Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Niçün ?? İnşaat Sektöründe Bu Kadar Belirgin ??

BaşlatanakinselcukTarih16/10/2008 12:40:51Yorum13

İlk mesaj
Editör5590 yazı
50 milyar liraya satılan evler 1,5 yıllık bir süre içinde 180 milyar liraya kadar fırladı. İnşaatcılar bunu demire çimentoya zam geldi diye açıklıyorlardı ama demire çimentoya o dönem içinde en çok %15 lik bir zam gelmişti.
Aradan bir 1,5 yıllık süre daha geçti şimdi aynı evi 50 milyara da versen müşteri yok. Ama demir ve çimonto artık söylendiği kadar çok zamlandı devamı da gelecek gibi.

Evlerin %300 lere varan fiyat artışlarını yaşadığı o kısa süreç içinde buna sebep olan neydi mortgage (yada her neyse) reklamları mı, belki de.

Her ilde başlayan TOKİ inşaatlarınında fiyatların düşmesinde yada talebin düşmesinde payı var.

Ama ne fiyatların patlamasında mortgage tek başına ne de talebin ortadan kalkmasında TOKİ nin tek başına etkisi yok.

Biri mekanizmayı bozdu. Bir şey yanlış yapıldı.

Enflasyon yok iken ev fiyatları neden %300 lere varan artışlara sahne oldu ? Ve neden hala evi olmayan ve ev almak isteyen onca insan ortadan bir anda yok olmadığına göre evlere müşteri kalmadı ?

Dünyada kriz varken bizde olmuyor ama bir tek inşaat sektöründe bu kriz anormal şekilde ortaya çıkıyor. İnşaatın özelliği nedir. Diğer üretim sektörlerinden bu kadar farklımı ki kriz diğerlerinde tatlı tatlı hissedilirken inşaat tepetakla gidiyor ?
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
13 yorum
Yeni Üye79 yazı
ben aynı fikirde değilim hani nerede satış fiyatları düştü düşen oran olsa bile en fazla yüzde 20 seviyelerinde onun haricinde 180 binlik evi arkadaşlar bence bırak 50 yi 120 150 bin ytl ye bile veren yok..
ömür boyu mutluluklar herkeze

Yerleşim Kuzey Kybrys TC / GirneMeslek Ö?renci
Editör5590 yazı
Hangi fikirde uyuşmadığını anlayamadım. Benim anladığım aynı fikirde olduğumuz. 180 binlik evi 50 bine bile almıyorlarsa 150 bine de almayacakları kesin zaten . . . ???

Ancak ilgi ve alakana teşekkür ederim...
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye45 yazı

gayrimenkul uzmanlarına soralım birde , bakalım onlar ne diyecek bu duruma?

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Turizm
Üye176 yazı
uzman değilim..baştan söyliyim :)
fiyat artışları bana kalırsa o dönemde inşaat azdı yani arz düşüktü ve banka kredisi tarzı şeylerle halk kendi birikmişiyle ,,yoksa bile borçlandırılarak ev sahibi olmaya yönlendirildi..reklamlar devlet politikaları ekonomi politikaları felan buraya halkı itti ve tabi inşaat bu ..talep kadar hızlı artamaz ya arz ...akıllısıda müşteri oldu deliside ,,bilende müteahhit oldu bilmeyende..sonuç : fiyatlar 3'e 5'e katlar tabi tutturabildiğine. e böyle olunca piyasa şişti, şiştikçe iyi oluyo dediler biraz daha lafta şişkinlik daha yaptılar..son aşamaydı bu..bu arada işi bırakan kazandı anlamayıp arza devam eden hala daire satmaya uğraşıyo şimdi..80 lik daire 140 oldu..akıllısı bıraktı gitti..şimdi 80 lik daire gene 90 -100 ama sıkışan müteahhit olunca 65'e bile denk getirilir..yada inşaatta pürüz vardır..ve birde piyasayı fazlasıyla şişirdiler gereğinden fazla ev yapıldı satıldı ev ihtiyacı olan azaldı ve bazı ev sahipleri borç felan gerekçesiyle evlerini satıyor fiyat kırıyor bunlarda yeni daire satışlarını etkiliyor.iyi kesime iyi inşaat yapan hala aynı devam etmekte...ne şişer ne söner..
istisnayım,,kaideyi bozarım

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ticaret
Üye195 yazı
Arkadaşlar bence 30 lu yaşların sonuna geldiğimizdenmidir nedir bilmiyorum bir insanın hayatındaki en önemli unsurun bir ev olduğu yönündeki izlenimim git gide yoğunlaşıyor. Çünkü ev insanın kalesidir. Eşinin çocuğunun kendinin savunma kalesidir. Ev kendinin olduktan sonra insan her türlü zorluğa göğüs gerer. Kapını kapatıp içeri girdiğinde varsa bal börek yersin yoksa yavan ekmek. Varsa kalorifer soba yakarsın yoksa örtünür sarmalanır yatarsın. Kimse ay başı gelip kapına dayanmaz ve buda müthiş bir rahatlık verir.
Buradan hareketle ev konusu bence mutlaka bir devlet politikası olmalı ve oaçıdan yaklaşmalı. Maliyetler hesaplanmalı ve çok cüzzi karlarla her aile mutlaka bir ev sahibi yaptırılmalı. Evi bir yatırım aracı olmaktan çıkarmalı. Yani kişi başı bir evden fazlasına çok ağır vergiler getirilmeli.
Tabi liberal bir sistemde istekler zevkler ve lüxün sonu yok. Benim kastettiğim nasıl bir asgari ücret belirleniyorsa bu halk evlerininde de bir standart belirlenip. İnsanların rahatça birer ev sahibi olabilmeleri. İnanın sosyal güvenlik sistemine aktarılan paralarla bu ülkede her aile ev sahibi yapılabilirdi.
Krize gelince aslında herkesin elinde parası var. Ben mesela ankara adına konuşayım birçoğu memur olan bir il. Ne oldu, maaşlarmı azaldı hayır,
ürün fiyatları arttımı hayır tam tersine böyle durumlarda fiyatlar dahada düşer. Ama piyasa kitlendi . Belirsizlik herkesi tedirgin ve ürkek yapıyor. Medyada bunu pompalıyor. Ev fiyatlarıda haddinden fazla şişmişti. Şimdi o balon sönüyor. Çok fazlada arz var piyasada. Aslında piyasanın nakit sıkıntısında son yılların en önemli üç kara deliği taşıt ve araba kredileriyle iletişim giderleri.

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Ynternet
Yeni Üye40 yazı
Sayın akinselcuk, Serhat Bey "arkadaşlar bence bırak 50 yi 120 150 bin ytl ye bile veren yok.." derken sizin baktığınız taraftan ele almamış. 50.000 - 120.000 YTL den geçtim 10.000 YTL indirerek 150.000 YTL'ye bile satan yok demek istiyor. Sizin hataya düştüğünüz nokta Ne gayrimenkul fiyatları düştü, ne de inşaat masrafları halen yüksek... Demir fiyatlarında ciddi düşüşler var. yaklaşık 1 ay önce düşüşler Gerçekleşti.

Saygılarımla.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Turizm
Yeni Üye40 yazı
Ayrıca 150.000 YTL lik evi 50.000 YTL ile veremediğiniz zaman ilân verin istediğiniz yere 3. Gününü görmez o ilân (:

Editör5590 yazı
Tam önümde capcanlı bir örnek var hayretle izliyorum. 1 yıl öncesine kadar piyasayı kırıp geçiriyorlardı heryerde inşaatları var. Bütün billboardlarda kampanyaları vardı burada evsiz kimse kalmayacak tarzında ilanları vardı şimdi hanım çoluk çocuk baba evine taşınmış durumdalar arabaya benzin alacak para kalmadı çünkü. Hala ellerinde birkaç milyonluk gayrimenkul olmasına rağmen ortada satış yok çünkü bütün elemanlar işten çıkmış bürolar kapanmış durumda bekliyorlar piyasanın açılmasını fakat bu durumun 2010 larda anca çözüleceğini söylüyorlar.
tamnland.com

Yeni Üye40 yazı
Burada Gayrimenkulun de niteliğini araştırırsak eğer; Şişirilmiş fiyatları 150.000 YTL sıkıntılı günler zincirinde fiyatlarının düşürülmesi normal olabilir. Hem Birkaç Milyonluk Gayrimenkul'e sahip kuruluş Sermaye derinliğine sahip olması gerekmez mi ? Ürünleri piyasaya sürerken risk alınmış gibi gözüküyor ? Yönetim hatası olamaz mı ? (Sermaye derinliği vardır. Ancak Yüksek demir fiyatlarında alım yaparak o oranı tüketiciye yansıtırım diye düşünmüştür Üretici. Krizi gören tüketici güven yitirdiğinden talep düşmüştür.)

Lütfen söylediklerimi sizin zıttınızdaki bir noktadan, birşeyleri ispat etmeye çalıştığım yönünde algılamayın. Sadece bakış açısı geliştirmek istiyorum bu noktada: Eğer 100.000 YTL lik bir yer var ise ve bu zaman içerisinde 150.000 YTL olmuş Ancak Türkiye şartlarına yansıyan kriz talebi düşürmüş ve sadece Piyasanın Gözüken noktalarına dikkat toplanmaya başlanmış ise bu fiyatlar 50.000 YTL ' e kadar düşmüş olabilir. Ancak Cazip bir yatırımsa(ürün kalitesi, mevkiinin geleceği vs.)2010 yılı için gayrimenkul alımı yapılabilir. (yurdum insanı da bunların peşinde olmuştur hep)(hükümet önlemi olmaz ise 2009 yılının çok boş geçeceğini düşünüyorum ben de şahsen-ki genel görüş oldu bu içeride)
+ Merkez Bankasının yüksek faizleri süresince paralarını faizde tutanlar/tutacaklar da Krizin ***ürdüklerinin netleşmesi için zaman kolluyorlardır.

Allah fakirlerin yar ve yardımcısı olsun.

Yeni Üye79 yazı
hddn kardeim yazılarında ve açıklamalarında hem fikirim. ama yine 150 binlik evi 50 bine veren i duyar yada bulursak bari birbirimize haber verelimde arkadaşlarımız dostlarımız faydalansın böyle bir fırsattan istifade etsinler :)
ömür boyu mutluluklar herkeze

Yerleşim Kuzey Kybrys TC / GirneMeslek Ö?renci
Yeni Üye40 yazı
"Eğer 100.000 YTL lik bir yer var ise ve bu zaman içerisinde 150.000 YTL olmuş Ancak Türkiye şartlarına yansıyan kriz talebi düşürmüş ve sadece Piyasanın Gözüken noktalarına dikkat toplanmaya başlanmış ise bu fiyatlar 50.000 YTL ' e kadar düşmüş olabilir"

Yukarıdaki kısmı Örnek vermek amaçlı dedim. Kriz bile olsa Bunları bu şekilde (Kaçık birisi değilse eğer)bu fiyattan veren üretici olacağını sanmıyorum

Editör5590 yazı
Sayın HddN , gerçekten çok aklıma takılan bir konu olduğu için başlık yapıp yazdım bu sayede sizin yorumlarınızı okuyabilme şansını yakalamış olduk. Zıt veya hemfikir farketmez. Ben inşaatcı bile değilim sadece gözlüyorum.
150 binlik evi kimsenin yokluk yüzünden 50 bine vereceğini bende sanmam. Bu abartılı bir örnekti sadece ama şunu anladıkki bu örnekğe gelen yorumlardan , demekki ev alacak parası olan ve kelepir bulursa derhal bu parayı harcamakta tereddüt etmeyecek bir kesim halen yerli yerinde duruyor. İnsanlar bu gibi belirsizlik ortamlarında kabuklarına çekiliyor hane içinde değişen birşey yok gene herkesin elinde bir yatırım parası duruyor aslında.
Milyonluk gayrimenkule sahip olupta keseleri birleştirme yoluyla harcamalarını minumuma indirme takdiğine yokluk yüzünden eldekileri yok pahasına satmamak için tabi demekki varlık zamanındaki her türlü hatalarına rağmen kuruşun hesabını yapabiliyorlar. Belkide atılım için yanlış bir zamana denk geldiler ve bunu şimdi anlamış ve aşırı tedbirler almış durumdalar.
Ancak inşaat sektöründe diğer bir çok sektöre göre daha belirgin bir çalkalanma olduğu konusunda genel bir fikir birliği oluştu sanırım. Belkide kriz çıkmasa bile inşaat sektörü bu garipliği zaten yaşayacaktı.

tamnland.com

Yeni Üye3 yazı
Bankalar bastılar krediyi milletin gözüne noldu herkes evim olsun dedi ( halk kira verir gibi evim olsun hesabı) sonuçta noldu zorla ev satıldı almak istemeyen bile düşük kredileri görünce aldı.buyuzden talep arttı fiyatlar yükseldi ama çakallık diz boyu ülkemizde değerinin çok üstünde satılan gayrimenkul düşünce şimdide feryat figan..bu iş en çok nakit parayla çalışan yapı endüstrisine yaradı iyi para kaldırdılar.
Akıllı insan bütün olasılıkları düşünür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis