Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

17/09/2011 : 14:05:26
Merhaba sevgili koniksliler;

Memleketimizde Allaha sukur cogu seyler yoluna girmeye basladi.Zamanla, biraz da sabirla daha da iyi olacagiz insallah.

Her vatansever, memleket sevdalisi gibi beni de derinden yaralayan bir konuyu sizlerle paylasmak vede mumkun olursa sizlerle bir beyin firtinasi yapmak istedim.

Konu basliktan da anlasildigi gibi, tarim ureticilerinin icler acisi halleri;

Devamli goruyoruz ekranlardan , bir kamyon portakali cope dokenleri, domates kamyonunun icinde protesto icin gurese tutusanlari, bir kamyon karpuzu 100 tl ye verenleri v.b

Niye bizim memlekette bu soruna care bulunamiyor, gece gunduz demeden calisip didinen bu insanlara el uzatilamiyor, haklari savunulamiyor.

Ornek olarak yasadigim belcikayi anlatmak istiyorum.

Burada tarim sektoru ulke ekonomisinde ciddi bir oneme sahip.Tarimsal urun olarak cesitli sebzeler, meyve olarak
elma, armut, cilek agirlikli.

Iki tane tarim kooperatifi mevcut, butun ureticilere alim garantisi veriyor.Dort dortluk profesyonelce, isleyen bir sistem kurmuslar.Sistem tikir tikir isliyor.Ciftci bugunku hasatini yarinki sabah teslim ediyor.1 kilo urunu dahi ziyan olmuyor.

Kooperatiflerde, toplanan urunleri problemsiz bir sekilde
ic piyasaya ve diger ulkelerede pazarliyorlar.

Sonuc olarak uretici alinterinin , emeginin hakkini aliyor.

Allah bize oyle guzel bir memleket nasip etmis.Verimli topraklarimiz var, ne eksen yetisiyor.Her yerden bereket fiskiriyor.Bizdeki bu nimetler avrupa da yok; ama bakiyorum
adamlar herseye para ettirmeye ugrasiyorlar.Bizdeki bu nimetler avrupa ulkelerinde olacak, memleketin her karis topragindan para fiskirtirlar.

Avrupalinin is ciddiyetine her zaman hayran olmusumdur.
Ah bir alabilsek onlardan boyle guzel taraflarini...Neyse konuyu biraz dagittik gibi,

Sonuc olarak; bizdede boyle ciddi, profesyonelce, ureticinin hakkini vererek calisacak kooperatifler kurulamaz mi.Her cografi bolgede kurulsa, ureticiye alim garantisi verse, onlari birkac yabanci firmanin insafina birakmasa,
iyi olmaz mi sizce?Boyle kooperatifler tek tuk mevcut bazi yerlerde yanilmiyorsam, ama yeterli geldigini sanmiyorum.

Bu konuda yol katetmis avrupa ulkelerinin kooperatiflerinin calisma sistemleri incelenebilir.Aynilari bizdede uygulanabilir.

Hukumetimizden de bu konuda adimlar atmasini bekliyoruz tabiki.Avrupa ulkelerinde hukumetlerin herseyde parmagi var, kontrolu kesinlikle elden birakmiyorlar.Yani herkesimin hakkini koruyorlar.

Fikir ve yorumlarinizi bekliyorum, saglicakla kalin.

Son 5 yorum (en yenisi önce)

02/10/2011 : 02:14:44
çiftçinin halinden en iyi bunu yapan anlar herkese dışardan konuşmak kolay,ticaret yapalım diye bizde burda çırpınıyoruz ordada üretici var biz ticaret için almaya kalkınca alımda miktar artınca fiyat nereye kadar iner diye soruyoruz..
çiftçinin emeginide öncelikle aracılar daha sonra diger aracılar yedikten sonra tüketiciye ulaşıyor yani zincir ne kadar uzarsa çiftçinin hali o kadarda kötüleşmeye devam ediyor.
benım 2 lıraya sattıgım malı ben almaya kalktıgım anda bakıyorum 8-10 hatta 12 lıra olmus ama burda hata nerde çiftçide mi hayır çünkü adam zaten üretip ondan aldıgı parayla yaşıyo o an en ıyı kım fıyat verıyorsa ona gıdıp satıyo malını,bu adam bundan ne kadar kar eder diye düşünmüyorki.
kooperatif sistemine gelince bizim ulkede ya dolandırılır yada en iyi örnek fiskobirlik gibi olur çünkü kımse ihtiyaca göre uretim yapmıyor bi başıboşluk egitimsizlik var sadece toprak agaları biraz işin farkında analizli uretim yapıyolar gerisi fakir işi...
köylü milletin efendisi denilen bir ülkede durum bu..
01/10/2011 : 19:35:54
Sevgili dostum kara elmas sen bilmiyormusun bu memlekette çiftçi üretir işçi 700 liraya köle gibi çalışarak çiftçinin ürettiğini işler esnafta bunu pişirir servisini yapar birileride yer.

yani anlayacağın işçi çiftçi esnaf bu milletin kölesidir bu böyle gelmiştir ama böyle gitmeyecektie bir memur 2500 lira maaş alır açız diye nara atarken memleketin yarısı aylık 700 liraya geçinmeye çalışıyor cebindeki sigarayı sa**** içiyo biz deyil bizi bu hale düşürern ş.... ler utansın..
18/09/2011 : 00:53:11
Bi dakka bi dakka... Türkiye şu anda 3.dünya ülkesi ve önemli birçok şey 1.dünya ülkelerinin istediği şekilde ilerliyorsa, TARIM konusunun da bizim istediğimiz şekilde gitmesini nasıl düşünebiliriz ki? Ülkede ne tam yolunda gidiyor ki, TARIM da yolunda gitsin?

Geçen aylarda, firmamız Tayvan'dan getirttiği 12.000TL'lik network ekipmanını gümrükten çekerken Dış Ticaret mevzuatından dolayı bazı zorluklar yaşamıştık ve aynı esnada Türkiye'nin dış ticaret açığı haberleri artmaya başlamıştı ve ben kendimi ve firmamı Türkiye'nin dış tic açığına katkıda bulunan biri gibi hissetmiştim. Ama bi dakka!

Aynı sıralarda Gümrük Danışmanı bir arkadalım Türkiye Kanada'dan milyonlarca TL'lik dondurulmuş bezelye ithal ettiğini de söyledi! Ya da Türkiye'de zaten üretilen başka birçok tarım ürününün de Hindistan gibi ülkelerden ithalinin olduğunu da! Ve bir zamanlar (~5 yıl önce) ülkenin hem de bakanlarından birinin çok yakınının, yurt dışından milyonlarca TL'lik mısır ithalatı için, gümrük mevzuatının tasviren 1 günlüğüne değiştirildiğine de tanık olmuş, haberlerden okumuştuk.

Ve artık alıştık ta bu tür şeylere de, ki acısı bir gün bir şekilde çıkacak ama hangi gün ve nasıl? 10 sene sonra mı, 30 sene sonra mı, yoksa başka zaman mı, böyle işler devam ettiği kadar acısı da o kadar acı çıkacak. Tarımda önemli eksiklikler, Genetiği Değiştirilmiş Gıdalar, daha fazla kar amaçlı sunni tohumlar, ortalıkta dolaşan ve tüm varlığı $$$ üzerine kurulu tarım yatırımcıları ve dünyanın nüfusunun 6-7 Milyara dayanarak tarihi pik yapması sonucunda doğru dürüst tarımdan bahsetmek her geçen gün zorlaşıyor.

Tedirginlik veren bu gelişmeler karşısında Yorumcu arkadaşlardan biri "peyniri, yumurtayı marketten ne zaman almazlar..." şeklinde güzel yazmış ve nitekim kendim bizzat öyle yapmaya çalışıyorum.

Domates'i mesela... artık haftalık kurulan mahalle pazarlarından dahi almıyorum çünkü onlar da aldatıyor insanları. AVM, Hipermarketten domates almıyorum. Süpermarketten yumurta, ekmek, almıyorum. Tarlası olup ta üreten kişiden d,irekt almaya çalışıyorum, cep telefonu denen icat sağolsun, sipariş vermek kolay oluyor ve fiyat ta Hipermarketteki ile aynı, hatta tarımcı Kartal arabası ile ayağıma kadar getiriyor, daha uygun bile oluyor. Ama kaç kişi ne kadar uygulayabilir bunu? Herkesin evi uzak ve izole sitelerde ve arabası ile bir AVM'ye alışverişe bir çıkıyorlar herşey,i birarada almaya uğraşıyorlar.
17/09/2011 : 22:10:33
oradakı bilincli çiftciler ülkemizde oldugu
zaman düzelir,, bizim çiftcilerin çogu 20 gün çalışıp,, 11 ay 10 gün yatmadıgı zaman otomatik düzelır,, peyniri, yumurtayı marketten ne zaman almazlar,, o zaman,,, devama gerek var mı,, örnek çok,,,,,
17/09/2011 : 21:56:23
brovo karaelmas sana aynen katılıyorum kardeşim bu hükümet bu konuya el atmalı