Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Dünyası Ve Ekonomi
 Pazarlama Ve Satış
 Pazarlamanın tanımı değişti
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
marketallica 18/02/2005 : 00:42:56
Pazarlamanın tanımı değişti???

The previous AMA definition of marketing, active since 1985, was: "Marketing is the process of planning and executing conception, pricing, promotion and distribution of goods, ideas and services to create exchanges that satisfy individual and organizational goals."

The new definition of marketing, unveiled at the AMA's Summer Educator's Conference in August is: "Marketing is an organizational function and a set of processes for creating, communicating and delivering value to customers and for managing customer relationships in ways that benefit the organization and its stakeholders."

SON 6 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
hascence 18/02/2005 : 16:59:18
Bence pazarlamanın tanımı elektronik pazarlamaya doğru kaydı. Ayrıca çok fazla rekabetin olduğu bir ortamda çok daha yaratıcı, çok daha uygulanabilir ve çok daha etkili olma gibi bir olaya girdi. Klasik metodlar tarih oldu. Temel pazarlama metodlarının üstüne her yerde çok farklı teknikler kullanılarak yeni pazarlama inşa edilmeye çalışılıyor.
eylul 18/02/2005 : 16:38:55
Ben ikinci tanımın getirdiklerini bir tartışmaya açalım derim:)
eylul 18/02/2005 : 16:37:12
Zaten ilk tanımın içinde yer alan süreçlerin belli bir sıralaması yok. Her şirket kendince bir yaklaşım benimsemiş durumda. Mesela bazı durumlarda "şu ürünü satalım" dedikten sonra o ürünün ne kadar satılması gerektiği hesaplanıyor. Ona göre maliyet hesaplaması yapılarak satınalma yapılıyor. Bazen de senin dediğin gibi ürünü geliştirip sonradan fiyatlandırıyorlar. Bence tam olarak net ve sağlıklı bir çözüm yok gibi. Yani şartlara göre çeşitli düzenlemeler yapılabiliyor. Dağıtım ağı çok geniş olan bir şirket de "benim dağıtım ağım çok geniş, o nedenle şöyle bir ürün çıkarsam çok rahatlıkla piyasaya sokarım en iyisi ben böyle bir şey geliştireyim" diyebiliyor. Ben Ülker şirketinde bunu görüyorum açıkçası. Şirketin dağıtım kanalı çok geniş olduğu için çıkardığı en alakasız ürünü bile Türkiye'nin dört bir yanında görmek olası. Sanırım buna güvenerek cola ve dondurma çıkarttılar (sadece bir tahmin).
marketallica 18/02/2005 : 13:39:06
aslına bakarsan ilk tanımı süreç odaklı olarak düşünülebilir ve bizi kötü yerlere taşıyabilir. Mesela önce ürünü yapalım, sonra fiyata karar veririz, yada; ürün adına karar verelim sonra, konumlandırmasına karar veririz demek bana hoş gelmiyor. Bütünsellik hakim olmalı bence.
eylul 18/02/2005 : 11:48:06
Bence ilk tanım hala geçerliliğini koruyor. Bir de Türkçe olarak hatırlayalım:)
"Pazarlama kişi ya da organizasyonların gereksinimlerini karşıyacak ürünlerin, geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tutundurulması ve dağıtılmasına yönelik planlama ve uygulama sürecidir". Bu tanım irdelendiğinde çok derin kavramları barındırdığı ortaya çıkar. Bunlara teker teker girmeyeceğim çünkü bunları çoğumuz biliyoruz. İkinci tanım ise pazarlamanın organizasyonel bir fonksiyon olduğundan; yaratım ve iletişim süreçlerinden ve müşterilere bir "value" (değer demek istediğim anlamı veremedi) kazandırmaktan söz ediyor. Aynı zamanda müşteri ilişkilerine de değiniyor. İlk kavramın sadece "ilişki kazanma" odaklı olup olmadığı tartışma konusu. Çünkü gereksinimleri karşılamak için durmadan çalışmak ve yeni ürünler geliştirmek gerekiyor. Bu aynı zamanda müşteri devamlılığını da sağlayan bir olay. Tutundurma da aynı şekilde hem ilişkilerin kazanılmasını ve ilişkilerin sürdürülmesini amaçlıyor. İkinci tanım daha çok pazarlamanın asıl bir tanımı değil de tamamlayıcı bir tanımı gibi gözüküyor. Çünkü bir ilişkiyi devam ettirebilmeniz için önce bir ilişki kurmalısınız. İkinci tanım süreç odaklıymış gibi gözüküyor ama ilk tanımın da içinde temel dört tane süreç yer aldığını unutmamak gerekiyor (geliştirme, fiyatlandırma, dağıtım ve tutundurma). Bu dört tane temel süreç bir de kendi içlerinde alt süreçlere ayrılıyor. Sanırım ikinci tanım kendi içinde alt dallara ayrılmayı önleyecek şekilde üç temel süreç geliştirmeye çabasını gösteriyor.
marketallica 18/02/2005 : 00:50:41
Yazının kaynağı
http://www.1to1.com/printview.aspx?ItemID=28577#1
Yeni tanım iki şeye vurgu yapıyor banca
1) 4P olarak öğrendiğimiz fonksiyonel pazarlama kavramının yerini süreç olarak pazarlama kavramı alıyor
2) Pazarlamanın amacı ilişki kazanmaktan(avcılıktan), ilişki sürdürmeye (çiftçiliğe) kayıyor.

Sizlerin yorumları nelerdir?


0.75 saniye.
23:17:16, 4 Mayıs 2024, Cumartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım