Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Dünyası Ve Ekonomi
 İnovasyon, Yeni Trendler Ve Çözümler
 Katma Değer Ve İnovasyon Ne Anlam İfade Ediyor?
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
masal06 22/11/2009 : 14:06:35
Alıntı Yapılan Metin:
YENİLİKLER (İNNOVASYON), KATMA DEĞER VE GİRİŞİMCİLERİMİZ

Girişimcilerimizin karşılaştıkları önemli darboğazlardan birisi de yenilikler ve bu yoldan katma değeri yüksek alanlara geçme konusu ile ilgilidir. Genellikle bu konudaki olanaklar değerlendirilememektedir. Bu tespit özellikle ürün ve pazar yeniliği için geçerlidir.

İnnovasyon konusunda Yaman Törüner'in Milliyet Gazetesindeki Çözüm başlıklı köşesinde "Yaratma Sanatı" adıyla yayınladığı makalesinde ilginç saptamalar yer almaktadır:
"Yaratma sanatım öğrenmenin ilk dersi konuyla ilgili tüm bilgilere vakıf olmak. Piyasa ekonomisinin dünyadaki tüm örneklerin! İ ve kendi ülkenizdeki durumu tam anlamıyla bilmeden, bir piyasa yaratamazsınız.
İkinci ders çocuklaşmada gizli. Yaptığınız işten büyük zevk almanız, oyuncaklarınızı kırmaktan korkmamanız ve oyuna konsantre olmanız gerekiyor. 4 yaşında bir çocuk için bir kaşık, sadece yemek yemeğe değil, davul çalmaya, masaj yapmaya, kulağı karıştırmaya da yarar. İşte yaratıcılık."


Küçük ve orta ölçekli işletmelerin büyük işletmelerle mücadelesi, onların ürettikleri ürünleri üreterek değil, tam tersine, onların üretmediklerini yaparak yürütülmelidir. Bu işletmeler uyum
(esneklik) avantajlarım iyi kullanarak, büyük işletmelerin girmedikleri veya giremedikleri piyasalara girmeye çalışmalıdırlar. Büyük işletmelerle mücadelede, ancak mücadele küçüğün
üstün olduğu alanlara kaydırılabilirse başarılı olunur.

Bu konuda Eskişehirli bir sanayicimizin görüşünü aynen aktarmak istiyoruz (Y. Zeytinoğlu, Eskişehir Sanayi Odası Bülteni, Ocak 1988).
"Küçük sanayici çok daha özel, çok daha güzel üretimlere girmek zorunda. Çünkü Türkiye'de artık tüketici bir malın sadece var olmasını isteme aşamasından geçmiştir. Tüketicinin talebi bence üç aşamadan geçmektedir:
• en ilkel aşaması, bir malın sadece var olmasını istemektir;
• ikinci aşama, malın daha kalitelisini istemektir;
• üçüncü aşama, malın daha güzelini istemektir.
Şimdi Türkiye'de tüketicinin talebi ikinci aşamaya gelmektedir. Hatta bazı sektörlerde üçüncü aşamaya doğru kaymaktadır. Küçük sanayicilerin de şansı ikinci, bilhassa üçüncü aşamadadır. Küçük sanayici bunları büyük sanayiciden daha önce yapmak durumundadır. Yani ortaya sermayesini koyamadığı zaman, beyninin içindekileri koyma durumundadır. Zira küçük büyüğün cebindeki ile rekabet edemez, tek şansı beynindeki ile rekabet edebilmektir.


Sonuç olarak bir Norveç atasözünün aşağıdaki sözleri bu konuda kulağımıza küpe olmalıdır.
"Bir köyde herkes birbirini tras ederek karnını doyuramaz"

Girişimcinin sürekli olarak arayış içinde olması gereken bir konu da katma değeri daha yüksek olan ürünlere, katma değeri daha yüksek olan piyasalara, katma değeri daha yüksek tedarik, üretim, pazarlama, finansman ve yönetim uygulamalarına kayma zorunluluğudur. Zira işletmenin ve ülke ekonomisinin gelişmesi buna bağlıdır. İşletmelerin milli gelire katkısı ve toplumu refah seviyesinin artması katma değeri yüksek ürünler üretmesine bağlıdır. Çeşitli ürünlerin hammadde aşamasındaki değeri ile nihai ürün olarak yarattığı katma değer arasında önemli farklar bulunmaktadır.
Örneğin: kum, cam ve Pentium III çipi. Aralarındaki ortak nokta her ikisin de %100 kumdan
yapılıyor olmasıdır. Oysa ki hammadde aşamasında 1 kg kum 0.7 cent iken, 1 kg
cam 1 $ ve 1 kg Pentium III çipi 17.000 $'dır dır.
Diğer taraftan tek tek ürünlere bakıldığında katma değer aşağıdaki tabloyu sergiliyor: 1 kg çimento 10 cent, 1 kg demir-çelik 65 cent, 1 kg otomobil 10 $, 1 kg yolcu uçağı 1000 $, 1 kg savaş uçağı 10.000 $, 1 kg uydu aracı 100.000 $, 1 kg viagra 100.000 $, Undan bisküvi, patatesten cips, demir cevherinden saç, saçtan otomobil, beyaz eşya vb. üretildiğinde katma değer her aşamada artıyor


Katma değeri yüksek ürün ve hizmet üretme konusunda ülkemizin önde gelen girişimcilerinden biri olan Sakıp Sabancı'nın görüşü "Başarı Şimdi Aslanın Ağzında" adlı
kitabında aşağıdaki şekilde dile getiriliyor:
"Başarıya ulaşmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Babamın zamanında pamuğu çuvala doldurmak, gün içinde daha çok pamuğu çuvala doldurmak başarı idi. Tarladan toplanıp çuvala basılan pamuğu, yabancı gemiye kadar taşıyıp rıhtımda satmak daha büyük başarı sayıldı. Derken birileri basit bir makine ile (çırçır makinesi) pamuğun içindeki çekirdeği ayırdı. Bunlara fabrikatör denildi. Fabrikatör olmak büyük başarı sayıldı. Bir başkası ayrılan çekirdeği iki cendere arasından
geçirip yağım çıkardı. Başarılı yağ fabrikatörü oldu. Derken, pamuğu iplik yapan başarılı sayıldı, iplikten bez dokuyan başarılı sayıldı. Bezi İtalya’ya gönderip boyatan başarılı sayıldı, İtalya'da boyanan bezi Türkiye'de boyamayı başaran madalya aldı.
Bugün, geri kalmış ülkelerde bunlar, hala yapılıyor. Bugün, bunlar dünya ölçüsünde başarı sayılmıyor. Dünya ölçüsünde başarı, en iyi kumaşı dokumak da değil. En iyi kumaştan en iyi giysiyi yapabilmek de değil. Başarı, en iyi kumaşı, en iyi çizime göre giysi haline getirip, buna bir marka takarak, çok yüksek bir katma değer yaratmak. Dünya pazarında bu giysi markası ile başa
güreşmek... Şimdi artık başarının ölçüsü, dünya ölçüşü
.

Kaynak: Prof. Dr. M. Tamer MÜFTÜOĞLU/Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi






SON 14 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
ferhattayfun 21/03/2018 : 23:46:50
Güzel bir yazı..
hakan.sahin 03/05/2014 : 02:41:31
Hergün yeni birşeyler öğreniyoruz,biraz geç oluyor ama olsun.
gursoybalo 06/09/2013 : 09:15:34
Teşekkür ederim arkadaşım çok iyi bir yazı okudum.
masal06 02/09/2013 : 17:15:02
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - EnerjiC
Abi eline sağlık çok güzel olmuş bu sakıp sabancının anlattığı konuyu ben yıllardır düşünüp söylüyorum lakin anlamıyorlardı beni şimdi önlerine atacam ve herkes daha iyi anlayacak beni :)


Önemli değil bu yazı bu site için biraz ağır anlayan çıktığına sevindim :)
EnerjiC 16/05/2012 : 08:59:35
Abi eline sağlık çok güzel olmuş bu sakıp sabancının anlattığı konuyu ben yıllardır düşünüp söylüyorum lakin anlamıyorlardı beni şimdi önlerine atacam ve herkes daha iyi anlayacak beni :)
VSL 15/05/2012 : 20:31:12
Çok güzel bilgilendirici bir yazı teşekkür ederiz . Bu sitede bu yazıdan faydalanması gereken bir hayli kişi var inşallah onlarda okur.
masal06 15/05/2012 : 15:17:37
Sömürülmek veya sömürülmemek bizim elimizde Örneğin Benim güzel Köylüm Fındığı üretir işlenmemiş olarak Tüccara ve devlete satar Sonrada devlet düşük fiyat verdi diye kızar

Hiç aklına gelmez fındığı işleyip katma değerini arttırmak :((
jojo 12/03/2010 : 21:33:19
katma !!! değer ve iiyyyynovasyon .)


küresel firmalar almış başını gidiyor ve biz sadece onlar için sömürülecek birer değeriz...katma değeri innovasyonu mu kalmış allasen

sürücen hepsini haitiye bak bakalım bi daha yapaıyorlar mı :))
dr.müh 12/03/2010 : 08:00:19
Bu konuların tartışılması önemli. Yalnız bununla beraber masal06 nın yazısında açıkça belirtilmiş ve üzerinde kafa yorulması gereken nokta "süreçtir". Hiç bir şirket ben inovasyon ve ar-ge yapacağım diye işe başlayamaz yada en azından başlarsa bence başarılı olamaz. Bu kelimeler katma değer yaratan (farklılık vs veya yaratacak olan) bir ürünün geliştirilme sürecinde veya sonunda ortaya konulan çalışmanın tamamı veya bir kısmıdır. Türkiye'de bir çok firma ar-ge yapmakta olduğunu iddia etmekte, bir kısmı gerçekten çaba sarfetmekte diğer bir kısmı ise sadece bilgi transferi yapmakta yani mevcut bir teknolojiyi alıp adapte etmektedir. Doğal olarak ortaya "sadece Türkiye'de yapılabilir " veya "dünyada bir ilk" tadında bir ürün çıkma olasılığı da düşmektedir. Özellikle teknoloji ve bilgi yoğun sektörlerde Türkiye'de üretim yapan veya rekabet eden şirket sayısı yok denecek kadar azdır (yazılım sektörünü buna katmıyorum). Bunlara örnek olarak, medikal cihazlar, elektronik cihazlar, uçak, gemi, uzay, malzeme vs. gibi bir çok alan örnek verilebilir. Tabi bunun bir nedeni de sürdürülebilir teknoloji politikalarının olmaması hatta böyle bir talep olmamasıdır. Yani halkında talebi ve ilgisi olması veya yatırımcıların uzun vadeli işlere girmesi gereklidir.
Tekrar başa dönecek olursak, "inovasyon" birbine bağlı bir çok sürecin doğru ve sistemli işlemesinin sonucunda ortaya çıkabilir. Aksi halde bu yurtdışından kopyalanarak uygulanabileceği düşünülen ancak kağıt üstünde kalan diğer bütün sistemler gibi (ISO'lar, kanunlar, standartlar, normlar vs.) altı doldurulamayan Türkçemize kazandırılmış bir kelime olarak kalacaktır.




bariskosay 16/02/2010 : 04:16:43
kardeşim yazın okunuyor ama yoruma gerek yok, o kadar açık ve net yazılmışki Türkiyenin neden bu kadar geri kaldığını çok iyi açıklıyor.
yazın için teşekkür ederiz.
masal06 14/02/2010 : 12:42:45
Mettin abi bu yazıyı yazdıktan sonra bazı şeyler kafama dank!!! etti. Kendi kendime:" Acaba bu yazıyı kaç kişi okur veya sitede kaç kişi İnnovasyon kelimesinin anlamını biliyor bilmesede araştırır" diye düşündüm.

Fakat dikkat ettimki sitede bu tip teoriye dayalı olan ,birazıcık seviyeyi yükseltmeyi planlayan ve en önemlisi Ticari Bilinci arttıran yazıların pek okunmadığını gördüm.

METTİN 13/02/2010 : 23:45:36
Paylaşım için teşekkürler,eskişehirli iş adamımız işi çözmüş,artık ülkemizde görülen sürü psikolojisi yani taklit her kesin yaptığını yapma fikrinden vazgeçilme zamanı gelmiştir,her kes birilerini eleştirirken aldığı maldan yada hizmetten şikayet ederken gene aynı hatalar usluplarla yola devam etmenin kimseye bir fayda getirmeyeceği aşikardır,şu an 3 büyük unsur,insan kaynaklarına,zamana ve argeye gerekli önemin verilmemesi, büyükten küçüğe tüm firmaların ortak kusuru ,bence bu alanlarda kafa yormakta fayda var..Saygılarımla..FARKLI VE HIZLI OLAN EKİP KAZANIR...AMA AŞAĞIDAKİLERİN KAZANAMAYACAĞI KESİN..


masal06 25/01/2010 : 13:52:15
Tüketicinin talebi bence üç aşamadan geçmektedir:

• en ilkel aşaması, bir malın sadece var olmasını istemektir;
• ikinci aşama, malın daha kalitelisini istemektir;
• üçüncü aşama, malın daha güzelini istemektir.
masal06 10/12/2009 : 14:37:11
Aslında Üründe yapılan her başarılı inovasyon Ürüne Bir katmadeğer sağlar.


0.78 saniye.
00:56:07, 5 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım