Sağmal İnek Yetiştiriciliği - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Sağmal İnek Yetiştiriciliği


mrerlis
Yeni Üye

Toplam 7 yazı
13/01/2012 :  04:02:08 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


arkadaşlar yeni keşfettim bu siteyi biraz okudum bilgileri fakat bu işin içinde olanlar bile düz olarak geçmişler konunun üstünden ilk önce şunu söyliyeyim her aldığınız hayvan 30*35*40 lt süt vermez ilk doğumunu yapan inekten alabileceğeniz süt 17-23 lt arasıdır sütün en tavan yaptığı zaman 2 ve 3ncü doğumdan sonradır. bide bi arkadaş yazmış 30 hayvanın varsa asıl kar 30 tane buzaktadır diye seneye 30 hayvanın daha var diye yazmış. öncelikle şunu söliyeyim hayvan hamileyken buzak inekmi olucak danamı bunu bilemeyiz 30 hayvanın hepside dana doğabilir. ters doğum olup hayvan ölebilir bunlarıda belirtmekte fayda var. ayrıca bi inekin süt ömrü 6-8 yıl arasıdır. hersene buzak alamazsınız bunuda bilin örnek : 2011 yılının ocak ayında aldığınız gebe inekler doğum yaptıktan 15 ay sonra 2012 nisan ayında danaya gelir (döllenir) döllendikten 9 aysonra 2013 ocak ayında doğurur 2 senede bir yavru alabilirsiniz. bunun gibi detaylar var soru sormak için yusufatamer@hotmail.com yazabilirsiniz.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Medya
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
13/01/2012 :  15:06:35  Alıntı
mrerlis kardeş. dediğiniz gibi özellikle işin içinde olmayan ama duyduklarıyla yazan arkadaşlar biraz kafa karışıklığına sebep olabiliyor. ama işe yatırım yapmaya karar veren arkadaşlar daha detaylı bilgi isteyebiliyorlar. Bu arada iyi haberler de vereyim. Türkiyemizde inek başına alınan süt verimi yükselmeye başlamıştır. ilk doğumunu yapan iyi bir inek bir zamanlar 17-23 litre süt verirken bu rakam 25-30 litre civarına yaklaşmıştır. hatta ilk doğumunda 40 litre süt veren inek bile bulunmaktadır. şu düzeltmeyi de yapalım müsade ederseniz :
"2011 yılının ocak ayında aldığınız gebe inekler doğum yaptıktan 15 ay sonra 2012 nisan ayında danaya gelir (döllenir)" demişsiniz. Bu inekler doğum yaptıktan sonraki 2 ay içinde döllenir (tohumlanır). Eğer dişi buzağıları dünyaya gelmişse bunlar 15 aylık olunca tohumlanır.
Bir süt ineği işletmesinde en önemli faktör hayvanların gebe kalma periyodudur. Eğer bir inek yılda bir kez doğum yapmıyorsa, yılda bir buzağı vermiyorsa o inek ekonomik değildir ve o işletme iflasa doğru gider. Saygılarımla...

Yerleşim : Türkiye / Manisa  |  Meslek : Veteriner
mrerlis
Yeni Üye

Toplam 7 yazı
13/01/2012 :  16:07:22  Alıntı
vetman 996 kardeşim süt verimi hakkında seninle aynı fikri paylaşamıcam o verdiğin rakamlara çıkmak için biraz daha vaktimiz var ama inekler 2 ay içinde döllenir doğru doğumu zor yapmışsa 90 gün beklemekte fayda var yanlış yazmışım orasını hatamı farkettirdiğin için teşekkürler :)

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Medya
OOsman
Üye

Toplam 127 yazı
13/01/2012 :  16:29:06  Alıntı


Merhabalar,
iki arkadaşın bilgilerine katılıyorum şunları eklemek istiyorum 22 yıllık deneyim ve sektörün içerisinde olan birisi olarak.
Benim işletmemde bulunan 60 hayvandan 12 adedi 50 lt. nin üstünde, 2 Ad. 72 lt. süt vermektedir. Uygun tohum kullanılması ( O tohumlardan üremiş ve süt verimleri izlenmiş hayvanlar sayesinde kalitesi ispatlanmış ) halinde minumum 35lt. süt veren düveler mevcuttur.

Çok süt almak maharet değil, ekonomik süt almakdır maharet. Bir hayvandan 50lt süt alırsın, litrede 0,20Krş. kazanç elde edersin, 30lt. süt alırsın litrede 45Krş. kazanırsın. Bunu süründeki hayvan sayısı, onların giderleri, maliyet v.b. kriterleri analiz ettiğinde çok süt almak için birçok şeyin angarya olduğu görülür. Önemli olan birim maliyetteki kazanç olmalı, bu nedenle üretim maliyetlerini düşürebilmek için araştırma ve çalışmalar yapılmalıdır diye düşünmekteyim, saygılarımla.
BAVER GRUP
beslen-ankara@hotmail.com
0507 544 46 33

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : İthalat / İhracat
mrerlis
Yeni Üye

Toplam 7 yazı
13/01/2012 :  17:37:11  Alıntı
osman abi doğru söylüyosun herşey araştırmayla ilgili gelişi güzel tohumlama yaparsan 72 lt yerine 3ün 1ni alırsın önemli olanda verimliliktir. bu işe giricek arkadaşlara tavsiye araştırıcan geliştiricen kısaca ar-ge....

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Medya
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
13/01/2012 :  21:59:33  Alıntı
OOsman abicim. deneyimlerinizi daha çok paylaşmanızı istiyorum. Sizler gibi yetiştiricileri tanıyanlar daha tutkuyla hayvancılık yapabileceğini düşünüyorum.Ülkemiz hayvancılığına sizler gibi yetiştiricilerin ivme kazandıracağını biliyorum. Süt hayvancılığı yapmış biri olarak ne kadar zor bir iş yaptığınızın farkındayım. Hayvancılıkta damızlık fiyatlarında, yem ve süt fiyatlarında istikrar olmaması kazancı etkileyen en büyük etken diye düşünüyorum. örneğin 14 ay önce kaliteli damızlık düve fiyatları 7.000-8.000 civarındayken (tabi çok uçuk rakamlardı) şimdi 4.000- 5.000 civarında olması gibi. Allah yar ve yardımcımız olsun. Selamlar, saygılar...

Yerleşim : Türkiye / Manisa  |  Meslek : Veteriner
ali selim
Yeni Üye

Toplam 90 yazı
13/01/2012 :  23:24:27  Alıntı
merhabayin arkadaslar ben bulgaristandanim buradan salir inekler vea kucuk bas buyuk bas hayvanlar almak istersenis vardir ben halederim fiatlarda uygun dur ilgilenen beni ara ya bilir +3590899389979..

Yerleşim : Bulgaristan / Dulovo
OOsman
Üye

Toplam 127 yazı
15/01/2012 :  00:37:58  Alıntı
Arkadaşlar merhaba,

Bu iş bir tutku, ispatıda şu saat'te çalışmam gereken konular varken, ben oturdum hayvancılıkla ilgili yazı yazıyorum.
Aklında gönlünde bu iş olan arkadaşlar, inanın doğru adrestesiniz, ama yalnızca adres doğru; Ülkemiz ve insanlık için zaruri ve aynı zamanda stratejik bir iş olma zamanı çok yakın.

Bu hayvancılık mevzuunu saat'lerce konuşsak bitmez. Size bir iki kriter aktarmak istiyorum
Hayvancılık sermaye ve imkan işi.
1- Minumum yeterli hayvan sayısı; Hayvan alımı, alet ekipman alımı, yeterli arazi yoksa kiralama ve sulama sistemleri için gerekli.
2- Hayvanların beslenmesi açin arazi; Hayvanlarınızı beslemek için gerekli arazi olup, tecrübelerime göre sulu tarım için ülkemiz şartlarında hayvan başına 3 dönüm (da) olmalı.
3- Süt'ün değerlendirilmesi; Süt hayvancılığı yapan insanlarımız sütü sağmaya başlasın aradan üç ay geçmeden "Süt Ürünleri Üretim Tesisi" kurmayı düşler veya başlar. Sen hayvancılık konusunda geliştir kendini, hayvanlarını, çiftliğini, ne yapacaksın peynir, yoğurt imalatını. Onları üretip başına bir iş dahamı açacaksın, kime satacaksın, piyasada yıllarımı vermiş markalar ve fiyatları ortada kime kaça, hangi vade ile verecek üç ay sonra çiftliğinle beraber batacaksın.

Arakadaşlar onu bunu boşverin, bu işe başlayıp üç gün sonra batmamak için bence şu hesabı yapın.
Önce uygun olan bütün şartları oluşturacağınıza kesinlik kazandırın,
Hayvan alımında her hayvanı üç kere inceleyin, üç kere düşünün,
Sütün lt. üretim maliyetini çok iyi hesaplayın-ki, bu satın alacağınız kesif yemle kurtarmaz, sütü sattığınızda minumum %50 kazanmalısınız.
Sütünüzü çok emin gördüğünüz süt toplama yerlerine satın,
Yapacağınız bu çalışmalar neticesinde en kötü şartlarda üç beş yıl sağlam şekilde ayakta kalmaya bakın, neticesinde işinizi ve kendinizi geliştirmiş ve hayvan sayınızı size göre en iyi noktaya getirmiş olacaksınızdır.
Yukarıda çok kısa ve basit şekilde anlatmaya çalıştığım işleri uygulayabilme şansını yakalamışsanız, sakın olaki erkek danaları iki yaşından önce satmayasınız, emeğinizi simsarlara kaptırmayasınız.

Bu çalışmalar sırasında zaten AR-GE ile konular çözülür, artık dünya çok küçük, sınırsız bilgi ve iş arkadaşı, gördüğünüz üzere parmaklarınızın ucunda.
Bırakın şu hayvan şu kadar süt veriyor işini, o çok süt verme işi sektördeki büyük firmaların ve sistemini oturtmuş çiftliklerin işi. İnsanlar sanıyorki 50lt - 70lt. süt veren ineklerim olsa altı ayda zengin oldum. Yanılıyorlar, çokta matah değil. O hayvanın sağlığını, verimini, döl verimini, bakımını nasıl sağlayacaksın, aynı tempoda ayakta nasıl tutacaksın, onun ona göre maliyeti var. İnsanlar sanıyorki 30lt süt veren ineğinde 70lt süt veren ineğinde bakım maliyetleride, şartlarıda, en önemlisi maliyetleride aynı, böyle düşünenler geçsin bu işi. İnanın daha önceki yazımda belirttiğim o yüksek verimli hayvanlarımın olmasını, bugünkü tecrübelerim ışığında pekde istemezdim.
Siz her hayvanınızdan 30-40 lt süt alın ( Bu artık ülkemizde çok normal rakamlar, iyi anne uygun tohumda düveler bu rakamlarla süt vermeye başlıyor ) aldığınız her bir litredeki kazancın peşine düşün, maliyetleri düşürün. Hayvan refahını ve yem kalitesini bozmadan. En rahat ortamı ve en iyi yemi yedirmeye bakın.
Biliyormusunuz ABD'de, İsrail'de, Avrupa'da çok yerde, Birezilya, Arjantin, Şili, Avustralya'da kesif yem yoktur, yedirilmez. Bu ülkelerde et fiyatı ortalama söylüyorum, karkas et 3,5$ dır. Neden ? adam bu rakamda birde ticari kazanç sağlıyor. Sebebi Hayvan bakım ve yemleme maliyetleri, yani hayvanın önüne dök samanı, üstünede kesif yemi iş tamam. Olmuyor işte vatandaş 14 TL ye hayvan kestiriyor, kazanamıyorum diye ağlıyor veya hayvanlarını pazarda yok fiyata satıp bu işi bırakıyor. Şunun peşinde olun, ben üreteceğim sütten en kötü şartlarda %50 kazanacağım, daha sonra %60 kazanacağım, Et'i 8TL'ye maal edeceğim gibi.

Arkadaşlar benden bu kadar, herkese yaptığı işte başarılar, hayırlı kazançlar diliyorum.

BAVER GRUP
beslen-ankara@hotmail.com
0507 544 46 33

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : İthalat / İhracat
vetman996
Üye

Toplam 242 yazı
15/01/2012 :  15:22:43  Alıntı
Oosman abicim. hayvancılıkta en büyük gider kalemi yemdir. Özellikle yüksek süt verimli inekleri olan işletmelerde yemleme önemli bir sorundur. Sizin yemleme şekliniz ve yedirdikleriniz nelerdir. hasılmatik vs. kullanırmısınız. kaba yem ne kullanırsınız. konsanre yemdeki protein enerji dengesini nasıl düzenliyorsunuz. ayrıca çiftliğiniz nerededir, ziyaret edebilirmiyiz. selamlar...

Yerleşim : Türkiye / Manisa  |  Meslek : Veteriner
mcinar988
Üye

Toplam 166 yazı
15/01/2012 :  17:37:34  Alıntı
büyükbaş patates küspesi ne ölçüde yer ve katkı saglarmı arkadaşlar nedersiniz

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Diğer
OOsman
Üye

Toplam 127 yazı
15/01/2012 :  19:29:12  Alıntı
Hayvanlar için oluşturduğumuz karışımın içerisinde altı değişik ot olan 100 dönüm özel sunni meramız mevcut. Elektrikli çit ile burada kısım, kısım yayıyoruz bu herşeye değiyor. Hayvanlar yürüyüş egzersizini yapmış oluyor, güneşleniyor v.s., kendi yetiştirdiğimiz mısır slajımız, arpa slajımız var. Yonca ve tohumlu fiğ kurusu, şeker pancarı kuyruğu, saman ana malzemelerimiz. Bunlardan hayvanlara yeteri kadar veriyoruz.

BAVER GRUP
beslen-ankara@hotmail.com
0507 544 46 33

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : İthalat / İhracat
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

5.36 saniye.
08:27:03, 5 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım