Konu yayın tarihi yukarıda gösterilir. Tarih bilgisi, içeriğin bugün de geçerli olduğunu göstermez.
Profil alanı ve konumu üyenin profil beyanına dayanabilir.
salep isini yapan veya bilen var mi? yumrular toplandiktan sonra nasil kurutulur, kurutma süresi kac gündür? birde elimizde ki salepi kime ve kactan satabiliriz?
Dağ köylerini gezen tüccarlara satarsın. Öldü parasına. Sütle kaynatılır.
Fakat salep sadece 600 rakımlı Toros yamaçlarında yetişir. Anadolu gen merkezidir. İngilizler her yıl hükümete uyarı gönderir. Bu hızla toplarsanız nesli tükenecek diye . İran taraflarında da yetişir fakat musilaj bakımından en zengin çeşitler bizde yetişir.
Kültürünü yapmak çok zordur. Toplayıp satmak yerine kültür bitkisi olarak yetiştirebilirsen İngiliz basınına bile haber olarak çıkarsın.
sevgili akinselcuk, verdiginiz bilgiler icin cok tesekkürler. salep bizim köyün daglarinda (ege bölgesinde) bol miktarda cikiyor. mevsimi gelince köyümüzde herkes topluyor ve yabanci birisine 15-20 liradan yas olarak satiyorlar. ben bu salep isini internetten biraz arastirdim, bunu kurutupta satmak cok para kazandiyor. kurutularak yumru seklinde toz haline getirmeden satildigi taktirde kilosu 150 ile 200 lira arasi alici bulabiliyor.
pazarini bulabilirsek bu iste gercekten para var fakat bilincsiz salep cikirmamak kaydi ile bu is yapilmali. her orkide kökünde 2 ile 3 salep yumrusu cikar bunlarin birini ( birisi cok hafiftir, hafif olanini ) muhakkak salepin cikarildigi cukura birakmak gerekir ki seneye bir daha ürün verebilsin. yoksa tabiat katliamindan öteye gidemeyiz, bir daha ki seneye de avcumuzu yalariz.
salepi cikardiktan ve yikadiktan sonra keci veya koyun sütü ile 20 dakika kaynatarak acik hava da günese kurumaya birakilir, buraya kadar bu isi biliyorum, kuruma süresi ne kadar onu bilmiyorum. kuruma süresi de cok önemli bu süreyi bilen biri varsa bizi aydinlatirsa memnun oluruz.
Nisbeten bilinçli bir toplayıcı olmanıza sevindim. Kurutma süresi ile bir bilgim yok. Fakat değirmende çekilecek kıvama gelmesi gerek. Öğütebilmek için suyunu bir hayli kaybetmesi gerekir. öğütüldükten sonra tüccara değilde büyük şehirlerdeki pasta malzemesi satıcılarına giderseniz kiloda en çok parayı alırsınız.
İzmir de bir pasta malzemecisi bulup konuşmak sizin soruya bir cevap olabilir.
Salep dondurmanın ham maddesi. Maraş dondurmasının özelliği salebi ve keçi sütüdür. Kahraman Maraş dağlarından toplanır. Elinizde kaliteli ve çok salep olursa toptan dondurmacılara ve toz salep satanlara satabilirsiniz. İpe dizilerek kurutuluyor. Makbul olanı beyaz olanı. Yazın sıcak mevsimde çok çabuk kuruyor. Zor ve zahmetli bir işlem. Parasıda iyi sayılır.
sevgili muallim, bilgilendirme icin tesekkürler. "yazın sıcak mevsimde çok çabuk kuruyor" demissiniz yaklasik olarak kac günde kuruyor? aydinlatirsaniz cok memnun oluruz.
Benim bildiğim gölgede kurutulması gerek, yani direk güneşte değil, güneşli sıcak ve kuru günlerde gölge bir yerde kurutulacak. Kuruma süresi havanın rutubeti ve gölge sıcaklığına da bağlı olacaktır. Bana sorarsanız şu kadar saate kurursa iyidir diye bir bilgi olmaması lazımdır. Çünkü Karaman Ermenek te kurutulan salep yumrusu ile Aydın da kurutulan salep yumrusu içerdiği su oranına da bağlı olarak farklı sürelerde öğütme kıvamına gelir.
Bir ölçü olursa toplam yaş ağırlığının % 75 ini kaybedene kadar kurutulur diyebiliriz. 100 gr gelen kaynatılmış yaş yumru 25 gr a düştüğünde kurutma işlemi sonlandırılır. Bu işlemin süresi, kurutulan iklime, sıcaklığa, esintiye, yumru su oranına göre değişecektir. Fakat diş kesmeyecek elde kırılamayacak kadar kurutma yapılıyor Toros köylerinde.
''Öğütme kıvamına kadar kurutulur'' en kesin bilgidir bu kıvamı size taş değirmen sahibi bir köylü dayı söyler. Çünkü istenenden %3 fazla su içerse taşa sıvanır öğütülemez. Değirmenciler bu kıvamı çok iyi bilir.
Ülkemizde uygulanmasa da salep yumrusunu izinsiz toplamak aslında yasaktır. Yurt dışına ihraç etmek kotalar dahilindedir. Özel izne tabidir. Yani özel bir durum olmadıkça salep ihracatı da yasaktır.
1 kg salep elde etmek için 250 kadar orkidenin rahatını bozman gerekir.
sevgili akinselcuk, verdiginiz degerli bilgiler icin cok tesekkürler. "1 kg salep elde etmek için 250 kadar orkidenin rahatını bozman gerekir" vurgunuz cok manidar, hassatiyenizi anliyorum inanin bende bu konularda cok hassas bir insanim. fakat sizde biliyorsunuz ki hayat hayatla besleniyor. insan yasamak icin birakin orkideleri sökmeyi denizlerde balik katliamlari yapiyor, dogada ki hayvanlara et ve süt veren canlilar olarak görerek onlari dogal ortamindan kopararak onlara zulm ediyor. ve dahasi üc bes kurus menfaat icin insan insani gözünün yasina bakmadan sömürüyor. hassatiyetimiz yalnizca bir cicek türü olan orkidelere degilde tüm canlilara olmasi dilegiyle. verdiginiz degerli bilgiler icin bir kez daha tesekkür ederim.
Hayatın hayatla beslendiği konusunda hemfikir olmasa idik zaten tek kelime bilgi vermeden bir itiraz yazısı yazar çıkardım.
Fakat bu orkidelerin nesli tükenme noktasında, etini yediğimiz büyük ve küçükbaş hayvanlarda , hamsi ile akrabalarında böyle bir sorun yok.
Evdeki sinekleri bile canlı yakalayıp dışarı atan bir insanım. [ Çocukken çok eziyet ettim belki suçluluk duygusudur : ) ] Canlılara çevresel yaklaşımım bu şekilde. Ancak vejeteryan değilim ve nükleer santrala da karşı değilim.
sevgili akinselcuk, orkideler konusunda daha önce duyarliligimi belirtmis ve köylümün de bu konuda uygulamasini aciklamistim. asagida bir kez daha veriyorum, salep toplama isinin (kökünü kurutmadan) bu sekilde yapilmasi dilegi ile.
pazarini bulabilirsek bu iste gercekten para var fakat bilincsiz salep cikirmamak kaydi ile bu is yapilmali. her orkide kökünde 2 ile 3 salep yumrusu cikar bunlarin birini ( birisi cok hafiftir, hafif olanini ) muhakkak salepin cikarildigi cukura birakmak gerekir ki seneye bir daha ürün verebilsin. yoksa tabiat katliamindan öteye gidemeyiz, bir daha ki seneye de avcumuzu yalariz.
Merhaba, Yakın bir zaman önce sahlep işi ile ilgilenmeye başladım.Burada kurutma işlemi ile ilgili yazdılarınızı okudum ve uyguladım.Sahlep yumrularını ipe dizip keçi sütünde kaynattım bazılarını bezin uzerine serip gölgeli bir yerde kuruttum fakat sahleplerin birbirlerine deydikleri yerlerde küflenmeler meydana geldi.Bunu önlemek için ne yapmalıyım yada bunları kurtarmak mumkun mu çünkü elimde çok fazla sahlep var. Tavsiyelerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkürler
Yazıyı gönderen - sezenkiracı Merhaba, Yakın bir zaman önce sahlep işi ile ilgilenmeye başladım.Burada kurutma işlemi ile ilgili yazdılarınızı okudum ve uyguladım.Sahlep yumrularını ipe dizip keçi sütünde kaynattım bazılarını bezin uzerine serip gölgeli bir yerde kuruttum fakat sahleplerin birbirlerine deydikleri yerlerde küflenmeler meydana geldi.Bunu önlemek için ne yapmalıyım yada bunları kurtarmak mumkun mu çünkü elimde çok fazla sahlep var. Tavsiyelerinizi bekliyorum.Şimdiden teşekkürler
Süt ve salep besi yeri olarak görev yapıyor. salebin üzerinde yeterince nem de var. Hava sıcaklığı da tam kıvamında. Küf mantarları için herşey mükemmel. İpe dizmenin amacı bu zaten yumrunun her yanında hava akımı meydene gelecek ki tetikte bekleyen bakteri ve küf mantarları üreyemesin.
Biyoloji , kimya , fizik genel kültürü yok. Hatta hiç değilse tecrübe bile yok. Sadece yumrudan para kazanıldığını bilmek var.
Onca yumruya ne kadar acısak azdır. Salep katliamı işte tam olarak budur. Onları toplarken kime satacağınızı bile bilmiyordunuz değil mi ?
Salep dünya üzerinde sadece ülkemizde belli şartlarada yetişebilen kültüre alınması çok zor, farmokolojik değere haiz kıymetli bir bitkidir. Tamamen doğal olarak yetişir ve tüm dünyaya satılır. İngiliz çevre örgütleri Türkiyeyi hükümet nezdinde uyarır zaman zaman. Bu hızla salep toplarsanız nesli tükenecek diye. Bizim hükümet bu durumda uyanır ve aman ha salep satışı yasak bundan sonra sadece izin verdiklerim satılacak der. Ama tabi hükümet sezenkiracıyı nasıl takip etsin ? Dağdan toplar deposunda çürütür. Hükümet yasal ihracaatına engelleme yapabilir ancak.
Salebin ülkemizde yıllara göre ne kadar azaldığını İngilizlerden öğrenmemiz mi çok acı , yoksa sezenkiracı nın bunları ne yapacağını bilmeden bolca toplayıp çürütmesi mi ? Hangisi daha acı ?
Salep söze gelseydi insan nesline ne derdi ki ? Haliyle İngilizlere değil Türklere hitap ederdi bir kere kesin olan, ama acaba ne derdi ?
Referans bağlamı1 alıntı›
Bu işaretler mesajda yazar tarafından kullanılan bağlantı ve alıntıları görünür kılar. Bir referansın bulunması, içeriğin doğrulandığı veya kaynağın güvenilir olduğu anlamına gelmez.
"Salep" in söze gelmesini bekleyecek kadar "avanak" biri değilim.26 yaşında, araştırmacı ve Türkiye'de genç kızların da birşeyler yapabileceğini ispatlamaya çalışan biriyim.Sizin sorununuz herhalde karşı cinsiniz ile.Biyoloji, kimya, fizik güzel de, biraz da psikoloji çalışmanızı öneririm.
Ben bu halimle köylere giderek toplam 20 kg yaş salep topladım.Kilosu 8 liradan.Bu benim için büyük bir meblağ ve amacım salepten para kazanmak değil, anneannemim dondurmasını yani eski lezzeti yakalamak.
Birinci paragrafın dışındaki yazdıklarınızın benimle ne ilgisi var anlayamadım. Esas acı olan sizin bilip etmeden alakasız yorumlarda bulunmanızdır. Sizden bilgi rica etmiştim saçmalık değil.
Bu işin psikoloji olan ilgisini de biraz açsanız ne güzel olur ? Bu halimde derken neyi kasteddiğinizi bizlerin bilmesi gerekli mi ? Halinizde aykırılık nedir ? Bayan olmanızı mı kasteddiniz ? Bayanlar köye gitmekte, dağa çıkmakta engellidir diye bilmediğimiz bir kural mı var ?
Tepki şudur ; Salep sadece ön asyada yetişir ve kültürü yapılamıyor henüz. Nesli tükenen bir bitkidir. Siz para kazanacaksınız diye neslinin tükenmesine göz yummak asıl avanaklıktır. Mümkünse toplamayın. Eğer topladıysanız mutlaka kullanılmasını sağlayın ki en azından çöpe gitmesinler.
Aneannenizi bizde çok seviyoruz tanımasak da ama nesli tükenen bir bitkiyi toplamaktasınız. Bu bitkiye bir tekme de siz atıyorsunuz. Üstelik çürütmektesiniz de.
Bu açıklamalarınızı bir İngiliz çevre örgütüne yollasam bize tam 7 gün 7 gece bu Türkler ne *** diye gülerler.
160 lira sizin için büyük para ise salebin neslini tüketmeye hak mı kazanıyorsunuz ? Üstelik para için değil anneanne sevgisi yüzünden topladım demektesiniz.
Anneannenize olan sevginiz salebi umursamayacak kadar büyük demek ki, bir bölge adı verirseniz size en yakın kargo şubesine teslim 160 liralık halis dondurma hammaddesi gönderirim.
Sayın bayan kendinizi geliştirin. Hem sözel hem zirai açıdan, biraz algı da gerekli tabi...Madem köylük dağlık bir yerdesiniz ve 160 lira büyük para orada elinizin altındaki arazide fidan dikin sebze yetiştirin satın para kazanın.
Bir japon, balina avına çıkacağım biraz bilgi diye bir zootekniste soru sormuş sonra ne olmuş ?
İthalat ihracatı boncuklamı yapıyorsunuz ? Ya da işlem limiti 160 lira mı ?
Bunları okuyunca ben bayanım sakın yaklaşmayın ısırırım mı dediniz ?
Bir kızım var, 32 adette kız öğrencim. sizden 5 - 6 yaş küçükler öğrenciler. Onları hayata hazırlama konusunda bilfiil eğitimlerini benden alıyorlar. Velileri bile gelip fikir danışır. Psikoloji de uzmanlığım yok ama muhtemelen sadece buradan biraz yazışsak annenizin-babanızın sizinle olan ilişkisinin derece ve kalitesini su yüzüne çıkartma ihtimalim var. Demek siz bir bayansınız. O zaman dikkatli yazmamız lazım öyleyse, bu fikri sizin kafanıza sokan kimdir ki acaba ?
Gerçek anlamda sahlep (orkide yumrusu) almak isteyen varmı? yaş ve kurunun fiatını, toptancı ismi yazsın lütfen benim yöremde daha önceleri 1980 li yıllarda iyi para ediyordu ancak şu an piyasası nedir bilemiyorum ve öğrenmek istiyorum. acrid_ali@hotmail.com
*"Allah, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır; *
*yeryüzündeki kötü insanlar ise, kendi iradelerini hakim kılmak için Allah'ı kullanirlar."* Hayat'ın kendisi risktir. Krizler bazıları için fırsattır. gıda,tekstil,emlak
Sayın Arkadaşlar bu salebi kültürde yetiştiren zengin olur. Dağdan toplarken feci bir iş yapıyorsunuz ama bunu uygun şartlardaki bahçenizde üretebilirseniz çok faydalı bir iş yapmış olursunuz. Hem de çok paralar kazanırsınız.
Salep işlenmiş halde yani öğütülmüş toz halde çok pahalı bir şeydir. Kilosu 40 liraların üzerinde diye biliyorum. Üretin kaynatın ve kurutup öğütün paketleyip satın direk tüketiciye. Hem çok güvenilir buldukları için sürekli alırlar hemde siz kilodan 6 - 8 lira kazanacağınıza 20 - 30 lira kazanırsınız. Üstelik salep nesline hizmetten bir de çevreciler plaket verirler.
Ben vaktiyle uğraştım ama bu işin Toroslar da ormanlık bir yerde 400 - 800 rakım arasında yapılması gerek. Suni ortamda salep kültürü yapmak çok zor. Hatta imkansız. Doğal ortamında bahçesi kurulabilir pek ala da üretilebilir.
Ülkesindeki petrolü denize dökmek gibi bir şey salebi toplayıp çürütmek. Ya da lüx evinizin duvarlarını balyozla kırıp dökmek gibi. ***ca, saçma, egoistce bir iş. Birey olarak bu vehametin farkında olmayanlar bu suçu üstlenmek istemeyebilir belki de haklıdırlar ama ülkeye bütün olarak bakınca kendi elindeki değerleri yakıp yıkan bir millet gibi görünüyoruz.
Yeraltı magaralarımızı turizme fransızlar kazandırıyor. Bir bitkinin dünyada bir tek bizde yetiştiğini ingilizlerden öğreniyoruz. saçma bir şey değil mi bu ? dağlarımızı tepelerimizi yıllar evvel dolaşıp bütün değerlerimizin çetelesini çıkarmış adamlar. Geziyorlar, soruyorlar, inceliyorlar, öğreniyorlar kafi derecede akıllılar.
Bizler salep toplama diyene kızmakla meşgulken onlar bunu yapıyor.
Şunu biliyorum ki ; Bu dünya, salep toplayıp üç kuruşa satmaya çalışanların üzerinde değil, bu bitkiyi yaşatmaya çalışanların üzerinde duruyor.
Atlas abiyi tanımazsınız değil mi ? Hani şu dünyayı sırtında taşıyan adam var ya eskiden harita metot defterlerinin kapağında basılı olurdu. Eros la Herkül ün yakın arkadaşı, Poseidon un mahdumu . . . .
Yazıyı gönderen - keskin965 Gerçek anlamda sahlep (orkide yumrusu) almak isteyen varmı? yaş ve kurunun fiatını, toptancı ismi yazsın lütfen benim yöremde daha önceleri 1980 li yıllarda iyi para ediyordu ancak şu an piyasası nedir bilemiyorum ve öğrenmek istiyorum. acrid_ali@hotmail.com
Bakınız bu arkadaş dondurmacı ve salep alıcısı ama yaş halde almak istemeyebilir. Ayrıca zor kazanan bir esnaf olduğundan ve bu işin devamının gelmeyeceğini bildiğinden muhtemelen ucuz fiyatlarla almak isteyecektir.
Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi sirkülasyonu düşük , hazır referans emsalleri bulunmayan bir ürünün belli bir piyasa fiyatı olmaz. Mesela toz karabiberin yerleşmiş bir fiyatı olsa da toz salebin oynak bir fiyatı olacağı muhakkaktır. Artık kişiler nasıl anlaşırsa fiyat o şekilde ortaya çıkar. Siz 15 istersiniz iyi kaynattım dersiniz o da kriz var para ettiğine dua et 3 lira veririm der. Ya döğüşüp ayrılırsınız ya da 5 lirada anlaşıp kimse duymasın dersiniz.
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - kayserili MAHARAJ ARKADAŞIM SEN ÜRETMEYİ BAŞAR İLK ALICIN BEN OLURUM TABİ KALİTEYE GÖRE FİYAT OLUR BU İŞTE SAYGILAR
Referans bağlamı2 alıntı›
Bu işaretler mesajda yazar tarafından kullanılan bağlantı ve alıntıları görünür kılar. Bir referansın bulunması, içeriğin doğrulandığı veya kaynağın güvenilir olduğu anlamına gelmez.
Sayın Akın Selcuk, Kız babasıyım, 32 tane kız öğrencim var diyorsunuz ama size ilk başta bilgi almak amaçlı soru soran bir kişiye böylesine ters ve bayağı tarzda cevaplar veriyorsunuz sonra bununla övünebiliyorsunuz.Ne acı! İngilizlere söyleseniz buna güler miydi yada umurlarında olur muydu bilmem ama ben kesinlikle güldüm. Bu anlaşılamamış ingiliz hayranlığınızın altında ne var acaba? Siz, ingilizler bize ne der diye düşüneceğinize size soru soran, sizden bilgi almak isteyen araştırmacı genç nesil için gurur duymanız lazımdı. Bu eğitimci kimliğinizle, bu dedikleriniz sizce örtüşüyor mu?
Düşündüğünüz gibi köylük dağlık bir yerde değilim.İzmir şehir merkezinde oturuyor,aktif bir işte çalışıyor ve size ispatlamaya gerek duymayacak kadar hem sosyal hem kültürel açıdan kendimi geliştiriyorum. Üniversite mezunuyum. Mezun olduğum üniversitede de sizin gibileri çok gördüm ve bir kez daha anladım ki, nesli tükenen sadece orkideler değil sağlıklı beyinlermiş! Siz, haddiniz olmadan benim annem ve babam ile ilişkilerimi su yüzüne çıkartmaya çabalayacağınıza, öğrencileriniz ile ilişkilerinizde şu yazdıklarımı bence kendinize bir ders edinin ve durup bir düşünün.Akıl yaşta değil baştadır.
İspata gerek duymayan kız işini gücünü yazacağım diye uğraşmaz.
Bizim dağımızdaki salebin durumundan siz değil İngiliz haberdar.
Bir de ben. Ama siz gibi akıl, zeka küpü kızlara bunu anlatmak ne kadar zor.
Bunu anlamak yerine, ''bana nasıl böyle hitap edersin ***** erkek'' yaklaşımızdan başka bir şey çıkmıyor.
Biraz akıl, burada bana karizmayı çizdirmeden de işin içinden çıkmayı bilirdi. Bakınız sizden önceki salepci.
İçinizde kalmasın diye bir gün bekleyip bu şımarık kız çocuğu yazılarınızı kaldıracağım. Biraz daha yumuşak ve salebe anlayışlı yaklaşsaydınız ilk yazımın size sert kaçtığını kabullenen bir yazı yazar gönlünüzü alırdım ama artık anneannenize selam edip size güle güle diyeceğim.
sezen kıracı nikli arkadaşım elinde 20 kilo olması ve sadece annannenin dondurma tadı için olması sence mantıklımı 20 kiloyu sırf dondurma düşünsek bile zaten işin içinde olanlar bilirde ben şunu diyim 20 kilo dondurma yaptın diyelim annanenin 20 kilo dondurmasının ne yapacan bence sen gr. la yakalamaya çalış derim hemde çok gr. grama ihtiyaçın yok 20gr. olsun çok kilo dondurma yaparak tadını arayabilirsin toz kilo fiyatına gelirsek 40-200tl arası degişir burada kalite önemlidir katileye göre fiyat olur akın selçuk nikli arkadaşla hem fikir olmamla birlikte dogaya saygıya davet ederim herkezi sezen arkadaşım hem sen başlatıyorsun tartışmayı hemde arkadaşın fikrine saygı duymuyorsun nedense bende şuna dikkat ettim bir kişi birinin başlıgına yazı ve yorum yazınca suçlu duruma düşülüyor.arkadaşlar seviyeli tartışma bilgi paylaşımı olmuyacaksa foruma lütfen başlık atmayın bilen kişi burda akın selçuk nerdeyse adam suçlu duruma düşmüş yazık diyorum saygılar
http://www.orkidelerimiz.com/orkidelerimiz/turkce.htm ben 400tldemedim ya yanlış okudun yada yanlış yazdı.bak şimdi arkadaş 400tl yazdı diye savaş acmaya gerek yok yanlışlık olmuş ama anlayana:)400tldegil heralde yanlış yazdın 200tl buda en son sınırdır ama sitedekileri incelersen fiyat hepsi için gecerli degil şunuda diyim en degerlileri türkiyedekilerdir saygılarımla bilgi paylaşıldıkca güzeldir
Referans bağlamı1 dış bağlantı›
Evet 400 diye bir rakam yok 200 yazıyor, ama 400 okudum du sanki, önemli değil, 200 de çok kilo fiyatına.
Kayserili kardeşim tabiki tür, iklim, işlenişi kalitesini değişik şekilde ortaya çıkarır. Her salep tozu 200 lira edecek diye bir şey yok. Fakat en uygun türü belirleyip doğal ortamında bir bahçe kurulabilir. Toroslarda bir köye bu bahçe yapılıp yumrular dikilir 2 sene bakım yapılır ve müteakip her sezonda yumrunun biri alınıp kalanı bırakılır.
Bir köy bulup orada bu bahçeye bakım yapacak bir vatandaşla anlaşmak gerek. Denemeye değer bir iş aslında.
valla deger ama yetiştirmek için bilgi şart malum bilgisi olan az ama araştırmalar genişlerse belki yetiştirmek için bir bilgi toplana bilir dondurmayıda bilenler için çok karlı bir iş kolu hem bu hemde keçi sütü:) saygılar
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Prensiplerimiz