Hisseli Tapu - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Hisseli Tapu


mmelik
Yeni Üye

Toplam 27 yazı
29/11/2010 :  13:46:22 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Arkadaşlarım;
20 dönümlük arazi iki kişiye ait. Tapuda iki kişinin adı geçiyor. Bu arazinin yarısı satılıyor diğer ortak yurt dışında. Bu yeri satın aldığımı varsayalım, emek ettim ufak bir ev yaptım ağaçlandırdım vs. Diğer ortak yurt dışından dönüp benim kullandığım yeri isteyebilir mi? Hak iddaa eder mi? Yardım bekliyorum.
rovanşist

Yerleşim : Türkiye / İskenderun  |  Meslek : Serbest meslek
o_arsabank
Üye

Toplam 137 yazı
17/02/2011 :  12:33:47  Alıntı
sizin kadar diğer ortağınızın da arsanın her köşesinde hakkı var . bu nedenle sizin ev yaptığınız yeri isteye de bililir......

Yerleşim : Türkiye / Kayseri  |  Meslek : Ticaret
mert_01_kaan
Yeni Üye

Toplam 7 yazı
17/02/2011 :  12:53:37  Alıntı
o arazinin her tarafında hakkı vardır diğer ortağında ancak arsayı tapu dan iki böldürüp iki parça tapu haline getire bilirsiniz veya diğer ortağında hissesini satın almak zorundasınız.

Yerleşim : Türkiye / Adana  |  Meslek : Esnaf
ellahanim
Yeni Üye

Toplam 38 yazı
19/02/2011 :  13:47:18  Alıntı


hisse sahibinin hissesi % 1 bile olsa arsanin hernoktasinda soz ve haksahibidir diye biliyorum.

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Ev kadını
Avukataydogan
Yeni Üye

Toplam 26 yazı
26/02/2011 :  14:15:43  Alıntı
Sorunuza faydalı olabileceğini düşündüğüm bir Yargıtay Kararı gönderiyorum.

Esas Yılı : 2005
Esas No : 560
Karar Yılı : 2005
Karar No : 1158
Karar Tarihi : 10.02.2005
Daire No : 1
Daire : HD
**************
ÖZET : Paydaşlar arasındaki el atmanın önlenilmesi davalarında öncelikle tüm paydaşları bağlayan harici bir taksim sözleşmesi ve özel bir parselasyon planın olup olmadığı veya fiili kullanma biçiminin oluşup oluşmadığı üzerinde özenle durulmalı, varsa çekişmeli yerin kimin kullanımına terk edildiği saptanılmalı, harici veya fiili taksim yoksa uyuşmazlık yukarıda değinildiği gibi, M.K.nun müşterek mülkiyet hükümlerine göre çözümlenmelidir. Paylı mülkiyette taşınmazdan yararlanamayan paydaş, engel olan öteki paydaş veya paydaşlardan payına vaki el atmanın önlenilmesini her zaman isteyebilir. Hatta elbirliği mülkiyetinde dahi paydaşlardan biri öteki paydaşların olurlarını almadan veya miras şirketine temsilci atanmadan tek başına ortak taşınmazdan yararlanmasına engel olan ortaklar aleyhine el atmanın önlenilmesi davası açabilir.
Bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun...

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Hukukçu
yliza
Yeni Üye

Toplam 28 yazı
22/10/2011 :  00:55:41 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Hisseli taşınmaz satın alırken aleyhinize diğer hissedarların şufa hakkı kullanması söz konusu olabileceğini dikkate almak gerekir.

Şufa (Öncelik) hakkı ; Türk Medeni Kanununda bir taşınmaz malın satılması halinde o taşınmazı diğer alıcılara göre öncelikle satın alabilme hakkı olarak tanımlanmıştır. Bir taşınmazda hissesi bulunan kişi bu taşınmaza ait bir bölümün hissedar olmayan kişilere satılması halinde şufa hakkına dayalı olarak satışın iptalini sağlayabilir.

Şufa hakkının kullanılması bakımından taşınmazdaki hisse oranı ve miktarının hukuken bir önemi bulunmamaktadır. 10 m2 hisse sahibi olan ile 250 m2 hisse sahibi olan arasındaki hakkın kullanımı bakımından fark yoktur. Kanuni şufa hakkının tapuya tescili zorunlu değildir. Bu nedenle hisseli bir yeri satın almayı düşünen kişi bu yasal durumu bilmek zorundadır. Aksi halde ortaya çıkabilecek durumlara (dava v.s) katlanmak zorundadır.


Yerleşim : Türkiye / Aydın  |  Meslek : Emlakçı
3435
Yeni Üye

Toplam 4 yazı
22/10/2011 :  06:52:19  Alıntı
yliza adlı üyenin dediği gibi diğer hissedarın öncelik hakkı vardır.
csc

Yerleşim : Türkiye / İzmir  |  Meslek : Emekli
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

3.89 saniye.
06:18:13, 2 Mayıs 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım