Dilimlenmiş Patates - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Dilimlenmiş Patates


jenerator
Üye

Toplam 223 yazı
06/01/2016 :  17:52:49   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Dilimlenmiş dondurulmuş patates üretim tesisi orta ölçekli bir tesis kurulum maliyeti ve aşamaları hakkında bilgisi olan arkadaşların görüşünü almak istiyorum.
Ayrıca bu tesisin kredi alma kapasitesi varmıdır?

Yerleşim : Türkiye / Trabzon  |  Meslek : Ticaret
Kenan Kablan
Üye

Toplam 1236 yazı
07/01/2016 :  18:37:22 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Depolama, yıkama (taş ve topraklardan ayrılması), (elek1), soyma, dilimleme, (elek2), yıkama, süzme, ön pişirme, şoklama, paketleme, soğuk depolama ve soğuk taşıma.

Elek1 ve Elek2'de kalan işlenemeyecek veya ticari olarak değer içermeyen patatesleri de değerlendirmenin bir yolunu bulmanız gerekiyor. Maliyeti ciddi oranda etkileyebiliyor bu kısım.

Dilimlemeden sonra yapılan yıkamada serbest nişasta ile karşılaşırsınız. Bu sudaki nişastanın ayrıştırılması ayrı bir iş.

Fırsat bulunca devam edeceğim inşallah...
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
jenerator
Üye

Toplam 223 yazı
08/01/2016 :  10:50:22 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Kenan bey,ön pişirme nedir?Şoklama öncesi süre uzaması veya açıldıktan sonraki süre tanımlaması için herhangi bir kimyasal kullanılmıyormu?Nişasta ayrıştırılması nedir neden yapılır?Bu sistemin ortalama küçük kapasiteli maliyeti nedir?Selamlar.

Yerleşim : Türkiye / Trabzon  |  Meslek : Ticaret
mduran
Üye

Toplam 195 yazı
08/01/2016 :  13:22:45  Alıntı


merhaba dilimlenmiş parmak patates tesisi

Patatesler yıkama işlemine tabi tutulduktan sonra 80 derecedeki %10 luk sodyum hidroksit çözeltisinde 2 dakika bekletilerek kabuklarının soyulması sağlanır daha sonra %0.5 lik sitrik asitte (limon tuzu) 30 saniye bekletilerek sodyum hidroksit kalıntısı temizlenir daha sonra standart boy olan 9x9 mm ebatlarında dilimlenir ve kararmaya karşı %0.5 lik sitrik asit çözeltisinde 30 saniye bekletilir daha sonra 85_90 derece ısıtılmış suda 3 dakika haşlanır bekletilmeden soğuk su ile banyo yaptırılır ve yüzey suyu alınıp kurutulur daha sonra 170 derece ısıtılmış palm yağında 2 dakika kızartılır ve 55_60 derece 2 dakika bekletilerek fazla yağı alınır ve uygun ambalajlama yapılarak _ 20 derecede şoklanarak satışa hazır hale getirilir
TURŞUCU ŞEVO

Yerleşim : Türkiye / Muğla  |  Meslek : Gıda
mduran
Üye

Toplam 195 yazı
08/01/2016 :  13:27:44  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Kenan Kablan
Depolama, yıkama (taş ve topraklardan ayrılması), (elek1), soyma, dilimleme, (elek2), yıkama, süzme, ön pişirme, şoklama, paketleme, soğuk depolama ve soğuk taşıma.

Elek1 ve Elek2'de kalan işlenemeyecek veya ticari olarak değer içermeyen patatesleri de değerlendirmenin bir yolunu bulmanız gerekiyor. Maliyeti ciddi oranda etkileyebiliyor bu kısım.

Dilimlemeden sonra yapılan yıkamada serbest nişasta ile karşılaşırsınız. Bu sudaki nişastanın ayrıştırılması ayrı bir iş.

Fırsat bulunca devam edeceğim inşallah...



kenan bey dilimlemeden sonra ortaya çıkan nişastayı farklı amaçlarda kullanamassınız bunu sitrik asit yardımı ile patatesin kendisinde kalması sağlanır aksi takdirde siz bu nişastayı alırsanız patateste renk ve tat kaybına sebep olursunuz buda hem sağlık hem de ticari açıdan istenmeyen bir durumdur
TURŞUCU ŞEVO

Yerleşim : Türkiye / Muğla  |  Meslek : Gıda
Kenan Kablan
Üye

Toplam 1236 yazı
08/01/2016 :  15:46:19 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - jenerator
Kenan bey,ön pişirme nedir?Şoklama öncesi süre uzaması veya açıldıktan sonraki süre tanımlaması için herhangi bir kimyasal kullanılmıyormu?Nişasta ayrıştırılması nedir neden yapılır?Bu sistemin ortalama küçük kapasiteli maliyeti nedir?Selamlar.


Ön pişirmeyi mduran anlatmış. Şoklamadan önce kısa süreli kızartma işlemidir. Genellikle palmiye yağı (hurma yağı, palm oil) kullanılır.

Mduran arkadaşımızın bahsettiği gibi sud kostik ile soyma işlemi yaparsanız kimyasal kullanmış olursunuz, fakat bu yöntem sakıncalı, maliyetli ve eski bir sistemdir. Buharlı soyma (Steam peeling) daha çok tercih edilir.
Buharlı soyma işleminde herhangi bir kimyasal kullanmazsınız. Basınç ve ısı sayesinde yumuşayan kabuklar döner fırçalar ile soyulur bu sistemde.

Patateslerin dilimlenmesi esnasında bıçaklar tarafından parçalanan hücrelerin içinden ortama istenmeyen bir nişasta salımı olur. Bunun engellenmesi mümkün değildir. Dilimleme esnasında ortaya çıkan bu nişastanın yıkanmadan kızartma tankına gönderilmesi de mümkündür fakat yağ kalitesini hızla azaltacağı için tercih edilmez.

Dilimlenmiş ve hızlıca kurutulmuş patates dilimleri bekletilmeden ön kızartmaya alındığı için kararma sorunu ile karşılaşmazsınız. Herhangi ekstra bir işlem gerekmez.

Sud kostik ile soyma ile atıklarınıza karışacak sodyum hidroksitin ve dilimleme sonucu ortaya çıkan 'istenmeyen' nişastanın atık sudan ayrıştırılması (arıtma) çevre bakanlığı tarafından istenmektedir. Sodyum hidroksitle (ticari adı sud kostik) soyulan patatesin kabukları da hiçbir şekilde değerlendirilemez. İmha ve depolama sorunu yaşarsınız. Atık olarak tahliye edeceğiniz nişastalı yıkama suyu çevre sularında ve toprakta canlılığı yok eder. Bu sebeple nişastanın atık sudan ayrıştırılması gerekir.

Bu tarz bir üretim hattının (tesisinin) üretimini ve anahtar teslimi kurulumunu yapan yerli firma var mı bilmiyorum. Mühendislik firmalarından danışmanlık alabilirsiniz. Hollanda ve ABD menşeli tesislerin Türkiye'de var olduğunu biliyorum. Maliyetler hakkında da en sağlıklı bilgiyi bu konuda danışmanlık hizmeti veren kişi ya da firmalardan almalısınız.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
mduran
Üye

Toplam 195 yazı
08/01/2016 :  16:18:44  Alıntı
türkiyede tarımı yapılan sanayide kullanılan yaklaşık 14 çeşit patates cinsi vardır bunların sadece dört çeşiti buharlı sistemle kabuklarından ayrıştırılabilmektedir geri kalan çeşitler yukarıda anlattığım sistem için geçerlidirbuharlı sistemle üretimi yapılan ve pazara sunulan ürünler genelde renk kaybı ve sertlik kaybı yaşadığı için pazarda tercih edilmezler sodyum hidroksit ürüne sertlik ve parlaklık verdiği için bu tarz üretim daha çok tercih edilmektedir ülkemizde bu sistemi kurabilen sanayi tesisleri bulunmaktadır saatlik 1000 ton ila 8000 ton arasında üretim yapan fabrikaları kuran ERKAYAMAKİNA bir örnektir mesela


günümüzde kimyasal sistemler gıdada bol miktarda kullanılmaktadır örneğin zeytin üretiminde

zeytinde bulunan acılık maddesinin (oleuropein) alınması aşamasında %5 oranında kostik kullanılmaktadır daha sonra %3 oranında sitrik asitle kostik kalıntısı temizlenmektedir zeytinin raflarda bu kadar uzun süre kalmasını parlaklığını sertliğini yine bu madde vermektedir aynı sistem patates içinde geçerlidir



TURŞUCU ŞEVO

Yerleşim : Türkiye / Muğla  |  Meslek : Gıda
Kenan Kablan
Üye

Toplam 1236 yazı
09/01/2016 :  00:44:33 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Sevgili Jenerator,

Teknik yeterliliği olan kişilerden profesyonel destek almanızı tavsiye ederim. Öncesinde sormak istediğiniz bir konu olursa sorabilirsiniz.


mduran,

Konuyu gereksiz yere uzatıyorsunuz. Şahsen, Pankobirlik iştiraki olarak kurulan ve Türkiye'nin ilk patates nişastası, patates cipsi ve patates unu üretim tesisleri olan Sakarya Tarım Ürünleri A.Ş'de dikkate değer bir süre genel koordinatörlük görevini icra etmiş biri olarak aktardığınız bilgilerin, özellikle serbest nişasta, buharlı soyma ve sud kostik kullanımı hakkındakilerin mesnetsiz olduğunu ifade etmek isterim. Ayrıca verdiğiniz tüm oranlar ve rakamlar da tamamen hatalı.
Parmak patates konusunda da vaktiyle Türkiye'deki tüm McDonalds restoranlarının patatesini sağlayan Lamb-Weston Doğuş A.Ş.'nin tesislerini (bir projedeki işbirliği münasebetiyle) detaylı inceleme fırsatım olmuştu; oradan edindiğim tecrübeyi paylaşmaya çalışıyorum.

Tüm samimiyetimle söylüyorum bu şekilde yanıltıcı bilgi aktarmanızın ve bunda anlaşılmaz bir biçimde ısrar etmenizin amacını çözebilmiş değilim. Burada bilgi yarışmasında değiliz. Ayrıca polemiğe girmek gibi bir niyetim (ve zamanım da) yok. Kısıtlı zamanda mümkün olduğunca insanların yararlanabileceği doğru bilgileri aktarmaya çalışıyorum. Bu konuda yardımcı olacağınızı umuyorum.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
KaderimSin034
Üye

Toplam 113 yazı
09/01/2016 :  08:42:06 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Ben size söyle söylim. Patates donuk tesisi kurmak için 600 bin tl lazım makine almak için. Yer , depo , ham madde lazım bunun için baya sermaye gerekiyor. Küçük Ölçekli demişşin başka türlü yapamazsınız. Denedim ordan biliyorum. Pazar bulması kolay her yere verebilirsiniz. Ama sıkıntılı Kısım onu yapabilmek
....

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Gıda
mduran
Üye

Toplam 195 yazı
09/01/2016 :  11:41:11  Alıntı

kenan bey konuyu uzatma niyetinde değilim ama şunu belirtmek isterim ilk ve orta öğretimimden sonra 13 yıl boyunca gıda bölümü okudum başarı seviyem mezun olduğum dönemde ilk 100 içerisinde idi türkiyedeki irili ufaklı onlarca gıda üretim tesislerinde staj yapma fırsatı buldum ayrıca bulunduğum bölgedeki gıda tarım müdürlüğünde gıda katkı maddeleri ve üretim medotları hakkında danışmanlık yapıyorum 36 yaşındayım ömrümün 24 yılını bu işe adamışım dünyada çok farklı üretim metodları vardır ben bir tanesi örnek verdim sizin bulunduğunuz işletmede o sistem kullanılmaktadır ben sadece doğru bildiğimi aktarmaya çalıştım
yanlış anlaşımdım ise özür dilerim burada arkadaş sormuş ben de gerek okulda gerek ise sahada edindiğim bilgileri paylaştım
TURŞUCU ŞEVO

Yerleşim : Türkiye / Muğla  |  Meslek : Gıda
Kenan Kablan
Üye

Toplam 1236 yazı
10/01/2016 :  00:28:25 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Estağfirullah Mehmet Bey. Niyetler iyi olduktan sonra her şey hallolur. Anlayışınız ve dostane yaklaşımınız için de ayrıca teşekkür ederim. Forumdaki paylaşımlarınızdan bir çok arkadaşın son derece faydalandığından eminim. İşleriniz açık, kazancınız bol olsun, sağlıcakla kalın.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
jenerator
Üye

Toplam 223 yazı
11/01/2016 :  12:13:02 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Arkadaşlar,bilgileriniz son derece yararlı oldu hepinize teşekkür ederim.

Yerleşim : Türkiye / Trabzon  |  Meslek : Ticaret
hrlshn
Üye

Toplam 204 yazı
02/06/2016 :  05:27:59 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Bu isi yapacaksaniz Afyonkarahisar da yapin
Yardimci olurum
0 531 764 43 35

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Satış / Pazarlama
ateori
Yeni Üye

Toplam 3 yazı
29/06/2016 :  10:50:48  Alıntı
Parmak patatesin yanında yemeklik olabilecek "küp patates" çeşidi koyarsanız farklılık olabilir. Müşteriye farklı bir seçenek sunulmuş olur.

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Yöneticilik
eseslix
Üye

Toplam 345 yazı
22/06/2018 :  20:14:19  Alıntı
GÜNCEL....
eses

Yerleşim : Türkiye / Eses
hrlshn
Üye

Toplam 204 yazı
12/07/2018 :  17:35:01 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
merhabalar
eşim afyon şuhut kasabası efe köylü
malümünüz üzerine cipslik patates cinsi olan Agree cinsi patates bu bölgede yetiştirilmektedir.
bende evlendiğim sene ( 2007 ) bunu öğrenmiştim. ve o sene Efe's Cips Cipsin Efesi Geliyor marakamı aldım. Efes :)) yanında en çok tüketildiği için
eşimin akrabalarının yıllık yaklaşık 500 ton agree cinsi üretimleri var.
benimde hem cips hem dondurulmuş hem pazarlık hemde kumpircilere satmak için köye bir tesis kurma fikrim vardı fakat 2008 de iflas ettiğim için gerçekleştiremedim.
cipsi fason olarak nevşehir veya ist fabrikalara yaptırabilirim
dondurulmuş ürün tesisi içim yaklaşık maliyet 250bin usd civarı ve destekleme alınabilinir.
pazarlama sorununun olacağını sanmıyor. cips de izmir de aytaş a vermeyi planlıyorum bayiliği.
diğer ürünler içinde zaten pazar açık.
böyle bir niyeti olan yatırım yapmak isteyen bama ulaşabilirler

HÜROL ŞAHİN
05539634335

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Satış / Pazarlama
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

7.06 saniye.
18:27:24, 20 Nisan 2024, Cumartesi

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım