Topraksız Tarımla Fırsatı Yakaladı - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Topraksız Tarımla Fırsatı Yakaladı


eylülteran
Editör

Toplam 392 yazı
15/05/2008 :  10:56:38 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Ailesi uzun yıllardır çiftçilik yapıyordu. O da işletme eğitimi aldıktan aynı alanda çalışmaya devam etti. Ancak 13 yıllık çalışmadan sonra ürün çeşitleri konusunda sorun yaşamaya başladı. Sektörde yönünü 360 derece değiştirerek, farklı bir alana, topraksız tarıma adım attı. Tevfik Şekerci’nin bundan 2 yıl önce ailesi ile birlikte kurduğu Şekerci Tarım, bugün 24.000 metrekare alanda domates üretiyor. Firmanın hedefi ise üretim alanını büyüterek domates ihracatına başlamak…

Süs bitkisi, meyve, bağ ve sebze gibi bitkilerin, besinle zenginleştirilmiş, akan su yataklarında veya katı ortamlarda yetiştirilme işlemine ‘topraksız tarım’ deniliyor. Kullanılan kimi ilaçlar ve virüsler nedeniyle zaman zaman risk taşıyan topraklı tarıma alternatif olarak geliştirilen bir yöntem. Özellikle Avrupa’da, topraktan gelen hastalıkların tespitini yapamayan, yanlış ilaç kullanarak insana ve çevreye zarar veren bilinçsiz tarım üretimi ve üreticileri karşısında güvenilir ve sağlıklı bir yol olarak tercih ediliyor. Bunun yanında topraksız tarımda geleneksel seracılık yöntemine oranla 3 kat daha fazla ürün elde ediliyor. Bugün Hollanda, İngiltere, Japonya, Kanada ve Yeni Zelanda gibi birçok ülkedeki sera üretiminde yüzde 90’lara varan oranlarda topraksız yetiştiricilik tercih ediliyor. Sektör, özellikle AB standartlarına uygun üretime imkan vermesi nedeniyle geçtiğimiz 2 yılda Türkiye’de de önemli bir yol aldı. Sektör temsilcileri, topraksız tarımın önümüzdeki döneme damgasını vuracağı konusunda iddialı.



İşte Tevfik Şekerci bu fırsatı ve henüz çok fazla oyuncunun olmadığı pazarı, bir anlamda Türkiye’deki öncülerden biri olarak gördü, yatırım yaptı ve fark yarattı. Kuruluş aşamasında 5.000 metrekarelik bir alanda ilk deneme serasını yapan Şekerci, bu işten olumlu sonuçlar almaya başlayınca işi ilerletti ve bilgisayar kontrollü tam otomatik sera ve saksıda domates üretimine başladı. Şekerci, bu yetiştirme sisteminin ana maddesi olan tüf veya benzeri süngerimsi kayayı Isparta'dan getiriyor. Bu maddeye dikilen bitkiler ise gerekli beslenme araçlarını ve ilaçları sudan alıyor.

İstanbul pazarında 5 dükkanla çalışan ve haftada 2 sevkıyat yapan Şekerci üretimin süreçlerinin de bizzat içinde. Gündüzleri hasata, geceleri de paketlemeye katılıyor. Bazen hallerde geç saatlere kadar çalışıyor. Geri kalan zamanını ise Antalya Finike’deki yerel tüccarlara hizmet vermek için kullanan Şekerci’nin firmasında bugün yaklaşık 30 çalışan mevcut. Şekerci’nin çalışma sisteminde ise bu alanda faaliyet gösteren büyük firmaların yaptıkları yatırımları izlemek, ne tür değişimler yaptıklarını takip etmek, hangi teknolojilere yöneldiklerini izlemek vb. önemli bir yere sahip. Tüm gördüklerinin ne kadarlık bölümünü, kendi tesislerinde nasıl daha düşük maliyetle hayata geçirebileceğinin araştırmasını ve hesaplarını yapıyor. Bu işin çok gezip görmekle yürümeyeceğini, hatalar yaparak da olsa uygulamaya geçilerek ilerleme kaydedileceğini söyleyen Şekerci, aynı zamanda yatırım ve üretimle ilgili bir danışmanla çalışmaya başlamış. “Bizde bir laf vardır; ilk yaptırdığın evi sat ikincisinde otur derler’ diyen Şekerci çalışma sistemini bu sözlerle örneklendiriyor.



Topraksız tarımın püf noktalarına gelince… Şekerci’ye göre 1. kural, günü kurtarma mantığı ile çalışmamak! Müşteri ilişkilerinde sürekliliği korumak ve güven altyapısına dayanan bir sistem kurmak için kaliteyi yakalamak gerekiyor.

Hangi üretici yaptığı ürünü kalitesiz bulur? Şekerci, ‘Bu yılki üretimimizin kalitesi yeterli değil’ diyerek gelen talepleri reddedebilecek kadar gerçekçi… Bu yaklaşımında ise biraz önce sözünü ettiğimiz, ‘Günü kurtarma’ mantığına karşı olması yatıyor çünkü bugün kadar geleceğe de bakıyor. “Ürettiğim üründen öncelikle ben memnun olacağım ki benden mal alan ihracatçı da memnun olsun. İhracatçı memnun olacak ki arkasını arasın, yeniden beni tercih etsin. Kısacası devamlılığı sağlamak için de hem ihracatçının ne istediğini çok iyi bilmek, hem de üretimde kaliteyi yakalamam gerekiyor” şeklinde konuşan Şekerci, yatırım yaptıktan sonra sistemin oturması için en az 2 yıl geçmesi gerektiğinin de altını çiziyor. Topraksız tarım alanında iş yapmak isteyenlere verdiği en önemli ipucu ise, geleneksel hale gelmiş tarım yöntemlerini bir kenara bırakıp Avrupa ile rekabet edebilecek bir sistemle çalışmak.

Kaynak: KobiFinans Dergisi 7. Sayı

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Ticaret
muallim
Üye

Toplam 113 yazı
15/05/2008 :  16:28:31  Alıntı
Arkadaşlar parası ve bilgisi olanlar için çok karlı bir iş. Yatırdığın parayı çok kısa zamanda geri alıyorsun. Artık modern tarımın kendini amorti etmesi çok çabuk oluyor. Bu işler çok para istiyor zengin daha çok zengin oluyor. Bilgi sadece karın doyurmuyor. Kredi dahi almak için mal varlığının olması gerekir. Eskiden seralar 330 m2 iken şimdi seralarımız 500.000 m2 ye kadar çıktı. Hemde toprak istemeden. Bizlerde acele edersek diğer ülkelerden geri kalmayız. Her türlü hammaddemiz ülkemizde mevcut. Ziraat mühendislerimizde bu işi çok iyi biliyorlar. Gereki bilgi ve becerileri var. Ülkemiz adına bu işleri yapanları tebrik ediyorum.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Reklam
salvatore
Yeni Üye

Toplam 42 yazı
15/05/2008 :  16:30:07  Alıntı
Tevfik Şekerci bey'i bu girişiminden ötürü tebrik ederim, bir işi ilk yapmak her zaman avanyaj sağlar diyorum ...

Yerleşim : Türkiye / Manisa  |  Meslek : İmalat
ckKurr
Yeni Üye

Toplam 19 yazı
15/05/2008 :  22:05:39  Alıntı


Akşam haberlerin birinde izledim, hiç toprak yok, sadece su içinde yetişen domatesler vardı, ağaş gibi olmuşlar, bir kökten yüzlerce domates vermiş.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
Ismail KIRTILLI

Yazar

Toplam 997 yazı
15/05/2008 :  22:35:20 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Aynı haberi ben de izledim, yukarıdaki resmin domatesli halini düşünün, o kadar çok domates yapmışlar. Teknik yanını bilmiyorum, ama gerçekten etkileyici.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
26/08/2009 :  17:39:23 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Bu yaz balkonumda PVC borulardan akan suyun içinde çilek büyüttüm. Çarşıdan aldıklarımızdan daha lezzetli bir şeyler çıktı. Seradakinin basit bir denemesini yapabilirsiniz. Kırmızı kırmızı çıktıklarında çok hoş oluyorlar.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
aysun4519
Yeni Üye

Toplam 6 yazı
28/03/2018 :  13:50:48 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Sizde kazanmak istermisiniz
%100 Turk firmasi helal sertifikali bitkisel kokenli ister al tasarruf yap ister sat%4.ile %24 oraninda prim KAZAN sinirsiz kazanc planina güvenle dahil olmak istiyorsan hemen ulas bana ve beklemeden sende katil aramiza tel 536 942 66 60
ays

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Eczacı
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

3.8 saniye.
08:13:51, 24 Nisan 2024, Çarşamba

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım