Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Hayatı
 İş Kurma Ve Girişimcilik
 Salep İsinde Cok Büyük Para Var
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
maharaj 08/02/2009 : 17:44:51
salep isini yapan veya bilen var mi? yumrular toplandiktan sonra nasil kurutulur, kurutma süresi kac gündür? birde elimizde ki salepi kime ve kactan satabiliriz?

SON 30 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
Emirali07 12/10/2018 : 13:54:42
Çekirdek ve çatal salep bulunur 05077685847Antalya
heineken 02/07/2016 : 15:55:27
Herkese selamlar.
Foruma yeni üye oldum ve bu ilk mesajım.
Herkese selamlar.

Malum benim uğraştığım tekstil sektörü bir krizde ve daha da kötüye gidecek gibi duruyor.
Değişik şeyler araştırırken forumu buldum. Ve çok hoşuma gitti üye oldum.

Konuyla ilgili teknik bilgisi olan arkadaşlar varsa paylaşırlarsa sevinirim.
İlk yazılar 2009 da yazılmış , o arkadaşlar hala forumda mıdır bilmiyorum. Son yapılan araştırmalara göre ve büyük dondurma üreticilerinin de desteğiyle kültür üretimi konusunda büyük gelişmeler olduğunu okudum başka kaynaklarda.

Benim yalova nın çok yüksek rakımlı bir köyünde arazim var. Babamla konuştuğumda onun küçüklüğünde köyde salep yumrusu toplandığını söyledi. Yabani olarak çıkıyordu belki ama kültüre gelmiyor olabilir.

Kısacası yerim var, yeni bir iş arayışındayım ve bunun gibi işlerle ilgileniyorum. Üretimini, toplamasını ve hatta diğer işlemleri de kendim yapmak isterim. Bahsedilen toz olarak 150-200 tl pazar fiyatları hala güncel midir bilemiyorum.
Veya satın alan firmalar kriz dolayısıyla orjinal sahlep tozu değil de ithallerine yönelmiş olabilirler mi?

Cevap verebilecek arkadaşlar varsa şimdiden teşekkür ederim.

Herkese saygılar.
meleti 26/06/2016 : 17:51:16
gürcistan'da yetişiyormu ki ? tedarikçi bilgisi var mı ?
mutant0 25/06/2016 : 19:42:38
Gürcistanda kilosu çok daha ucuz
lacivertmurat 24/06/2016 : 20:43:11
https://www.facebook.com/groups/465761436874124/
salep ile ilgili face grubu buradan irtibata geçmek isteyenler geçebilir. malesef bizim topraklar musait değil.
gerçi eskiden yabani yetisirdi ama oda kültüre gelmiyormus
lacivertmurat 24/06/2016 : 20:39:09
yakup 19 defne ağacı bizim oralarda doğal yetişebiliyor, özel dikim yapılmıyor ama dikili olanlarada ozel bakım yapılmıyor. Altarnetif urun arayısındayım Karadeniz bolgesindeyiz bu konuda nasıl bir yol takip edilebilir yardımcı olursanız sevinirim
lacivertmurat 24/06/2016 : 20:33:25
türkiyede kulturu yapılıyor ve olumlu sonuç alındı. ege universitesi tarafından nette girin görürüsünüz 1 3 orannda verim var ozel bir tür. genelde salep 1 e 1 yada 2 olur.

sizin çalısmanız daha verimli bir tür ise irtibata geçin pazarı çoooooook geniş
Yakup19 24/06/2016 : 12:04:05
iyi guler ,siteye Hollandadan ulastim cok guzel bilgiler var ,Hollandada sus bitkileri ve defne agaci uretimi ve pazarlamasi yapiyorum bir suredir salep uretimi ile ilgili demelerimiz var eger basarili olabilirsek salepi turkiyeye pazarlama imkanimiz varmi acaba (salep Hollandada pek taninmiyor orkide ise sadece sus bitkisi olarak yetistiriliyor)
salepci 11/04/2014 : 00:27:06
Konunun ana açılış tarihinden yıllar geçmesine rağmen hala güncel yazılar gelmiş. Salep le ilgili yeterince bilgi verilmiş diye düşünüyorum. Ancak şunu eklemek gerekir ki kültür çalışmaları biraz daha yol katetti. Ben salebin büyük oranda ticaretinin döndüğü Burdur'un Bucak ilçesindenim. Salep almak yada satmak isteyen kuru yaş farketmez.(Toz halinde olmadığı sürece tabii, çünkü toz halinde saf salep bulmak bu devirde neredeyse imkansız.)
Ayrıca salebin kalitesine göre fiyatı değişmekle beraber fiyatlar iyice yükselmiş bulunmakta. Şuanki seviye 200-300 arası.

SAYGILARIMLA
haydarr 24/03/2014 : 12:48:19
özellikle mgoney isimli arkadaşım yumru temin edilir diyorsun doğru isen bana mesaj yazarmısın
haydarr 24/03/2014 : 12:46:08
Arkadaşlar elinde gerçekten salep bitkisi yetiştiriciliği için yabani orkide veya kültüre alınmış ve çoğaltılmış yumrusu olan varsa yazsın almak istiyorum.Yetiştirip çoğaltmak için. bana mesaj yazın
esklavator 14/07/2013 : 21:33:43
arkadaslar saleb bızım ormanlarda da yetişiyor ama hic toplayan yok yorumları okudum bu işi bize toplama ve satışta bilgi verecek arkadaşlar varmı
tcoalngsau 20/08/2012 : 23:05:48
bugüne kadar kültür üretimi olmadıysa demektirdi gerçekten zor bir bitki.
KARTALCAN 23/07/2012 : 11:56:39
Salep Orkideler ailesine ait Orchis, Ophyrus, Serapias, Platanthera, Dactylorhiza vs. cinslerinden bazı bitkilerin toprak altı yumrularından elde edilir. Ülkemizde daha çok Orchis Ophyrus ve Serapias türleri kullanılmaktadır. Çiçeklenme zamanında çapa ile sökülerek toplanan o yılın yumruları suyla yıkanarak temizlenir, ipe dizilerek su veya sütle kaynatılır, sonra açık havada kurutulur. Kurutulan yumrular dövülerek toz haline getirilir. Elde edilen bu toz kullanılacak hale gelmiş olan saleptir. Yumrular kremsi renkte, yumurta seklinde, çatalsı veya saçaklıdır.



Ülkemizde uzun yıllardan beri üretilen ürünlerden biri olan salebin Türkiye’de yetiştiği yerler; çoğunlukla Batı, Güneybatı, Güney ve Kuzey Anadolu olmakla beraber Anadolu’nun birçok yerinde yetişir.



Bileşiminde nişasta, sekerler, misülaj ve azotlu maddeler vardır. Bilhassa çocuklarda ishal kesici, kuvvet verici ve gıda olarak kullanılır. Barsak nezlesinde soğuk algınlıklarında ve öksürüğe karşı halk arasında çok kullanılmaktadır. Afrodizyak etkisi vardır. Kış aylarında sevilerek tüketilen sıcak içeceği yanında başta dondurma sanayi olmak üzere birçok gıda maddesinde kullanılmaktadır. Diğer yandan gerek sağlık açısından bir takım faydaları gerekse içerdiği misülaj nedeniyle ağız ve yutakta yumuşaklık hissi vermesi ve gerekse de kendine has hoş kokusu nedeniyle iç ve dış pazarlardaki talepler giderek artmaktadır.

MEVCUT DURUM !...



Bununla birlikte üretiminin gerçekleştirilememesi veya çok pahalıya mal olması nedeniyle üretimin tamamı doğadan sökülen, salep yumruları ile gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla Ülkemizde her yıl yaklaşık 50 Milyon bitki sökülmektedir. Sökülen bu bitkilerin doğal şartlarda en az 7-8 yılda büyümeleri ve tohumlarının çimlenip gelişerek yeni bitkiler meydana getirmesi için çok özel şartlar istemesi doğal popülasyonların giderek azalmasına neden olmaktadır.

Neden üretilemediğine gelince!...

Tohumları çok küçüktür ve besin dokuları olmadığından, yaşayabilmek için bir toprak fungusu ile ortak yaşama girmek zorundadırlar. Dolayısıyla normal bir tohum ekimi ve bitki gelişimi olamamaktadır. Laboratuar şartlarında fide gelişimi sağlansa da tohumdan gelişen bitkilerin sökülecek hale gelmesi çok uzun zaman almaktadır.

Ayrıca doku kültürü yöntemleri ile yapılan çalışmalarda steril şartlarda başarılı olunsa da bitkilerin tarla şartlarına geçirilmesinde önemli problemler yaşanmakta, kitlesel üretim mümkün olmamaktadır.

Resim 2. dikkatle izlenirse her bitkinin toprakaltı kısmında bir tanesi açık renkli ve düzgün yüzeyli (salep eldesinde kullanılan yumru budur), diğeri ise nispeten koyu renkli ve hafif buruşuk olmak üzere iki yumru görülecektir. Bunlardan koyu renkli olanı geçen yıldan kalan yumrudur ve vegetasyon periyodunun sonunda yani Mayıs-Haziran aylarında diğer bitki kısımlarıyla birlikte kuru**** ölecektir. Açık renkli olan yumru ise yaz aylarını toprak içinde uyur halde geçirecek ve sonbaharın ilk yağmurları ile birlikte sürerek toprak üzerine çıkacaktır. Dolayısıyla bir yumrudan gelişen bitki geriye yine bir yumru bıraktığından bitkinin yumrularından çoğalması mümkün görülmemektedir. Genel olarak bu durum gerçekten de doğrudur.

Ancak!...

Doğada yapılan incelemeler sonucunda bazı bitkilerin kümeler halinde geliştikleri gözlenmiş (Resim 3.- 4.) ve bunların kardeş yumrularla çoğaldığı tahmin edilerek daha detaylı gözlemler yapılmıştır. Nitekim yapılan bu gözlemler tahminlerin doğru olduğunu ortaya çıkarmış, bire iki, bire üç ve hatta bire dört yumru veren bitkiler tespit edilmiştir. Ayrıca bu şekilde fazla yumru vermenin sadece münferit bazı bitkilerde olmadığı, bazı türlerin kardeş yumru vermeye meyilli olduklarına şahit olunmuştur.


BULGULAR:



Daha önceki yıllarda edinilen bilgiler ışığında en ümitvar tür olarak Orchis sancta görülmüş ve gözlemlerde bu türe ağırlık verilmiştir. 2003-2005 yıllarında yapılan çalışmalarda doğadan sökülen Orchis sancta yumruları kültür ortamına dikilerek gözlenmiş, muayyen zamanlarda sökülerek fotoğraflanmıştır.



Bu bitkilerin doğal şartlardakilere göre çok daha iyi geliştikleri, yumru büyüklüklerinin daha fazla olduğu ve daha fazla kardeş yumru verdikleri tespit edilmiştir.



2003-2004 sezonunda denemeye alınan 80 kadar bitkiden hiç bire bir yumru veren olmamış, büyük bir çoğunluğu bire iki verirken bire üç verenler de olmuştur, bununla birlikte toplam yumru hacminde %300’ün üzerinde bir artış gözlenmiştir.



2004-2005 sezonunda ise doğadan toplanarak dikilen 700 civarındaki yumrunun önemli bir bölümü verilen kimyasal gübreden zarar görmesine rağmen zarar görmeyenler çok iyi performans göstererek bire iki veya üç yumru vermişlerdir. Yumru hacminde de yine %300’ün üzerinde bir artış gözlenmiştir.



Diğer yandan 2004-2005 sezonunda O. Sancta yanında Serapias vomeracea türü de denemeye alınmış ve çok iyi sonuçlara ulaşılmıştır. Yumru büyüklüğü O. Sancta’ya göre daha küçük olmasına rağmen yine denemeye alınan bitkiler bire iki veya üç yumru vermişlerdir. Ayrıca doğada ve kültür ortamında yapılan incelemeler neticesinde bu türün adaptasyon kabiliyetinin bir hayli yüksek olduğu izlenimi doğmuştur.



Ayrıca çok az miktarda tespit edilen Spiranthes spiralis türü, adı salep elde edilen türler arasında zikredilmese de oldukça ümitvar görünmektedir. Zira bu bitkilerde gelişme döneminde parmak şeklinde 3-4 yumru gözlenmekte ve yumruları bitki cüssesine göre oldukça iri kalmaktadır. Yumak halinde bitkiler de gözlenmiştir.Bu türle ilgili ayrıntılı incelemeler önümüzdeki yıllarda gerçekleştirilecektir.



Bu çoğaltma çalışmalarının paralelinde türlerle ilgili flora çalışmalarında, geçmiş yıllardaki bilgiler de kullanılarak, İzmir İli Urla İlçesi Barbaros Köyü ve Manisa Merkez İlçesi Lokasyonlarında toplam 20 orkide türü tespit edilmiş, bunların 18 adedi görüntülenmesine karşılık 2 adedi uygun periyot yakalanamadığı için fotoğraflanamamıştır.. Ülkemizde bilinen bazı rivayetlere göre 90, bazılarına göre 140, bazılarına göre ise de 168 türün bulunduğu dikkate alınırsa henüz incelenmemiş türler arasında çok olumlu sonuçlar verecek türlerin bulunması da kuvvetle muhtemeldir.



Resimlerden de görüldüğü gibi yumrularından çoğaltılamaz diye düşünülen salep bitkilerinde son derece ümitvar neticelere ulaşılmıştır.

Tabii ki gelinen noktanın yeterli olduğu söylenemez. Fakat geliştirilmeye müsait olduğu da açıktır.

Unutmamak gerekir ki hiçbir bitki ilk kültüre alındığında bu günkü halinde değildi. Zaman içinde insanların istediği yönde geliştirildi. Bu salep bitkisi için neden olmasın.

Salebin Özellikleri ve Değeri
Salebin Özellikleri ve Değeri

Tamamıyla doğal olarak toplanan ve kilosu aktarlarda 120 YTL’ye satılan salep mide dostu olarak tanımlanırken, tarçınla tüketiminin ise üst solunum yolları ve bronşite iyi geldiği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Menşure Özgüven, orkidenin salep elde edilebilen türlerinin Türkiye’de sadece bir kaç ilde yetiştiğini ve dağlardan doğal olarak toplandığını söyledi.

Salebin içecek olarak kullanılmasının yanı sıra bileşiminde bulunan nişasta ve diğer kıvam artırıcılar dolayısıyla dondurma yapımında da değerlendirildiğini belirten Özgüven, salebin normal metotlarla bahçelerde yetiştirilmesinin ise çok zor olduğunu söyledi.

Salebin, az bulunduğu için aktarlardaki fiyatının 120 YTL’ye kadar çıktığını anımsatan Özgüven, ”Salep sadece içimizi ısıtan, lezzetli bir içecek değil aynı zamanda çok sayıda yararı var. Yetişme dönemi olan bu aylarda bolca salep tüketilmeli” dedi.

Salebin halk arasında yapışkan olarak bilinen müsilaj özelliğinin, sağlık açısından çok sayıda faydası olduğunu ifade eden Özgüven, şunları söyledi:

”Salebin müsilaj özelliği dokular üzerine yumuşatıcı etki yapar, bir nevi dokunun üzerine katman oluşturuyor, koruyor ve rahatlık veriyor. Özellikle mide rahatsızlıklarında etkili olan salep, hazmı kolaylaştırarak mideyi rahatlatıyor. Bunun yanı sıra tarçınla tüketiminde ise özellikle üst solunum yollarında etkili oluyor. Öksürük ve bronşiti tedavi ediyor.”

”BİLİNÇSİZ TOPLAMA, NESLİNİ BİTİRİYOR”

Salebin, yer orkidelerinin toprak altında bulunan yumrularından elde edildiğini belirten Özgüven, bilinçsiz toplamanın salep neslini tehlikeye soktuğunu söyledi.

Salep elde edilen orkidelerde bir kaç yumru bulunduğunu belirten Özgüven, ”Çok toplayınca, yumruları, yani üreme organları ortadan kalkıyor, nesli tüketiyor. Bir bitkinin altında 2 -3 tane yumru vardır, bunlardan biri alınırsa bitki önümüzdeki yıl da çoğalır ancak, hepsi alındığı takdirde o bitki bir daha ürün vermez” dedi.

Toplanan yumruların yıkanıp, kurutulmasının ardından dövülerek toz haline getirildiğini ve salep elde edildiğini belirten Özgüven, 6-10 gram salebin ise bir kilo süte kıvam verebildiğini sözlerine ekledi ve ayrıca
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından salep ihracatı yasaklanmıştır. Eğer, alternatif çözümler üretilmezse salep orkideleri, aşırı söküme bağlı olarak yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır.
Salep orkidelerinin doğal çevrelerinde bollaştırılması ve uzun vadede bu orkidelerin korunması, sorunun çözümüne katkıda bulunacaktır.

Bazı türlerinin yalnızca Türkiye’de yetiştiği, geleneksel içeceğimizin ham maddesini oluşturan ve ünlü Kahramanmaraş dondurmasına katılık, esneklik ve lezzet vermesi için kullanılan, ayrıca ilaç ham maddesi olarak da yararlanılan salebin, elde edildiği bitkilerin kültüre alınıp yetiştiriciliği artırılarak yok olmasının önlenmesi, acilen ele alınması gereken bir konudur

belki işinize yarar saygılarımla.
omero72 17/05/2011 : 03:18:39
2009'da açılan bu konuyu tekrar manşette görünce tüm yazıları gözden geçirdim ve...

Sahlep, artık birçok yerde sahte olarak bulunan ve satılan bir içecek, onunla ilgili hiçbir mesaja rastlayamadım.

Evet, bugün satılan sahlep önemli oranda sahte. İçine sahlep aroması katılmış nişasta, un, vs. artık ne varsa bize sahlep diye satıyorlar.

Sahlebin gerçeğini daha çok onlarca yıldır tatlı ve pastacılık yapan yerlerin bazısı satıyor, geriye kalan tüm kafe ve marketlerde sahte sahlep var, bunu bizzat kendi tat duyumla test edip yaşadım. Çocukluğumdaki gerçek sahlebin o muhteşem tadını çok iyi biliyorum, sahtesi önüme konulduğu zaman ayırt edebiliyorum.

Hiç kimsenin bahsetmediği bu sahlep gerçeğinden sizleri haberdar ederim.
mgoney 16/05/2011 : 19:42:07
salep dikmek isteyenlere yumru temin edilir
maharaj 31/01/2010 : 23:08:27
nisan, mayis ayinda yaklasik 3 tona yakin salep toplatacagim. kuru veya yas satisi icin pazar ariyorum, ilgilenenler benimle bu mail adresiden karakayasedat@yahoo.de veya bu telefondan 05313776726 irtibata gecebilir. salep toplama bölgesi izmir köyleri, ege bölgesi salep kalitesini bilenler bilir.
ekorkmaz58 03/08/2009 : 01:11:48
maharaj para kazanmak istiyosan bana msj at
kayserim 03/08/2009 : 00:57:54
metin bey
yorumunuz için teşekkürler güzel örnek ama şuda var insan oglu meraklı
saygılar...
METTİN 03/08/2009 : 00:54:35
Bakın beim bir mesleğimde bar şefliği,müşteri neler ister neler ister,meslekten yeni bir arkadaş gelir abi şu masadaki adam şunu istedi,içinede bunu koy dedi,delimi ne der,bizde deriz o müşterinin tercihi,nasıl bizim tercihlerimiz varsa,yani bu çeşitlilik çok önemli,örneğin sade laleler olan bir bahçemi,yoksa binbir çeşit renkli kokulu bir bahçedemi dondurmanız çok satar,olaya böyle bir bakın,tek müşteri bile çok önemlidir....Saygılarımla..
kayserim 03/08/2009 : 00:44:40
metin bey
söylediginiz gibi kiralar gayette uygunmuş
saygılar....
kayserim 02/08/2009 : 21:03:24
metin bey çok teşekkür ederim degerli bilgilerinize
size katılıyorum fakat benim derdim dogal yapılan dondurmayı çeşitlendirip bozmamak
diger çeşit işini yapmak çok basit yapılabilir.
müşteri çeşit sordugunda bizde sade dondurma var oda kesme şeklinde ama sadede çeşit var desek tuturmı sizceörnek fıstıklı sade,sarma sade,fındıklı sade, vs. müşteri meraklanıp tatmak istemezmi sizce fikirlerininz önemli
dediginiz gibi çilekli muzlu vs. bana göre o dondurma dogallıgı biraz kaybediyor içine toz katkı girmeye başlıyor ben dogallıgı bozmamak istiyorum servis ve showromm sunumum çok ama çok farklı onun tutacagına adım gibi eminim tek derdim tek sade dondurmada çeşit yapmak yorumunuzu bekliyorum tekrar.
saygılar....
METTİN 02/08/2009 : 18:41:29
Bakınız eskiden olsa tek çeşit dedinizmi en doğrusu derdim,ama artan rekabet,bırakın çok çeşidi ,kullanılmayan saatlerde bile değerlendirmeyi gerekiyor,mesela bu yerlerde sadece börek satanlar öğleden sonra boş oturuyordu,şimdi öğlen ev yemekleri bile veriyor,şöyle yapabilirsiniz,siz kendi imalatjhanenizde ve toptanda tek çeşit üretir,diğer parakendede başka çeşitli ürünleride sunabilirsiniz,ben şimdi eve dondurma alacam,valde sade sever,ben çikolata ve limonlu,başkası çilekli ,genç nufusun yoğunluğunu turist potansiyelinide dikkate alın,ben ce çok çeşit iyi olur..birde burda en yapılmayan şey bence servis işi,bir site yaparsınız müşteri ordan kendi siparişini yapar ödemesini,atıyorum 30 dk da teslim sözü verirsiniz,işte bitti olay,burası biraz ekabirdir,bu işleri severiz,türkiye nin en şişman ilide burasıdır,yiyecek içecek işinede çok düşkündürler..Çok göç aldıkları içinde çok kültür var,turizm ağırlıklı olduğu tatil beldesi olduğu içinde özellikle yazın bu sektör at başı gider,bunu kışın da dengelemek için pek ala yanına helva türü bir üründe konulabilir...Sorun değil görüşürüz..
kayserim 02/08/2009 : 16:01:13
çok teşekkürler metin bey
ben şu an açmayı düşünmüyorum mevsimi kaçırdık.
ilk yazımdada belirttim seneye yapmayı düşünüyorum sermayemi tamamlıyorum şu an ama inan öneririm tam yapılacak iş
dondurmada önemeli olan kalite ve sunumdur
sunum iyi olmazsa kalite bile belli başlı tek başına işe yaramaz diye düşünüyorum.
ama şunu belirtiyim yapmak istedigim dondurmada çeşit olmuyacak(çilekli,muzlu;vs.)sade dondurmayı başka bir ürünle bütün olacak.bu fikirdede yorumunuzu beklerim. hatta istiyen müşteriler çeşiti istesede ilerde çeşit yapmıyacak kurdugum sadeligi asla bozmamıyı düşünüyorum taş gibi olacak üstelik.yorum yaparsanız sevinirim.
kar marjı gerçekten inanılmaz rakamlardır.
saygılarımla.
verdiginiz bilgiler için çok tşk. ederim.
METTİN 02/08/2009 : 15:41:58
Pardon ya yanlış oldu K.Maraştan dı o arkadaşımız..Benin burdan samimi olduğum bir arkadaşımın arkadaşı...Onada önerdiydik burayı ama işleri yoğun bir türlü gelip bakamadı daha..
METTİN 02/08/2009 : 15:39:58
Normalde mahalle arasında imalathane düşünüyorsanız merkezi bir yerde sıhhi imalathane yeri hiç sorun değil,100m2 yer bulurum size 500 tl -600tl civarı...Şehirin sizin işinize uygun yerlerde dükkan kiraları 1500 tl -3000 tl arasında değişir i,bazı yerlerde bu euro yada dolar olur,turizm e yönelik değilseniz hiç akıl karı değildir yani,kimi işletme bir kira bedeli kimi iki kira bedeli hatta 3 kira bedeli teminat istenebilir,aylık da yıllıkta isteyen iş yerleri var,şu an dükkancsahipleri burunlarından kıl aldıracak durumda değil,ama elimde hala duruyorsa 1100 tl ye çok iyi konumda 100m2 bir yer var,önü geniş,stadyuma festival çarşısına,sosyetik kafelerin ve lüks alış veriş yerlerinin tam kilit noktasında bir yer itiraf edim benim bile düşündüğüm bir alandı bir iş için..2 kira bedelide depozitosu var...talya otele cender otelede kapalı spor salonuna karaalioğlu parkına da yakın yaz kış yoğun bir yer...Tam iş yapılacak bir mekan,pastane cafe restoran bar a uygun..İlgilenirseniz tekrar araştırır size dönerim,yine kayseriden bir tekstilci bayan arkadaşım a imalatçı tavsiye ettiğimiz bir yer..
kayserim 02/08/2009 : 15:27:32
bilginizi paylaştıgınız için tşk.ederim
iki türlü düşünüyorum .
bir olmayan bir özellikli dondurma ve en kalitelisini mutavazı bir dükkanda yapmak buna göre ayrılmış bir birikintim var.
asıl önemli olan dediginiz gibi hem perekente hemde toptan bu işi yapmak.
özellik olarak dondurmada maraş usulunnu
kullanacam magzemeler ve yapılış aşamasını halka showromda kamera ko**** üretimi ve magzemeleri göstererek üretim aşamasını göstermek.
ayrıca yapılacak olan dondurma kesme dondurma şeklinde olacak ve sıcaga dayanıklı olacak tabir yerindeyse kaya gibi olacak.
farklı düşünceyle yanaşacam dondurma konusuna ama ilerde bir gün gerekli sermayemi tamamlayınca sıcak illerden birinde yapmak istiyorum bu işi.
kar oranıda oldukça güzel toptanda %100 perakendede%300 kar oranı var.
dondurmada çeşit yerine sade(beyaz) dondurma yapacagım başka hiç bir çeşit düşünmüyorum.
farklı yanaşmak istiyorum ve bu yaptıgım dondurmayı başka bir ayrılmaz ikiliyle buluşturmayı planlıyorum.
şimdi işin ince noktalarına gelirsek üretim yeri ve showromm aynı işyeri içinde olursa en az 130 metrekare olması lazım üretim tüzüklerine göre bu nun kirası beni aşar.
ama bir mahalle arasında üretimi yapmak ve satış olarak iki katlı ufak bir işyeri çok güzel ve mutavazı olur ben şimdilik bunu düşünüyorum.
ilk kat 3x5 ikinci kat 3x5metre kare olabilir mesala acaba ortalama ana caddelerdeki fiyatlar nelerdir.yıllık veya aylık hangi secenekler oluyor genelde,
bilgi verirseniz sevinirim.
saygılar.....


METTİN 02/08/2009 : 15:08:45
Ben Antalya ya 1986 senesinde geldim,lise son u burda okudum,bakkalların bile öğlen sıcağında iş yerini kapadığı,ticaret hayatının nerde ise sıfır olduğu,haritada ismini bile bulamayacağınız İstanbul un ilçesi bile olamamış bir yer kadardı burası....Turizm sektörüne verilen teşviklerle öyle hızlı büyüdüki inanın binalar dikildi,elektrik alt yapı sonra geldi,o zamanlar dedim burda bir meşrubat,bir klimacılık,birde deniz malzemeleri ve dondurma işi yapacan...Zaman beni hep haklı çıkardı ,bu tesbiti yaptığımda 18 yaşında hem okuyup hem ticaret yapıyordum.Burda bildiğimiz hazır dondurma sektörünün yanında Korkutelinin meşhur yanıksı dondurması ile bir iki firmanın yine il bazında önde gider satışları...Ama Antalyamız dışardan çok göç aldığından yerlisinden çok doğulu, İstanbullu,Ankaralı çoktur...Bu dondurmalarında pek beğeni kazandığını sanmıyorum dışardan gelenler için...Ama devir sadece tek ürünle satış devri değil bence şöyle yapılır,bir parekende yer açılır,ardından toptan....Antalya nın bir çok yeri bu işi yapmak için müsait,dükkan kiralarıda eskisi gibi uçuk kaçık değil,siz kafanızdakileri netleştirin m2 yi falan ben bölgeler kiralar hakkında size her türlü ayrıntılı bilgiyi veririm...Ben olsam Maraş ve hani İstanbulda modada bin bir çeşit,soslu ,çukulatalı, fındık ezmeli dondurmacı vardı ali baba galiba yada roma dondurmacısı gibi onun ikisinin karışımı bir şey yapardım...Ama zaman zaman açan arkadaşlar görüyorum bu tarz,ya mekanı yanlış seçiyorlar,yada işletmeleri yetersiz,2 tane dükkan kapattı benim bildiğim 1 sene zarfında, yine iş işletmecilik ve başlangıçta bitiyor bence,titiz bir işletmecilikle bence harika olur...Saygılarımla..
kayserim 02/08/2009 : 12:50:47
metin bey sizden bilgi almak ve bilgi paylaşmak isterim.
öncelikle gerçek orkide tomrusundan üretilen salep çok pahalıdır.
benim bildigim dondurmada kullanılır fakat pahalı oldugu için yurt dışından gelme ucuz saleplerle dondurma üretilmektedir.
örnek veriyim yurt dışından gelen suni saleptir rengi beyaz kokusu hoştur yapıcılıgı vardır fakat tutuculugu özü yoktur fiyatı kilo bazında 10-50 tl arasındadır.kışın içilen saleplerde suni saleplerdir . hatta şunu söyleyim büyük firmaların sattıgı 3tl ye 1 litrelik satışını yaptıgı ürünü alın üzerinde asla dondurma ibaresine raslanan bir yazı bulamazsınınız çünkü o dondurma degildir.
gerçek salep ise koyu kahverengi rengte ve oldukca kötü kokar safken ve dondurma yapım aşmasında yapıcı ve en iyi kıvam tutucudur.kilosu100-200 tl arasıdır.
maraş dondurmasını diger dondurmalardan ayıran özellik en önemlisi sünmesi ve sert durmasıdır bunu saglıyan salepin has olmasıdır.
dondurma yapıldıktan sonra asla o koku algılanmaz ve lezzeti çok ama çok iyidir.
sıcak illerde mesala antalyada çok hoş ve kendi çapımda seneye nasip olursa bu işi yapmak istiyorum sizce antalyada orta halli bir iş yerinde bu iş tutarmı kiralar ne kadar acaba bilgi verirseniz sevinirim.
saygılar...
METTİN 03/07/2009 : 23:24:17
Malumunuzdur kardelen çiçeği,lale,angora tavşanı(ankara tavşanı) nda da hep yabancılar sayesinde öğrenmedik mi kadrini kıymetini ,inşallah dediğiniz gibi bu işi okuyan arkadaşlarımız bilenler öncü olurda ortaya bir şeyler çıkar.Ne üzücü biliyormusunuz 3 tane bayan girişimci hikayesi okudum.Bunlar evli,üniversite mezunu ev hanımı ama,hayatlarında hiç ticaret yapmamışlar.Sanırım İstanbul da her gittikleri otel restoranta değişik bit ki ve sebze yemekleri ile karşılaşıyorlar ve bunların hepsinin yurt dışından geldiğini öğreniyorlar biri diyor ya 3500 civarı otel tatil köyü bu tür ürünleri kullanan restoran var,bu bizim ülkemizde yetişemezmi.Sonra başlıyorlar araştırmaya,ve bu iş için en uygun yerin aksu serik civarı Antalya olduğuna karar veriyorlar...Ve o işe girişiyorlar çokta iyi para kazanıyorlar,memlekette bu kadar uzman varken o konularda.Geçenlerde bir ziraatçı fide yetiştirici dostum meclis de esip kükrüyordu... kimse işini düzgün yapmıyormuş, işçi şöyleymiş,şu böyleymiş,ben de dayanamadım sen o diplamanı afiyetle ye belki ancak faydasını görürsün dedim,yav milleti eleştiriyorsunuz Antalya gibi memlekette sivri biber 6 tl kilosu, bu ne iş ,siz ne işe yararsınız ardından cık mık...Yani artık her kesin yaptığını yapıp sonrada ağlama faslından çıkarsak, üretim toplumuna kayarsak,yani kısaca profosyonelce bakarsak işimize sanırım çok güzel şeyler olacak,keşke yarın ben sektörüme işimi ne renk, ne tad katabilirim dese her kes....Saygılar..


0.91 saniye.
02:28:34, 19 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım