Kurnazlık Başa Bela Mı, Taç Mı? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Kurnazlık Başa Bela Mı, Taç Mı?


mhmtsmkc
Yeni Üye

Toplam 3 yazı
20/09/2008 :  01:21:28 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Zeka, kurnazlık ve akıl nedir?

Kendi çıkarı için olanı, olduğundan farklı yansıtmaya kurnazlık, algılama hızına zeka, düşünebilme becerisine akıl dersek, genellikle hepimizin anladığı ortak tarifleri yapmış oluruz diye düşünüyorum.

Canlılar içinde akıl sadece insanda var. ‘Başa dert mi, avantaj mı?’ olduğunu hep merak ediyoruz.

Kurnazlıksa, aklı yanıltabildiği sürece işe yarıyor. Her ikisi de zekâdan güç alıyor. Zekânın hangisi için daha çok çalıştığına bağlı olarak daha akıllı ya da daha kurnaz oluyoruz.

Hangisi daha makbuldür? Kurnazlık mı, akıllı olmak mı?

Kurnazlığın daha makbul ya da yaygın olduğu bizimki gibi toplumlarda, çoğunluğun birbirinin kuyusunu kazdığı, gözünü boyamaya, oymaya çalıştığı, sürekli itiş, kakış ve karmaşa yaşadığı ortada olduğuna göre, alsında yanıt ortada. Uzun vadede işe yaramadığı, bir çok şeyi berbat ettiği toplumsal gelişmişlik düzeyini ölçen göstergelerin hepsinde dünya ülkelerinin çok gerisinde olmamızdan belli...

İnsanlar veri parçacıklarından bilgi yaratıp, zekâsıyla analiz edip, fikir, düşünce üretiyor. Toplumlar da öyle. Fikir, düşünce oluşması için; veri, bilgi ve analitik düşünen, tercihan hızlı algılayan, işlem yapan makul seviyede zekâ olması lazım. Böyle insanlar çok olunca, o toplumların olumlu göstergeleri de ibreyi yukarı çeviriyor...

Zekâyı doğarken getiriyor, aklımızı eğitimle, bilgiyle, detayları çöze çöze geliştiriyoruz.

Her hangi bir konuda az, yetersiz veri ile bilgi üretildiğinde, bunlardan çıkan fikirler kıymetsiz, sağlıksız söylenti, dedikodu oluyor. Popüler ifadesi ile buna şimdilerde çoğunlukla ‘gündem’ deniyor...

Geri kalmış ülkelerde ve tabii o toplumu oluşturan insanlarda, “fikir özgürlüğü” deyince aslında, bu tür kıymetsiz, çoğu zaman toplum çıkarlarına da aykırı düşen fikirlerin rahatça söylenip, yayılması özgürlüğü anlaşılıyor. Verilerin, bilgilerin saklanması, özgürce ve hızlı akamaması nedeniyle, sağlıksız, yararsız fikir üretimi yayılıyor.

Bu yüzden geri kalmış toplumlarda bilgi yerine, ifade, fikir özgürlüğü ve kaos kol kola gezerler.

Gelişmiş olanlarda ise bilgi, enformasyon özgürlüğü önemsenir, kaynaklar öncelikle bunu sağlamaya tahsis edilir. Sonuçta ikinciler birincileri daima yönetir. Kurnazlar da arada durumdan vazife çıkarıp, semirirler, kurnazlığı başlara taç ederler, ama uzun vadede fena çuvallarlar!
smkc

Yerleşim : Türkiye / Çanakkale  |  Meslek : Satış / Pazarlama
rterzioglu
Üye

Toplam 1714 yazı
20/09/2008 :  15:58:50 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
önceden bazıları kurnazdı ve çok para kazanırlardı. şimdi herkes kurnaz piyasayı bir anlamda değiştirende bu oldu.
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Yöneticilik
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
21/09/2008 :  21:45:35 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Kurnazlığa hiç tahammülüm yoktur. Kurnaz insanları çok da taktir etmem. Özellikle işlerini kurnazlık üzerine oturtmuş karşısındakinin bilmediği bir şeyleri kullanarak kazanç sağlayan insanlardan açıkcası uzak dururum.
Amma kurnazlık yapmadan piyasada iş görmek mümkünmü ? Tabiki değil.

Kazanç artık karşındaki kişinin bilmediği bir şeyleri kullanarak mümkün oluyor. Kimse senin işini temiz yaptığına , referanslarına , açık olmana prim vermiyor ama verirmiş gibi görünüyor. Bu durumda onun bilgisizliğinden yararlanmak (herşeye rağmen açıkca kazıklamamak şartıyla) şart oluyor.

Kurnazlığa kurban giden kişi ne nerecede saf olursa olsun zamanla mutlaka bu durumu idrak edecektir. Bunun size somut bir zararı olmayacak bile olsa arkanızdan sevgiyle övgüyle anılmamak da dünyanın yıkıldığı gün bile olsa kötü birşeydir. O zaman kurnazlığımızın derecesini çok iyi ayarlamak gerek. En azından bu kurnazlıkların rızık için yapıldığını da kurbanın kendine itiraf edebileceği bir derecede olmalı.

Zaten açık dürüst milimi milimine dosdoğru bir anlaşma yapıp iş görebilmek ve böylece bir ömür geçirmek epey ütopik bir durum.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
birca
Yeni Üye

Toplam 75 yazı
21/09/2008 :  22:26:45  Alıntı


Bu konuda kesinlikle sana katılıyorum Akın kardeşim.
Maalesef bu yüzden insanların birbirine güveni kalmadı.
Yeni bir şeyler yapmak ve yaratıcı düşünceyle insanları aldatmadan yapılan kurnazlığa kabul. Ancak insanları aldatarak kurnazca çıkar saglamak.............
Toplumda maalesef bu insanlar hakim.
Bide "Gözünü açsaydın " derler hep değilmi.
Hele bizim gibi geneli eğitimsiz(maalesef üzülerek yazdım bu kelimeyi) ve saf tertemiz insanların çoğunluğu teşkil ettiği toplumumuzda.
Şüphe etmeden yeni tanıdığı biri ile kaçımız iletişim kurabiliyor yada alışveriş yapabiliyoruz.
Bende inan bu tür kurnazlık yapan insanlardan hiç ama hiç hoşlanmıyorum.


birca

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Yöneticilik
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.41 saniye.
13:23:28, 16 Nisan 2024, Salı

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım