Paranız Hızla Kayboluyorsa, Ne Yapılmalısınız? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Paranız Hızla Kayboluyorsa, Ne Yapılmalısınız?


dt_turan
Girişimci Editör

Toplam 544 yazı
22/01/2008 :  20:18:52 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Eski arkadaşımla birlikte vergi işi yapan bir franchise satın almıştık. Bu franchise’ı seçmiştik çünkü başlangıç maliyeti karşılayabiIeceğimiz bir düzeydeydi ve operasyonunu gerçekleştirebileceğimiz bir işti.

Günlük işimin dışında geleceğe dönük bir yatırım oluşturacak bir şey yapmak istiyordum. Diğer kişilerden ekibe katılmalarını istedim. Onlar da isteğimi yerine getirdiler. Eşim yaptığımı bütün kalbiyle destekledi. Desteğin gösterme yollarından biri olarak, iş yatırımından benim payıma düşeni ödemek için kendi emeklilik fonunu kullandı. Ortaklanırının benden daha fazla esnekliği bulunuyordu çünkü an­laşmanın bir bölümü de benim var olan tam zamanlı işimde çalışmayı sürdürmemi öngörüyordu. Ortaklardan biri gayrimenkul yatırımcısı ve iş sahibiydi. Bir diğeri kamu sektöründen emekliydi. Onlar işi gündüzleri, ben de geceleri yürütüyordum.

İlk vergi dönemimizden 2003 yılında geçtik. Nisan veya Mayıs civarında, işlerin yoğun olmadığı aylarda neler yapacağımızı tartışıyor­duk. İlk dönemimiz başarılı geçmişti; yapacağımızı düşündüğümüz­den iyiydi ama iyimser hedeflerimizin altında kalmıştık. Daha önce vergi işi yapmamıştık ve başladığımızda bu bizde asabiyete neden ol­muştu. Ancak franchise veren şirketin reklamlarında ortaya. Koydukları tutmuştu ve iyi gidiyorduk.

Bankada paramız vardı. Kapatırsak, faturalarımızdan kalanı öde­yebilir ve yılın kalanını da çıkarabilirdik. O ilk yılda mantığa göre de­ğil, adrenalin ve duygularımızla çalışıyorduk. Biz ne düşünüyorduk? Yerimizle ilgili üç yıllık finansal kiralama­mız vardı ve kapımızı çalıp bize vergi işi cirosu sağlayacak kimse bulunmadığı için finansal kiralama maliyetini karşılamak için bir şey yapmamız gerekiyordu.

Böylece başka bir işin de aynı derecede iyi gideceğini düşünerek, vergi işini tamamladığını düşündüğümüz çek bozma işine girdik. Ha­talıydık. Aynı şey olmadığını kısa sürede anladık. Biz işi öğrenene ka­dar Eylül geldi ve bankada kalan paramız sadece birkaç bin Dolar’dı. Hala, vergi mevsiminin başlamasında kalan üç ay boyunca genel gi­derlerimizi ödemenin bir yolunu bulmamız gerekiyordu. Korku ve belirsizlik bize egemen oldu. Nakdimiz tükeniyordu ve bir sonraki vergi mevsimine kadar nasıl idare edeceğimizi belirlemeye çalışıyorduk. Ben işe daha fazla para koymamız gerektiğini düşünü­yordum. Daha önce iş tecrübesi yaşamış olan ortağım Aislee Jackson, bunu kesinlikle red­detti. Sönen bir ateşe daha fazla yakıt dökme­yecekti. O, bakış açısını şu sorularla ortaya koydu: Neden para kazanamıyoruz? Düzelme umudu olmadan paramızı hemen bir şeye ne­den daha fazla para koyayım ki?

Daha fazla yatırımı eklemeden bunu yapmanın bir yolunu bulmamız gerekiyordu. Aislee konuşmaya başlayınca, kötü bir duruma yatırdığımız paradan kazanç elde edemeyeceğimizi fark ettik. Sonunda daha fazla para batırmadan işi çevirmeyi başardık. İkin­ci işten olabildiği kadar fazlasını kurtararak bu işi kapamak. O telefon konuşmalarını yapmak insana azap çektiriyordu. Bize kredi verenlerle girişimciler gerçekleştirmek zorundaydık. İçlerinde en büyük ikisi, toprak sahibimiz ile telefon şirketiydi. Yerimize kesinlikle ihtiyacımız vardı. Telefonumuza kesinlikle ihtiyacımız vardı. Toprak sahibimizle, kiranın kalanını vergi mevsiminin ilk birkaç ayında ödemek için görüştük. O zaman paramız olacağını biliyorduk. Telefon şirketi ile de aynı anlaşmayı yaptık. Vartayı atlatmıştık. İkinci vergi döneminin başına geldiğimizde, artık duygularımızla hareket etmiyorduk. Reklam vermeye başlamak için hala kendi cebimizdeki paraya güvenmek zorundaydık. Ancak bu yatırım farklıydı. Reklam, parayı savurup batırmak anlamına gelmiyordu. Bir önceki se­ne işe yaramıştı ve bu satış sağla**** kazanç getiren paraydı: "Tanın­mıştık, güven duyan birkaç kişiye sahiptik ve çok iyi faiz koşullarıyla şahsi kaynak olarak 4 bin Dolar toparlamıştık. Ortaklarımızdan biri yaklaşık 3 bin Dolar yatırdı ve bu parayı koşullara uygun olarak ona geri verdik. Bütün senetleri ödedik.

İkinci vergi dönemi de başarılı geçti. Dersimizi almıştık. Faaliye­timizi, bankada, bir sonraki vergi dönemine kadar harcamalarımızı karşılayacak kadar nakdimiz olarak kapattık. Ne öğrendim:

>>Başarmak için, para, zaman, enerji ve defalarca gerilim yaşa­mak gerekir.

>>Bazı zamanlarda bir sonraki günü çıkaracağımdan emin ola­madım. Ortaklara sahip olmanın yardımı oldu.

>>Başarısızlığa uğramak, inancım konusunda iyi bir sınav oldu ve muhtemelen beni güçlendirdi. Kendinizle ilgili birçok şey keş­fediyorsunuz. Tanrıya inancın gücü yardımcı oluyor.

Alman Dersleri Kendi İşinize Uygulama
>>Doğru kararlar almanız gerekiyor. İşiniz kar etme ya da nakit akışı sağlama konusunda gerçekçi bir fırsata sahip olmadan para kaybediyorsa, o zaman onu kapatmalısınız. Satıştan kazandığınız her dolar için iki sent zarar ediyorsanız, bu, satışınız arttıkça kaybı­nızın artacağı anlamına gelir. Zararına bir işte satış hacmini artır­mak sadece zararı büyütür. Kısa sürede kendinizi, paranın kapıdan girdiğinden büyük bir hızla çıkıp gittiği bir konumda bulabilirsi­niz. Sınırsız miktarda nakdiniz olmaması durumunda, işi kapat­manız gerekir.

Kaynak: Ruth King’in "Küçük İşletmeler İçin Büyük Fikirler" adlı kitabından alınmıştır.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
gültekin
Yeni Üye

Toplam 3 yazı
26/01/2008 :  11:37:44  Alıntı
Ülkemizde ki küçük işletmeler bu sorunlar ile sürekli karşı karşıya,aynı bir kumar oynarcasına biraz daha borç bulup işe yatırıp ya kazanırsam diyor.Tahliller iyi yapılmıyor.kendilerine doğru soruyu soramıyorlar.Girdaba girilince de sağlıklı düşünmek zorlaşıyor.Bu tür durumlarda çevreden en azından psikolojik destek almakta fayda var.yoksa her zorluğun bir çaresi vardır.

Yerleşim : Türkiye / Tarsusmersin  |  Meslek : Diğer
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

1.67 saniye.
00:14:15, 9 Mayıs 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım