19/12/2011 : 02:13:47
Ruhsatta sorun yoksa dükkan açmak dünyanın en basit işi. Yazarkasayı ikinci el almanız kaydı şartıyla resmiyetiniz 300-400 lira tutar. Vergi dairesine para ödenmez. Parayı, fatura cildine, gider makbuzu cildine ve yazar kasaya vereceksiniz. 150-200 e bir kasa bulsanız ( 2. el yazarkasa servislerinde olur) 100 lira da matbacıya verseniz resmen açılırsınız. Sıfır bir yazarkasa 500 den başlar. 2. el yazarkasada servis beyin değişikliği için bir para ister. 2. el alırken beyni ucuza değişen modelleri tercih etmelisiniz. Sharp mesela. Kendi fiyatı artı beyin değişikliği ile sıfırını yakalamamalı.
Bir muhasebeci ile anlaşacaksınız ve her ay ödeme yapacaksınız. O da herhalde 100 civarı olur. Her ay devlet babaya kazan kazanma ortalama 30 civarı ödeyeceksiniz. Meslek odasına yılda iki kez uyduruk bir aidat ödeyeceksiniz. Yıllık 100 ün altında. Tabela 300 lirayada biter 5bine de. Havasına teknolojisine bağlı. Ama ne kadar havalı ise belediyeye her aya o kadar çok tabela ödemesi yaparsınız. 5metreye 1,5 metre ışıklı bir tabela için belediye yıllık 300 gibi bir rakam ister gibime geliyor. Belediyesine de bağlı bir durum. Alt ve üst sınırlar var. M2 sine 20 (yirmi) ila 300 lira gibi. 3m2 yıllık en ucuz 60 en pahalı 900 lira örneğin.
Parası az olan adam en çok 500 liraya resmiyete geçer açılır. Tabelanın kendisi demirbaş, masa sandalye gibi. Resmiyetle ilgili olan vergisi var. Ne kadar basit o kadar az vergi. Yıl sonu (Aralıkta) defter tasdiği var. 200-300 tutar. Her ay telefon, elk, su, internet, bina aidatı, muhasebeci ücreti, kira, vergi, yakıt gideriniz olacak. Yıllık stopaj, defter tastiği, oda aidatı, tabela vergisi gibi giderler var. Stopajı kira miktarı belirler. kira bedeli üzerinden kiracı devlete belli bir yüzde vergi öder.
Şimdi buradan anlayacağınız resmiyete geçmek yani ilk işlemleri yapmak gayet ucuzdur. Mesela 400 lira harcayıp resmen açıldınız. Sonrası vurucu gelir. Yani devlet sizi kendisine kolayca ortak eder ama sonra kazanmasanızda sizi yolunmuş tavuğa çevirir. Para müşteriden çok yavaş ve zor gelecek ama tüm ödemeler peşin hızlı ve müeyyideye bağlanmış olarak istenecek. Müşteri size istediğinizden az öderse ya da umduğunuz kadar çok gelmezse elinizde duruma müdahale edecek bir imkan bulunmayacak ama telefonu ödemezseniz pat diye keşilecek. kira ödenmezse hemen boşalt denecek ve devlet kurumları dükkan sahibinden yana olacak. Vergiler gününde ödenmemişse faiziyle tepenize binecek ve tahsilat için bir sürü mekanizma seferber olacak ancak kimse sizin bir vatandaş olarak kazanabilmenize yardımcı olmayacak. Meslek odası bile. Aidatını ödemediğinizde derhal ihbarnameler gelecek ama odama bağlı bu üyem neden zor kazanıyor ne yapsam ona faydası olur diye bir kaygısı olmayacak. Sizinde buna bırakın protestoyu serzenişte bulunma yolunuz bile tıkalı olacak.
Hocam para az ise hesabını iyi yap.
Vergi mükellefi olup işletme ruhsatı almanın bir maliyeti yok. Sonrası çok pahalı. Seni sadece bir para kaynağı olarak gören bu sistem içine almakta hiç bir sıkıntı göstermeyecek hatta önünü olabildiğince açacaktır. Hem kendine hem kurumlara kazanır ödemelerini yaparsan sorun yok. Ama ödeme yapamayan bir sistem üyesi olursan kanını emmeden bırakmayacaktır.
İlk iş bir muhasebeciye gidersen fazlaca bir şey bilmene gerek kalmadan yüzyüze rakamsal net cevaplar alırsın.