Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Kurma, Girişimcilik, Yatırım Ve Dış Ticaret
 Dış Ticaret
 Türkiye'nin İhracat Hacmi Nasıl Arttırılabilir?
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
Oguzhan Dirican 01/05/2001 : 18:17:55
Ülke profillerini incelediğimde Macaristan'ın ithalat hacminin 24 mr dolar, ihracat hacminin 21 mr dolar olduğunu gördüm. Sadece 10 mn nufusa sahip bir ülkenin Türkiye ile yaklaşık aynı ithalat hacmine ve Türkiye'den yüksek ihracat hacmine sahip olması oldukça düşündürücü geldi bana.

Elbetteki nufus dış ticaret hacmini belirleyen bir faktör değil. Bugün Singapur'un 194 mr dolar ihracatı var ve bunun 116 mr doları yerli, 78 mr doları re-export, ithalatı ise 188 mr dolar 1999 verilerine göre. Ancak nufusu sadece 3,5 mn. Macaristan ise Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke konumunda.
Peki sizce Türkiye'nin ihracat hacmini çok daha ileri seviyelere taşıyamamasının sebebi nedir ve sizce bunun çözümleri pratikte neler olmalıdır.

Elbetteki politik, ekonomik, sosyal v.s. v.s. v.s. bir çok nedenler sıralanabilir. Ancak benim özellikle üzerinde durmak istediğim reel sektörü! ilgilendiren ve işadamlarına ışık tutabilecek bilgiler.

Türkiye acaba avantajlı olduğu ürünleri iyi seçip bunlar üzerinde yoğunlaşamıyor mu? Bugün Malezya sadece palm oilden yıllık 26 mr dolar ihracat yapıyor. Elektronik ürünlerden ise 105 mr. dolar.

Özal'ın bir sözü vardı, " bir kamyon üzüm satıp, bir tane çip alıyoruz" diye. Ya da Türkiye katma değeri yüksek ürünlere mi yönelmeli. Ancak bu tür ürünler ciddi bilgi ve teknoloji birikimi ve sermaye isteyen bir alanlar. Türkiye bu üç noktada hangilerinde avantajlı, katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi su anki konumunda gerçekleşebilir mi?

Su anda Türkiye'nin 3 ana kalemde ihracatı yoğunlaşıyor. Tekstil, beyaz ve kahverengi eşya, otomobil. Beyaz eşya ve otomobilde ise yabancı sermayenin de büyük payı var. Yani elde edilen gelirlerin bir kısmı yurt dışına transfer ediliyor.

Sizce Türkiye'nin gerek hali hazırda başarılı olduğu sektörler de başarısını yükseltmek için sektörel bazda neler yapılabilir.
İkincisi Türkiye'nin özellikle önümüzdeki 10 yıllık dönem içinde üzerine gittiğinde başarılı olabileceği alanlar neler olabilir.

Örneğin yeni alanlarda benim aklıma gelen sektör, yazılım sektörü. Tüm dünyada b konuda ciddi işgücü açığı var. Almanya son dönemde bilindiği gibi bilişim sektöründeki profesyonelleri davet etti Bugün türk bilişimciler dünyanın birçok tarafında başarıyla çalışıyorlar. Ve bu sektör büyük sermayeler gerektirmeyen bir alan. Bu konuda çok hızlı netice almak için Türkiyedeki bilgisatar mühendisliği bölümleri arttırılmalıdır. Örneğin her üniversiteye bunu için ek kaynak gönderilmeli ve min. dönemde 100 öğrenci alan bilgisyar bölümleri açılmalı. İngilizce hazırlık ta hepsinde mecburi tutulmalı. Hoca olarak profesyneller de kullanılmalı. Bu çalışama iki yıl içinde tamamlansa ve 5 yıl içinde mezunlarını verse. 7 yıl sonra Türkiyede binlerce bilişimci yetiştirilmiş olur. Ayrıca math, elk. mh., fizik, end. müh, tarih! v.s. bölümlerden okuyan öğrenciler bilişim sektörüne kaydırılmak için teşvik edilmeli. Yazılım Bill Gates'i dünyanın en zenginleri aarasına soktu ve dünyadaki bir çok ülkeden daha zengin bir hale getirdi. Görünen o ki önümüzdeki 10 yıl içinde de bilişim ve bilişim yan sektörleri önemini hızla devam ettirecek. Bu alanda Türkiye yeterince yoğunlaşabilirse dünyada hem profesyonelleriyle hem de şirketleriyle çok başarılı olacağına inanıyorum... Ayrıca bu alanda dünya lideri olama Türkiye'ye çok farlı avantajlarda getirecektir. Türkiye bu yolla dünyada ki bilginin kontrolünü de eline geçirebilir. neden olmasın?


SON 6 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
mustafa111 21/07/2007 : 15:05:15
Oguzhan teşekkür konu güzel Aklımın erdigi kadar katkıda bulunmak istiyorum.
Ülkemizde istihdamın %94 ü küçük işetmelerce sağlanır(Kobi denilenler). Kredi kullanımı yarıdan fazlası büyük işletmelerce yapılır.
İhracatı artırmanın yolları nı belki kısa süreli ve üzun süreli nasıl yapar artırırız diye ayırmalıyız. Hatta sürekliligini sağlama nasıl olmalı diye eklenebilir.
Kısa vadede yapılabilecekler : Mevcut firmaların yurt dışı fuar katılımları desteklenebilir, Ülke olarak Sektör ve hatta sektörlerin alt katogori tanıtımları kitaplar haline getirilerek tüm dünyadaki ilgili fuarlar ateşelikler yardımıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabilir. İhracatta özellikle küçük firmaların önündeki zorluklar kaldırılabilir. Üç dört kişi çalıştıran firamaların bile özellikle afrika ülkeleri ve orta asyaya ihracat yaptıklarını yakınen biliyorum. Firmaların finans sorunlarını sözebilmek için üye oldukları dernegin kefaletinde belli miktarlarda kolay kredi kullanmalırı sağlanabilir . Hem istihdamı artırır bu hemde ihracatı:
Orta vadede yapılabilecekler : Bizim ülkemizde İmalat yapan biri genelde küçük işletme olarak hayatına başlar bir sürü zorluklardan sonra eger ilk üç yılda kapatmazsa işletmeyi kendine ancak gelir. Üç beş kazanır makina alır. Sonra biraz birikim yapar ve tüm birikimini konuşlanacağı bir işletme almak için harcar. Bir beş sene daha belini dorultamaz. Sonrası malum yorgun üretici profili. Sanayi sitelerimiz ihtiyaca uygun olarak yapılarak gerçek ihtiyaç sahiplerine verilmeli. Bir ev almak isterseniz kredi oranı % 1 civarında eger sanayi teisi almak isterseniz bu oran %2,5 dan başlıyor. Araç kredileri bile daha az.Devletmi yapar tokimi bilmem. Ekonominin lokomotifi olacak işlerde çalışan firmaların ihtiyacını karşılayacak yerler düşük kredilerle temin edilmeli. Yapılamıyormu kardeşim bedava arsa verin bari. Askerligini yapmayan genç gibidir kiradaki üretici. Üretim yapmak isteyen üreten suçlu konumunda olmamalı. İstemeye gelince ;İşçi maaşı, ssk, yemek, yatak, servis vs eleman giderleri kdv, ötv, gelir, kurumlar, geçici,emlak vergileri, bağkur vs vs devletin istedikleri hammadde temini yeterli stok hammadde ve bitmiş ürün labratuar ihtiyaca özel makina ve ekiqman ve diger bir sürü üretimle ilgili ihtiyaç, Yaptığı işe göre devletin her hangi bir kuruluşunda işin olursa imalar işini yapmamalar, yavaşlatmalar, aracılar ve bir sürü gurur kırıcı hareketten sonra kahretmeler, Tüm bu bürokrasi azaltılmalı hepsinin üretici nasılsa yatırım yapmış kaçamaz mantığı artık kaldırılmalı. Üreten insan göz önünde olmalı. Takdir edilmeli atılıp itilmemeli. Komşularımızın hepsinde üretici için şartlar bizden iyi. Kaçırmayın bu insanları iş bilenler kaçıyorlar. Yetişmiş insan bulmak hele üreten bulmak zor. Devlet kapısında işçi haklı iş veren haksızdır. Kaldırılmalı bu haksızlık. Adam gibi haklı haksız ayırt edilmeli. Yeni iş yeri açılmasında ihtiyaç mı degilmi iyi tesbit edilmeli. Birikimlerin bilgisiz ellerde harcanmasına müsade edilmemeli. vergiler ssk elektrik gibi ana kalemler özellikle üretim yapılan sektörlerde adam gibi bir seviyeye çekilmeli. Ya ne deyim daha bir sürü şey var yanlış olan bunca yanlışa ramen hala büyüyorya ihracat hayret edilecek bir şey moralim bozuldu kalanı belki sonra yazarım.
ahmet2140 21/07/2007 : 12:38:32
bencede türkiye marka firmalar yaratabilirse bu gelişmede büyük röl oynar bu da gelişime katkı saglar örnegin bir boing firmasının ticaret hacmi türkiyenin ticaret hacmi ile yarışacak düzeyde tabiki böyle marka hemen yaratamaz ama bir adım atılması lazım
Emperor 24/05/2002 : 13:03:37
Devletin ve iş sektörünün bir arada çalışması gerekir.
Dış satımdaki ticaret hacmi yükselmiş ülkelerin devlet ve iş sektörlerinin
bir arada çalıştığını görüyoruz.Yatırımcıların ekonomik bir güvence ve
destek almaları gerektiğini düşünüyorum.Bu konuda Türkiye'nin
gerisinden gelenler bile bizi yakaladı hatta geçti.Daha önce Japonya'nın
bu konudaki gelişmeleri bize örnek olmalıdır.
maliyetisir 12/12/2001 : 16:01:52
Ancak bürokratik engeller ortadan kaldırılır, iş dünyası kalite kavramının gerekliliğini kabul eder ve kendini buna göre hazırlar, üretim her alanda daha kaliteli, düzenli ve artarak yapılır, hepsinden önemlisi de az işle çok kar mantığından vaz geçilirse ihracat artabilir. Zira un, şeker, helva (yani aslında gerekli tüm kaynaklar - insan, hammadde, makine - ) mevcut. İş helva yapmaya niyetli kişilerin bulunmasında.
Kenan Kablan 01/05/2001 : 18:52:05
Yazılım sektörü mantıklı görünüyor.
Ismail KIRTILLI 01/05/2001 : 18:42:05
Bunu geçende ben de düşünüyordum, mesela Türkiye için en fazla genç nüfusu olan ülkelerden biri diyoruz. Düsünsenize bu genç nüfusun herbiri birer billgisayarla donatılmış...


0.8 saniye.
18:39:41, 5 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım