Başarının Yedi Anahtarı - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Başarının Yedi Anahtarı


Akın Arslan
Üye

Toplam 320 yazı
20/04/2001 :  12:59:07   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Başarının Yedi Anahtarı

Başarılı kuruluşların yedi özelliği:

1. Huzur. Çalışanları arasında uyumu gözeten kuruluşlar, yüksek performans gösterirler. Kendi şirketimde amaçlarımdan biri “herkesin mutlu olmasını sağlamak”tır. Çalışanların mutluluğu için elimizden gelen her şeyi yaparız. Organizasyon şemasını ve iş programını gerekirse değiştirebiliriz. Çünkü çalışanların mutlu olurlarsa daha iyi ilişkiler kuracaklarını, daha verimli olacaklarını ve daha az devamsızlık yapacaklarını biliriz.

Örneğin, şöyle bir kuralım var: “Önce çocuklar gelir”. Ofisimde küçük çocukları olan beş elemanım var ve kurala göre “önce çocuklar gelir”. Çocuklarınızla ilgili ne tür sorununuz olursa olsun, önce onlar düşünülmelidir. İşe gelemeyebilirsiniz, üstünüze haber verip derhal işyerinden ayrılabilirsiniz veya iş programınızı yeniden düzenleyebilirsiniz. Çocuğunuza zaman ayırdığınız için kendinizi suçlu veya gergin hissetmeniz gerekmez.

Çok basit sorular sorarım: Verimliliğimiz artıyor mu, azalıyor mu? Çalışanların morali yükseliyor mu, yoksa bozuluyor mu? Devamsızlıklar artıyor mu, azalıyor mu? Çalışanlar bize mektup yazarak; “Burası hayatım boyunca çalıştığım en iyi şirket.”der. Aslında bu sonuca ulaşmak ne kadar basit, değil mi? Bazen sorunlar yaşanabilir, ancak hiç kimse çocuklarıyla ilgilendiği için cezalandırılmaz.

2. Sağlık ve enerji. Çalışanların sağlıklı ve stressiz olmalarını, kendilerine iyi bakmalarını isteriz. Hasta olanın işe gelmesini, yorgun olanın şirkette kalmasını istemeyiz. Çalışanlarımızın ve ailelerinin sağlıklarına karşı son derece duyarlıyız. Örneğin, mükemmel bir sağlık planımız var. Kendileriyle ilgilenildiğini bilmek çalışanlarımızı çok mutlu ediyor. Doktora gitmek için izin isteyenlerden ücret kesintisi yapmayız. Acil bir durum, bir ameliyat, çocuğu ile ilgili bir müdahale gibi hallerde tam gün ücretli izin veririz; çünkü çalışanlarımızın sağlığı bizim için önemlidir.
3. İyi ilişkiler. Çalışanların birbirleri ile iyi ilişkiler kurmasında çok ısrarlıyız. Zorluklarla başa çıkmak için, açık ve dürüst iletişim yöntemlerinden yararlanırız. Tabii mükemmel değiliz; ama insanların yıpratılmasına, politik oyunlara, arkadan konuşmaya, yıkıcı eleştirilere izin vermeyiz. Olaylarla doğrudan ilgileniriz, çünkü herkesin mutlu olmasını isteriz. İyi bir kuruluş, insanların gülmesinden ve kapıların açık olmasından anlaşılır.

Müşterim olan büyük bir şirket, çalışanlarını eğitim programımıza göndermeden önce, departmanlarından birinde ciddi politik sorunlar yaşamıştı. Yöneticilerinden birinin şimdi anlattığına göre, artık tüm kapılar açık, herkes birlikte gülüp eğleniyor, konuşuyor, geziyor, yemeğe gidiyorlar. Kuruluş genelinde üretim de artmış durumda.



4. Mali özgürlük. Mali özgürlükten anladığımız; her şirketin gelirlerini maksimize edecek, maliyetlerini minimuma indirecek şekilde organize olması gerektiğidir. Herkes, şirketin mali durumundan kendini sorumlu hissetmelidir. Bu nedenle, mali veriler hakkında çalışanlar bilgilendirilir ve fikir alışverişi yapılır. Ayrıca çalışanların kendi maddi sorunları ile meşgul olmamaları için parasal gereksinimlerini elimizden geldiğince karşılamaya çalışırız.
5. Uğruna çalışmaya değecek amaçlar ve idealler. İnsanlar, amaçları, sorunlulukları, şirketin idealleri ve misyonu hakkında kesin fikir sahibi olduklarında, çok daha mutlu ve verimli olurlar. Her hafta yaptığımız toplantılarda, şirketin durumunu, nereye doğru gittiğimizi, amaçlarımızın neler olduğunu ve nerede olmak istediğimizi konuşuruz. Kuruluşun amaçları ve geleceği hakkında düşünceleri alındığında, insanlar çok daha olumlu bir tavır sergilerler.

Bir kuruluşun uğrunda çalıştığı bir amaç, diğer bir kuruluş için hiç de değerli olmayabilir. General Electric Genel Müdürü Jack Welch, insanları bir dairenin dört çeyrek parçasına yerleştirir. Sol üst çeyrekte, yetenekli, işini bilen ve şirketin değerleri ve amaçları ile özdeşleşenler bulunur. Sağ üst çeyrektekiler yetenekli ve işinin uzmanıdır, ancak şirketle özdeşleşmez. Sol alt çeyrekte, işinde yeterli olamayan ama şirketle özdeşleşenler ve sağ alt çeyrekte de hem yetersiz hem de şirketle özdeşleşmeyen insanlar vardır.

Welch’e göre sağ alt çeyrektekiler işten çıkarılmalı, sol alttakiler eğitilmeli veya görev yerleri değiştirilmeli, sağ üsttekiler geliştirilmeli, sol üst çeyrektekilerin hepsi şirkette tutulmalıdır. Yine Welch’e göre en çok sorun yaratanlar sağ üst çeyrektekiler, yani yetenekli ve uzman oldukları halde şirketle özdeşleşemeyenlerdir. Bu insanları, ya istenilen yöne çemeli ya da ne kadar iyi olurlarsa olsunlar onlardan kurtulmalısınız. Sizin amaçlarınızı benimsemeyen insanlarla çalışmazsınız.

Asgari bir koşul olarak, insanlar, sizin temel değerlerinizi paylaşmalıdır. Sizin amacınız ile özdeşleşmelidir. Böyle olmayanları da göndermelisiniz; çünkü bu durumdaki tek bir kişi bile kaos yaratmaya yeter.

6. Kendini anlama ve kendini bilme. Gelişme yolunda kendini anlamak ve kendini bilmek. Sokrat’ın ilkesi “kendini bil” şarttır. Kendini bilmek demek; güçlü ve zayıf yönleriniz, dışarıdan nasıl göründüğünüz, kimselerin rakibiniz olduğu ve neleri sizden daha iyi yaptıkları konusunda kendinize karşı çok dürüst olmak demektir. Arkadaşım Ken Blanchard, yılda dört kez dışarıdan bir danışman getirerek şirketin belirli bir bölümünü incelettirdiklerini ve rapor aldıklarını söyler. Ken, tarafsız bir üçüncü şahsın gözlemlerini alarak kuruluşunun kendini anlamasını, kendisini bilmesini, böylece yüksek performans düzeyini sürdürmesini ister. Her iki taraf, birbirine kendilerinin haklı olduğuna inandırmaya çalışmaz. Kendinize karşı ne kadar dürüst olursanız, o kadar başarılı olursunuz. 360 derece dönüşlü bilgi edinmek, kendiniz hakkında veri toplamak için harika bir yoldur. Böylece insanlar, tehditlerden arınmış bir ortamda, güçlü ve zayıf yönlerini anlar, daha iyi olabilmenin yollarını öğrenirler.
7. Kendini gerçekleştirme ve kişisel tatmin. Potansiyelinin tümünü kullanmayı başaran her kuruluş, dünya üzerinde bir değişiklik meydana getirir. İşin en heyecanlı kısmı budur. Bu noktada piramidin en üst basamağına ulaşılır. Kendinizi gerçekleştirirsiniz. Burası sınırsız olanaklar alanıdır.

Şirket, “Olabileceğinizin en iyisi olsaydık dünyamızda ne gibi bir fark yaratırdık?” şeklinde düşünmeye başlar. Öz saygısı az, kendini yönlendirmeyi becermeyen insanlar, “Bu kuruluştaki herkes bir arada iyi çalışsa, iyi işbirlikleri kursa, olumlu ilişkiler geliştirse bile sonuçta ne fark eder ki?” diye düşünmeye eğilimlidir. Bu soruyu ben şöyle yanıtlıyorum: Bu ilkeler doğrultusunda çalışan kuruluşlar çok daha başarılı elemanları çok daha mutludur.

Sınırlarınızı sonuna kadar zorladığınızda, kendinizi gerçekleştirme ve kişisel tatmin yolunda daha fazla doyuma ulaşırsınız.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
Beydağlı
Yeni Üye

Toplam 36 yazı
12/08/2007 :  14:47:56  Alıntı
Gerçektende çok önemli 7 husus bunlar.Hepsininde kesinlikle ve kesinlikle olumlu sonuçlar alınacağına inanıyorum.Yeterki Jack Welch'e göre sağ alt çeyrekte bulunanlar olmasın yada az olsun sayıları.
Güzel bir yazı idi,teşekkürler.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Muhasebe
jaeros
Yeni Üye

Toplam 31 yazı
12/08/2007 :  22:41:13  Alıntı
başarının en büyük yardımcısı başarısızlıklarımız.
hata yap. bol bol hata yap ve ders alarak ilerle.
başaramadığımız birşey bizi başarıya hazırlar.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.09 saniye.
12:02:59, 17 Mayıs 2024, Cuma

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım