Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Merkezde Bir Dükkanda Üretim Yapılır Mı?

BaşlatanaOktemerTarih07/11/2017 14:49:55Yorum32

İlk mesaj
Merhaba arkadaşlar.

Karton bardak işine girmeyi düşünüyorum. Merkezde bir 60 m2lik dükkanda üretim izni çıkar mı acaba? 5 katlı binanin en altında bir dükkan. Ürün akışı olacağı için depo alanına ihtiyacım yok. Sadece merkezi bi yer olmasını istiyorum. Bunun için nereden bilgi ve izin alabilirim?

Yerleşim Türkiye / EskişehirMeslek Satış / Pazarlama
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
32 yorum
Üretim hedefliysen merkezi bir yer konusuna takılmaman gerek satış noktasına odaklanman daha doğru olacaktır.
Satış ile ilgili Ofis, showroom v.s. yapacaksan o konuda merkezi hedeflemen daha doğru olur gibi geliyor bana.
Neticede karton bardak gibi bir üretim biri gelsin 50-100 tane alsın mantığı ile yapılmaz.
Bu sebeple merkezdeki bir yer için harcayacağın para ve emeği pazarlama ve satış geliştirmeye harcamak daha akıllıca.
Tablo Uzmanından Alınır!
Türkiye'nin tablocusu: www.tablom.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Sanatçy
il/ilçe tarıma giderek gerekli bütün bilgileri alabilirsiniz.Forum nezninde de sizden özel bir ricamız olsun.Forumda bir sürü arkadaşımız karton bardak üretimi yapmak istiyor ve güncel bilgilere sahip değiller.Naçizane ben de bu işin toptancısı olarak size sorular yazsam siz de cevaplarsanız,bu işe meraklı arkadaşlara yrdımcı olmuş oluruz.Sizin için de uygun mudur?

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Kamu sektörü

Cevaplarınız için teşekkürler, öncelikle;

tablom; makine biraz gürültülü, merkezde üretim yapabilirmiyim onun için sormuştum. yoksa aylık 150 kolinin yeri hazır. sektördeyim. verdiğin bilgiler için tekrardan teşekkürler.

theyearsflewby; en kısa sürede il tarıma gidip öğreneceğim. elimden geldiğine, araştırıp bulduğum bilgileri sizlerle paylaşmayı tabiki isterim. nasıl uygun görürseniz başlayabiliriz.

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Saty? / Pazarlama
Teşekkür ederiz.Forumda ne yazık ki bu konuda güncel bilgi yok,eski konularda da çok yanlış bilgiler var.Biraz uzun olacak,şimdiden teşekkürler.

1.Makinenin markası ve menşei nedir?
2.Makine sıfır mı,ikinci el mi ve ücreti nedir?
3.Kesim ve baskı makinesi de var mı?Yoksa hammaddeyi hangi firmadan kaç dolara( dahil) alacaksınız?
4.Makinede hangi kalıplar var?(Kaç oz üreteceksiniz)
5.Tek bir makineyle dakikada/saatte/günlük/aylık kaç adet bardak üretmeyi düşünüyorsunuz?
6.Koli ve naylon masrafı nedir?
7.Kaç işçi çalıştıracaksınız?
8.Tek makinenin aylık elektrik gideri ne olur?
9.3000li koliyi baz alırsak,ortalama bir koliden tüm masrafları çıkarınca (Muhasebe,fireler,elektrik,kira,işçi,nakliye.arıza...)ne kadar kar etmeyi planlıyorsunuz?

Olabildiğince detaylı sormaya çalıştım.Siz de eğer madde madde cevaplayabilirseniz bence bu işi düşünen arkadaşlara çok yardımcı olacaktır.

Dilim döndüğünce, üretim yapanlardan ve internetten toparlayabildiğim bilgilerle birşeyler yazmaya çalışacağım. Yanlışım olabilir, üretim yapan arkadaşlar düzeltirse sevinirim.

1- Makine yerli üretim düşünüyorum. Sağlam olarak gördüğüm 2-3 firma var şu anda. Marka vermek istemiyorum, işe yönelen olur memnun kalmaz, sorumluluk bende kalmasın. Yabancı menşeili (kore,çin vb.) makineler çok sorun çıkarıyor ve usta masrafı çok oluyor diye bilgi edindim. Doğru-yanlış bilemem ama yerli taraftarıyım.

2- Sıfıra gücü yetene sıfır, ikinci ele gücü yetene ikinci el.(İşi anlayanla birlikte, temiz makine olmak şartıyla 2.el tabiki) Ben sıfır düşünüyorum. 13.000 $'a bir makine var aklımda. İkinci elleride ortalama 25.000 TL'den başlıyor temizi.

3- Kesim ve baskı makinesi düşünmüyorum, sebebide gücüm yetmeyeceğidir. Hammadde ve baskı hizmeti sağlayan firmalar mevcut. Hammadde görüşmesi yaptığım firmalar içinde en düşük aldığım ücret ton için 1250 $ + KDV. Bu sadece yan kağıdı için. Taban kağıdıda aynı fiyatta. 1 Ton yan kağıda ortalama 180-200 kg taban kağıdı gitmekte. Ama bu fiyata kalite tartışılır. 1 ton kağıttan ortalama 90-95 koli arası bardak çıkmakta diye bilgi aldım. 1 ton üzerinden hesap yaparsak 1770 $ KDV DAHİL hammadde masrafı en düşük. (Koli olarak düşünürsek 18,60 - 19,70 $ arası)

4- Bunu yazmanız iyi oldu, ayarını hiç konuşmadım çünkü firmalarla. Ben 7oz üreteceğim. Ama detaylı bilgi almakta fayda var.

5- Dakikada 60 basan makine almayı düşünüyorum. Kabataslak hesapla 1 saatte 3600 bardak. Günde minimum 10 saat makineyi çalıştırmayı düşünüyorum. 36000 bardak yapar. Bu da 12 koli/gün demek. Ayda 312 koli bardak. 300 üretsem yeterli benim için ilk başta. (Aylık üretimde arıza olmadığını varsayıyorum)

6- Koli ve naylon masrafını 100 koli için 250-300 TL arası bir ücret diye bilgi aldım 2-3 firmadan. Naylonun kilosu 8-9 TL+KDV dediler. Kutuda anlaştığın firmaya göre kalitesi değişir tabiki.

7- Kendim tek çalışacağım. İleriye yönelik makine durmaması için 2.vardiya için çevremden biri alabilirim.

8- Günlük 12 saat çalıştığını varsaydığımızda 250-350 TL arası bir elektrik gideri olduğu bilgisini aldım. Genel elektrik kullanımı dahil. (Aydınlatma, pc vs.vs.)

9- Bu giderler firmadan firmaya değişkenlik gösteriyor. Bulunduğum piyasada toptan 90 TL + KDV'ye satılıyor. Tahmini üretim hammaddesi 65-70 TL arası tutuyor (hariç) Benim hesaplarıma göre kendimce 20-25 TL arası bir ücret bırakıyor kolide. 300 kolide: 6000-7500 TL arası bir kar demek. İster 500 TL'lik dükkan tutarsın ister 5.000 TL. Masraf kişiden kişiye değişir. Bir gün yemek yer diğer gün yemez, bir gün kebap yer diğer gün tantuni. Bu giderleri hesaplamak zor. Tamamen şahsi bir durum. Uzun lafın kısası kolide 20 TL kar düşünebilirsiniz. 2.vardiyayı yaptığınız takdirde +8 saat olsa aylık 250 koli fazla olur, 5000 TL ilave para demek. 2500 TL çalışan masrafı olsa 2500 de ordan kalır.

Olabildiğince, dilim döndüğünce yazmaya çalıştım. Eksiğim, yanlışım olabilir. Düzeltilirse sevinirim. Yanlış bilgilendirilmişte olabilirim ilgili firmalardan, aydınlatabilirsiniz. Yazımda hatam olduysa kusura bakmayın, herkese iyi forumlar.

Emek verip tek tek cevaplamışınız.Ben gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ediyorum.Üretime başladığınızda da buraya yazmayı ihmal etmeyin.

İnşallah kısa zamanda faaliyete geçeceğim. Bilgileri detaylı toplayınca tabi ki :)

Bence 90 tl dediğiniz fiyatı iyi araştırın malum rekabet çok piyasada o yüzden kendinizi garantiye alın derim bi ara bende düşünmüştüm umarım kazançlı olur sizin için
Bizimlede üretime geçince zorluklarını ve güzel yanlarını paylaşırsanız mutlu oluruz...

Yerleşim Türkiye / MalatyaMeslek Mühendis
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - beyda44
Bence 90 tl dediğiniz fiyatı iyi araştırın malum rekabet çok piyasada o yüzden kendinizi garantiye alın derim bi ara bende düşünmüştüm umarım kazançlı olur sizin için
Bizimlede üretime geçince zorluklarını ve güzel yanlarını paylaşırsanız mutlu oluruz...

Dün zam geldi, 93+KDV dedi bize temin eden firma. Ben üretime geçtigimde belli bir süre kârı düşük tutacağım illa ki. 88 90 bandında vermeyi düşünüyorum.

Konuyu aktif tutmaya çalışacağım, güzel dilekleriniz için teşekkürler

Anladığım kadarıyla şu an satışını yapıyorsunuz bu ürünün...

Yerleşim Türkiye / MalatyaMeslek Mühendis
Arkadaşlar karton bardak makinaları ile ilgili çok soru geliyor, ben güncel bir konu başlattım bununla ilgili, http://www.koniks.com/topic.asp?TOPIC_ID=103300 sormak istediklerinizi bana sorabilirsiniz elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım, biz yerli karton bardak makinası üretimi yapıyoruz, www.ymcup.blogspot.com.tr sitemizde videolara ve görsellere bakabilirsiniz, detaylı bilgi için bana mail atabilirsiniz, ymcup.imdat@gmail.com (imdat@ymcup.com.tr) her konuda size yardımcı olabilirim.

piyasada hangi makinalar var?, çin makinasıyla işe başlamak doğru mu? kore makinalarında en iyisi hangisi? kağıt nereden bulunur? vs.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - aOktemer

1- Makine yerli üretim düşünüyorum. Sağlam olarak gördüğüm 2-3 firma var şu anda.

2- Sıfıra gücü yetene sıfır, ikinci ele gücü yetene ikinci el.(İşi anlayanla birlikte, temiz makine olmak şartıyla 2.el tabiki) Ben sıfır düşünüyorum. 13.000 $'a bir makine var aklımda.

aOktemer, selamlar, ymcup dışında hangi yerli firmalar var, bana buradan yada özelden yazar mısınız? bana bu zamana kadar 1 firma ismi verdiler araştırdım çinden getiriyor, 13.000 usd ye yerli üretim makina olmaz.

1 makina için 60 m2 bir alan yeterli, evinin bodrumunda bu işe başlayan çok arkadaş var, makina gürültülü değil, sorun çıkarmaz o anlamda, bu tip makinalarda kompresör gerekmez kendi havasını kendi üretir, tablom un dediği gibi satış ve pazarlamaya ağırlık vermek gerekir, merkezde olması şart değil.

bu arada istanbul ikitelli de baskı kesim makinaları ile fason hizmeti vermeye başladık, 1 ton kesim ücreti 500 tl dir, özel baskı, renkler fiyatı değiştirir, ilgilenen varsa özel mesaj atabilir.

Şu an aklıma gelen TopçuGrup(Tekirdağ) kendi imal ediyor makineyi, yanlış biliyorda olabilirim. 12-12.5 bin $ seviyesinde makine.

Yorumunuz için teşekkürler, ses durumu düşündürüyordu biraz. Araştırmaya devam edeceğim.

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - beyda44
Anladığım kadarıyla şu an satışını yapıyorsunuz bu ürünün...

endüstriyel temizlik ürünleri sektöründe çalışanım, karton bardakta satış kalemimiz olan bir ürün. o yüzden.

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - aOktemer
Şu an aklıma gelen TopçuGrup(Tekirdağ) kendi imal ediyor makineyi, yanlış biliyorda olabilirim. 12-12.5 bin $ seviyesinde makine.

Yorumunuz için teşekkürler, ses durumu düşündürüyordu biraz. Araştırmaya devam edeceğim.

evet ilanlarını gördüm ama yerli üretim yazmamış.

3- Kesim ve baskı makinesi düşünmüyorum, sebebide gücüm yetmeyeceğidir. Hammadde ve baskı hizmeti sağlayan firmalar mevcut. Hammadde görüşmesi yaptığım firmalar içinde en düşük aldığım ücret ton için 1250 $ + KDV. Bu sadece yan kağıdı için. Taban kağıdıda aynı fiyatta. 1 Ton yan kağıda ortalama 180-200 kg taban kağıdı gitmekte. Ama bu fiyata kalite tartışılır. 1 ton kağıttan ortalama 90-95 koli arası bardak çıkmakta diye bilgi aldım. 1 ton üzerinden hesap yaparsak 1770 $ KDV DAHİL hammadde masrafı en düşük. (Koli olarak düşünürsek 18,60 - 19,70 $ arası)

5- Dakikada 60 basan makine almayı düşünüyorum. Kabataslak hesapla 1 saatte 3600 bardak. Günde minimum 10 saat makineyi çalıştırmayı düşünüyorum. 36000 bardak yapar. Bu da 12 koli/gün demek. Ayda 312 koli bardak. 300 üretsem yeterli benim için ilk başta. (Aylık üretimde arıza olmadığını varsayıyorum)

1 bardak 5 gram olsa 1 ton malzeme ile 200 bin bardak üretirsiniz.
ayda 300 koli hedefliyorsunuz. bu da 900 bin bardak demek.
900 bin bardak içinde 4.5 ton kağıda ihtiyacınız olacak.
1770 $ x 4.5 = 7965 $ o da eşittir yaklaşık 30.800 Tl.
1 bardak maliyetiniz 30800 / 900000 = 0.034 krş.
0.034 x 3000 = 102 Tl ( 1 koli maliyetiniz )
bu sadece hammadde maliyetiniz.
sizin bulduğunuz rakamla benim ki çok farklı. gözden kaçırdığım ne olabilir ???

Yerleşim Türkiye / Bilecik
1 ton kağıda, 250 kg dip kağıdı gider, 1 ton 250 kg kağıttan ortalama (6.7 Oz) (185+18 gram) yaklaşık 265 bin adet bardak elde edersiniz.

1250 kg kağıttan 265 bin adet çıkıyorsa
1000 kg da 212 bin adet çıkar.
900 bin bardak içinde 4.250 kg kağıt ihtiyacı olacak.
bu da koli maliyetini 96 tl ye indirir.
7 oz bir bardak kaç gram geliyor ( bitmiş halde )
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - imdatbesikci
1 ton kağıda, 250 kg dip kağıdı gider, 1 ton 250 kg kağıttan ortalama (6.7 Oz) (185+18 gram) yaklaşık 265 bin adet bardak elde edersiniz.

1250 kg dan 265 bin üretiliyorsa
1000 kg dan 212 bin üretim çıkar
900 binlik üretim için 4250 kg karton gerekli
bu da koli maliyetini 96 tl ye çeker. konuyu açan arkadaşın rakamından yine uzak.
7 oz bir bardak kaç gram ( bitmiş halde ) bunu bilebilirsek daha sağlıklı sonuç çıkarabiliriz.
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - imdatbesikci

kağıt gramajı 170 ile 340 gr arasında değişir, dolayısıyla bir bardağın ağırlığını ölçmek bizi yanıltır o yüzden ton üzerinden kaç adet bardak çıktığı önemlidir.
ayrıca benim verdiğim bilgi, met kağıtçılığın bize bildirmiş olduğu ve üreticilerin vermiş olduğu rakamlardır.

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tatlisu

1 bardak 5 gram olsa 1 ton malzeme ile 200 bin bardak üretirsiniz.
ayda 300 koli hedefliyorsunuz. bu da 900 bin bardak demek.
900 bin bardak içinde 4.5 ton kağıda ihtiyacınız olacak.
1770 $ x 4.5 = 7965 $ o da eşittir yaklaşık 30.800 Tl.
1 bardak maliyetiniz 30800 / 900000 = 0.034 krş.
0.034 x 3000 = 102 Tl ( 1 koli maliyetiniz )
bu sadece hammadde maliyetiniz.
sizin bulduğunuz rakamla benim ki çok farklı. gözden kaçırdığım ne olabilir ???

1 ton kağıttan 270.000 adet çıkıyor diye biliyorum. Sizin hesabiniza göre 900 bin bardak icin 3.33 ton kagit lazım. 1 tona 200 kg taban gitse 666 kg da taban lazım. Yani duz hesap 4 ton kağıt. 1250 $ desek 5000 $ eder. + KDV ile 5900 $. 5900/300=19.66 $ KDV dahil. Doları 3.90 varsayarsak maliyeti 76-77 TL arasıdır. Bulunduğum şehirde kdv dahil toptan en ucuz 110 perakende 140 TL'de seyrediyor fiyatlar.

konunun başında kdv dahil hammaddenin tonunu 1770 $ ı siz bulmuştunuz.
benim hesabım 1770 $ üzerindendi.
neyse umarım ben yanılıyorumdur . Rabbim utandırmasın.

1 ton kağıttan 270.000 adet çıkıyor diye biliyorum. Sizin hesabiniza göre 900 bin bardak icin 3.33 ton kagit lazım. 1 tona 200 kg taban gitse 666 kg da taban lazım. Yani duz hesap 4 ton kağıt. 1250 $ desek 5000 $ eder. + KDV ile 5900 $. 5900/300=19.66 $ KDV dahil. Doları 3.90 varsayarsak maliyeti 76-77 TL arasıdır. Bulunduğum şehirde kdv dahil toptan en ucuz 110 perakende 140 TL'de seyrediyor fiyatlar.
[/quote]

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tatlisu
konunun başında kdv dahil hammaddenin tonunu 1770 $ ı siz bulmuştunuz.
benim hesabım 1770 $ üzerindendi.
neyse umarım ben yanılıyorumdur . Rabbim utandırmasın.

Evet ayni fiyat hesap yaptım dikkatli bakarsaniz.

1 ton kağıt 1250 $
200 kg taban kagidi 250 $
Toplam 1500 $ + kdv (1.18) = 1770 $ eder.

Yani 1770 hem taban hem altlik dahil edilmiş fiyattır. 2sininde farki yoktur. 900 bin bardak icin hesap yaparsaniz yine 5900 u bulursunuz. Hesapta farklilik yok.

Bilgilendirme;

Dün bizim şirket piyasada tutulan bir markadan tam 7oz bardağı üreticisinden 88 Tlye(dahil) almıştır.Son tüketiciye 100-115 Tl arasında satılmaktadır Gimat piyasasında.

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - theyearsflewby
Bilgilendirme;

Dün bizim şirket piyasada tutulan bir markadan tam 7oz bardağı üreticisinden 88 Tlye(dahil) almıştır.Son tüketiciye 100-115 Tl arasında satılmaktadır Gimat piyasasında.

üretim yapmanın mantıksızlığı oluyor bu durum :)
74.5+KDV oluyor.
Biz 93+KDV'ye alıyoruz. :)
Gimattan toptan bardak getirtip burda firmalara toptan satsan, üretmekten daha karlı oluyor. Makine parasıyla sermaye yapılır.

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - theyearsflewby
Bilgilendirme;

Hangi kağıt ile üretilmiş? (sağlık faktörünü 2. plana mı atıyorsunuz?)

burada fiyat tek ve olmazsa olmaz kriter mi?

Bu fiyata satılan bardağın devamı var mı? size sürekli bu fiyattan üretebilir mi?

Bu fiyat kaç koli için alınmış 1 koli mi? 500 koli mi? yüksek adetlerde koli bazı alımlar için düşük fiyat alabilirsiniz? satıcının durumuna bağlı.

Çin de 50 dolar a da cep telefonu var, neden iphone veya samsung kullanıyorsunuz? fiyat mı? kalite mi? aynı hassasiyet neden sağlığı direk etkileyecek bir üründe devreye girmiyor?

Maliyetleri açıkça belli olan;

-makina fiyatı
-kağıt fiyatı
-elektrik gideri
-kira gideri
-işçi gideri
-vergiler
vs.vs.

Bir ürün için, en düşük fiyata ürün almak? bu bir başarı mıdır? yoksa bu tip üreticileri piyasadan silmek için midir?
piyasadan silerseniz ne olacak? artık bu ürünü bu kadar düşük fiyatlara alamayacaksınız demektir.
piyasa bir süre sonra dengeye gelecektir.
piyasada bir şekilde tutunan, her şeye rağmen direnen ve batmayan firmalar, artık piyasada bir kaç firma kaldıkları için kolisini en az 200 tl ye satacaklardır.
ve sizde maalesef bu fiyattan almak zorunda kalacaksınız demektir.

Yada en kötüsü yabancı ve güçlü bir firma gelir, kolisine 250 tl der ya herkes almak zorunda kalır yada plastik bardağa devam eder.
böyle mi olsun istersiniz?

sonra bu ülkede hiç bir şey üretilmiyor deyip hep birlikte dövünmek zorunda kalırız.
üretmek bütün gelişmiş ülkelerde çok önemli bir konu ve büyük bir başarıdır, onlarda bu kadar önemli olan bir konu bizde tam tersi tökezletmek, en düşük fiyata alıp, üreticiyi zor durumda bırakmak, kalitesiz mal üretmeye itmek büyük başarıdır.