Türk Ekonomistler Dünya Liginde - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Türk Ekonomistler Dünya Liginde


leventiscan
Üye

Toplam 64 yazı
29/07/2001 :  21:40:13 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Milliyet'in 29 Temmuz 2001 tarihli gazetesinden:

Türk ekonomistler dünya liginde

Yapılan araştırmada, 10 Türk dünyanın en iyi 1000 ekonomisti arasına girdi

Avrupa Ekonomik Kuruluşu (EEA) tarafından yaptırılan bir araştırmada, dünyanın en önemli 1000 ekonomisti arasına 10 Türk ekonomisti girdi.
Buna göre, Massachusetts Enstitüsü’nden (MIT) Ekonomi Profesorü Daron Acemoğlu 12’inci, Harvard Üniversitesi’nden Dani Rodrich 50’inci ve Ankara Bilkent Üniversitesi’nden Prof Dr. Erinç A. Yeldan 131’inci oldu.
EEA’ya araştırma yapma görevini, konu ile ilgili yarışmayı kazanan ve ekonomi konusunda doktora yapan bir öğrenci olan Tom Coupe yaptı.
Coupe’un raştırmasını değerlendiren ABD’li ekonomi uzmanlar, uzun dönemde yapılan, ciddi ve bilimsel bir araştırma olduğunu vurguladılar.

Prof. Acemoğlu’nun başarısı
EEA için yapılan araştırmalardan ‘’Scott ve Mittias’’ kaynaklı listede ise, Prof. Daron Acemoğlu sekizinci, Chicago Loyola Üniversitesi profesörlerinden Vefa Tarhan ise 107’inci sırada yer aldılar.
EEA’nın Hirsch listesinde ise, Daron Acemoğlu dünyanın en önemli 500 ekonomisti arasında ikinci sırada yer aldı. Bu listede ayrıca Profesör Faruk Gül de 387’inci olarak gösterildi.


Krizi önceden tahmin etmişti
Chicago’da Loyola Üniversitesi Ekonomi Bölümü Başkanı olan Profesör Vefa Tarhan, Scott ve Mitias listesinde, dünyadaki 500 ekonomist arasında 107’inci sırada gösterildi. Bir buçuk yıl önce yazdığı bir raporda, Türkiye’nin ekonomik krize aday olduğunu belirten Prof. Tarhan, Kemal Derviş’i planını tamamen desteklediğini belirtti.


Erçel’e danışman olmak istemişti
Dünyada bilimsel ekonomi açısından önemli bir isim olarak bilinen Prof. Daron Acemoğlu ise "ABD’deki Türk ekonomistler, ekonomik sorunlar açısından Türkiye’ye yardımcı olmakla mutlu olacaklardır" dedi. Ekonomik krizlerin Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde yer alması ve modernize olması amaçlarını saptırabileceğini belirten Prof. Acemoğlu, iki yıl önce Merkez Bankası’nın bir konuda danışmana ihtiyacı olduğunu öğrendiğini ve bir mektupla müracaat ettiğini, ancak mektubuna cevap alamadığını söyledi.


İşte gurur listesi
• Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) 12’inci
• Prof. Dani Rodrick (Harvard ÜniversitesiABD) 50’inci
• Prof. Erinç A. Yeldan (Bilkent Üniversitesi Ankara) 131’inci
• Prof. Abdullah Yavaş (PA State ÜniversitesiABD) 175’inci
• Prof. Selahattin İmrohoroğlu (Güney California Üniversitesi ABD) 432’inci
• Prof. Timur Kuran (Güney California ÜniversitesiABD) 585’inci
• Prof. Tayfun Sönmez (Michigan Üniversitesi ABD) ise 735’inci.


Bu başarılı ekonomistlerimizle gurur duymamız en doğal hakkımız ancak bir nokta hemen dikkatimi çekti.Biri dışında,bu değerli hocalarımızın hepsi Türkiye dışında,yabancı kuruluş ve üniversitelerde hizmet vermekte.Neden bu değerli insanlarımızı kaybetmeye devam ediyoruz?Bu beyin göçünün sürmesine daha ne kadar müsaade edeceğiz?Bu konu ile ilgili düşüncelerinizi bekliyorum.Saygılar.
LEVENT

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Öğrenci
Ismail KIRTILLI

Yazar

Toplam 997 yazı
29/07/2001 :  22:33:38 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Bana göre Türkiye, fikir adamlarına sağladığı
*para
*yeterince itibar
*akademik ortam
*akademik düzenlemeler
*çalışma koşulları
vs. açısından diğer ülkelere oranla oldukça geride.

Türkiye'deki üniversiteler daha çok akademisyenler arası çekişmelerle zaman geçirilen, gerçek dünyanın sorunlarını bırakıp, kendi dünyasını kurmuş, dünyanın gereklerini ve yeniliklerini geriden takip eden, basit ideolojik çatışmalarla itibar ve zaman kaybetmiş yerler gibi geliyor.

Bir bilim adamı (yada idealist herkes) paradan önce yaptığı işin takdir edilmesini, itibar görmeyi, yaptıklarının sonucuna ulaşmasını ister. Türkiye'de ise (mesela bir şarkıcının bir professörle yaptığı tartışma buna örnek olabilir) bilim adamları diğer birçok POPüler meslek karşısında itibarsız bir yerdedir.

Ben bunları 4. yıldır üniversitede olan bir öğrenci gözüyle yazıyorum, sanırım bu konuya akademisyen abilerimiz daha iyi cevap verecektir.

saygılar,
ismailk

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
gozde
Yeni Üye

Toplam 1 yazı
17/01/2004 :  00:08:47  Alıntı
bencebu sorunun yine temeli bilimadamlarının ta kendisine dayanıyor.Kendileri asistan seçimlerini siyasi parallellik kaygılarından çok ideolojik kaygılarıyla birleştirseler türkiye de popstarlar tartısılmaz

Yerleşim : Türkiye / Bursa  |  Meslek : ögretmen
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.23 saniye.
14:00:18, 25 Nisan 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım