Hedefe Ulaşmanın Yolu İş Planından Geçer - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Hedefe Ulaşmanın Yolu İş Planından Geçer


eylülteran
Editör

Toplam 392 yazı
29/04/2008 :  09:42:15 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


İş planı, bir yerden başka bir noktaya giderken, haritada ana yolları izleyerek ilerlemek olarak değerlendirilebilir.

En basit tanımıyla, neyin, ne zaman, nasıl yapılacağını ve kimin yapacağını özetleyen bir çerçeve olan iş planı, iş hedefine ulaşmak için gereken en önemli koşullardan biri. İyi hazırlanmış bir iş planı, dış kaynak arayışından hedeflerin belirlenmesine, risklerin ve olası problemlerin öngörülmesinden hazırlık yapmaya, fırsatları değerlendirmekten strateji yaratmaya, verimliliği artırmaktan çalışanlarınızın sizinle aynı vizyonu paylaşmasına kadar sayısız fayda yaratabilir. Bunu bir yerden başka bir noktaya yolculuk yaparken, haritada ana yolları izleyerek ilerlemek büyük resme ulaşmak gibi de düşünmek mümkün.

İş planı da bir şirketin bulunduğu noktadan hedefine ulaşırken geçeceği aşamaları görmeniz için yardımcı olur. Ya da parlak bir iş fikriniz var diyelim. Bu fikrin bir proje olarak değerlendirilebilmesi, kaynak bulabilmesi için de iş planına ihtiyacı vardır. Peki, doğru bir iş planı nasıl hazırlanır? Bir iş planının vazgeçilmez temel noktalarından biri profesyonel bir özettir. Hatta eğer bir yatırımcı arayışındaysanız, yatırımcıların çoğu yalnızca bu bölüme bakarak bile karar verebilir. Profesyonel özet, tüm iş planının özüdür. İşiniz, içinde bulunduğunuz sektör, pazarlama stratejileriniz, ihtiyacınız olan finansal kaynaklar gibi tüm ayrıntıların bir toplamıdır.

Bir diğer bölüm olan şirket analizi, bugün ya da gelecekte şirketinizin stratejik anlamda genel bir değerlendirmesidir. Bu analizin içermesi gereken konular ise temel olarak şu soruların yanıtlarını vermelidir: Şirketiniz hangi fırsatları lehine çevirebilir? Bunu hangi servis ve hizmetlerle yapabilir? Hangi ürün veya hizmetleriniz diğerlerinden farklı? Neler sizi iş dünyasında başarılı kılabilir? Şirketinizin uyguladığı stratejiler nelerdir? Şirketinizin organizasyon yapısı nasıl? Bundan sonraki adım ise sektör analizidir. Bunlar ise şirketinizin rekabet içinde olduğu alanı belirleyen analizlerdir.

İçermesi gereken soruları şöyle sıralayabiliriz: İçinde bulunacağınız/bulunduğunuz pazarın boyutu nedir? Eğer varsa, hangi pazar trendleri bu boyutları etkiler? Başlıca rakipler kimler? Her birinin pazar payı nedir? Pazara giriş için engeller var mı? Hangi parametreler şirketinize yardımcı olabilir?

Müşteri ve Rekabet Analizi
Bir sonraki adımda, müşteri ve rekabet analizi yapmalısınız. Analizde şu soruların yanıtları olmalı: Müşterileriniz kimler? Hangi demografik özelliklere sahipler? Müşterileriniz nerede yaşıyor ve gelir düzeyleri ne? Ürün veya hizmetlerinizden hangileri bu kişilerce bir ihtiyacı gidermek için devamlı olarak satın alınıyor? Müşterilerinizin asıl ihtiyaçları neler ve bu ihtiyaçları neler etkiliyor? Başlıca rakipleriniz kimler? Rakipleriniz ne kadar büyük? Hangi stratejileri kullanıyorlar? Geçmişte pazara katılanlara reaksiyonları nasıldı?

Tüm bunlardan sonra pazarlama planının çerçevesini ortaya koyabilirsiniz. Bu plan pazara girmek için kullandığınız tüm stratejileri içerir. Planda yer alması gereken bilgiler: Pazara girişte ürün ve hizmetlerinizi nasıl tanıştırmayı planlıyorsunuz? Nasıl bir fiyatlandırma yapacaksınız. Ürün veya hizmetlerinizin şirketten son kullanıcının eline geçene kadar hangi aşamalardan geçecek? Satış yöntemleriniz neler olacak? Reklam ve promosyon çalışması yapacak mısınız? Hangi metotları uygulayacaksınız? Bunun için ne kadarlık bir bütçe ayıracaksınız? Bunun getirileri ne olacak? Satışı desteklemek için halkla ilişkiler çalışması yapacak mısınız?

Doğru Ekip Olmadan Başarı Olmaz
Son aşamada, işin sorumluluğunu üstlenecek olan yönetim ekibi var. Projede temel yönetim kadronuzda kimler olacak? Kim hangi sorumluluğu alacak? İşin bu noktası en kritik bölümlerden biridir. Bir iş planı her ne kadar doğru olursa olsun, eğer doğru ekibin sorumluluğunda değilse, başarısızlığa uğraşabilir. Bir iş planında tüm süreçlerde dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta ise hedefleri sayıya dökmek. Bir de riskleri görmek ve önlemlerini de oluşturmak çok önemli. Şimdi de hedeflerinize ulaşmak için hangi noktaları gözden kaçırmamanız gerektiğine bakalım.

Her adımda sayıları görün: Kolayca ölçülebilen hedefler belirleyin ve mümkün olan her yerde hedef olarak sayıları kullanın. Örneğin, ürün ya da hizmetlerinizi belli ilçe ya da eyaletlerde satmayı, belli sayıda çalışana sahip olmayı ya da belli düzeyde satış yapmayı hedefleyebilirsiniz. Bu sayıları, belli zaman çerçevelerine (6 ay içinde, 2 yıl içinde, 10 yıl içinde, vb.) bağlayın.

Gerçekçi olun: Yüksek beklentilere sahip olmak güzeldir. Ama, makul ve başarma potansiyeli bulunan hedefler koyduğunuzdan emin olun.

Girişken olun: Hem gerçekçi olup hem de yüksek hedeflere sahip olabilirsiniz. Çok kolay ulaşılan hedefler belirlemeyin; ayrıca, hem kısa, hem de uzun vadeli hedefler saptayın. 6 ayda işle ilgili bütün hedeflerinize ulaşırsanız, sonra ne yapacaksınız? Kendinize güvenin.

Tutarlı olun: İstemeyerek tutarsız hedefler belirlemekten sakının. Örneğin, eleman alımı maliyeti geçici olarak gelirinizi hedeflenen seviyenin altına düşürüyorsa, hızlı büyüme hedefi, belli bir miktar para kazanma hedefiyle tutarsızlık gösterebilir. İki hedefe de sahip olmakta sakınca yoktur. Yalnızca potansiyel bir çelişkinin olduğunu fark edin ve hedefleriniz arasında öncelik sıralaması yapın ki sizin için hangilerinin en önemli olduğunu bilin.

Hedeflerinizi geliştirirken, başarıların nerelerde ölçümlenebileceği konusunda net olmanız gerekir. Normal olarak, seçilmiş birkaç hedefin yer aldığı, numaralanmış bir listeniz olmalıdır. Listenizi 10 ile sınırlı tutun; çünkü uzun listeler, odaklanmayı zorlaştırır. Hedeflerinizi somutlaştırmak, onlara ulaştığınızı anlamanın en iyi, belki de tek yoludur. Uygulama yapma şansınız, hedeflere doğru kaydettiğiniz ilerlemeyi izleme ve sonuçları ölçme becerinize bağlıdır; uygulama kritiktir. Satış ya da satış artışı, kârlar ya da kârlılık, bir hedefin ve erişilebilir kaynağın öngördüğü pazar payı, satış yüzdesi olarak brüt marj gibi ölçülebilir hedefler belirleyin.

Takip edilemeyen muğlak hedefleri listelemekten kaçının: Genel ya da elle tutulamayan hedeflerin işiniz için önemli olduğu durumlarda, bunları daha belirgin kılmanın yolunu bulun. Örneğin, müşteri memnuniyeti bir öncelikse, hedeflerinizi geri dönüşlerin yüzdesi, şikayetlerin ya da övgü mektuplarının sayısı ya da memnuniyetle ilgili bir başka ölçüt olarak belirleyin. Planınızdaki yüzdelerin değişimini ölçecek bir anket ekleyin.

Bir müşteri memnuniyeti anketi koyabilir, ulaşmak istediğiniz örnek boyut ve memnuniyet derecelerini belirleyebilir, sonra da başarıyı kontrol etmek için anketi uygulayabilirsiniz. İşiniz ürünlerle ilgiliyse, brüt marj ya da birim satışları izleyebilir; hedeflerinizi bu anahtar faktörlere göre belirleyebilirsiniz. Bir dağıtım şirketiyseniz, sıkı lojistik yönetimine, işletme sermayesine ve personel maliyetlerine odaklanırsınız. Bir yayıncıysanız, ürün kalitesine, başlıklara ya da pazarlamaya yoğunlaşabilirsiniz. Bu durum, hiç kuşkusuz yaptığınız işin türüne bağlıdır.

İş Planının Hassas Noktaları Nelerdir?
>>İş planında, işin tam olarak ne olduğu ve neleri hedeflediği açıkça gösterilmelidir, inandırıcı olmalıdır.

>>Geniş anlamlar içeren, havada kalan ifadeler bulunmamalıdır. Tüm cümleler gerçek ve sağlıklı verilerle desteklenmiş olmalıdır.

>>Hem sizin hem de planınızı kullanacakların o planda görmesi gereken tek şey gerçeklerdir. Yazılan her şey gerekçelendirilmelidir.

>>Basit ve anlaşılır cümleler kurulmalıdır. Sektöre özgü jargonlar, yabancı dilde ifadeler vb. kullanılmamalıdır.

>>Rakipler ve onların ürünleri iyi açıklanmalıdır. Şirketinizi başarıya ulaştırmak için rakiplerinizi bilmeniz ve onlara saygı göstermeniz gerekir.

>>Finansal tablolarınız açık ve anlaşılır olmalıdır.

>>Düzgün bir dille, dilbilgisi kurallarına uygun ifadeler ve yazım şekliyle hazırlanmalıdır.

>>Çok uzun ya da kısa olmamalıdır.

Kaynak: KobiFinans Dergisi 18. Sayı

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Ticaret
buyukhedef
Üye

Toplam 148 yazı
04/08/2008 :  12:30:09  Alıntı
Konu başlığının önemini tekrar vurguluyor, zengin içeriğiyle bize katkıda bulunan bu yazıyı bizlere ulaştırdığın için teşekkür ediyorum.

Burada yüzeysel olarak elindeki paraya göre ne iş yapabileceğini arayan insanlara seslenmek istyorum.

Önce isteklerimiz doğrultusunda hedeflerimizi belirleyelim ve bunları gerçekleştirmek için planlar yapalım. Planlarımızın işleyişini kontrol altında tutarak gerekli değişiklikler yaparak hedeflerimize olduğunca fazla ulaşamaya çalışalım.

..ııII BÜYÜK HEDEF IIıı..

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Diğer
BUGÜN
Üye

Toplam 226 yazı
22/01/2009 :  13:00:24 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
içinde bulunduğum dönemde ihtiyacım vardı bu bilgilere teşekkürler.
http://sultanaorganizasyon.blogcu.com
kutlamaya değer herşeyde yanınızda..

Yerleşim : Türkiye / Şanlıurfa  |  Meslek : Memur
isguc
Üye

Toplam 292 yazı
25/02/2011 :  18:44:59 Yazarın websitesine git Website   Alıntı


guzel paylasım
www.kadinforum.net

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Grafiker
yasemin07
Yeni Üye

Toplam 74 yazı
06/09/2016 :  08:39:48  Alıntı
güzel paylaşım.benimde içinde bulundugum duruma olumlu katkısı oldu.teşekkürler.

Yerleşim : Türkiye / Antalya  |  Meslek : Esnaf
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

3.77 saniye.
23:29:48, 28 Mart 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım