artış nasıl sağlanabilir ? Demek ki değerin dörtte biri büyüklüğünde kayıplar da olacak demektir. Kayıp Değerin yarısı da olabilecek demektir. Dörtte bir yani % 25 büyük rakam yıl içinde iki taş yerinden oynar % 50 de olur.
Vel hasıl para kazansın diye banka yıllık faizine yatırılmaz ama faiz % 25 ise kattiyen yatırılmaz . . .
Arsanın değer kaybedip kiraların düştüğü faizin % 25 olduğu bir yerde görülmez mantık dışıdır. Maymunlar ormanda bağrışmak yerine bale yapmaya başladığında olabilir.
Altın alınabilir. En az riskle garantili kazanacak değerdir. Dövizle oynanabilir riski vardır. Delinin ne yapacağı belli olmaz kazandırır da kaybettirir de. Ama kazandırdığında iyi kazandırır.
Arsadan para takip ederek bilerek fazladan bilgiye sahip olarak mümkündür. Arsa durduk yere kazandırmaz. İş şansa kalır.
Ama güzel yazıydı okudum neşelendim.
Diğer bir alternatif te ;
Ömür kısa yemeyeceksek neden kazandık olabilir. 3-4 yıl felekten gün çalınıp sonra yata gidilebilir.
Yurt dışında ev alınabilir.
Sağlıcakla inşallah...