Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Dünyası Ve Ekonomi
 İnovasyon, Yeni Trendler Ve Çözümler
 Güzel Bir Sektör Denizcilik. . .
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
METTİN 29/07/2009 : 00:54:40
http://www.aa.com.tr/tr/denizcilik-universitesi-ekimde-acilacak.html
SON 30 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
oben78 18/01/2024 : 11:17:43
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - METTİN
Hocam bence o yılan kaşınmış ,kartala meze olacak,biz en iyisi yürüyerek çıkalım dediğin gibi..


:))))))
cenk_ertan 29/06/2013 : 10:12:01
Merhaba arkadaşlar, hazır çalışan bir ekibe dahil olmak hatta kendi işinizin patronu olmak için bu fırsat kaçmaz. internet başında geçen vakti nakde çevirmenizi garanti ediyoruz... nasıl mı?
linki tıklaman yeter: tinyurl.com/ocnve44 (kopyala ve adres çubuğuna yapıstır)
METTİN 16/12/2009 : 10:41:47
3 büyük 1 iç denizi olan Türkiye’ye bu yakışır mı? Paylaş
Haberi Paylaş

Benim Sayfam
Delicious


Facebook
Google


MySpace
Twitter


E-posta








Arif ERDEM 3 Aralık 2009



Haberler Anında Cebinizde Hürriyet Mobil

Haberler Anında Bilgisayarınızda Haber Alarmı

Haber Kaçırmaya Son Hürriyet Mind

Sitene Haber Ekle Kazan Bumerang

Yıldırım: "Marina kapasitesini arttıracağız" dedi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni yapılacak yat limanı yatırımları ile Türkiye'nin marina kapasitesini iki katına çıkaracaklarını belirtti. Biz de sevindik. Neden biliyor musunuz? Çünkü, denizciliğin pastasını İtalya, İspanya ve Fransa yiyor da ondan..


Oysa Türkiye’nin tam 3 büyük denizi 1 de içi denizi Marmara var. Ama yatçılık, teknecilik veya marinacılıktan gelen gelir ne kadar? Devede kulak..

Yıldırım: "Marina kapasitesini arttıracağız"

Bakan Yıldırım, 'Akdeniz çanağında yer alan 1 milyon yatlık pastadan, artık biz de payımızı alacağız' dedi. Yat turizmini kullanan turistlerin yüksek gelir grubunda olduğuna dikkat çeken Yıldırım, 'Bu turistleri ülkeye çekeceğiz. Yat turizminden 2023'te 10 milyar dolarlık gelir elde edeceğiz' diye konuştu. Bu demece bakarak hayıflanmamak elde mi? Oysa Türkiye bu geliri yıllar önce elde etmeliydi,. İnsanın bu açıklamaya bakarak geçmiş yöneticilere kızmaması mümkün değil.
Arif Erdem yazıyor



3 büyük denizi 1 iç denizi olan ülkenin yüzlerce küçük koyu, onlarca büyük körfezi var. Ancak, marina yapmak için 7 bakanlık 100’den fazla imza gerekiyordu. Şimdi lütfedip de 50’li sayılara düşürdüler. Bu yine de büyük başarıdır. Halbuki bu kadar deniz kıyısı olan bir ülkenin “denizci” olması gerekmez mi.. Küçücük sahili olan ülkeler denizden muazzam paralar kazanırken, Türkiye’yi kim bu kadar geri bıraktırmıştır limancılık veya tekne bağlama yerleri konusunda..
Elbette hiçbir şeyde geç kalınmış değildir. Bakan Yıldırım’ın bu ataklarını umarım çok daha etkin atar. Hatta zamanı kısaltacak önlemler alır.. Unutulmamalıdır ki, denizcilikten gelen her kuruş para Türk insanın refahına katkıda bulunacaktır..

Şu an 3.5 Milyar Dolar

Konuya yönelik olarak bir grup gazeteciye değerlendirmede bulunan Bakan Yıldırım, Türkiye'nin, Akdeniz çanağında önemli bir yere sahip olmasına karşın yat limanları konusunda eksikleri bulunduğunu kaydetti. Havalimanı yapımında uygulanan Yap İşlet Devret (YİD) modelini yat limanı yapımında da uygulamaya koyduklarını ifade eden Yıldırım, 'Büyük başarı sağlanan YİD modeli, yurtdışında 'Türk modeli' olarak örnek alınmaya başlandığının da altına çizdi.
Bakan Yıldırım, yat turizmini kullanan turistlerin yüksek gelir grubunda olduğuna dikkat çekerek, 'Türkiye'ye gelen turistlerin neredeyse yüzde 80'i orta gelir grubunda. Ancak yüzde 15'i yüksek gelir grubunda yer alıyor. Biz bu oranı artırmayı planlıyoruz. Yat limanlarının artışı ile Türkiye'yi ziyaret eden zengin turist sayısı da artacak' dedi. Bakan Yıldırım, yat limanları alanında yapılacak atakla, buradan sağlanan yıllık 3.5 milyar dolarlık gelirin 8.5 milyar dolara kadar çıkacağını belirterek, 'Akdeniz çanağındaki marina kapasitesinin yüzde 85'ine Fransa, İspanya ve İtalya sahip. Biz de artık payımızı alacağız' dedi.
Şimdi size sorarım. Bu sözlere kim şapka çıkarmaz ki.. Bakın Bakan’ın sözlerine, Akdeniz’de Marina kapasitesinin yüzde 85’ine kim sahipmiş. Neden Türkiye olmasın.. İşte bu anlamda atılacak olan her adım Türkiye’nin denizden gelir kapılarını da sonun kadar açacaktır. Dolayısıyla Bakan Bey’in sözlerini bu sözleri çok önem taşımaktadır ve atılacak adımları desteklemek de her Türk vatandaşının görevi olmalıdır.

Elbette yapılacak olan marinalar veya bağlama yerleri ya da çekek yerleri doğaya zarar vermeden, doğaya saygı duyularak yapılmalıdır. Ancak mutlaka yapılmalıdır. Yoksa Hem denizcilik hem de denizcilik gelirleri güdük kalacaktır..

Unutulmamalıdır ki, denizcilik geliri sadece büyük tankerlerin veya gemilerin yaptığı taşımacılık değildir. Yelken, yat, tekne veya balıkçı teknelerine hizmet veren yüzlerce yan sanayi dalı vardır.. Bu alan ne kadar gelişirse, binlerce insan da iş olanağı bulacaktır..
Bağlama kapasitesi 25 bin yata çıkacak.

Şimdi yeniden Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın sözlerine denelim. Yıldırım, Batı Akdeniz'in kirlenmesi ve işletme ücretlerindeki artış nedeniyle yat turizmi açısından Türkiye'nin cazip duruma geldiğini dile getirdi. Yıldırım, 'Ülkede kamu ve özel sektöre ait işletilen 45 adet yat limanı ve yat çekerek yeri bulunuyor. Bunların toplam yat bağlama kapasitesi 14 bin adet. Yatırım programımızdaki projelerin kademeli olarak tamamlanması ile yaklaşık 11 bin 200 adet yat bağlama kapasitesi yaratılacak ve kapasite 25 bin 200 adeta ulaşacak' şeklinde konuştu.

Allah aşkına söyler misiniz bu Türkiye açısından müjde değil de nedir..?

2010 yılı ortalarında tamamlanacak olan Yat Turizmi Master Planı'na göre, Türkiye'nin yat bağlama kapasitesinin 2023'te 30 bine, 2030'da da 50 bine çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Yıldırım, 2023 yılına kadar yat turizm gelirlerini 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini vurgulandı.
Bakan “yat” kelimesiyle mega ve büyük motorlu yatları kastediyor. Yani Sayın Bakan aynı zamanda büyük balığın peşinde.

KESİNLİKLE ATLANMAMASI GEREKEN BİR KONU

Bütün bunlar yapılırken, yat turizmi master planına vatandaşlarımızın yelken ve deniz sporlarına kolaylıkla ulaşmaları dahil edilecek mi? Edilmezse master plan büyük fiyasko olur. İşte bu yüzden fiyasko olmalıdır.

Çünkü, yelkenli yatların, gezi ve spor amaçlı kullanılan teknelerin gerçekten büyük sorunu vardır. O da barınma ve bağlanmadır. Kısacası yelkenciliğin, gezi denizciliğinin gelişimini sağlayacak, yat turizmin de bu master plana dahil edilip edilmesi, Türkiye’nin denizcilikten elde edeceği gelir kaynakları ve istihdam açısından hayati önem taşımaktadır.


http://www.hurriyet.com.tr/spor/digersporlar/13095738.asp?gid=211&sz=95426
huyhuyhuy 31/10/2009 : 23:38:52
DENİZ




Deniz deniz Akdeniz,
Suları berrak deniz,
İnci mercan pak deniz,
Tarihini yazak deniz,

Deniz deniz Ege deniz,
Geçmişi de bilge deniz,
Uygarlıkta öğe deniz,
Önemli bölge deniz,

Deniz deniz Karadeniz,
Ucunda Marmara deniz,
Fırtınalı bora deniz,
Varır mısın yâre deniz,

Deniz deniz Kızıldeniz,
Tarihlere yazıl deniz,
Yeraltına sızıl deniz,
Petrol için kazıl deniz,

Deniz deniz Azak deniz,
Bizim için uzak deniz,
Dibin de var tuzak deniz,
Dönde bize bak deniz,

02.10.1997
Tarık TORUN
METTİN 31/10/2009 : 00:27:43
Amatör Denizci Belgesi İçin Tebliğ Yayınlandı

Yazılı Amatör Denizci Belgesi sınavları, İstanbul, İzmir, Çanakkale, Antalya, Mersin, Samsun ve Trabzon Bölge Müdürlükleri ile Ankara'da yapılacak.

Sınava, Amatör Denizci Kütüğü'nün tutulduğu bilgisayar ortamındaki veri tabanından başvurular alınacak.

Adaylar, Amatör Denizci Belgesi'ne ve Amatör Denizci Kütüğü'ne esas olan kimlik, iletişim bilgileri, fotoğrafları ve sağlık raporlarını çevrim içi yöntemle veri tabanına aktarmadıkça sınava başvuramayacak. Yazılı sınavda sorulacak soruların adet ve ağırlıkları, sınav süresi, sınava başvurunun onaylanma koşulları ile sınav yerleri ve belirlenmişse sınav salonu adresleri, sınav gün ve saati, sınavdan en az 30 gün önce internet ortamında duyurulacak. Başvuru sayısı yeterli olmayan sınav yerlerine başvurmuş adaylar, en yakın başka bir sınav yerine yönlendirilebilir. Yönlendirmeyi kabul etmeyen aday, yazılı sınav için bir sonraki sınav dönemini bekleyebilir veya başvurusunun iptalini isteyebiliecekler.


Yayınlanan Tebliğe göre, Amatör Denizci Belgesi Sınavı'nda yanlış cevaplar, doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Yazılı sınav sonuçları, sınavdan itibaren en geç 10 gün içinde internet ortamda yayınlanacak.

http://www.denizhaber.com/HABER/12419/1/amator-denizci-belgesi-icin-teblig-yayinlandi.html
huyhuyhuy 30/10/2009 : 14:08:26

Gemilerimizi Türk motorları ile yürütmek bir gurur

Yeni bir motor fabrikası kurmanın pahalı bir yatırım olduğunu ve zaman alacağını belirten Yükse Mühendis Ali Can 'İhtiyaç duyduğumuz gemi dizellerinin bir kısmını Tülomsaş-Eskişehir Motor Fabrikası'nın atıl kapasitesini değerlendirmek sureti ile imal etmek, kısa zamanda netice alınabilecek makul bir çözüm olarak önümüzde duruyor' dedi.

1978-79 yıllarında Pendik Gemi İnşa Tersanesi arazisi içinde kurulmuş olan Pendik-Sulzer Motor Fabrikası'nın çok başarılı çalışmalarına rağmen kapatılmasını gemi inşa sanayi adına büyük kayıp olduğunu belirten Gemi İnşa Yüksek Mühendis Ali Can, Eskişehir'deki Tülomsaş lokomotif dizeli üreten motor fabrikası üzerine bir araştırma yapmış olan Denizcilik Müsteşarlığı Deniz Ulaştırmasından Gemi İnşa Yüksek Mühendisi Fatih Yılmaz'ın bu alanda yeni bir ışık olduğunu söyledi.
Fikret Yılmaz'ın 2.40hp'ye kadar güç üretebilen Tülomsaş yapımı motorların, Türk özel sektörünün yük ve yolcu gemilerinde yardımcı makine olarak, İDO'ya ait feribot ve vapurlarda ise ana ve yardımcı makine olarak kullanılmasının teşvik edilebileceğini, orta-uzun vadede ise; askeri gemiler de dahil muhtelif tip ve tonajdaki gemilerin diesel motorlarının bu fabrikada üretilmesi için söz konusu fabrikanın imkan ve kâbiliyetlerinin yeni yatırımlarla kademeli olarak geliştirilebileceğini yönündeki görüşlerine aynen katıldığını belirten Ali Can şöyle devam etti; "Pendik'te dizel motor imalatına geçme aşamasında, tam 30 yıl evvel, arkadaşlarımla bu fabrikayı gezmiş, Fransa'nın Pielstick lisansı ile üretilen lokomotif dizellerinin 1500 gibi yüksek devirli olmaları nedeni ile gemi sanayine uygun olmadığına karar vermiştik. Bu yüzden, o yıllarda dünyanın en meşhur gemi dizeli markası olan Sulzer'den lisans alarak "gemi dizeli" imalatına başlamıştık. Aradan 30 yıl geçmiş, Pendik-Sulzer motor fabrikamız kapatılmış, gemi motoru imalatı da tamamen durdurulduğu gibi bu fabrikamızın yeniden faaliyete geçmesi imkânsız olmasa da zor gözüktüğüne göre, gemi dizeli imalatı için Eskişehir'deki lokomotif dizeli üreten motor fabrikasında gemi dizeli de üretilebilirdi. Şayet, fabrikada atıl kapasite varsa uygun bir lisans alınarak bu imalat pekâlâ gerçekleştirilebilirdi. Türk Gemi Sanayii'nin gerçek bir sanayi olabilmesi için mutlaka gemi motoru da yapması gerektiğine inanan beni, Fatih Yılmaz'ın makalesi ilerlemiş yaşıma rağmen bayağı heyecanlandırdı."
1979'dan 1999 yılına kadar geçen 20 yıl içinde 750 beygirden 14.000 beygir gücüne kadar 99 adet dizel motoru imal edip kendi gemilerimize ana ve yardımcı makine olarak monte ettiklerini ve bu motorların neredeyse 20-30 yıla varan bir süredir konuldukları gemilerde arızasız bir şekilde tıkır tıkır çalıştıklarını işaret eden Ali Can "Pendik-Sulzer'in varlığından bile Türkiye'de çoğu kimsenin haberi olmadı. Ne yazık ki gemi sanayimizin devrim niteliğindeki bu en büyük atılımının kapatıldığından da kimsenin haberi yok diye biz emek verenler şimdi üzülüp duruyoruz."dedi.

Tülomsaş büyük bir umudur
Tülomsaş'dan gelen davet üzerine trenle Eskişehir'e gittiğini belirten Ali Can, Genel Müdür Hayri Avcı başta olmak üzere yardımcıları ve motor fabrikası müdürü tarafından yapılan anlatımlardan büyük gurur duyduğunu ve umutlarının çok arttığını söyledi. Ali Can gözlemlerini şöyle anlattı; "Fabrika gezisinden öğrendiğine göre Tülomsaş, Eskişehir'in merkezi bir yerinde 500.000 metrekarelik bir alana kurulmuş lokomotif, vagon, boji ve dizel motoru üreten TCDD'ye bağlı bir kuruluş olan bir anonim şirket. İlgi alanımız daha çok dizel motor üretimi olduğu için motor fabrikasını daha dikkatle gezdik. Motor fabrikası, 14.000 metrekare kapalı alana kurulu, çeşitli tiplerde CNC tezgahı ve işleme merkezleri içeren makine parkı, kalite kontrol sistemleri ve test odalarına sahip çok donanımlı bir fabrika. Fransa'nın Pielstick lisansı ile iki tip dizel motor üretiyor. Yıllık üretim kapasitesi 100 adet motor olan fabrikanın şimdiye kadar ürettiği motor sayısı 620. Genel Müdür ve diğer yetkililerin bize verdiği bilgiye göre, mevcut kapasite, daha çok sayıda ve daha güçlü motor üretmeye müsait. Tuzla tersanelerinden veya başka bir yerden gemi motoru siparişi alındığı takdirde, uygun bir lisans altında, gemi motoru imalatına da kolaylıkla geçebileceklerini, bu donanım ve tecrübeye sahip olduklarını beyan ettiler"

Tülomsaş gemi motorları üretimi de yapmalıdır
Motor fabrikasının bütünüyle gezip gördükten sonra bu fabrikanın her türlü motor imalatı için gerekli bütün tezgâh ve cihazlarla donatıldığını, imalat kalitesinin titizlikle kontrol edildiğinı, kırk yıllık motor imalatı tecrübesine sahip birikimli bir kadroya sahip olduğu kanaatine vardığını belirten Can "Diğer bir tespitim de, fabrikanın, motor imalatı için gerekli parçaların büyük bir kısmını Türkiye'nin çeşitli bölgelerine yayılmış yan sanayi kuruluşlarına yaptırması; bu politika ile de maliyetleri büyük ölçüde düşürebilmesi oldu. İşin sevindirici başka bir boyutu da, yan sanayinin, parça üretimi konusunda ciddi şekilde ihtisaslaşmış olması.Bu suretle, lokomotif motorlarındaki yerli katkı da yüzde 80'lere ulaşmış ki, bu ciddi bir oran demektir" dedi.
Can şöyle konuştu: "Sadece Tuzla Tersaneler bölgesinde son senelerde inşa edilen gemi dikkate alındığında bu gemilerde en az 600 ana makine, 1.800 dizel jeneratör grubu ve çok sayıda liman jeneratörü kullanılmış ve bunların hepsi yurtdışından satın alınmış demektir. Bunların ülkeye kaybettirdiği döviz miktarı milyarlarca dolar ve ondan da önemlisi büyük bir iş gücü kaybıdır. Bu sebeple Türkiye'nin gemi dizel sanayine acil ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Yeni bir motor fabrikası kurmak oldukça pahalı bir yatırım olacak ve zaman alacaktır. İhtiyaç duyduğumuz gemi dizellerinin bir kısmını Eskişehir Motor Fabrikası'nın atıl kapasitesini değerlendirmek sureti ile imal etmek, kısa zamanda netice alınabilecek makul bir çözüm olarak önümüzde durmaktadır. Gisbir, tersane sahipleri ve armatörlerin ortaklaşa tespit edecekleri bir motor markasının lisansı alınarak, ithal etmek yerine Eskişehir'e verilecek siparişlerle bu marka altında, dizel motoru imal edilebilir. Bu suretle, gemi sanayimizin ihtiyacı olan gemi dizellerinin hiç olmazsa bir kısmının imalatına vakit kaybetmeden başlanabilir. Bu düşüncelerle, Gisbir yetkililerine, tersane sahiplerine ve armatörlerimize, bu güzel fabrikayı gidip görmelerini ve değerlendirmelerini ısrarla tavsiye ediyorum. Ticaret gemilerimiz olduğu kadar, Milgem Projesi doğrultusunda inşa edilecek harp gemilerimizi Türk motorları ile yürütmek büyük bir gurur olacaktır."


Densan Denizcilik filosunu güçlendiriyor
Densan Denizcilik geçen hafta ikinci supramax kuru dökmeyük gemisini de filosuna kattı. Ahmet Akçal başkanlığındaki Densan Denizcilik'ten uluslararası denizcilik basınına yapıldığı belirtilen açıklamaya göre altı supramax kuru dökmeyük gemisi ile üç adet yeni inşa siparişten 58,000 dwt'lik iki kuru dökmeyük gemisini Danimarka'nın J.Lauritzen firmasından satın aldığı belirtildi.
Bir brokerlik şirketi sözcüsü yeni inşa gemilerin Cebu'daki Tsuneishi Tersanesi'ne sipariş edildiğini, 67 milyon dolar olan her geminin ocak ve mart aylarında teslim edileceğini belirtti.
Uluslararası denizcilik haber kaynaklarının hafta sonu olması nedeniyle Lauritzen Bulker's Stamford ofisine ve Densan'a bu haberin gerçekliğini öğrenmek üzere henüz ulaşamadıkları da işaret edilirken, Densan'ın 2007 ve 2008 inşa 55,5000 dwt'lik üç kuru dökmeyük gemisini Alman Johann Blumenthal denizcilikten beherine 36 milyon dolar, toplam 108 milyon dolar bedelle satın aldığı açıklandı.
Densan'ın Lauritzen'den eş gemiler olan 58.000-dwt Anna Johanna'yı 34.5 milyon dolar bedelle satın aldığı ve bu geminin Cebu Tsuneishi'den Lauritzen'in eylül ayında teslim edildiği haberde yer alıyor.
Lauritzen Bulker 2006 yılında her gemi için 32 milyon dolar olmak üzere Cebu Tsuneishi'ye 58,000 dwt'lik dört gemi siparişi vermişti. Son iki gemi 2011 yılında teslim edilecek.

Yeni bir motor fabrikası kurmanın pahalı bir yatırım olduğunu ve zaman alacağını belirten Yükse Mühendis Ali Can 'İhtiyaç duyduğumuz gemi dizellerinin...
( KB)
huyhuyhuy 27/10/2009 : 11:45:35
27 Ekim 2009 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 27389

YÖNETMELİK

Ulaştırma Bakanlığı (Denizcilik Müsteşarlığı)’ndan:

ULUSLARARASI EMNİYET YÖNETİMİ KODUNUN TÜRK BAYRAKLI

GEMİLERE VE İŞLETMECİLERİNE UYGULANMASINA

DAİR YÖNETMELİK

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Türk bayraklı gemi ve deniz araçları ile bunların işletmecilerinin Uluslararası Emniyet Yönetimi Koduna uymasını sağlamak, gemi ve deniz araçlarından kaynaklanan kirlenmeyi önlemek, gemilerin emniyetli olarak işletilmesi ve yönetilmesi için; işletmeciler tarafından, işletmeci ve gemi tabanlı Emniyet Yönetimi Sisteminin kurulması, uygulanması ve uygun şekilde sürdürülmesi, bunların İdare tarafından kontrollerinin yapılması ile ilgili usul ve esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 –(1) Bu Yönetmelik;

a) Uluslararası sefer yapan Türk bayraklı yüksek süratli yolcu gemileri dâhil tüm yolcu gemilerini,

b) Uluslararası sefer yapan Türk bayraklı beş yüz Groston ve üzeri tonajdaki; yüksek süratli yük gemileri dâhil petrol tankerleri, kimyasal tankerler, gaz taşıyıcılar, dökme yük gemileri ve diğer tüm yük gemilerini,

c) Uluslararası sefer yapan Türk bayraklı beş yüz Groston ve üzeri tonajdaki hareketli açık deniz sondaj ünitesi cinsinden olan deniz araçlarını,

ç) Ulusal sefer yapan hat iznine sahip yolcu gemilerini,

d) Bu gemilerin işletmecileri, atanmış kişileri, yetkilendirilmiş kuruluşları ve bu Yönetmelikle kendilerine yetki, görev ve sorumluluk verilmiş diğer kurum ve kuruluşlar ile ilgili iş ve işlemleri

kapsar.

(2) Türk Silahlı Kuvvetlerinin gemileri, ticari maksat ile kullanılmayan devlet gemileri ve balıkçı gemileri ile ilgili iş ve işlemleri kapsamaz.

Dayanak

MADDE 3 –(1) Bu Yönetmelik;

a) 10/8/1993 tarihli ve 491 sayılı Denizcilik Müsteşarlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmündeki Kararnamenin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine dayanılarak,

b) 1974 tarihli Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi 9 uncu Bölümü ve 1/7/1998 yılında yürürlüğe giren Uluslararası Emniyet Yönetimi Kodu paralelinde

hazırlanmıştır.

Tanımlar

MADDE 4 –(1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Bölge Müdürlüğü: Denizcilik Müsteşarlığına bağlı Bölge Müdürlüklerini,

b) Büyük uygunsuzluk (Major Non Comformity-MNC): Personel, gemi emniyeti veya çevre için ciddi bir tehlike oluşturan, derhal önlem alınmasını gerektiren tanımlanabilir bir ihmali veya zorunlu kural, yönetmelik veya EYS el kitabında yer alan bir yükümlülüğün etkili ve sistematik uygulama eksikliğini,

c) Denetim görevlisi: Türk bayraklı gemileri ve işletmecilerini denetlemek ve denetimlerinin sonuçlarına göre belgeler hazırlamak üzere İdare tarafından görevlendirilen ve sadece İdareye karşı sorumlu olan kişiyi,

ç) DoC (Document of Compliance): İşletmecide tesis edilen Emniyet Yönetimi Sisteminin Kod gereklerini karşıladığını gösteren uygunluk belgesini,

d) Doküman: EYS ile ilgili talimat, el kitabı, kılavuz, rapor ve diğer belgeleri,

e) DPA (Designated Person Ashore): Her bir geminin emniyetini izlemekten ve gemi operasyonları için yeterli sahil kaynağını sağlamaktan sorumlu olan, gemi ile işletmeci arasında bir bağ oluşturmak için en üst düzey yetkililer de dâhil olmak üzere işletmecinin tüm yönetim seviyeleri ile doğrudan temas kurabilen ve işletmeci tarafından atanmış EYS uygulamasında tam yetkiyi haiz atanmış kişiyi,

f) Emniyet yönetim el kitabı: EYS yi açıklamak ve uygulamak için kullanılan belgeleri,

g) Emniyet yönetimi denetimi: Emniyet yönetimi sisteminde belirtilen faaliyetlerin ve bu faaliyetlere bağlı sonuçların planlanan düzenlemelere uygunluğunun, bu düzenlemelerin verimli bir şekilde uygulandığının ve amaçlanan hedeflere ulaşılması açısından uygunluğunun tespiti için yapılan bağımsız ve sistematik denetimi,

ğ) EYS (Safety Management System): İşletmecinin emniyet ve çevre koruma politikalarının, işletmeci personeli tarafından etkin biçimde uygulanabilmesine imkân veren, tasarlanmış ve belgelendirilmiş bir sistem olan Emniyet Yönetimi Sistemini,

h) Gros ton (GT): Geminin 1969 Uluslararası Tonaj Sözleşmesine uygun olarak düzenlenmiş belgesinde gösterilen gros tonilatosunu,

ı) Gözlem: Emniyet yönetimi denetimi sırasında bulunan, objektif kanıtla doğrulanan ve düzeltilmediği taktirde ileride bir uygunsuzluğa dönüşme riski taşıyan tespiti,

i) İdare: Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığını,

j) İşletmeci: Geminin yönetim sorumluluğunu alan ve Kodun yüklediği tüm görev ve sorumlulukları devralmayı kabul eden gerçek veya tüzel kişiyi,

k) Kod (International Safety Management Code): Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından A.741(18) sayılı karar ile kabul edilen gemilerin emniyet yönetimi ve çevre kirliliğinin önlenmesine ilişkin Uluslararası Emniyet Yönetimi Kodunu,

l) Liman Başkanlığı: Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüklerine bağlı Liman Başkanlıklarını,

m) Objektif kanıt: Doğrulanabilir gözlem, ölçüm ve teste dayanan ve uygulanan emniyet yönetimi sistemi unsuruna ait bilgi, kayıt veya tespiti,

n) Örgüt (International Maritime Organization-IMO): Uluslararası Denizcilik Örgütünü,

o) SMC (Safety Management Certificate): Gemide tesis edilen emniyet yönetimi sisteminin Kod gereklerini karşıladığını gösteren Emniyet Yönetimi Belgesini,

ö) Sözleşme (International Convention for the Safety of Life at Sea-SOLAS-74): Uluslararası Denizde Can Emniyeti Sözleşmesini,

p) Uluslararası sefer: Bir Türk limanından yabancı bir limana veya yabancı bir limandan bir Türk limanına yahut iki yabancı liman arasında yapılan seferi,

r) Uygunsuzluk (Non Comformity-NC): Zorunlu kural, yönetmelik ve EYS el kitabında belirlenmiş bir yükümlülüğün tam olarak yerine getirilmediğinin objektif olarak belirlenmesini,

s) Yetkilendirilmiş kuruluş: 1/10/2003 tarihli ve 25246 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türk Bayraklı Gemilerde Bayrak Devleti Adına Hareket Edecek Kuruluşların Seçimi ve Yetkilendirilmesine Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde; İdare adına, İdarenin belirleyeceği konularda, ulusal ve uluslararası kurallar ile yükümlülükler çerçevesinde, denetim yapma ve sertifika düzenleme konusunda yetkilendirilen kuruluşu,

ş) Yıldönümü tarihi: DoC ve SMC nin bitiş tarihinden geriye doğru her bir yıla karşılık gelen ve gün-ay olarak hesaplanan tarihi

ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

Uygulama, İşletmecinin Yetki, Görev ve Sorumlulukları

EYS nin hedefleri

MADDE 5 –(1) EYS nin hedefi, denizde emniyeti sağlamak, yaralanma ve can kaybı ile başta çevreye, deniz ortamına ve mala gelecek zararların önlenmesini sağlamaktır.

(2) İşletmecinin EYS ile ilgili hedefleri aşağıda belirtilmiştir:

a) Gemi işletmeciliğinde emniyetli çalışma ortamı ve uygulamalar sağlamak,

b) Gemisine/gemilerine, personeline ve çevreye karşı tespit edilen tüm riskleri değerlendirmek ve karşı koruma önlemleri almak,

c) Emniyet ve çevre koruma ile ilgili acil durumlara hazırlıklı olmak dâhil, işletmedeki ve gemideki personelin emniyet yönetim becerilerini sürekli geliştirmek.

(3) EYS, ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata uygun olmak zorundadır.

EYS ye yönelik şartlar

MADDE 6 –(1) Her işletmeci, aşağıdaki şartları haiz bir EYS oluşturur, uygular ve sürdürür:

a) Bir emniyet ve çevre koruma politikası,

b) İlgili uluslararası ve ulusal mevzuata uygun olmak kaydıyla gemilerin emniyetli şekilde işletilmesini ve çevrenin korunmasını sağlamaya yönelik esas ve usuller,

c) İşletmeci ve gemi personeli arasında tanımlanmış yetki düzeyleri ve iletişim hiyerarşisi,

ç) Kazalar ve Kod hükümlerine uygunsuzlukların bildirilmesine yönelik usuller,

d) Acil durumlara hazırlanmaya ve müdahalede bulunmaya yönelik usuller,

e) İç denetimler ve yönetimi gözden geçirme usulleri.

Emniyet ve çevre koruma politikası

MADDE 7 –(1) İşletmeci, 5 inci maddede belirtilen hedeflerin nasıl uygulanacağını açıklayan bir emniyet ve çevre koruma politikası oluşturur.

(2) İşletmeci, politikanın gerek gemi tabanlı gerekse işletmeci tabanlı olmak üzere, işletmenin tüm birim ve seviyelerinde uygulanmasını ve sürdürülmesini sağlar.

DPA nın yetkileri, sorumlulukları ve atanması

MADDE 8 –(1) İşletmeci, her bir gemisinin emniyetli şekilde işletilmesini sağlamak üzere, nitelik ve yeterliliği İdarece belirlenecek kişi veya kişileri DPA olarak belirler ve atar. Bu kişi veya kişilerin sorumluluk ve yetkileri arasında, geminin işletilmesi sırasında emniyet ve kirlilik önleme konularının izlenmesi ve yeterli kaynak için şirket tabanlı desteğin sağlanması da yer alır. DPA nın nitelikleri ve atanması ile ilgili usul ve esaslar İdare tarafından belirlenir.

İşletmecinin yetki ve sorumlulukları

MADDE 9 –(1) Geminin işletme sorumlusunun, geminin sahibinden başka bir kişi olması hâlinde, gemi sahibi bu kişinin ve işletmecinin değişmesi durumunda yeni işletmecinin kimlik bilgilerini derhal İdareye bildirir.

(2) İşletmeci, emniyet ve kirliliği önleme ile ilgili çalışmaları yöneten, gerçekleştiren ve doğrulayan tüm personelin sorumluluklarını, yetkilerini ve aralarındaki hiyerarşiyi yazılı olarak belirler.

(3) İşletmeci, DPA olarak atanmış kişi veya kişilerin görevlerini yerine getirebilmelerini sağlamak üzere, yeterli kaynak ve desteğin sağlanmasından sorumludur.

Kaptanın yetki ve sorumlulukları

MADDE 10 –(1) İşletmeci, gemide uygulanan EYS de aşağıdaki hususlarla ilgili kaptanın sorumluluğunu açık ve yazılı olarak belirler:

a) İşletmecinin emniyet ve çevre koruma politikasının uygulanması, gemi personelinin düzenli eğitimlerle bilgi ve deneyimlerinin artırılması,

b) Bu politikaya uyma konusunda mürettebatın teşvik ve motive edilmesi,

c) Emir ve talimatların uygun, açık ve basit olması,

ç) Belirtilen şartlara uyulduğunun denetlenmesi,

d) EYS nin periyodik olarak gözden geçirilmesi ve eksikliklerinin işletmeci yönetimine bildirilmesi.

(2) İşletmeci, EYS de, kaptanın emniyetin sağlanması ve kirliliğin önlenmesi ile ilgili öncelikli kararlar alma ve gerektiğinde işletmecinin yardımını talep etme konularında tam yetki ve sorumluluğu haiz olduğunu belirtir.

Personel

MADDE 11 –(1) İşletmeci, geminin sevk ve idaresi konusunda uygun yeterlilikte ve EYS ye tam olarak aşina olan bir kaptanı görevlendirerek, kaptanın görevlerini emniyetli şekilde yerine getirmesi için gereken desteği verir.

(2) İşletmeci;

a) Her bir gemideki çalışanların, ulusal ve uluslararası şartlara uygun kalifiye, sertifikalı ve tıbbi açıdan uygun gemiadamları olmasını sağlar.

b) Yeni personele ve emniyet, çevre koruması ile ilgili yeni görevlere nakledilen personele, görevleri hakkında tanıtma ile beraber yeterli bilgi verilmesini sağlar ve gemi sefere çıkmadan önce verilmesi gerekli olan talimatları belirleyerek yazılı olarak verir.

c) Görevli tüm personeli ilgili mevzuat hakkında bilgilendirir.

ç) EYS ye destek mahiyetinde gereken her türlü eğitimi belirler ve bu eğitimlerin ilgili personelin tamamına verilmesini sağlar.

d) Gemi personelinin EYS konusundaki bilgileri alacakları usulleri, gemi çalışma dilinde yahut kendilerince anlaşılan dillerde belirler.

e) Gemi personelinin EYS ile ilgili görevlerini gerçekleştirirken, etkili şekilde iletişimde bulunmasını sağlar.

Gemi operasyon planlarının oluşturulması

MADDE 12 –(1) İşletmeci, personelin ve geminin emniyeti ve çevrenin korunması ile ilgili önemli gemi operasyonlarına yönelik usul, plan ve esaslar ile uygun olduğunda kontrol listelerini hazırlar. Görevleri tanımlar ve mümkün olduğunca kalifiye personele verir.

Acil durumlara hazırlıklı bulunma

MADDE 13 –(1) İşletmeci, gemide meydana gelebilecek muhtemel acil durumları tanımlar ve müdahaleye yönelik usuller oluşturur.

(2) İşletmeci, acil durum faaliyetlerine hazırlık için talim, tatbikat ve eğitime ilişkin programları hazırlar.

(3) EYS, işletmeci organizasyonun herhangi bir zamanda gemileri ilgilendiren tehlike, kaza ve acil durumlara müdahale edebilmesini sağlayan tedbirleri içerir.

Rapor, analiz ve düzeltici faaliyet usulleri

MADDE 14 –(1) EYS de, emniyet ve kirlilik önleme faaliyetlerinin iyileştirilmesi amacıyla uygunsuzlukların, kazaların ve tehlikeli durumların işletmeciye bildirilmesini, araştırılmasını ve analiz edilmesini sağlayan usullere yer verilir.

(2) İşletmeci, uygunsuzlukların, kazaların ve tehlikeli durumların tekerrür etmesini önlemek amacıyla alınan tedbirler dâhil olmak üzere, düzeltici faaliyetlerin uygulanmasına yönelik usuller oluşturur.

Gemi ve ekipmanlarının bakımı ve muhafazası

MADDE 15 –(1) İşletmeci, geminin ve ekipmanlarının ilgili mevzuat hükümlerine ve işletmeci tarafından oluşturulacak her türlü ek şartlara uygun şekilde bakım ve muhafazasını sağlamak üzere usuller oluşturur. İşletmeci bu şartları yerine getirirken;

a) Uygun aralıklarla denetimlerin yapılmasını,

b) Her türlü uygunsuzlukların bilinen muhtemel sebebiyle birlikte rapor edilmesini,

c) Uygun düzeltici faaliyetin gerçekleştirilmesini,

ç) Bu faaliyetlerin kaydının tutulmasını

sağlar.

(2) İşletmeci, aniden bozulması hâlinde tehlikeli durumlara yol açabilecek ekipman ve teknik sistemleri belirler. EYS de, bu ekipman ve sistemlerin güvenilirliğini desteklemeyi amaçlayan özel tedbirlere yer verilir. Bu tedbirler arasında, sürekli kullanımda olmayan yedek tertibat, ekipman veya teknik sistemlerin düzenli olarak test edilmesi de yer alır.

(3) Birinci fıkrada belirtilen denetimler ile ikinci fıkrada belirtilen tedbirler, geminin normal operasyonundaki bakım/muhafaza düzenine dâhildir.

Dokümantasyon

MADDE 16 –(1) İşletmeci, EYS ile ilgili tüm belge ve verilerin kontrolüne yönelik usuller oluşturur ve bunların uygulanmasını sağlar.

(2) İşletmeci;

a) İlgili tüm yerlerde geçerli belgelerin bulunmasını,

b) Belgelerde yapılan değişiklikleri yetkili personelin inceleyip onaylamasını,

c) Kullanılmayan eski belgelerin gecikmeksizin kullanımdan kaldırılmasını

sağlar.

(3) Belgeler, işletmeci tarafından uygun şekilde muhafaza edilir ve gemi ile ilgili tüm belgeler gemide bulundurulur.

İç denetim

MADDE 17 –(1) İşletmeci, emniyet ve kirliliği önleme faaliyetlerinin EYS ye uygun olup olmadığını doğrulamak üzere iç denetimleri gerçekleştirir.

(2) İç denetimler, on iki ayı aşmayan aralıklarla gemide ve şirkette yürütülür. Bu aralık istinai durumlarda en fazla üç ay aşılabilir.

(3) İşletmeci, kendi belirlediği usullere uygun şekilde EYS nin verimliliğini periyodik olarak değerlendirmekle yükümlüdür.

(4) İç denetimler ve düzeltici faaliyetler, belgelendirilen usullere uygun şekilde gerçekleştirilir.

(5) İç denetlemeyi yapan personel, işletmenin büyüklüğü ve özelliği elverdiği ölçüde, denetleme yapılan birimden bağımsız olmak zorundadır.

(6) Denetlemelerin ve gözden geçirme/değerlendirmelerin sonuçları, ilgili bölümdeki tüm sorumlu personelin dikkatine sunulur.

(7) İşletmenin ilgili bölümlerinin sorumlu yönetim personeli, tespit edilen eksiklikler konusunda zamanında düzeltici faaliyeti başlatır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Belgelendirme, Doğrulama ve Standartlar

Belgelendirme süreci

MADDE 18 –(1) Bir işletmeci için DoC ve her bir gemi için SMC düzenlenmesine ilişkin belgelendirme süreci, aşağıdaki aşamalarda gerçekleştirilir:

a) İlk denetim,

b) Yıllık veya ara denetim,

c) Yenileme denetimi,

ç) Ek denetim.

(2) Bu denetimler, işletmecinin İdareye veya İdare adına işlem yapan yetkilendirilmiş kuruluşa yapacağı talep üzerine gerçekleştirilir.

(3) Denetimler, bir emniyet yönetimi denetimini de içerir.

(4) Denetimi gerçekleştirmek üzere, İdare veya İdare tarafından yetkilendirilmiş kuruluş tarafından bir denetim görevlisi veya gerektiğinde bir denetim ekibi atanır.

(5) Atanan denetim görevlisi, işletmeci ile birlikte çalışır ve bir denetim planı hazırlar.

(6) Doğruluk ve eksiksizlikten sorumlu olan denetim görevlisi yönetiminde bir denetim raporu hazırlanır.

(7) Denetim raporu; bir denetim planını, denetim ekibinin üyelerinin adlarını, tarihleri ve işletmecinin adını, tespit edilen her türlü gözlemler ve uygunsuzlukların kayıtlarını ve emniyet yönetimi sisteminin belirtilen hedefleri karşılamadaki etkinliğine dair gözlemleri içerir.

Kod kapsamında düzenlenen belgeler

MADDE 19 –(1) İdare veya yetkilendirilmiş kuruluş tarafından Kod kapsamında aşağıdaki belgeler düzenlenir:

a) Geçici Uygunluk Belgesi (Interim DoC),

b) Uygunluk Belgesi (DoC),

c) Geçici Emniyet Yönetimi Belgesi (Interim SMC),

ç) Emniyet Yönetimi Belgesi (SMC).

İşletmeci belgeleri

MADDE 20 –(1) DoC; İdare veya yetkilendirilmiş kuruluş tarafından, Kod gereklerini sağlayan işletmeciye geçerlilik süresi beş yılı geçmeyecek şekilde düzenlenir. Bu belge, işletmecinin Kod gereklerini yerine getirebileceğinin kanıtı olarak kabul edilir.

a) Gemi, Kodun 14.1 sayılı maddesine uygun şekilde, bu gemiyle ilgili olarak tarafına DoC veya Geçici DoC düzenlenmiş bir işletmeci tarafından işletilir.

b) DoC sadece, açık şekilde belgede belirtilen gemi tipleri için geçerlidir. Diğer gemi tipleri, işletmecinin Kodun gemi tipleri için uygulanan gereklere uygunluğunun doğrulanmasından sonra DoC a eklenir.

c) DoC un geçerliliği, İdare veya yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yıldönümü tarihinin öncesindeki veya sonrasındaki üç ay içinde yapılacak olan yıllık denetimin İdarenin belirleyeceği kriterlere uygun bulunmasına bağlıdır. Yıllık denetimler, denetlemeyi yapan denetim görevlisi veya yetkilendirilmiş kuruluş tarafından belge üzerine işlenir ve onaylanır.

ç) Yenileme denetiminin mevcut DoC un sona erme tarihi öncesinden üç ay içinde tamamlanması durumunda, düzenlenecek olan yeni DoC, yenileme denetiminin tamamlanma tarihinden itibaren, mevcut DoC un sona erme tarihini beş yıl geçmeyecek bir tarihe kadar geçerlidir. Yenileme denetiminin mevcut DoC un sona erme tarihinden önceki üç ay içinde tamamlanması durumunda, düzenlenecek olan yeni DoC un geçerlik süresi, yenileme denetiminin tamamlanma tarihinden itibaren en fazla beş yıldır.

(2) Geçici DoC, Kodun uygulanmasının kolaylaştırılması için İdare veya yetkilendirilmiş kuruluş yahut İdarece talep edilmesi hâlinde sözleşmeye taraf diğer devletlerin denizcilik idareleri tarafından en fazla on iki aylık bir süre için aşağıda belirtilen hâllerden birinin gerçekleşmesi durumunda düzenlenir:

a) EYS nin yeni uygulanmaya başlandığı veya işletmecinin yeni faaliyete geçtiği durumlarda,

b) İşletmecinin, işlettiği gemi cinslerine yeni bir gemi cinsi ilave etmesi durumunda,

c) Kod hükümlerine yapılacak eklerin veya değişikliklerin uygulanabilmesi için İdare tarafından geçici DoC düzenlenmesi gerekli görüldüğünde.

(3) Bu maddede yer alan belgelerin geçerli bir kopyası, EYS nin uygulandığı gemilerde bulundurulur.

(4) Yabancı bayraklı gemi/gemiler işleten işletmeci, filosuna Türk bayraklı bir gemi dâhil ettiğinde, işletmeciye yeni kurulmuş bir işletme gibi Kod hükümleri uygulanır.

Emniyet yönetimi belgesi

MADDE 21 –(1) SMC (Emniyet Yönetimi Belgesi); İdare veya yetkilendirilmiş kuruluş yahut İdarece talep edilmesi hâlinde Sözleşmeye taraf diğer devletlerin denizcilik idareleri tarafından süresi beş yılı geçmeyecek şekilde gemiye verilmek üzere düzenlenir. SMC, işletmeci ve geminin, onaylanan EYS ye uygun olarak işletildiğinin doğrulanmasından sonra düzenlenir. Bu belge, geminin Kod gereklerini yerine getirebileceğinin kanıtı olarak kabul edilir.

a) SMC nin geçerliliği, İdare veya yetkilendirilmiş kuruluş tarafından yapılacak bir ara denetiminin sonucunun İdarenin belirleyeceği kriterlere uygun bulunmasına bağlıdır. Ara denetim, bir kez yapılacaksa SMC nin ikinci ve üçüncü yıldönümü tarihleri arasında yapılır.

b) Yenileme denetiminin mevcut SMC nin sona erme tarihinden önceki üç ay içinde tamamlanması durumunda, düzenlenecek olan yeni SMC, yenileme denetiminin tamamlanma tarihinden itibaren, mevcut SMC nin sona erme tarihini beş yıl geçmeyecek bir tarihe kadar geçerlidir. Yenileme denetiminin mevcut SMC nin sona erme tarihinden üç aydan fazla bir zaman öncesinden tamamlanması durumunda, düzenlenecek olan yeni SMC nin geçerlik süresi, yenileme denetiminin tamamlama tarihinden itibaren en fazla beş yıldır.

c) Yenileme denetiminin mevcut SMC nin sona erme tarihinden sonra tamamlanması durumunda düzenlenecek olan yeni SMC, yenileme denetiminin tamamlandığı tarihten itibaren mevcut SMC nin sona erme tarihini beş yıl geçmeyecek bir tarihe kadar geçerlidir.

ç) Yenileme denetimi tamamlanmış ve yeni bir SMC, mevcut SMC nin sona erme tarihinden önce düzenlenmemiş veya gemiye teslim edilememişse, İdare veya İdarenin onayını alan yetkilendirilmiş kuruluş mevcut SMC yi onaylayabilir. Böyle bir SMC, mevcut SMC nin sona erme tarihini beş ay geçmeyecek bir tarihe kadar geçerlidir.

d) Eğer bir gemi, SMC nin sona erme tarihinde SMC denetiminin yapılabileceği limanda değilse, İdare sadece geminin denetiminin yapılacağı limana kadar olan seferini tamamlayabilmesi amacıyla ve sadece bu uzatmanın uygun ve makul olduğu durumlarda mevcut SMC nin geçerlilik süresini uzatabilir. Böyle bir SMC, mevcut SMC nin sona erme tarihinden itibaren üç aydan fazla uzatılmaz ve böyle SMC ye sahip bir gemi, SMC denetiminin yapılacağı limandan, yenileme denetimi yapılmadan ayrılamaz. Yenileme denetimi tamamlandığı zaman, düzenlenecek olan yeni SMC nin geçerlilik süresi, mevcut SMC nin uzatma verilmeden önceki sona erme tarihinden itibaren en fazla beş yıldır.

e) Geçici DoC a sahip bir işletmecinin hiçbir gemisi tam süreli SMC alamaz.

Geçici emniyet yönetimi belgesi

MADDE 22 –(1) Geçici SMC (Geçici Emniyet Yönetimi Belgesi), söz konusu gemi cinsi için Geçici DoC veya DoC belgelerinden birine sahip işletmecinin gemisine yapılan denetimin olumlu bulunması şartı ile düzenlenir.

a) Geçici SMC aşağıdaki şartların birinin oluşması durumunda düzenlenir:

1) Yeni inşa bir gemi teslim alınması,

2) İşletmecinin, işletmek üzere sorumluluğu altına yeni bir gemi alması,

3) Geminin tipinin değişmesi,

4) Geminin yabancı bir bayraktan Türk bayrağına geçmesi,

5) Geminin tadilat, sefer bölgesinin değişmesi gibi sebepler ile bu Yönetmelik kapsamına girmesi,

6) İşletmeci değişmesi.

b) Geçici SMC nin düzenlenebilmesi için aşağıda belirtilen şartların yerine getirilmesi gerekmektedir:

1) İşletmecinin DoC a veya Geçici DoC a sahip olması,

2) Gemi için işletmeci tarafından kurulan EYS nin, Kodda belirtilen ana unsurları içerdiğinin DoC un veya Geçici DoC un düzenlenmesi için yapılan denetim sırasında değerlendirilmesi,

3) İşletmecinin üç ay içinde gemi için iç denetimi planlaması,

4) İlgili gemi kaptanının ve zabitlerinin emniyet yönetimi sistemine aşina olması,

5) Seyre çıkmadan önce bulundurulması zorunlu olan talimatların oluşturulması ve gemi personeline bu konuda gerekli eğitimin verilmesi,

6) EYS nin Türkçe veya gemi çalışma dilinde yahut personelin anlayacağı dillerde hazırlanması.

c) Geçici SMC; İdare, yetkilendirilmiş kuruluş veya İdarece talep edilmesi hâlinde sözleşmeye taraf diğer devletlerin denizcilik idareleri tarafından altı ayı geçmeyen bir süre için düzenlenir.

Belgelerin geçerlik sürelerinin uzatılması

MADDE 23 –(1) Geçici SMC haricinde diğer hiçbir belgenin geçerlik süresi uzatılmaz. Geçici SMC nin geçerlik süresi ise, İdare veya İdarenin onayı alınarak yetkilendirilmiş kuruluş tarafından en fazla altı ay uzatılır.

DoC belgelerinin iptal edilmesi ve yeniden düzenlenmesi

MADDE 24 –(1) DoC un iptali bir işletmecinin işletmesini yaptığı bütün gemilerin SMC ve geçici SMC lerinin iptal edilmesini gerektirir. Eğer işletmecinin filosunda SMC si başka bir yetkilendirilmiş kuruluş tarafından verilen gemi veya gemiler varsa, ilgili yetkilendirilmiş kuruluş bilgilendirilir ve SMC ler iptal edilir.

(2) Aşağıdaki durumlardan birinin gerçekleşmesi hâlinde, DoC İdarece veya yetkilendirilmiş kuruluş tarafından İdarenin onayı alınarak iptal edilir:

a) İşletmecinin zamanında yıllık denetime girmemesi,

b) Büyük uygunsuzlukların bulunması.

(3) DoC u iptal edilen işletmeciye, İdare veya İdarenin onayı alınarak yetkilendirilmiş kuruluş tarafından, yeniden başlangıç denetimi yapılır ve uygun bulunursa geçerlilik süresi beş yılı geçmeyecek şekilde DoC düzenlenir. Belgelerin iptalini gerektiren uygunsuzlukların ve başlangıç denetiminde bulunan uygunsuzlukların giderilmesi amacıyla düzeltici faaliyet planı oluşturulur ve bu uygunsuzlukların giderileceği süre belirlenir. Düzeltici faaliyet planında belirtilen sürenin sonunda ilave denetim yapılır.

SMC nin iptal edilmesi ve yeniden düzenlenmesi

MADDE 25 –(1) Aşağıdaki durumların birinin gerçekleşmesi hâlinde, SMC belgeleri İdare veya İdarenin onayı alınarak İdarece yetkilendirilmiş kuruluş tarafından iptal edilir:

a) İşletmecinin, gemi için gerekli ara denetimi zamanında yaptırmaması,

b) Büyük uygunsuzluğun bulunması,

c) 24 üncü maddenin birinci fıkrasında belirtilen şartların oluşması,

ç) Geminin yasal sertifikalarının bulunmaması veya geçersiz olması.

(2) Geçici SMC; DoC veya geçici DoC olmadığı durumlarda iptal edilir.

(3) İptal edilen SMC nin yeniden düzenlenebilmesi için, İdare veya İdarenin onayı alınarak yetkilendirilmiş kuruluş tarafından, gemiye başlangıç denetimi yapılır ve uygun bulunursa geçerlilik süresi beş yılı geçmeyecek şekilde SMC düzenlenir.

Denetimler

MADDE 26 –(1) Kodun hükümleri ile gerekli kılınan tüm denetim işlemleri, Örgüt tarafından A.913(22) sayılı Karar ile kabul edilen Kodun İdareler Tarafından Uygulanmasına Yönelik Açıklamaları göz önünde bulundurulmak suretiyle, İdarenin kabul edeceği usul ve esasla uygun şekilde gerçekleştirilir.

(2) İdare veya yetkilendirilmiş kuruluş tarafından gerekli görüldüğü durumlarda ilave denetim yapılır. İlave denetimlere ilişkin usul ve esaslar İdare tarafından belirlenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Sorumluluk

MADDE 27 –(1) İdare, Kod hükümlerinin uygulanmasından sorumludur. İdare, yetkilendirilmiş kuruluşlara, İdare adına Kodun uygunluğunun denetlenmesi ve Kod belgelerinin düzenlenmesi yetkisini devredebilir. İdare, her durumda, Kod hükümlerinin usule uygun olarak uygulandığını tespit etmek için yetkilendirilmiş kuruluşlar ile birlikte veya kendi başına denetimler yapar.

Yürürlük

MADDE 28 –(1) Bu Yönetmeliğin;

a) 17 nci maddesinin ikinci fıkrası ile 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (c), (ç) ve (d) bentleri 1/7/2010 tarihinde,

b) Diğer maddeleri ise yayımı tarihinde

yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 29 –(1) Bu Yönetmelik hükümlerini, Denizcilik Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.


METTİN 25/10/2009 : 11:35:04
Çeşme Marina'nın Temeli Atıldı
400 yat kapasiteli Çeşme Marina'nın temeli Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atıldı.


Yayına Giriş: 25.10.2009 03:03:48
Güncelleme: 25.10.2009 03:03:48


Türkiye deniz turizminde daha çok söz sahibi olmak istiyor.

Bu hedef doğrultusunda Çeşme'de yeni bir adım daha atıldı.

8 ayda tamamlanması planlanan 400 yat kapasiteli Çeşme Marina'nın temeli Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından atıldı.

Türkiye'yi üç bir yandan çevreleyen denizler ülkeye birçok imkan da sunuyor.

Deniz turizmi özellikle Ege ve Akdeniz'de büyük bir potansiyele sahip.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ''Akdeniz Havzası'nda bir milyon civarında deniz turizmine hizmet veren tekne olduğu tahmin ediliyor bu muazzam bir potansiyel.'' dedi.

Ancak Türkiye bu potansiyelden yeterince faydalanamıyor.

Akdeniz'de marinacılık faaliyetinden elde edilen gelirin yüzde 85'ini Fransa,İtalya ve İspanya paylaşıyor.

Türiye'nin mevcut yat limanı kapasitesi ise 15 bin tekne ile sınırlı.

Ancak Çeşme Marina'nın açılışını yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, hedeflerinin deniz turizminden daha fazla pay almak olduğunu belirtti.

Yıldırım, ''Yapım aşamasında 8-10 yat limanımız var bunları da devreye soktuğumuz zaman kapasite 25 bini geçmiş olacak'' dedi.

2023 yılında Türkiye'deki marinaların 80 bin yat kapasitesine sahip olması planlanıyor.
METTİN 17/10/2009 : 19:43:11
Eyvallah sağolasınız,inşallah...
armandoTR 17/10/2009 : 14:00:00
selamlar,
1980 ila 1990 yillari arasi cok cesitli turk ticaret yuk gemilerinde makinaci olarak calistim, yagciliktan lostromoluk, ucuncu ve dorduncu makinist olarak calistim,deniz motorcusu ehliyetim var, evet cok guzel denizcilik ama ben isyankar olup neticede tarragonada demirledim 1990 yilinda.
ara sira buraya gelen denizcilerle muhabbetim oluyo ,degisen bir sey yok , daha kotu olmus turk denizciligi diyebilirim. ne diyim ozledim ama, bu yastan sonra yeniden denize cikmak benden gecti. ama ilerde turkiyede sahilde bir yerde oturursam herhalde bir sandal alirim ara sira baliga cikariz.davetlimsiniz bekleriz bir gun baliga cikmaga marmarada ,iyi gunler dilerim
METTİN 17/10/2009 : 13:24:10
Evet sayın armando ama burda galiba balıkçılarla, miçolar var,üç tarfı denizlerle çevrili ülkemizde
,maalesef...
armandoTR 17/10/2009 : 12:51:20
selamlar,
denizcilik derken ,turk ticaret gemileri ve calisanlarida herhalde icine giriyo, armatorden ,miçosuna kadar
tesekkurler
METTİN 17/10/2009 : 12:46:38

Çevre dostu yaklaşımlar, balıkçılık sektöründe de kendini gösteriyor.
Balıkçılık, deniz tabanına zarar verilmesi, kirlilik ve aşırı karbon gazı salımından sorumlu tutuluyor. Sektör, şimdilerde Kuzey Avrupa ülkelerinde daha çevreci olma yolunda.

Danimarka'da 40'dan fazla ülkenin katıldığı "Mavi Okyanus-Yeşil Balıkçılık" adlı etkinlikte, balıkçılık sektöründe çevre dostu teknolojilerin kullanımı gündeme geldi.

Enerji tasarruflu deniz araçları, istenmeyen türde balıkların avlanılmasını engellemek için "türe özel trol ağları" ve yakıtı daha etkin kullanan motorlar, üzerinde çalışılan teknolojiler arasında yer alıyor.

Aşırı avlanma, balıkçılık sektöründe en fazla tepki çeken konular arasında. Şimdilerde trollerde istenen dışındaki türde balıkların avlanmaması için teknoloji devre giriyor. Bunun bir yolu, elektronik ağ izleme sisteminin kullanılması. Sistem, balık henüz sudayken türünü belirleyebiliyor.

Diğer bir yöntem de farklı türdeki balıklar için farklı türde trol ağlarının kullanılmasını sağlıyor. Ağların daha ince ve hafif olması da yakıt masraflarını da düşürüyor.

Çevre dostu teknolojilerle, deniz kirliliği de azalıyor. Kullanılan filtreler sayesinde, sintine suyunda bulunan petrol, sudan ayrılabiliyor.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Danimarka, dünyadaki dördüncü büyük balık ihracatçısı ülke konumunda bulunuyor.
METTİN 11/10/2009 : 22:47:18
Dünya'nın En Büyük Donanması

Dünya’nın En Büyük Donanması
Osmanlı Devleti’nin birçok liman şehrinde tersanesi vardı. Ama en büyüğü olan ve şöhreti dünyayı kaplayan Haliç üzerindeki İstanbul Tersanesi’ydi. Bu tersanenin dünyada eşi yoktu. Hiç bir tersane burası kadar gemi kızaklayamaz, işçi çalıştıramazdı. Akla gelebilecek her türlü sanat erbabı mevcuttu. İşçilerin çoğu hristiyan esirlerdi. Ama bedava değil, ücretle çalıştırılırlardı. Ücretlerini biriktirenler değerlerini öderler, hür olur, memleketlerine dönerlerdi. Ustaların ve mühendislerin hepsi Türk’tü. Tersanede çalışanların sayısı yaklaşık 20.000#8242;di. İstenildiği an, bir yıl içinde, Venedik donanmasının bir eşini inşa etmek ve donatmak mümkündü. Denizci bir ülke olan Venedik bile, Osmanlı Devleti ile barış halinde olduğu zamanlarda bu tersaneye kadırga ısmarlardı.

Barbaros’un vekili Hasan Reis’in Cezayir’i almak için gelen Haçlı Kuvvetlerini bozguna uğrattıktan sonra Padişah’a sunulmak üzere gönderdiği hediyeleri getiren leventlerin bir kısmı İstanbul’a ilk kez gelmişlerdi. Çoğu Anadolu’nun küçük köylerinden Cezayir’e gittiklerinden İstanbul’u büyük bir şaşkınlık, heyecan ve hayranlıkla gezmişlerdi. Tersane-i Hümayun’da yaklaşık 20.000 kişinin 100#8242;e yakın gemiyi inşa etmek için hep birlikte karınca gibi çalıştıklarını görünce, hayretlerinden dilleri tutuldu ve bu derece kudretli bir devletin tebası oldukları için Allah’a şükrettiler.

Türk Denizciliği, bu göz kamaştırıcı başarısını; üst düzeydeki denizcilik bilgisine, gemi yapımındaki üstün tekniğine, günümüzde bile hayranlık uyandıran lojistik destek sistemi ve üs zincirine, sahip olduğu mükemmel düzeydeki deniz haritalarına ve en önemlisi tüm bu konuları değerlendirip uygulayabilecek, inançlı ve üstün nitelikte denizciler yetiştirmesine borçludur. Osmanlılar, kadırgaları, barçaları, pergendeleri, baştardeleri ile mavi enginliklerde dolaşan usta denizcileri, ünlü haritacıları, gök bilimcileri ve savaş kahramanları ile tarih yazmış ve dünya denizcilik tarihine tartışmasız olarak damgalarını vurmuşlardır.



Alinti : i-medya.blogspot.com
METTİN 11/10/2009 : 22:46:14
Sardalya balığı ile ilgili her geçen gün yeni bir şeyler öğreniyorum,mesela içindeki besin değeri en çok olan balık o,artı her türlü balığı yakalamada en gözde yem de...
selami 03/10/2009 : 00:28:57
Balıkta kalmamış denizlerde biz denizleri ne olarak kullanacaz gemi transit geçişleri olarak mı?
Bizim insanımız maddi durumu az olanlar nezaman her çeşit balık yiyecek,bu dünyada onlara sadece iki balık mı sunulmuş..Sardalye ve Hamsiden başka balık yiyebilecekler mi?birazda buna yorum getirin..
METTİN 03/10/2009 : 00:25:47
EVET BALON BALIĞI BU,KURBAĞA BALIĞIDA DİYORLAR,JAPONLARIN EN SEVDİĞİ BALIK,BEYAZ BİR ETİ VAR,AMA BELLİ ZAMANLARDA ÇOK ZEHİRLİ,ÖLÜME BİLE SEBEBİYET VEREBİLİYOIR,BEN YEDİM İSTANBULLUYUZ YA ÖLMEDİM,JAPONYADA SERTİFİKALI AHÇILAR PİŞİRİYOR BUNU ,ŞİMDİ BİZDE DENİZ SULARI ISINMASINDAN DOLAYI HIZLA YAYILIYOR,HOCAM KOCAMANLARI VAR ARŞİVDE VARSA SANA YOLLARINM BENİM ,İĞNEYİ BİLE KESİYOR PENSE GİBİ AĞZI VAR..
kayserim 03/10/2009 : 00:14:57
İsmail abi metin abi bir balıkçılıkta benim hakkımda bir duyuru verirse sana
sakın inanma :)
SAYGILAR...
huyhuyhuy 02/10/2009 : 23:43:20
Selami kardeş oldu mu ?

Eksik bir şey kaldı ise , Söyle çekinme allah aşkına , derhal servis yapalım .
huyhuyhuy 02/10/2009 : 23:38:37
Doğa Derneği'nin Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Erkakan ve Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Karataş'la birlikte yürüttüğü araştırmaya göre, "kirleterek ve kurutarak yok ettiğimiz göller ve akarsularda, sadece Türkiye'de yaşayan 62 balık türünün 41'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya."

Türkiye'nin korunması gereken doğal alanlarını belirlemek için Doğa Derneği'nin yürüttüğü çalışma, en fazla tehlike altında olan canlı grubunun göl ve akarsu balıkları olduğunu ortaya koydu. Yapılan araştırmaya göre, yeryüzünde sadece Türkiye'de yaşayan (endemik) 62 balık türünün yüzde 67'si yok olmak üzere. Yok olmama mücadelesi veren 41 türün 18'i de yalnızca tek bir göl ya da akarsuda. Önlem alınmaması halinde de en az 11 türün birkaç yıl içinde tümüyle yok olmasından endişe ediliyor.

Araştırmaya göre, nadir balık türleri açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biri olan Anadolu'da göller kurudukça yeryüzünde yalnızca bu göllerde yaşayan balık türleri de tarihe karışıyor.

Balık türlerinin kaybına neden olan diğer bir sorun ise baraj inşaatları. Akarsu rejimine uyum göstermiş pek çok balık türü suyun akışının durdurulmasıyla oluşan baraj göllerinde yaşayamıyor. Yabancı balık türlerinin göl, akarsu ve barajlarla gelişigüzel atılması da türlerin yok olmasına yol açabiliyor.

Sadece Türkiye'de Beyşehir Gölü'nde yaşayan ve bugün nesli tümüyle tükendiği kabul edilen gökçe balığının da yaşadığı göle "sudak" adlı etobur balığın atılmasıyla yok olduğu belirtiliyor.

DenizHaber.Com



huyhuyhuy 02/10/2009 : 23:11:01
Balon balığı bu mu?




huyhuyhuy 02/10/2009 : 22:54:25
Bu balık ne balığı


huyhuyhuy 02/10/2009 : 22:43:10
İstanbul , finans merkezi olacakmış . Para bizde yok bildiğim kadarıyla . Nasıl olacak . İstanbul bizim , para ellerin . Bu işte de mi bir yamuk var yoksa ? ( paronayanın son noktası bu olsa gerek )

Yoksa , uluslar arası bir konsorsiyum mu ? İstanbul un idaresini yapacak , Yada ekümenlik maskesi bu işin makyajı mı ?
Gene , konuyu saptırdık .

Biz hamsiye gelelim . Hamsi avında bir ara belli bir boyun altındaki avı yasaklayıp kontrolünü yaptılar sonra ki yıllarda bolluk yaşamıştık . Sonraki yıllarda kontroller azalınca , eskiye dönüldü bu sene hamside , kıt.



METTİN 02/10/2009 : 21:39:59
Denizlerin büyük sorunları arasında şu an kirlenme,balon balığı denen bir balığın,genelde tropikal ve sıcak denizleri seven bir tür,kızıldenizden sonra,önce akdenizi ,sonra egeyi yavaş yavaşta marmarayı kaosa çevirmesi,bu tür ki, balıkçıların ve keyifçilerin, şu an en başını ağrıtan sorun ,zira ne balık ,ne ağ ne, olta bırakıyor,sonra katil yosunlar,zehirli deniz anaları meseleside var,birde ülkemizde hala denizciliğe gereken önemin verilmemesi,bu arada deniz içinde ne derece doğru ama kültür balıkçılığının getirdiği kirlenme de sık sık gündemde..Ama hala işçi ölümleri çözülmesede tekne ve gemi inşaasında artan grafikler de güzel doğrusu..Türkiyede liman kapasitesini ve büyüklüğünün de bir an önce gündeme alınmalı,ve türkiye stratejik konumu transit ve taşımacılığın kilit ülkesi olacak şekilde projeler üretilmeli,3ncü boğaz köprüsü işide istanbulla aynı konumu ve görevi üstlenebilecek Çanakkaleye yapılmalı,bu dünya güzeli şehirde bir rahat nefes almalı artık..
selami 02/10/2009 : 20:36:54
Denizlerimizde görülen Balık çeşitleri nelerdir?Balığın ülke ekonomimize katkısı nedir?
Türkiyedeki insanlar ekonomik bakımdan diplere düştüğü için alım gücüde dip yaptı iki tür balık bilirler biri hamsi biri sardalyadır maddi güçleri bunları almaya yettiği için başka balık bilmezler ne yapalım Fakirliğin gözü kör olsun..!
huyhuyhuy 02/10/2009 : 20:26:14
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - selami
Portakal-limon-greyfurta gel,gel sende gel batan geminin malları bunlar..;)):


Selami , kardeş narenciye konusunu yeniden gündeme getirdi . Sahi konudan mı uzaklaştık yoksa .
Konu gemicilik değilde, narenciye miydi? ((:

Yukarıda bir yerlerde , bir arkadaşımız konu gemicilik başlığı , bize konudan uzaklaştın demişti .Ve narenciye konusunu gündeme getirerek . Uzaklaştığımız esas konumuza bizi geri getirmişti . ( şaşırmayın gemicilik esas konumuz ya , narenciye de gemi ile ihraç edilir. eee , narenciye diyerek esas konuya geri geldik. ve biraz zorla**** narenciye ile gemi konusunu metinle birlikte biraz ortasından biraz burasından sündürerek düzeltmiştik . ) Arkadaş kendi bile şaşırmıştı konuyu nasıl bağladığımıza ,nasıl birleştirdiğimize.

Portakal greyfurt mandalina diyerek selami de bizi esas konuya çekmeye çalışıyor galiba .((:
selami 02/10/2009 : 19:24:29
Portakal-limon-greyfurta gel,gel sende gel batan geminin malları bunlar..;)):
METTİN 02/10/2009 : 19:06:03
Geçen Cemil Çiçeğin çok duygusal bir konuşması vardı,demokratik açılım için,bu sorunun çözümünde katkıda bulunacağın elini de öperiz ayağınada gideriz diye,biz burdan hükümeti eleştriyoruz diye sanki bize yakıştırdıklarını eleştirmiyoruz gibi,bazıları bize yaftalama ya çalışıyor,biz tarafız ama sadece bu ülkenin taraftarı ,aklımız da vicdanımızda kiralık değil,yiğidi öldürsek de hakkını yemeyiz,bu memleket için kim güzel bir şey yaparsa,ama rant için birileri kazansın diye değil,böyle överiz de alkışlarız da...Yeterki çare ilaç olsunlar sorunlara ..
huyhuyhuy 02/10/2009 : 16:52:52
Ya metin kardeş bunlar bizden kopya mı çekiyor nedir?(((:

Buradan , bizim ülke meselelerine ne kadar tarafsız bakan, ilgili vatandaş, olduğumuzu da gösterir.
İşte , bunları yapmak lazım dedik yaptılar . Diyorsun ve doğru . Görevlerini yaptıkları zaman memnun oluyoruz.

METTİN 02/10/2009 : 14:36:43
Geçenlerde şu Türk yatları yabancı ülke bayrağı takma işinden kurtulacak dendi,gereken düzenleme yapıldı dendi,ama takip edemedim,inşallah bir faydası olur,pratiğe uygun bir şeyler yapılmıştır,lafla düzenleme değildir diyelim...Ama güzel olan ne biliyormusunuz,burda noterler niye her işde var dedik,çoğu belgeyi noterlerden getirme zorunluluğu kalktı,bu bayrak meselesi vergilerin yüksekliğinden bahsettik yine onla ilgili bir düzenleme oldu,bankacılıkla ve şu 3 çocuk yapın davalarında da inşallah birer gelişme olur güzel..


1.17 saniye.
17:42:30, 3 Aralık 2024, Salı

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım