Ana içeriğe geç

Diğer Konular

"İstanbul’un üçte biri benim"

BaşlatanKenan KablanTarih13/09/2004 05:01:35Yorum1

İlk mesaj
Üye1236 yazı
Psikotik Özellikli Mani Nedir?

Manideki hastada “hezeyan” veya “halüsinasyon” görülüyorsa, bu hastada “psikotik özellikli mani” vardır. Bu, maninin daha ağır bir şeklidir.

Mantıklı tartışmayla düzeltilemeyen yanlış inanca psikiyatride “hezeyan” adını veririz. Mesela “Bende Atatürk’ün ruhu var,” “Televizyondan bana mesaj veriliyor,” “İsrail gizli servisi peşimde, beni öldürecekler,” “Ben mehdiyim, dünyayı kurtarmaya geldim,” “Evde yemeğime zehir katılıyor,” “Benim akciğerlerim yok, nazar yüzünden yandılar,” “Suyla çalışan araba yaptım,” “İstanbul’un üçte biri benim, hakkım gasp ediliyor,” “Sharone Stone bana aşık, mektuplaşıyoruz, yakında Amerika’ya yerleşeceğim” gibi gerçekle bağdaşmayan ve tartışmakla da düzelmeyen düşünceler hezeyana örnek olarak sayılabilir.

Manide zaman zaman hezeyan görülebilir. Bunlar genellikle “büyüklük hezeyanları”dır. Yani kişi kendini büyük ve önemli bir şahsiyet (Tanrı, peygamber, mucit, kaşif, filozof, sanatçı vs.) gibi görür, büyük işler yapacağını, çok yetenekli olduğunu, dünyayı ancak kendisinin kurtarabileceğini, her şeyi çözecek sihirli formülün kendisinde olduğunu vs. düşünür.

Daha fazla ayrıntı için:
http://www.mcaturk.com/bipolar_bozukluk.htm
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Danışmanlık
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
1 yorum
Üye1236 yazı
Manik rahatsızlıklar, hastanın kendisi de dahil çevresindekiler tarafından çok kolay anlaşılmaz.

Bu sebepten dolayı hemen her gün gazete ve televizyonda ciddi ciddi haberler görürüz bu kişiler hakkında. "Radara yakalanmayan uçak yaptı", "Kanseri masajla yeniyor" vs gibi konularda yapılan haberlerin bir çoğu habercilerin bilgisizliği ve/veya özensizliği yüzünden kafamızı karıştırır.

Rahatsızlığı o kadar doğaldır ki bu tip insanların çoğu kez çevresindeki insanları bile inandırırlar söylediklerine...

Hiç bir güzelliği ve özelliği olmayan bir resim sergisi gezerseniz bundan şüphelenebilirsiniz örneğin.

Veya hiç bir özelliği olmadığı halde şarkı söyleyip kendisinin dünyanın en iyi sanatçısı olduğunu söyleyen birine rastlarsanız televizyon kanallarında şaşırmayın. Büyük ihtimalle rahatsızdır.

Eğer sapla samanı ayırt edebilecek daha keskin bir muhakeme yeteneğine sahip olmak istiyorsanız mutlaka temel bilimsel kriterlere sahip olmaya çalışın.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk