Ana içeriğe geç
YORUM YAZ

Tartışmaya katıl

Mesajınızı açık ve okunabilir biçimde yazın.

Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
Kullanıcı adı:
Şifre:
Mesaj ikonu:
İÇERİKMesajınızDüşüncenizi açık, okunabilir ve konuya katkı sağlayacak biçimde yazın.

Önizle ile kontrol edin. Ctrl/Cmd+B · I · U0 kelime0 karakter
Gönderi seçenekleriİmza, bildirim ve moderasyon
 

Hazır olduğunuzda kaydedinÖnizleme değişiklikleri kaydetmez.
  

Konu bağlamını inceleOrijinal yazı ve son yorumlar

Orijinal yazı

05/04/2006 : 23:10:02
Arkadaşlar öncelikler hepinize merhabalar Bir cok arkadaşım gibi bende aranıza yeni katılıyorum Ben ESKİŞEHİR Anadolu üniversitesinde okuyorum.Eminim ki bircokunuz hem yaş olarak büyük hemde tecrube olarak benden daha olgun oldugunuzu düşünüyorum.Artık okuldan eve evden okula mantıgını yıkmak ıstedıgım ıcın buradayım.Ayrıca sunuda belırtmak ıstıyorum gençlıgın bır cogu bu mantık uzerıne vaktını harcamakta yanı bır cogu belkı pasif kelimesi yanlış bir kelıme olabılır ama Kendimi geliştirmek cevreme girişimci yeni arkadaşlar katamak istediğimde gercekten çok küçük bir kitle hariç hayalkırıklıgı yasıyorum Hatta bazen kendımden şüphe edip benmı cok erken hayata atılmıya calısıyorum dıyerekten kendımle yuzlesme ıhtıyacı duyuyorum Bir fikrimi sizinle paylaşmak ve görüşlerinizi almak istiyorum Fikrimi bir örnekle anlatmam anlama bakımından daha sağlıklı olur dıye düşündüm
Ben makina okuyorum bu arada metal herseye bı asinalığım var en azından Misal olarak bıldıgınız bır fındık kıracagı(yapılacak ürünün tutalması en önemli etken tabii ki) 3 işlemden meydana gelır DÖKME İŞLEME ve KAPLAMA
Bunu tek bir adet yapılmasında epey malıyet yuksek olur lakin seri üretim olarak imal edildiğinde çok düşük ücretlere mal etmek mümkün
DÖKÜM çok yüksek bir maliyet gerektirmez
İŞLEME az çok yaz Tatillerinde calıstıgım yerlerinde yardımı ile piyasadan daha Düşük maliyete işlete bilirim
Kaplama işe cok bir ücret tutacagını sanmıyorum
Ama bu işin en önemli kısımı Pazarlama ve Piyasada tutulması
Bu işlemleri yapmadan önce o üründen bir numune ile firmaları (firmadan kastım özellikler küçük işletmeler) yoklama tarzında talep olup olmadıgını deneme gibi bir hazırlık safhasıda geçirile bilinir.Ve dönüp baktıgımda elimi bile sürmeden para kazanmak mümkün Lütfen fıkırlerımı kucuk gormeyın Ben daha 20 yasındayım ZAmanlar daha yeni şeyler türetmek istiyorum Sizinde bu sekildeki fikir ve görüşleriniz paylaşmanızı Bekliyorum yasinbatur@hotmail.com(msn adresim Bu konu hakkında konuşmakta isterim)
----------------------------------------------
Cevap nereye yazılır bir türlü bulamadım NEYSE
Kenan bey Yine fındık kıracagı örneğini yineliyorum ama başka bir fikrim olmadıgı için bu şekilde
Kıracak ilk aşamada
DÖKME
Bir fındık kıracagı ıkı adet parcadan olusuyor.Buda ham demirin kalıplara dokulmesi ile ile elde edilir Bahsetiğim ham demiri kilo ile dökülüyor ve kilosu 1,5-2 ytl arasında değişmekte yani yaklaşık 250 gram oldugunu düşünürsek metal maliyeti 50kuruş
İŞLEME
Seri üretime girildiğinde Umuyorum(tabiki bu işler ummakla falan olmuyor ama)az bir ücret tutacak Yapacagımız işe göre tabii tezgah gerektirmeyen kısımlarda bunada misal pafta cekme yani sizin tabirinizle vida bu tür kısımları kendi işciliğimizi kullanarak maliyeti bir nebze daha düşüre bilecegimi düşünüyorum.(işleme konusu daha uzun uzun acıklabılır ama cok yer işgal ettim)
KAPLAMA
Bu kısımda dökme gibi kilo ile yapılan bi kısım
Yani bu işlmelere ben elimi dahi sürmiyecegim.Sadece bir işletmeden alıp digerine gidecegim Gerci imkanım olsada hepsini ben yapabilsem ama durum malum neyse.Birebirde ise sadece pazarlama bana ait

Dedimya bu bir örnek fındık kıracagı cok ihtiyaç duyulan bi ürün değil Özellikle yurt dışından gelen ürün seçmek mantıklı olucak birde aradıgım özelliklerden biriside ürünün fiyatı Hani tecrubesizlikten kaynaklanacak bir hayal kırıklıgında telafısı kolay olsun dıye Malum ben bunu ailemden herhangi bir destek almadan iki arkadaş olarak gerceklestırmeyı düşünüyoruz
özellikle metal üzerinde durmamın sebebide ben bu işin eğitimini alıyorum ve mesleğimi gercekten severek yapıyorum Ama hiç bir caba sarf etmediğimizde sonumuz 20 yıl boyunca veya daha fazla bir tezgah başında operatör olmaktan başka bir şey değil Ama bu fikrim yanlış anlaşılmasın operatörlüğü küçük gördüğümden değil Hani emeklemeden yürünmez sözü vardırya ama sürekli emeklemek istemiyorum yıllar gectikçe yürümek hatta koşmak istiyorum.Ama bunun içinde muhakkat bir yol gösteren şart Bu fikirleri bulmam bir nebzede unıversıtedekı hocalarımla görüşmem sonuçu meydana geldi.Fakat onlarda bulundukları kurum itibari ile fikir vermekten öte yardım edemiyorlar.Onlarada hak veriyorum aslında Kenan bey ekstra acıklama bilemiyorum etkili oldumu ama yine sormak istediğiniz bi husus olursa HEMEN cvplarım unutmayın ben sizin diğer arkadaşların tecrubelerinize muhtacım:)

Son 7 yorum (en yenisi önce)

19/03/2010 : 23:33:19
Genç arkadasım öncelikle girişimcilikte hedefini belirlemen gerekli. Üretim mi pazarlama mı?Bir ürünü üretmek Finansal ve teknik bilgi ve becerilerine bağlıdır. Kar elde edemiyceniz bir üretimi sırf üretim yapacam diye de üretilmez. Pazarlama ise, fason bir üretici bulursunuz, pazarınızı belirleyip giriş yapar ve müşteri portföyünüzü oturturduktan sonra üretim safhasını düşünebilirsiniz. Ürettiğiniz bir malı pazarlayamazsanız elinizde kalır. Birim başına maliyetiniz arttığı için de kar elde edemezsiniz. Pazarlama sürecinde zaman faktörü cok önemlidir. En az stokla en fazla ciro hedefinizle, bu durumu lehinize cevirebilirsiniz. Pazarlayabilirseniz, üretim sizin için maliyet acısından cazip gelecektir.
Finansal ve mali mevzuat konularında yardımcı olmak isterim.
lieutenant_81@hotmail.com
25/10/2009 : 02:18:59
BENCE TUTMIYCAK BİR FİKİR KARDEŞİM AMA HEVESİNİ SAKIN KABETME SENİN GİBİ İNSANLARA İHTİYACI VAR BU PİYASANIN AMA UNNTMAKİ BÜYÜK BİR İŞ İMALAT İŞİ VE AERTIK PİYASA ÖYLE Bİ HALE GELDİKİ KİMSE NAKİT PARAYLA İŞ YAPMAK İSTEMEZ ÇEK ALICAKSIN SANA DÖNİCEK YERİ GELİCEK KIRDIRICAKSIN FALAN BÜSSÜRÜ İŞ NAKİT PARAYLA İŞ YAPANLAR ANCA ÖLÜCÜLER DİYİM LAFIN KISASI HEPİMİZ BÖYLE İŞLERLE İLGİLENİRİZ ....
20/09/2009 : 15:25:38
Yasin kardeşin hayallerini hayata geçirdik...İşte terminatör fındık kıracağı
.
Adet Fiyatı: 3tl
En az sipariş adedi 100 adettir.
Kargo ücreti alıcıya aittir.
11/04/2006 : 07:29:28
Sevgili Yasin,

Sayfanin en altinda Yorum Yaz (Bu yazi hakkindaki yorumlarinizi yazabilirsiniz.) baslikli bir pencere goreceksin. Iste bu pencerenin icine konuya eklemek istedigin yeni yazilari yazip ardindan [Yorumu gonder] butonunu tiklamalisin. Boylece konu hakkinda her katilimci (konuyu acan da dahil) akis sirasina uygun olarak yazilarini eklemis olur.

Gelelim verdigin farazi ornege...

Herhangi bir ise girismeden once senaryo hazirlaman gerekiyor. Yani isi baslatmak, uretimi gerceklestirmek icin gerekli yatirim planlanmasi. Yani Turkce'si kac para ile ise baslayacagini bilmelisin. sen verdigin ornekte Findik Kiracagi'ni baskasina yaptiracagini soyluyorsun yanlis anlamadiysam. Yani Fason urettirmis olacaksin bu durumda. Bu sekilde kabul edip ona gore devam edelim. Asagida aklimin erdigince maddeler halinde sirlamaya calistim:

1- Dokum icin gerekli kaliplarin hazirlanmasi icin harcanacak zaman ve parayi hesaplamalisin. Yaptiracagin kaliplar belki sana ait olacak fakat bu kaliplarin maliyetini hesaba katmalisin oncelikle. Hesaplaman gereken zaman derken aslinda uretimden satisa, satistan tahsilata kadar gecen sure icinde yani herhangi bir ticaretin ozu olan malin paraya cevrilmesi sureci icinde isin icine katilan tum is gucu ve emegin ucret cinsinden hesaplanmasidir.

2- Dokum icin gerekli demirin yani hammaddenin bir tek makina icin ne kadar kullanilacagi, maliyeti, varsa firesi ile kullanilacak diger malzemeler orn. baglanti elemanlari, takoz veya ayaklar, kaplama veya boya maliyeti, motor kullanilacaksa bunun ve diger elektrik kumanda panosu ve malzemeleri vs.. Ayrica FK icin kullanim kilavuzu, garanti belgesi ve benzeri dokumanlar bastiracaksan bunu da makinenin maliyetine eklemen gerekir.

3- Uretecegin ve/veya satacagin urun bir tur makina oldugu icin musterilerine belirli bir sure (en az 1 yil) calisabilirlik garantisi vermelisin. Bunun icin ise yapacagin her kac makinede yaklasik yuzde kac ariza (parca kirilmasi, asinma, uretimden kaynaklanabilecek hatalar vb.) cikabalicegini verilere dayanarak tahmin etmendir. unutma ki garanti kapsaminda degistirecegin her parca, sarfedecegin iscilik birim mamul icin maliyet olusturur. Bunlari da hesapladiktan sonra gereken yuzde ile yapacagin ilk makineye maliyeti bindirmelisin.

4- Bir adet FK (findik kiracagi)'nin uretilip satilmasi icin gecen sure icinde gerceklesecek genel giderlerini hesaplamalisin. Bunlar isyerinin kirasi, elektrik, su, telefon, yol ve yemek masraflari, ofis elemanlarinin (varsa tabi) ucret giderleri vs olabilir. Musterilerine gosterip demo yapabilmen icin ilk FK'ni siparis almadan yaptirman gerekecek. Bunu kuracagin veya saklayacagin yerin kirasini ve diger giderlerini hesaplamalisin.

5- Isini yapmak icin bilgisayar, cep telefonu, ofis mobilyasi vs gibi bir takim uzun omurlu kullanim araclardan faydalaniyorsan bunlari tahmin edecegin omurlere gore birim zamana bolup onlari da maliyetine katmalisin. mesela bilgisayarini 2 yil sonra degistirmen gerektigini dusunuyorsan ve degeri atiyorum 500 ytl ise her ay icin sana bindirecegi maliyet (500 ytl / 24 ay) yaklasik 20 ytl.dir. digerlerini de ona gore hesaplayabilirsin.

6- Pazarlama ve satis maliyetlerini hesaplamalisin. Tanitim yaparken ne tur araclardan faydalanacaksin. Telefon, brosur, afis, pankart veya daha ileriye gidelim radyo ve televizyon reklami. Bunlar icin harcayacagin para toplam maliyetinin artmasina sebep olacaktir.

7- Son olarak da eger tum sermayeni bir bankadan kredi olarak almis olsaydin harcadigin paralarin, satisi yapip sana geri donene kadar gecen sure icinde sana ne kadar kredi faizi odetecegini hesaplayip bunu toplam maliyetlerine eklemen gerekiyor.

Simdi buradaki bazi maliyet kalemlerinin gerceklesmedigini bunun icin eklenmemsi gerektigini dusunebilirsin. mesela kendin ve arkadasin icin ucret hesaplaman gerektigini yazdim. bu noktada biz zaten kar edince para kazanacagiz neden bir de ucret ekleyelim itirazini duyar gibi oluyorum. buna verecegim cevap iki bolumden olusuyor. Birincisi mamulun olusumuna hammadde, malzeme ve enerji etki ettigi gibi iscilik ucretleri yani emek de dahildir. Eger para odenmiyorsa emegin maliyet kalemi olarak sayilmayabilecegi gorusunde insanlar varsa da bu benim gorusume gore dogru degil. cevabimin ikinci bolumu ise soyle; simdi ortagin olan arkadasin harcadigi emek icin ucret almiyor diyelim. sen buna gore maliyet cikardin. yani bir FK'ni 100 ytl'na karli olarak satabilecegini hesapladin. ilk FK'ni urettin ve 100 ytl fiyatla sattin. fakat ortagin daha fazla devam etmeyecegini, ortakliktan ayrildigini soyledi. sen bu durumda yeni bir ortak bulmaktan cok onun islerini yapabilecek bir eleman bulmaya calisacaksin. fakat eleman ucretini de hesaba katip tekrar maliyet hesapladigin zaman daha once 100 ytl karli fiyatla sattigin FK'ni ayni oranda kar ile satman durumunda ancak 105 ytl etiket koyabilecegini gorursun. bu durumda ya kardan vaz gececeksin ya da satis fiyatina zam yapacaksin. iki durum da senin icin kotu. bunun icin tum maliyetleri en bastan hesaplayip sablonu ona gore olusturmalisin.

Simdi tum bu maliyetleri hesaplayip bir adet FK'nin fiyatini olusturdun diyelim. ortaya cikan rakam korkunc degil mi? Adam bu makinaya bu fiyati odeyecegine gider kendine bi tane Hammer alir diye dusunebilirsin :)

Haksiz sayilmazsin.

Bir urunden sadece bir tane uretip satmak tum maliyetlerin o urun uzerine binmesine sebep olur. Bu yuzden sen simdi sabit maliyetlerini ya**** dusurebilecegin miktarda FK uretmeli ve bunlari hedefleyecegin bir sure icinde paraya cevirmelisin. Bazen duyarsin "Yillik satis hedefimiz bilmemkacbin adet..." filan diye
aslina bakarsan oradaki bilmemkacbin kafadan sallanmis veya hava atmak icin soylenmis bir soz degildir. isletmelerde genellikle senaryolar, planlar ve tahmini butceler satis hedeflerine gore hazirlanir. Burada tum acikligimla soyluyorum. Yapacagin herhangi bir iste mantikli ve gercekci bir satis hedefin yoksa o ise asla ama asla baslama.

Neyse ne diyorduk. eveet, satis hedefi belileyerek buna gore maliyetlerini dusurmeyi becerdin. Ama yeterli degil tabi ki. bu arada surekli kaliteni iyilestirirken maliyetleri nasil daha da dusurebilecegini dusunmelisin. daha az iscilikle mi? hammaddeyi daha ucuza temin ederek mi? uretim tekniklerini veya FK projeni daha da gelistirerek mi? veya tum bunlari dikkate alarak....

Surprizzzz!... Yukarida belirtmedigimiz bir baska maliyet kalemi daha. Sen simdi FK piayasasina girdin diyelim. Iyi kalitede ve makul fiyatlarla FK satiyorsun. Fakat rakiplerin var. Onlar surekli yeni modeller gelistiriyorlar. ve bu modelleri de etkin reklam kampanyalari ile tanitiyorlar. Senin ne yapman gerekiyor. Tabi ki Ar-Ge calismalarini coktan baslatmalisin.

Nasilsa kar edecegim kardan belli oranlarda fedakarlik yaparim gibi dusunme asla. iyi kar eden bir firma degilsen, veya yeni yatirimlar icin gerekli kaynagi kendi kaynaklarindan temin edemiyorsan ticari faaliyetinin de bir anlami kalmaz o zaman. kar etmiyeyim ama iste karnimiz doysun bi kac kisi daha ekmek yesin bizim isten deme gafletine sakin dusme. Zira amacimiz rodeocu gibi ayni yerde donup durarak atin uzerinde daha uzun sure kalmak degil, ATIN UZERINDE KALABILDIGIMIZ SURECE YENI UFUKLARA DOGRU YOL ALABILMEK!...
06/04/2006 : 11:15:16
degerli girisimci kardesim
ilk basta yasım küçük gibi sorunları biryere bırakalım.

yapmak istediğin mantıklı ve olabilecek bir ikir.
elbette fındık kıracağı burda bir örnek bu fikri biraz daha genişlet yani bu sekilde ufak düşünme.
piyasada okuma yazma bilmiyenlerin zengin olduğunu gömek beni nasıl hırslandırıyor bilemezsin.

sorun burada ne yapacağın değil nasıl yapacağın değil hemen baslamandır.

ürün yer zaman pekte farketmez. farkeden sen olmalısın.

sana güzel bir örnek
"biz boktan para kazanıyoruz" bu bir firmanın sloganı seyyar tuvalet kiralıyorlar maileyetide okadar fazla değil.adam düşünmüş yapmıs ilk basta kim bu adama para kazanır gözüyle bakabilirki ancak adam yapmış işte kazanıyorda.
önemli olan yapmak aklındaki fikir ne onu belirle üzerine git bir yerde tutmazsa baska bir yerde kesin tutar.

www.gencgirisimci.org
06/04/2006 : 10:28:02
Fikirlerini küçük görmedik, fındık kıracağı üretmeyi mi hedefliyorsun? Yoksa sadece örnek mi verdin bize? Kenan Kablan'nın söylediği gibi daha açık ve net planlarını anlatırsan daha çok yardımcı olabiliriz.
06/04/2006 : 05:53:03
sevgili yasin,

yapmak istedigin seyin ne oldugunu biz konuyu tam bilmeyenlere biraz daha detayli ve mantik siralamasina uygun bir bicimde anlatirmisin. boylece uzerinde fikir gelistirebilir, belki de sana yardimci olabiliriz.

yapmak istediklerin icin seni kutluyor, istek ve heveslerini bilgi ve tecrube ile birlestirdiginde cok kisa surede cok iyi isler basaracagina inaniyorum.
sevgiler.