Çöplükte Sera - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Çöplükte Sera


masal06
Üye

Toplam 2659 yazı
18/03/2009 :  18:12:53 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Çöplükte sera kurdu enerji ve gübre üretip domates yetiştiriyor


Tepe Grubu'nun CEO'luğunu bıraktıktan sonra kolları sıvayan Ali Kantur, büyük ortağı olduğu ITC ile Dünya Bankası'nın en iyi çevre projesi seçtiği Mamak Çöplüğü ıslahını üstlendi.
Kantur, şimdi bu saha üzerinde domates yetiştiriyor. Hedefi, 200 milyon dolarla projeyi tamamlayıp, Ankara'nın elektriğinin yüzde 10'unu çöpten karşılamak.

Çalışma hayatının 31 yılını Tepe Grubu'nda geçirdikten sonra 4 yıl önce CEO ve murahhas azalık koltuğunu bırakarak emekli olan Ali Kantur, artık çöpleri çevreye zarar vermeden yok etmek için çalışıyor. Kantur, Ankara'da günde 4 bin ton çöpün depolandığı 1 milyon metrekarelik alana yayılan Mamak Çöplüğü'nün ıslah projesini hızla tamamlıyor. Kantur, çöpten elde edilen enerji ve gübreyi kullanarak seralarda domates yetiştiriyor. Kantur, bu sırada çöpün suyunun ve toprağının kesinlikle kullanılmadığını da vurguluyor. 2002 yılında Mamak Çöplüğü'nün ıslahı projesini yapılan ihale sonucunda İsviçre merkezli ITC firması üstlenmişti. Ancak finansmanın bulunamaması üzerine proje aksadı. Üç yıl önce Ali Kantur ITC'ye (Invest Trading&Consulting AG) büyük ortak olarak katıldı ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı üstlendi, proje de hız kazandı. Mamak çöplüğünün ıslahının ilk etabı için 50 milyon dolarlık yatırım yapan Kantur'un projesi, Dünya Bankası tarafından en iyi çevre projesi seçildi. Ali Kantur ile çöpün enerji, gübre ve domatese dönüşmesinin öyküsünü ve bu teknolojinin Türkiye'ye, dünyaya ve çevreye katkılarını konuştuk.

Mamak çöplüğü laboratuvar
Mamak Çöplüğü Projesi'ne siz ne zaman dahil oldunuz?
Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2002 yılında, Ankaralı'nın günlük 4 bin 400 ton çöpünün depolandığı Mamak Çöplüğü'nü ıslah etmeye karar vermişti. Ancak o dönemde ITC'ye verilen proje sürüncemede kalmış teknoloji transferi bile yapılmamıştı. Üç yıl önce ben de projeye dahil oldum, ITC'yi devralarak bu şirketi yaşar hale getirdik. Ankara'da Mamak Çöplüğü bizim için laboratuvar oldu. Yeni teknolojiler geliştirdik ve uygulamaya başladık.

Proje hangi noktaya geldi?
Mamak Çöplüğü artık ıslah edildi. Çöplüğün, her türlü sızıntı suları alındı, üstü teraslandı. Çöp sahasının önünde baraj oluşturuldu. Zaten sistem tamamlandığında şehrin çöpü, doğrudan tesislere alınarak işlenecek. Sonuçta çöpün sadece yüzde 5-10'u kül olarak kalacak. Bunu sürdürülebilir şekilde yapıyoruz ve tabiata da zarar vermiyoruz. Çöp sahalarını artık oksijen üreten sahalara çeviriyoruz. Dünya Bankası,bizi en başarılı çevre projesi seçti.

Türkiye'ye özel teknoloji
Gelişmiş ülkelerde kullanılan yöntemleri mi uyguluyorsunuz?
Onların kullandıkları yöntem bize uymuyor. Ülkemize uygun çözümler getirmemiz gerekiyordu. Yaklaşımımız 'Bir çöpü nasıl yok edebiliriz' üzerine kurulu. Avrupa'da çöp yakılıyor ama önce evde ayrıştırılıyor. Avrupalı bunları nakletmek için ayrı bir ücret de ödüyor. Türkiye'de kimse bunu ödemez.

Buraya yapılan yatırım tutarı ne kadar?
Mamak dışında Sincan'da da yatırımımız var. Halen 50 milyon dolarlık bir yatırım yapıldı. Proje tam olarak devreye alındığında yatırım 200 milyon doları bulacak. Bu da bütün Ankara'ya yetecek. Adana'da da aynı sistemi kuruyoruz. Adana'nın birinci etap yatırımı 17-18 milyon dolar olacak. İki etap daha yapılacak, böylece o da 50 milyon doları bulacak.

7-8 yılda kendisini öder
Bu yatırımın sonucunda sizin geliriniz ne olacak?
Kullandığımız krediler düşük faizli ve uzun vadeli, ama geri ödenecek. Enerjiden gelirimiz olacak. Karbondioksiti yok ettiğimiz için sertifika geliri sağlayacağız. Yatırımın normal şartlarda 2-3 yılı geri ödemesiz, 7-8 yıl içinde geri ödenmesini bekliyoruz.

Çöpten domates üretimine giden sistem nasıl işliyor
Belediye çöpleri toplayıp sahaya getiriyor. (Yatırım tamamlandığında bu çöpler doğrudan fabrikaya girecek.)

Çöpler burada üçe ayrılıyor. (Metal, plastik, kağıt vs.)

İçindeki organikler siloların içine alınıyor.

Bu siloların içinde gübre ve metana çevriliyor.

Ortaya çıkan metan gazı ile enerji santralında elektrik üretiliyor.

Elektrik üretirken metan, karbondioksite dönüşüyor ve zararlı etkisi 20 kat azalıyor.

Ortaya çıkan karbondioksit kurulan seralarda bitkilerin yardımıyla oksijene çevriliyor.

Bu seralarda domates yetiştiriliyor.

Böylece çöp yüzde 5-10 kül kalacak biçimde yok ediliyor.

Çöpten sızan sıvı organiklere karıştırıp bakterilerle temizleniyor.

"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."


ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem


Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....


Yerleşim : Türkiye / Samsun  |  Meslek : Satış / Pazarlama
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
19/03/2009 :  10:37:07 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Ülkemizin bu teknolojiye dönüşünü hayranlıkla izliyorum. Çocukken dergilerde okuyup hayalini kurduğumuz ne varsa sırayla gerçekleşiyor. İşin güzel yanı bu işlerin önü o kadar açıldıki aklına bir geçerli proje gelen herkes kolaylıkla bunu hayata geçirebiliyor. Devletin resmi kurumları son teknolojik gelişmelerle ilgili mevzuatlar hazırlayıp insanlara destekler verebiliyor.

Eskiden elektrik kurumuna ben çiftliğimde elektrik ürettim. Sizden almak yerine size elektrik satmak istiyorum diyen bir çiftcinin , uzaylı bir cin olduğu sanılıp dayak yeme ihtimali var iken şu anda devletce destekler sağlanıyor.

Eskiden sadece Amerikan kolejinde okuyan öğrencilerin ulaşabileceği teknik eğitim desteklerine şimdi Konya da, adını Konya lıların bile duymadığı köyündeki bir kız çocuğuda ulaşabiliyor. Yeterki işe yarar bir projesi, fikri, düşüncesi, olsun.

Teknolojiyi, mucitliği, bir mıknatıs ve bir rulman vasıtasıyla sürekli döndürülebilen bir tekerlekten ibaret sanan fizikten, kimyadan, dinamikten bi haber bir çok çakma mucit ve bunlara bakıp yorumlar yapan halk kitlesi de böylece gerçekte teknolojinin nasıl bir şey olması gerektiğini anlıyor. Mucitliğin formatı dünyayla eşleşiyor.

Artık bir köylü dayı köyün elektriğini tepedeki rüzgardan karşılamayı düşünüp devlete başvurabiliyor. Bir danışman firma arayışına girebiliyor. Devlet bu köylüye uzaylı gibi bakmayıp ne yapması gerektiğini söyleyebiliyor.

Bunlar eskiden asla olmazdı. Amerika da 70 yıldır , Avrupa da ve Japonya da 50 yıldır oluyor.

Bir Özal ile değiştik. Bir de şimdilerde bir değişim var.

Arada bir vizyonu geniş birileri başa ulaşmayı başarıyor Allah tan.

Atatürk koca bir ülke halkını bir kaç yılın içinde insanlık olarak neredeyse Avrupanın bile önüne geçirmiş, Atatürkçüyüz biz diyenler 80 yıldır aynı plağı çalıyorlar.

Herşeye muhalefet et hiç bir şey yaptırma nükleer santral falan kurmaya kalkarlarsa olay çıkar engelle her iş için ikametkat ilmuhaberini zorunlu kılan bürokratik düzenlemelerden asla vazgeçme yeterki mevcut düzen bozulmadan çark dönsün. Askeri arkana al Cumhuriyete sahiplen Atatürkten başka laf etme. Sevmediğin herkesi Atatürk düşmanlığıyla suçla. Bu arada Amerikalıların uzaya neden gidip geldikleriyle ilgili hiç düşünme içinde bu konuda hiç bir istek uyandırma. Bütün ülkelerle kavgalı ol. Halkına karizmayı çizdirmede dışarda karizman yerle bir olsun mühim değil. Yunalılardan başka rakip tanıma. İsrailli tarımı nasıl yapıyormuş bakma. Su ve mercimek ver paketleyip sana geri satsın ticaret yaptım diye sevin.

Kafanı kuma göm , kıçın yukarda kalmış önemseme !

Bu topraklar verimli nasılsa insanı da uysal böyle yaşayıp gidelim. Arkadan gelenler ne yaparsa yapsın. Atatürk sorumlu bir Türk tü. Üzerine düşeni yaptı. Sen bol keseden harcayasın diye yapmadı ki.

Ne diye kızıyorum bu Cumhuriyet bekçilerine anladınız mı ? Bekçi falan değiller ihanetle meşguller.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
19/03/2009 :  10:50:06 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Son 5 yılın içinde kurulan bu teknolojik seralarda domates üretiliyor ve İngiliz lere satılıyor. Son 3 yılda Avrupa nın en büyük domates üreticisi olduk bu yolla.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

2.23 saniye.
14:08:07, 5 Mayıs 2024, Pazar

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım