Memleketimizde Allaha sukur cogu seyler yoluna girmeye basladi.Zamanla, biraz da sabirla daha da iyi olacagiz insallah.
Her vatansever, memleket sevdalisi gibi beni de derinden yaralayan bir konuyu sizlerle paylasmak vede mumkun olursa sizlerle bir beyin firtinasi yapmak istedim.
Konu basliktan da anlasildigi gibi, tarim ureticilerinin icler acisi halleri;
Devamli goruyoruz ekranlardan , bir kamyon portakali cope dokenleri, domates kamyonunun icinde protesto icin gurese tutusanlari, bir kamyon karpuzu 100 tl ye verenleri v.b
Niye bizim memlekette bu soruna care bulunamiyor, gece gunduz demeden calisip didinen bu insanlara el uzatilamiyor, haklari savunulamiyor.
Ornek olarak yasadigim belcikayi anlatmak istiyorum.
Burada tarim sektoru ulke ekonomisinde ciddi bir oneme sahip.Tarimsal urun olarak cesitli sebzeler, meyve olarak
elma, armut, cilek agirlikli.
Iki tane tarim kooperatifi mevcut, butun ureticilere alim garantisi veriyor.Dort dortluk profesyonelce, isleyen bir sistem kurmuslar.Sistem tikir tikir isliyor.Ciftci bugunku hasatini yarinki sabah teslim ediyor.1 kilo urunu dahi ziyan olmuyor.
Kooperatiflerde, toplanan urunleri problemsiz bir sekilde
ic piyasaya ve diger ulkelerede pazarliyorlar.
Sonuc olarak uretici alinterinin , emeginin hakkini aliyor.
Allah bize oyle guzel bir memleket nasip etmis.Verimli topraklarimiz var, ne eksen yetisiyor.Her yerden bereket fiskiriyor.Bizdeki bu nimetler avrupa da yok; ama bakiyorum
adamlar herseye para ettirmeye ugrasiyorlar.Bizdeki bu nimetler avrupa ulkelerinde olacak, memleketin her karis topragindan para fiskirtirlar.
Avrupalinin is ciddiyetine her zaman hayran olmusumdur.
Ah bir alabilsek onlardan boyle guzel taraflarini...Neyse konuyu biraz dagittik gibi,
Sonuc olarak; bizdede boyle ciddi, profesyonelce, ureticinin hakkini vererek calisacak kooperatifler kurulamaz mi.Her cografi bolgede kurulsa, ureticiye alim garantisi verse, onlari birkac yabanci firmanin insafina birakmasa,
iyi olmaz mi sizce?Boyle kooperatifler tek tuk mevcut bazi yerlerde yanilmiyorsam, ama yeterli geldigini sanmiyorum.
Bu konuda yol katetmis avrupa ulkelerinin kooperatiflerinin calisma sistemleri incelenebilir.Aynilari bizdede uygulanabilir.
Hukumetimizden de bu konuda adimlar atmasini bekliyoruz tabiki.Avrupa ulkelerinde hukumetlerin herseyde parmagi var, kontrolu kesinlikle elden birakmiyorlar.Yani herkesimin hakkini koruyorlar.
Fikir ve yorumlarinizi bekliyorum, saglicakla kalin.